Nelivedon lyhyt oppimäärä

  • licence27

Ei puhuta konttaamisesta, vaikka sekin on tavallaan nelivedolla liikkumista. Mikäli etupyörillä ja takapyörillä on kiinteä yhteys ja etupyörät sutii niin milloin takapyörät ei sudi. Kiinteällä nelivedolla se tarkoittaa että tien pinta kuoriutuu takapyörien alta ja etupyörät lyö tyhjää.

Ihan oikeasti olen nähnyt kun takapyörät suti tyhjää ja etupyörät ei, asfaltti kääntyi mukana rullalle. Ei henkilöautolla, mutta työkoneella.
Autoissahan on kiinteät nelivedot hylätty likimain kokonaan, on sähköä, hydrauliikkaa ja mekaniikkaa. Niillä eväillä päästään muuhunkin kuin 50-50% voimanjakoon. Joko niin että auto on oletuksena takavetoinen liki 100 % voimasta takapyörille, etupyörien voimaa annostellaan tarpeen ja pidon mukaan tai kuljettaja laittaa haluamansa asetuksen- lähinnä siis urheiluautot. Samankaltainen systeemi on ollut traktoreissakin jo kauan.

Kaupunkimaastureissa ja ylipäätään niissä autoissa joita myydän myös etuvetoisina etupyörille menee valtaosa voimasta ja takapyörille tarpeen/toiveiden mukaisesti. Sitten on vielä malli SaaB: Eli etuveto ja siihen yhdistetty takaveto. Muuten ihan samanlainen kuin kilpailijoilla, mutta Saabilla keksittiin että laitetaan takapäähän sellaine välitys että takapyörät pyörii etupyöriä nopeammin kun etu - ja taka-akselin välinen yhteys lukittuu. Tässä siis mahdollista että takapyörät sutii, etupyörät ei, eikä asfaltti kuoriudu mukana.

Olihan Hämeenlinnassa toki tehty sellainenkin nelivetoalusta että etupää ja takapää vetivät eri suuntiin kuten Speden kaksipäisessä autossa. Ammattimiehet asialla kummassakin tapauksessa, vaan ei ulkomaista asiakasta paljon naurattanut kun ajoneuvo suti paikallaan tyhjää kunnes perän sisuskalut käännettiin ympäri. Ei ehkä ihan vain kääntämällä onnistunut, mutta ihmisten tekemiä virheitä.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:40

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus