Onko dokaaminen jo so last season?

Briteissä ja Ruotsissa perustetaan alkoholittomia baareja.

Ilta-Sanomat kertoi eilen kiinnostavasta tukholmalaisesta baarikonseptista. Ruotsalaisjulkkis Mårten Anderssonin uusi Sober-baari on nimensä mukaisesti selväpäinen mesta, jossa alkoholi on kielletty ja asiakkaat puhallutetaan ovella.

“Ruotsin on aika herätä viinakuplastaan. Ryyppäämisen ihannointi ja viinan juonti tuntuu erittäin vanhentuneelta. Juominen siksi, että nauttisi, on yksi asia, mutta ryyppääminen on huijaamista ja valitettavan usein pakokeino”, Andersson sanoi Aftonbladetille.

Alkoholittomat baarit eivät ole aivan uusi juttu, vaikka Suomessa ajatus saattaa vielä tuntua vieraalta. Guardian kirjoitti viime vuonna brittiläisistä cocktail-baareista, jotka ovat keskittyneet näyttäviin ja hyvänmakuisiin alkoholittomiin drinkkeihin eli mocktaileihin. Näitä on esimerkiksi Redemption bar, joka myy asiakkailleen mock-jitoja mojitojen ja coco-ritoja margaritojen sijaan. 

Redemptionin omistaja Catherine Salway kertoo Guardianille, että hän halusi perustaa paikan, jossa voi hemmotella itseään pilaamatta itseään (“spoil yourself without spoiling yourself”). Hän sai idean joogaretriitillä Goalla: vasta kun alkoholia ei ollut tarjolla, porukka tunsi itsensä vapaaksi tarpeesta sitä kohtaan.

Hartwall testasi matala-alkoholisia ja alkoholittomia juomia tarjoilevaa Low Alco Bar -pop upissa kesäkuussa tuotteidensa esittelyn yhteydessä. Hartwallin markkinointipäällikkö Noora Pöyhösen mukaan alkoholittomia ja vähäalkoholisia vaihtoehtoja kaivataan yhä enemmän ja niiden tuottaminen sopii myös Hartwallin vastuullisuusohjelmaan.

Ajatuksen alkoholittomista baareista hienostelevine drinkkeineen voi tyrmätä päättömänä (tai päähän menemättömänä). Näiden konseptien dissaaminen tuo kuitenkin päivänvaloon sen karun tosiasian, miksi ihmiset baareissa käyvät.

Suosittelemme