Kun mikään ei riitä

  • licence27

Olisi varmaan pitänyt ruveta kiinteistönvälittäjäksi. Aika hurjaa että talon myynnistä välittäjälle 77000 €. Tokihan kyseessä on yksittäistapaus, eikä monen miljoonan taloja kaikille riitä myytäväksi ja vaikka riittäisi niin ei riitä ostajia.

Mistä siis muodostuu tavallisen talon hinta- Tontista, jos oma. Liittymistä, Sähkö ja puhelin-tietoliikenne, vesi, viemäri ja tie. Luvista jos uutta tekee ja sitten itse talosta ja sen talotekniikasta. Myös pihan rakentaminen maksaa.

Niistä kun pääsee yli, saa seinät pystyyn ja katon päälle, täytyy rakentaa keittiö, sauna, hankkia kodinkoneet ja sisustaa.

Kun sitten talo on valmis, ero tulee tai omistajan vaihdos niin mitä tapahtuu. Uusi omistaja toteaa että ei hyvä- Huonejärjestys vaihtuu, piha myllätään uusiksi, sisä- ja ulkovärit muutetaan, lämmitys tapa vaihdetaan ja taas sisustetaan.

Viime talvena tuli äkkilähtö pelastamaan kiinni jäänyttä autoa, olivat toista talvea "maalla". No talon emäntä kysyi sitten täytyisikö talo kaivaa esiin, laittaa salaojat. Minä sitten vastasin rehellisesti että en tiedä.

Kysehän on siitä miten jyrkässä rinteessä voisi olla kosteusongelmia- Helposti jos on sama tilanne kuin silloin eli yläpihalla puoli metriä lunta kauttaaltaan ja siihen päälle katolta pudonneet. Salaoja ei pintavettä liikuta ennen kuin maa sulaa. Annoin sellaisen käytännon neuvon että kaivaa lapiolla jonkun nurkan esiin kun kevät tulee, jos ei ole salaojaa ja maa on seinän vieressä kosteaa niin sit kaivetaan. Saman neuvon annoin toisellekin pariskunnalle ja perattiin yläpihalta kaadot siihen malliin ettei maa kaada taloon päin. Kahdelta nurkalta tutkittiin lapiolla: Salaojat löytyi ja maa oli niin kuivaa jotta pölisi.

Tuotakaan hommaa ei olisi tarvinnut tehdä jos kaksi edellistä omistajaa ei olisi tuhonnut pihan muotoja täyttämällä aina vaan uutta maata vanhan nurmen päälle. Ihan oikeasti samat kivet, jotka ensimmäinen omistaja antoi olla maan alla, toinen tasasi pihaa, ilmenneet kivet esiin, kolmas pyysi hautaamaan, neljäs kaivatti esiin ja nyt tämä viides päätyi laajentamaan autotallia, näin ollen kivet ajettiin seuraavan naapurin iloksi ja niitä vielä jäikin. Samalla sit korjattiin toisen omistajan käsittämätön viemäri, lisättiin salaojat, patolevyt ja ulkopuolinen routaeristys.

Kosteusvaurio näkyy, radonia ei huomaa, mutta perseelleen tehty piha näkyy kauas. Sit ihmiset rakennuttaa, kiviasetelmia, hienoja nurmikoita, istutuksia ja kun sataa vesi virtaa iloisesti kohti taloa. Kyllä pihasuunnitetlmissa pitäisi ihan ensimmäisenä miettiä miten veden on tarkoitus virrata. Siinä samalla miten pihassa liikutaan ja miten pihaa hoidetaan ja vasta sitten se miltä pihan tulisi näyttää. Jos talo on liian alhaalla tulee ongelmia.

Hurjin juttu oli asuntomessualeen vieressä. Rakennusalan ihminen teki itselleen taloa. Kova kuiva maa, loiva moreenirinne ja kunnallistekniikat rajalla valmiina. Millään ei saanut laittaa salaojia ensin, suodatinkangastakaan ei kuulemma tarvinnut kun on niin kova maa. Olihan se maa kovaa ja kuivaa, mutta en ymmärrä miten rakennusvalvonta antaa tehdä mäen päälle talon minkä perustukset on pohjavedessä puoli metriä kunnallisen sadevesijärjestelmän alapuolella.

Kyllähän se pumpulla kuivana pysyy, mutta mitään muuta ei olisi tarvinnut tehdä kuin lukea kuvat läpi ja rakentaa se reilu puoli metriä ylemmäs kankaan päälle ja kytkeä salaojat ennen kuin ajattaa muruakaan pohjamursketta. No niin ei käynyt vaan siinä vaiheessa kun minun puhelimeni soi piti kaivaa jo ajetut murskeet pois ja niiden alta liettynyt maa- Eikä millään meinannut uskoa että ne salaojat ja kangas laitetaan sitä mukaa kun kaivetaan puhtaaksi. No kun silmä vältti niin kävin hakemassa putket ja uppopumpun. Koko kaivun ajan salaojitus toimi, uppopumppu pyöri ja sieltä pääsi pois kuivin jaloin. Valvoja määräsi pohjaan sepeliarinan- Varmasti auttaa, mutta siinä meni rakentajalta yksi 10000 € talonalaiseen uima-altaaseen. Ilmeisesti koulussa ei opeteta pohjarakentamisen kolmea kovaa koota : Kuivalle, kovalle ja koholle.

Sitä ei ymmärretä että kaikkein vaikein korjata on perseelleen tehty pohja. On sitä itsellekin kerran sattunut että pohja notkahtaa ja se on mahdollista vaikka kuivatus ja korkeus oli kohdallaan. Savelle/siltille kun tehdään niin pieni määrä vettä salaojan yläpuolella, ennätyspitkä pakkasjakso ja routaeristeet tontilla- vaan ei paikallaan. Epätasainen sulaminen= 2 cm painumaa yhden erkkerin alla ja kun muu on betonin kovaa antura kahdesta kohtaa poikki. Varoitin kyllä että ei aloita liian aikaisin ja kerroin aika tarkkaan mitä voi tapahtua missä ja miksi.

Varoitukset ei auta kun on timpurit tilattu ja nyt kun katsoo niin viikko aikaisempikin aloitus olisi ollut aiheellinen, mutta se olisi vaatinut eristämään pohjan. Tuo nyt korjaantui muutamalla myllyllisellä betonia. Onneksi vielä niin että valun lämmön myötävaikutuksella sulaminen tapahtui noin aikaisin.

En sit tiedä millä oikean aloitushetken olisi määrittänyt.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:40

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus