
Ruoka voi olla ohjelmanumero itsessään
Studioravintola Paksu: Paras ruoka, Paras lounas, Paras tulokas
”No jumalauta, olipas mahtava juttu!” täräyttää Studioravintola Paksun ravintoloitsija Pete Voutilainen kuultuaan, että vasta loppuvuodesta avattu Paksu kiilasi Helsingin ravintolaäänestyksessä kärkeen peräti kolmessa kategoriassa. Paksu keräsi paksuimman äänisaaliin parhaan ruoan, parhaan lounaspaikan ja parhaan tulokkaan kategorioissa.
Ruoka-kategoriassa Paksu nappasi kovan päänahan syrjäyttämällä pari vuotta ykkössijaa pitäneen Farangin.
[AD]
”Ei olla keritty toimia kuin toista kuukautta toden teolla, joten tulos on siihen nähden hämmentävän hyvä. Mittari on kuitenkin aika kova, jos siellä on Farang seuraavana”, Voutilainen pohtii.
Paksun studioravintolakonsepti herätti tullessaan kiinnostusta ja hämmennystä. Paksussa tasokas ruoka yhdistetään studiotekniikkaan ja monipuoliseen ohjelmakattaukseen. Ruokailija voi päästä nauttimaan muun muassa valokuvaussessioista tai musavideon kuvauksista syödessään. Ohjelma on kuitenkin ylimääräistä härpäkettä ja homman ytimessä on kokkimaajoukkeen Toni Mikkosen johdolla valmistettu ruoka.
”Ohjelman avulla saadaan ensimmäistä kertaa tuleva asiakas käymään useamminkin. Meillä on perusmakuja, mutta ne tehdään tosi hyvin. Melkein fine dining -tasoista ruokaa, mutta voi juoda jaloviinaa samalla”, Voutilainen kuvailee.
Myös itse ruoasta on tehty Paksussa ohjelmanumero. Toissa sunnuntaina järjestettiin ensimmäinen Paksun feast, ruokajuhla, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset ahtavat pitkän pöydän ääressä herkkuja naamariinsa. Ensimmäisen feastin pääosassa oli porsas.
”Meillä oli muun muassa pöydässä viisi sianpäätä, joista sai puukolla viistaa vaikka poskea”, Voutilainen hehkuttaa.
Seuraavan kerran Paksussa vietetään feastia pääsiäissunnuntaina, jolloin peruselintarvike sika saa rinnalleen lammasta erilaisissa muodoissa.
Top5: Ruoka
- Studioravintola Paksu
- Farang
- Amarillo
- MorriSon´s
- Colorado
Top5: Lounaspaikka
- Studioravintola Paksu
- Vapiano
- Johto Café
- Rymy-Eetu
- Virgin Oil
Top5: Tulokas
- Studioravintola Paksu
- Hard Rock Café
- Navy Jerry´s
- Los Cojones
- Namu

Rock-baarien juhlaa
Majava Baari: Paras kortteliravintola, Paras henkilökunta
Rockhenkiset baarit jyräsivät tämän vuoden ravintolaäänestyksessä. Helsingissä oman voittonsa nappasi kolme ”rockolohuonetta” Majava Baari, On the Rocks ja Bar Bäkkäri. Majava Baari pärjäsi äänestyksessä, kiitos aktiivisen kanta-asiakaskunnan, erinomaisesti. Ykkösija lohkesi parhaan kortteliravintolan ja parhaan henkilökunnan kategorioissa.
”Paras henkilökunta lämmittää erityisesti. Asiakkaat tekevät henkilökunnasta parhaan. Ne on niin hyviä, että niiden kanssa tulee leppoisasti toimeen”, Majava Baarin ”paappa” Pasi Vuorinen kertoo.
Majava Baari on mainiossa asemassa. Helsingin rock-väki poikkeaa kaljalle ja tuttuja morjestamaan ennen keikkoja. Viikonloppuisin väkeä tulee kauempaakin.
”Viikonloppuisin tulee turisteja esimerkiksi Jyväskylästä. Huomaa, ettei ole tuttu paikka entuudestaan, esimerkiksi siitä, kun höhöttävät meidän jukeboksille. Aina viikonloppuisin tulee ruuhkaa, kun ennen keikkaa haetaan kickstarterit täältä. Kesäisin festareille, etenkin Tuskaan, menevä väki pyörähtää tätä kautta”, Vuorinen sanoo.
Majava Baari sijaitsee Kalliossa luontevalla paikalla thai-hieronnan ja musiikkiliikkeen välissä.
”Porukka ostaa basson kielet kaljalle tullessa”, Vuorinen naurahtaa.
Top5: Henkilökunta
- Majava Baari
- Bar Bäkkäri
- On the Rocks
- Rymy-Eetu
- dtm
Top5: Kortteliravintola
- Majava Baari
- Bar Bäkkäri
- On the Rocks
- Bar Mucava
- PRKL Club
Tomi Björck valloittamassa Ruotsia
Farang: Paras maailmankeittiö
Tomi Björckin ja Matti Wikbergin ohjastama Farang sai nauttia kahtena vuotena peräkkäin Paras ruoka -kategorian voitosta. Tällä kertaa Farangin sai tyytyä parhaan maailmankeittiön titteliin.
”Kyllähän se hyvältä tuntuu, kun ihmiset tykkäävät ruoasta”, Tukholmasta tavoitettu Björck kommentoi palkintoa.
Björckillä pitää kiirettä Ruotsin päädyssä. Farang on palvellut tukholmalaisasiakkaita nyt kolme viikkoa. Vastaanotto on ollut loistava.
”Viikonloput ovat täälläkin ihan täyteen buukattuja, ja asiakkaita käy noin 240 illassa. Ruotsalaiset ovat innoissaan ja sitä mieltä, että tällainen ravintola on täältä puuttunut.”
”Tätä oli selvästi odotettu. Lehtijuttuja on ollut isoissa lehdissä, kuten Gourmet’ssa ja Aftonbladetissa.”
Tukholman ravintolakilpailu on kovaa, mutta Farangin laatuaasialainen erottuu joukosta.
”Me teemme omaa juttua ja muut ravintolat eivät sen takia pidä meitä kilpailijoina. Kokit voivat itsekin tulla nauttimaan ruoasta, kun he eivät itse kykene lähtemään Aasia-linjalle. Suurin osa paikallisista huippukokeista kävi syömässä jo ensimmäisten viikkojen aikana”, Björck kertoo.
Björckin on tarkoitus rantauttaa myös Gaijin tulevaisuudessa Tukholmaan. Ensin kuitenkin keskitytään vakiinnuttamaan Farangin paikka länsinaapurissa. Tämä näyttäisi onnistuvan, sillä sekä asiakkaat että henkilökunta viihtyvät.
”Hovimestareilta ja respan mimmeiltä on tullut palautetta, että ihana olla töissä, kun näkee asiakkaiden lähtevän hymyssä suin.”
Top5: Maailmankeittiö
- Farang
- Gaijin
- Studioravintola Paksu
- Lemon Grass
- Patrona
Tavastia itseoikeutetusti ykkössijalla
Tavastia: Paras keikkapaikka
Kun Paras keikkapaikka -kategoria tuotiin tänä vuonna takaisin ravintolaäänestykseen, oli Tavastialla todella pienet kertoimet tulla valituksi Helsingissä. Vaikka kilpailu livemusaa tarjoilevien paikkojen välillä on koventunut, pitää Tavastia pintansa. Voitosta ei ollut epäselvyyttä, ja Urho Kekkosen kadun rockpyhättö keräsi koko ravintolaäänestyksen suurimman yksittäisen äänisaaliin.
”Tavastia on perinteinen paikka, jolla on hyvä sijainti. Monet tietävät paikan olemassaolon. Kukaan ei kuitenkaan elä historialla eikä tänne tule kukaan sen takia, että täällä oli 1970-luvulla hyvä meininki”, toimitusjohtaja Juhani Merimaa sanoo.
”Meidän filosofia on mennä esiintyjä edellä. Pyrimme rakentamaan mahdollisimman nautittavan kohtaamisen yleisön ja esiintyjän välillä. Seiniä tai sisustusta ei uusita joka viikko, mutta sen sijaan lavalla tapahtuvan suhteen pyrimme olemaan mahdollisimman freesejä”, Merimaa kertoo Tavastian vahvuuksista.
Yksi keikkapaikan tärkeimpiä ominaisuuksia on toimiva äänentoisto.
”Salin pitää saundata hyvältä. Tilan akustiikan on oltava itsessään hyvä ja laitteisto on pidettävä ajan tasalla. Me päivitämme laitteistoa taas lähitulevaisuudessa”, Merimaa kertoo.
Bändeille Tavastia on edelleen se suomalaisten lavojen kruununjalokivi. Tavastian päässä kuitenkin ymmärretään, ettei tätä asemaa tule käyttää väärin.
”Meidän politiikka ei ole haalia ilmaiskeikkoja. Me tehdään prosessia, jossa rakennetaan bändiä suuremmaksi. Tästä esimerkkinä esimerkiksi Tavastian lavalta ponnistaneet Hanoi Rocks ja Ville Valo”, Merimaa sanoo.
Top5: Keikkapaikka
- Tavastia
- On the Rocks
- Bar Bäkkäri
- Nosturi
- The Circus

Töistä tulevat eksyvät Rocksin terassille
On The Rocks: Paras terassi
On The Rocks Mikonkadulla on yksi mainituista äänestyksessä hyvin menestyneistä rokkareiden olohuoneista, mutta kevään tullen paikasta herää eloon myös toinen puoli.
”Iltaisin käy enemmän rockväkeä, mutta terassilla käy väkeä joka lähtöön. Kiirettä pitää heti siitä lähtien, kun avaamme kello 12. Töistä tulevat eivät löydä kotiinsa, vaan tulevat meille. Porukkaa riittää terassilla melkein sen kahteen asti, kun terassi suljetaan”, ravintolapäällikkö Bella Lyytikäinen kertoo.
Rocksin terassilla nautitaan perusjuomien lisäksi myös syötävää: makkarakoreja, pizzaa ja sen sellaista. Usein menoa värittää livemusiikki.
”Akustisia keikkoja on luvassa paljon myös tulevana kesänä”, Lyytikäinen lupaa.
Rocksin terassi aukeaa huhtikuun puolessa välissä ja pysyy auki niin kauan kuin säät suinkin sallivat.
”Olemme ensimmäiset, jotka avaavat tällä kadulla ja viimeiset, jotka sulkevat. Tuntuu aina hirveältä, kun terassi menee syksyllä kiinni, kun se on meidän valopilkku.”
Top5: Terassi:
- On the Rocks
- mBar
- Lasipalatsin Laituri
- Majava Baari
- LeBonk
Takaisin kaupungin ykkösbaariksi
Bar Bäkkäri: Paras baari
Bar Bäkkäri on ollut kestomenestyjä Cityn ravintolaäänestyksessä. Parina aiempana vuotena Bäkkäri sai tyytyä toiseen sijaan parhaan baarin äänestyksessä, mutta tänä vuonna se palasi jälleen ykköseksi.
”Bar Bäkkärin maine on kantautunut ulkomaillakin hyvin pitkälle, joten paikka on täynnä myös turisteja illasta toiseen. Myös isot ulkomaan artistit viihtyvät aina Bäkkärillä, jos ovat keikkailemassa Helsingissä”, Bäkkärin ravintolapäällikkö Veikka Moilanen kertoo.
Starojen vierailut ovat jättäneet jälkensä. Baarista löytyy rokkareiden suosikkijuomien mukana nimetty drinkkilista, joka aiheuttaa asiakkaissa hilpeyttä.
”Mikä onkaan mukavampaa, kuin juoda drinkkejä, joita oma idoli tykkää juoda, kuten Aleksi Laiho tai Lemmy Kilmister.”
[AD]
Bäkkärin vahvuus on suuri kanta-asiakas jengi. Suuri osa porukasta on rockhenkistä, ja paikan päällä soitettava musiikki vaihtelee kevyestä rockista raskaaseen metalliin.
”Saattaahan illan aikana lipsahtaa jokin ei-rock-biisikin soittolistalle”, Moilanen kuittaa.
Oma lukunsa on baarin henkilökunta. Moilasen mukaan jengi lähtee mukana toteuttamaan mitä hulluimpia ideoita.
”Esimerkiksi viime kesänä F*cked up Wednesday veti taloon täyteen ilta toisensa jälkeen ja kyseessä oli nimenomaan henkilökunnan suunnittelemat ja toteuttamat bileet, allasbileistä rapujuhliin.”
Top5: Baari
- Bar Bäkkäri
- Majava Baari
- On the Rocks
- Rymy-Eetu
- PRKL Club

Pöydällä tanssimista viikon jokaisena päivänä
Rymy-Eetu: Paras bailupaikka
Ravintolaäänestyksen paras bailupaikka on varmasti monelle yllätys. Kanta-asiakkaiden vankkumaton tuki toi Rymy-Eetulle parhaan bailupaikan tittelin.
Juuri viisi vuotta täyttänyt Rymy-Eetu on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin yöelämässä.
”Konsepti on ollut alusta lähtien sama, ja Oktoberfest-tunnelma on aina ajankohtainen. Jengi tanssii pöydillä kaikkina iltoina, meno nousee kattoon loistavien bilebändien, rennon henkilökunnan ja vapaan tunnelman takia”, ravintoloitsija Tarja Palomäki summaa.
Bailaus on Rymy-Eetun kokonaiskonseptin tärkein palanen, jonka ympärille homma rakennetaan.
”Toki meillä on myös erinomainen keittiö, mutta ruoka on palvelutuote.”
Autenttista baijerilaista tunnelmaa Rymy-Eetussa luovat litran tuopit, avokaulaisiin dirndl-mekkoihin sonnustautuneet tarjoilijattaret, saksalaisia juomalauluja soittavat nahkahousuorkesterit sekä vauhdikas live-musiikki kaikkina aukiolopäivinä.
Top5: Bailupaikka
- Rymy-Eetu
- dtm
- On the Rocks
- Bar Bäkkäri
- Kaarle XII

Kallion ytimessä darrapalvelua parhaasta päästä
Pacifico: Paras brunssi
Helsinginkadulla Kalliossa sijaitseva Pacifico pokkasi ravintolaäänestyksessä toisena vuotena peräkkäin voiton Paras brunssi -kategoriassa. Pacificon brunssi tarjoaa viikonloppuisin darrapalvelua edellisillan juhlijoille tai aikaisen alun tulevan illan menoihin.
Pacificon asiakaskunta muodostuu uusista naamoista ja vakioporukasta. Ruokailijoiden tunnelmaa nostetaan milloin Tarzanin, milloin vanhojen länkkäreiden avulla. Oman lisänsä tuovat tunnelmalliset kynttilät ja osaavat dj:t.
Pacificon brunssiin mahtuu rutkasti hedelmiä, käsintehtyjä salsoja, aamiaisruokia ja salaatteja. Menu vaihtelee asiakkaiden mieltymysten mukaan ja vaihtoehtoja löytyy niin laktoosittomille, gluteenittomille kuin vege- ja vegaaniruokavalioisille.
Toip5: Brunssi
- Pacifico
- Studioravintola Paksu
- Dylan
- Fazer
- Siltanen
Robertin kahvi maistuu kansalle
Robert’s Coffee: Paras kahvilakonsepti
Robert’s Coffee on sementoinut paikkansa helsinkiläisten kahviloiden keskuudessa. Kahvinjanoisia Helsingissä palveleva ketju oli Cityn lukijoiden selkeä valinta vuoden kahvilakonseptiksi – reilun parinkymmenen pisteen voimin. Tuorein toimipiste avattiin helmikuun alkupuolella Hietalahden kauppahallissa Lönnrotinkadulla.
Jo Robert Pauligin motto sanoo, ettei ole samantekevää, mitä kahvia juot – sen täytyy olla parasta mahdollista. Robert’s Coffeessa laatu muodostuu tuoreudesta. Raaka-aineet ovat laadukkaita, paahtamisprosessi hallussa ja tuotteella on lyhyet varastointiajat. Kahvi paahdetaan pienissä erissä sitä mukaa, kun tilauksia saadaan kasaan.
Vuonna 2012 Robert Pauligin lapset, Carl-Gustav ja Henrika, tulivat mukaan yrityksen toimintaan ja nyt mukana on jo kahdeksas sukupolvi samasta suvusta.
Top5: Kahvilakonsepti
- Robert´s Coffee
- Fazer
- Majava Baari
- La Torrefazione
- Coffee House
Tsekkaa muiden kaupunkien tulokset!
- Tampereen ravintolaäänestyksen tulokset
- Turun ravintolaäänestyksen tulokset
- Oulun ravintolaäänestyksen tulokset
Kyllä kansa tietää. Vai tietääkö? Kerro omat suosikkisi.