Pakastuvaa

  • licence27

Tuli aika vaihtaa työautoon talvikummit alle. Toki jatkuvalla nelivedolla pärjäisi M+S merkinnällisillä kesäpyöriksi ostetuillakin, mutta kun ei ole lukkiutumattomia jarruja eikä muitakaan sähköapuja niin helpompi kuskille.

Tänään lehdestä luin kuinka entisen tyttöystävän isä oli saanut päähänsä valittaa. Sikäli ironista että sekä valittaja että valituksen kohde ja kolmas mainittu osapuoli on kaikki jollain lailla olleet asiakkaita. Näin ollen tiedänkin asiasta jotain.

Nyt kun keli pakastuu ja lämpöputket alkaa olla maassa on käynyt ilmi että kunnan vanha lämpöyhtiö on myynyt tietyille tahoille lämpöä omakustannushintaan. Nyt kun sopimus umpeutuu niin uudessa lämpöyhtiössä ei tietenkään voida moista sopimusta tehdä koska se tarkoittaa tappiota. Toki jo liittyminen uuden yhtiön verkkoon oli hintaluokkaa 30000 € joten ei sitä ihan kevyin perustein kannata tehdä.

Tämän koko paskan olisi voinut vältää kun kunta olisi pitänyt oman sähkä- ja lämpöyhtiönsä ja rakentanut omat biovoimalaitoksensa. Kunnan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, mutta näilä kahdella ulkoistamisella on tehty massiiviset tappiot.

Nyt kun lämpöä tuotetaan hakkeella voidaan hätätilassa vaikka kaataa kunnan omilta mailta puustoa ja syöttää ne lämpölaitokseen. Toki sähköä pitää olla että järjestelmä toimii, hakkuri ja kaato, kuivatus ja kuljetusketju kunnossa.

Se että lämmityskustannus nousee ja rajusti ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä- ei ainakaan jos muistaa vanhan viisauden "kun bensa maksaa kymmenen markkaa litralta se kannattaa tehdä kotimaisista raaka-aineista". Nyt se taitaa olla sen ja ylikin mittarilla. Öljyn hinta tulee nousemaan kysynnän kasvaessa ja se mikä hakelämmössä tänään tuntuu kalliilta on kymmenen vuoden päästä hyvinkin edullista.

Voihan niitä maalämpöjäkin porailla ja upottaa kilometritolkulla putkia Hopealinjan reitille, mutta miksi niin ei ole tehty jo rakennusvaiheessa, puhumattakaan aurinkopaneeleista ja keräimistä joita vastarannalla jo on.

5 kommenttia

licence27

30.11.2012 21:59

Siis 8000 - 18000 € kun on varaa sijoittaa- ehkä kun tästä mennään 50 vuotta eteenpäin niin ensin sijoitetaan tonttiin, sähkön ja lämmön tuotantoon, jätevedenpuhdistamoon ja vasta sitten itse rakennukseen. Tuossa puhutaan paneeleista ja sähköstä, ei keräimistä ja lämmöstä.
Mut jos yhdistetään paneelit, keräimet ja esimerkiksi tuo parjattu hake niin luulisi pärjäävän aika pienellä määrällä verkkovirtaa. Ympärivuotisessa asutuksessa on vielä pitkä matka talvella tarvittavan sähkömäärän varastoimiseen järkevästi. Lämmön osalta se lienee jo mahdollista ilman tähtitieteellisiä kustannuksia.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

30.11.2012 22:09

Must olis outoa lukea lehdestä jonkun tutun juttuja. Lehdestä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

licence27

1.12.2012 21:21

Se onkin aika vittumaista luettavaa. Sama henkilö kirjoitti myös kirjan itsestäään ja perheestään. Vittumaista on myös se kun kahteen otteeseen vuoden sisään on ollut omia sukulaisia niin molemmilla kerroilla melko muunneltua totuutta. Korjasivat sentään seuraavana päivänä toisen jutun nimet oikein.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:35

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus