Puukko ja puntari

Usein yllättävän näkökulman esseitä tiedon ja taiteen koko kirjosta, huumoria unohtamatta, seassa hieman omaa outolinnun elämääni.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on laitteet.

Roope vai robotti?  1

"Jo muinaiset roomalaiset" havaitsivat, että miljoonakaupungin tarpeisiin ei voitu sahata marmoria käsivoimin. Nyt ei tarvittu suuria pyramidin rakennuskiviä tai kreikkalaistemppelin pylvään paloja, vaan mahdollisimman ohuita värikkäitä kivilevyjä.
http://www.flickr.com/photos/antmoose/19674209/sizes/o/in/photostream/
Sahattavan määrä nousi satakertaiseksi. Mikä neuvoksi?

Viime aikoina on saatu selville, että heillä oli monia vesivoimalla käyviä kivensahauslaitoksia, joissa sama vesiratas käytti kahta sahaa yhtaikaa, joten kivimiehille jäi tehtäväksi kivien siirtely, sahauksen jäähdytys ja sahan huolto. Tämä, samoin kuin vastaava suuren mittakaavan tapa viljan jauhamisessa, oli koneellistumisen synty. Orjia ja työmiehiä alkoi jo vapautua inhimillisempiin hommiin, jopa pintamaan siirtoa kaivostoiminnassa tehtiin lapiomiesten sijaan vedenpaineella.

Seuraava tärkeä vaihe työläisten korvaamisessa koneilla tulikin varsin myöhään.
V. 1700 Thomas Newcomen paransi kaivospumppujen lähes käyttökelvotonta höyrykonetta niin, että se yleistyi Euroopassa. Pumppaajia ei tarvittu enää.
1733 britit keksivät, että kudottaessa ei tarvitakaan kahta miestä tökkimään sukkulaa edes takaisin loimien välissä, vaan pianon vasaroita muistuttavat iskimet voivat lyödä pyörillä varustettua sukkulaa vuoron perään. Joka kangaspuu jätti näin kaksi miestä - ja perhettä - vaille toimeentuloa. Keksijästä tuli niin epäsuosittu että hän joutui pakoilemaan loppuikänsä.

Näihin aikoihin briteissä maat jaettiin uudelleen, ja suuret määrät köyhälistöä joutui kodittomiksi. Tämä massa oli äärihalpaa työvoimaa alkavalle teollistumiselle, enkä rasita teitä kuvailemalla tarkemmin sitä riiston ja kurjuuden määrää joka seurasi. Teollistumisen vaihtuessa koneellistumiseen olot vain pahenivat, sillä nämä kurjatkin työt vähenivät. 1700 -luvun lopulla jo noustiin kapinaankin ja kehruukoneita rikottiin.

1800 -luvun alussa epätoivoiset työläiset muodostivat mafian lailla operoivan salaseuran, "Luddiitit", jotka lähettivät tehtailijoille uhkauskirjeitä, ja ehkä joku sai hevosenpäänkin sänkyynsä, noin vihjeeksi. Koneita tuhottiin jo matkalla asennettavaksi, ikkunoita rikottiin ja tehtaita poltettiin.
Kähinä jatkui vuosikaupalla: armeija puolusti tehtaita, tehtailijoita murhattiin, luddiitteja pidätettiin ja teloitettiin, ja uskonpa aurinkoisen Australiankin saaneen noina aikoina paljon reippaita käsipareja pakkotöihin, virkistävän laivamatkan jälkeen.

Tämä kehitys on sittemmin jatkunut: yhä uusia koneita yhä monipuolisempiin töihin. Metsäteollisuudessa näkyy varmaan selvimmin, mikä vaikutus työllistävyyteen oli ensin moottorisahoilla, sittemmin isoilla autoilla ja metsäkoneilla. Uittomiesjoukot sun muut kutistuivat muutamiksi metsäkoneen kuljettajiksi ja rekkamiehiksi. (Tehokkuus meni, muuten, samalla niin pitkälle, ettei suomalainen puupellon tuotos enää kelpaa purjeveneiksi eikä laatuhuonekaluiksi; rakentajillakin on vaikeuksia sen kanssa.)

Tehtaissa koneistuminen aiheutti onneksi senkin, että saatiin uudenlaisia, ja ihmiselle mukavampia työpaikkoja menetettyjen raskaiden, meluisten ja pölyisten tilalle. Kun kotimaan kuluttajalla alkoi olla varaa, ja myyntiä suuntautui ulkomaillekin, tapahtui sama kuin tervan viennissä aikoinaan. Paljon uusia työpaikkoja, lisää ansiotasoa, ja sen myötä enemmän kulutusta, ja positiivinen kierre oli valmis. Ammattiyhdistysliikkeen nousu sattui samaan aikaan kun naapurimaamme stalinismiin johtanut vallankaappaus, ja kun naapurimaassa oli tuo pelottava työläiskapinan sytyke ja tuki, tehtaiden omistajat olivatkin yhtäkkiä valmiit kompromisseihin säilyttääkseen yhteiskuntarauhan. Näin olivat koossa kaikki hyvinvointiyhteiskunnan palaset: tehtaat, koneet, investointipääoma, työläiset, ja ammattiyhdistykset, jotka yhdessä, horjuen mutta vääjäämättä, synnyttivät positiivisen kierteen.

Mutta juuri nykyaikana olemme aivan ennennäkemättömien haasteiden edessä. Kun tehtaat tulevat yhä hienostuneemmiksi, ne eivät enää tarjoakaan suurta määrää työpaikkoja, vaikka tehtaita syntyisi kuinka! Moderni paperitehdas pyörii ydinosaamisensa suhteen muutaman kymmenen huipputyöntekijän ympärillä. Kun katsomme filmiä tuliterästä jättiläiskokoisesta metallituotetehtaasta, niin kuvassa ei näy montakaan ihmistä vaikka tuotantomäärät ovat huikeita.

Sähkömoottori- ja taajuusmuuttajatehtaat ovat mahdollistaneet tällaisen, ja nyt ne ovat itsekin saman muutoksen edessä. Työ pilkotaan ensin pieniin osiin, ja tällaiseen yhden toiminnan pisteeseen esimerkiksi asennetaan sellainen älykäs käsiruuvain, joka tietää mitä pulttia ollaan kiristämässä, ja jopa säätää momenttia sen mukaan monesko vääntökerta pultilla on menossa. Väännin ei toimi, jos ihminen yrittää kiristää väärässä järjestyksessä.

Käsiruuvain itse, haluttaessa, jopa kuittaa työvaiheen tehdyksi! Tuloksen arvaa. Virheitä ei tule. No sehän on tietysti hyvä, työläisen stressikin vähenee. Mutta: tällainen työ voidaan antaa vaikka melkein lukutaidottomalle, jos vain halutaan. Halpaa työvoimaa tuotetaan jo kaukomailta, ja jos rajat avataan, tehtaan portille kerääntyy (palkalla millä tahansa) laumoittain halukkaita työntoivojia kuin Steinbeckin romaanissa. Eräänlainen paluu kehruukoneiden synnyn ajan riistettäviin työläislaumoihin?

Todennäköisempää kuitenkin on, että työpisteeseen johdetaan liukuhihna, ja siihen istutetaan robotti! Ne ovat yhä halvempia. Robotti painaa pitkää päivää, eikä rasita henkilöstöpäällikköä.

Lapsuuteni KO Yoshiya Jupiter, kävelee ja lyö kipinöitä! Huutokaupassa 350-500 USd!
Lapsuuteni KO Yoshiya Jupiter, kävelee ja lyö kipinöitä! Huutokaupassa 350-500 USd!

Applen mobiilituotteita tekevän Foxconnin emoyhtiöllä on 10 000 robottia, ja suunnitelma on että niitä olisi miljoona, parin vuoden sisällä! Syynä kiinalaisten liialliset palkat. Kuulostaa tutulta historiasta... Uusia työpaikkoja tullee 2000, mutta arvatkaa, montakos poistuu! Robottityypiksi on kaavailtu - kas, ABB:n "Fridaa", mutta määrä on niin mahtava, että se tullaan takuulla kopioimaan ja tekemään "oma". Jahka näemme lisää suuria tehtaita, joissa robotit tekevät robotteja, niin...


Uhkaako Suomea sota? Osa 2  1

Lue toki ensin OSA 1, se kertoo syyn pohdintaan!
-------------------------------------------
OSA 2:
Onko täysin itsenäinen puolustus mahdollista?
-----------------------------------------------------------------
K:
Mitä siihen tarvittaisiin?

V:
Ihmisillä on harhaluulo nykyaikaisesta sodasta, kun tv:ssä on vain surkeasti johdettuja kouluttamattomia kehitysmaalaisia, joita suurvalta helposti löytää, ampuu ja pommittaa aavikolla, kun vastatoimiin ei kyetä.

Maavoimat ratkaisevat sodan Suomen metsäisessä maassa.
Tarvitaan maavoimat jotka kykenevät, paitsi hidastamaan vihollisen panssarikiilaa miinoituksin ja nopein pistoin, myös tekemään iskun sen kärkeä ja sivustoja vastaan. Muutoin se ei pysähdy!
Mahdollisimman suuri määrä panssarimiinoja ja sirpalemiinoja on halpa tapa hidastaa ja kuluttaa, jos joukoille on liikuntakalustoa. Kunnolla miinoitettuun maahan on hyvin vaikeaa hyökätä.

Kaikkeen vastaiskutoimintaan taas vaaditaan sekä taistelupanssareita, että rynnäkköpanssareita, joissa panssarijääkärit pääsevät suojattuina itse taisteluun. Joukkojen siirtoon ja huoltoon tarvitaan myös kuljetuspanssareita. (Elleivät kaikki kulje telaketjuilla, joudutaan hakemaan kulku-uria pyöräajoneuvoille, ja toiminta lumessa pysähtyy helposti.)

Muutkin kuin vastaiskujoukot ovat heti tuhon omia, jos ne ovat alttiita ilmapommituksille, tai niillä ei ole panssarintorjuntaohjuksia.
Nykyään ei voida linnoittautua mihinkään, siis:
Liikkuvuus, Panssarintorjunta ja Ilmatorjunta,
muutoin ei kannata yrittääkään.

Vastaiskujoukon resepti on yksinkertainen:
mainitun kolmen tyypin tela-ajoneuvoja, tietyssä suhteessa keskenään.
Nyt Suomella on tällaista kalustoa n. 800:lle jääkärille, siinä kaikki! Huonommalla liikkuvuudella tai avolavalla toimivia muutoin kyvykkäitä joukkoja on 1600. Uskottava puolustus?

"Hinta/määrä/reaalimaailman taisteluteho" -yhtälö kehottaa ostamaan vähän käytettyä peruskalustoa, murto-osahintaan, mahdollisimman paljon.

Raketinheittimet ovat kustannustehokkain tapa antaa tulitukea maajoukoille.
Alivoimaiselle maalle on ilmatorjunnan hoitaminen lentokoneilla ylivoimaisesti kallein ja haavoittuvin tapa, ja ohjukset selvästi halvin ja tehokkain tapa: trendi vain selvenee. Jos ohjuksia edes luullaan olevan, vihollinen ei rynnäköi.
Maihinnousuja voidaan torjua meritorjuntaohjuksin, ja pitämällä rannikolla vanhemmalla aseistuksella varustettuja joukkoja, pyörillä.
----------------------------------------------------------------------
K:
Olisiko itsenäinen puolustus liian kallista?

V:
Australia olisi antanut Suomelle ilmaiseksikin Leopard -taistelupanssareita, ja niitä saa ostaa käytettyinä. Myytävänä on pilkkahintaan saksalaisia rynnäkköpanssareita, ja amerikkalaisia ja venäläisiä kuljetuspanssareita, joilla tykistöaseetkin liikkuisivat. Venäläiset myyvät erittäin hyvällä hintalaatusuhteella ilmatorjuntaohjuksia. Miinat ovat halpoja, samoin pienet tiedustelulaitteet. Puhe materiaalin liiallisesta kalleudesta on siis roskaa, ja pätee vain lentolaitteisiin.
Näillä tavoilla, (ja ehkä jopa luopumalla Horneteista, joiden kenttien paikat näkyvät tutkassa - arvattavin seurauksin) saataisiin panssarintorjuntaohjuksiakin, ja äärimmäisen uskottava puolustus, jonka alueella ei voi lentää eikä liikkua. Nykyiselläkin budjetilla.

http://cu.edu.ge/data/img/5483/090808_Z1J5822.uIhk-HIEvY.jpg
-------------------------------------------------------
Tulossa:
OSA 3: Olisiko Natosta vaihtoehdoksi? (Vaikkei siihen ehditä!)


Riivattu kone, ja ankka sänkyni alla  2

Jatkoa seikkailuihini tietsikkamaailmassa.

Tietysti työpaikan osastollani pienellä alalla olevat 8 läppäriä rupesivat jumittamaan, kuin hiiri kävelisi tervassa. Kundit katselivat netistä eri kulmista kuvattua jääkiekkovalmentajan neljän pisteen maha/hätälaskua lentokentälle. Kun kuva nyki ja jarrasi, kova oli valitus minulle. Kehotin menemään ylemmäs pomoille valittamaan "hitaasta Youtube-latauksesta työaikana".

Kotiin.
Vaimoni maksoi tänään netissä kortillaan uudestaan F-Securen virus/nettiohjelman, tuote on peräti kolmelle tietokoneelle.

Kun hän painoi nappia:
Lataa,
läppäri lähti lataamaan.
Rouva meni odotellessa keittiöön tekemään espressot.
Hänen palatessaan läppäri oli ITSE sammuttanut Windowsin ja
ITSE käynnistänyt itsensä Ubuntun puolelle, ja odotteli pöydällä salasanaa.
Rouvalla oli selitysmallina sähköhäiriö.
Itse epäilen että jokin pieni demoni oli materialisoitunut läppärin näppäimistölle ja, tehtyään tekosensa, jälleen hävinnyt.

Kuten edeltävästä hassusta Virtuaaliterminaattori -blogientrystäni

http://www.city.fi/yhteisot/blogit/magrippa/117093/

tiedätte, tämä ei TODELLAKAAN ollut ensi kerta!

Muinaissuomalaiset uskoivat kotitonttuihin, ja niille jätettiin ruokaa yöksi lattialle.
Ostin äsken Helsingin Lasipalatsin ranskalaisruokafestareilta 8 erilaista makkaraa, pateeta ja rilletteä, samoin kuin neljä karsean näköistä eri homevärien koristamaa juustoa.
Aion nyt ottaa ne hyötykäyttöön.
Jätän ensi yöksi sänkyni alle pikkulautasen, jolla on ihan gourmetkokin (minun) tekemä ranskalaisbufee huoneeni heikkovirtatontuille ja vaihtovirtademoneille. Ankkaa, kaurista, villisikaa, calvadosmakkaraa...

Ikinä en hanki kotiin privaatti -WLAN -asemaa! Jos yhteys on langaton, itse isä Jumalakaan ei kerkiä seurata milloin se on yhteydessä, minne, ja mitä tekee. (Ja onhan se sama kuin hankkisi säteilevän radioantennin sänkynsä viereen. )
Jos hankin WLANin, itse "3 Kilowatin Voimavirta-Perkele" saattaa materialisoitua tänne keskellä yötä ja räjäyttää kaikki viisi eri kokoista konettani! En haluaisi polttaa vaivalla laittamaani huonetta.
http://www.city.fi/kuvagalleria/kuva/1261066/

Kirjoitan NYT teille tämän reaaliajassa, samalla kun painelen F-Secure -ohjelman virtuaalinappeja. T-täristen pelosta.

"Suojaus ei ole ajan tasalla."
Alla on nappi:
"Tarkista päivitykset"

Painan sitä nyt, sormi vapisee.
Tarkistaa päivityksiä, lataa, 60%, 100%,

"Päivitysten tarkistus on valmis."
"Päivitys onnistui."
"Tuotteesi on nyt ajan tasalla."

Paluu edelliseen ikkunaan "Valmis"-nappulalla.

"Suojaus ei ole ajan tasalla.Tarkista uusimmat päivitykset."

Jahhah.
Pitäisiköhän sinne sängyn alle lautaselle lisätä vielä päärynäsiivuja, ja snapsilasillinen valkkaria? Chateau D`Ýquem?

Kun vien tämän läppärin TAAS sille
(edellämainitussa blogissani jo esitellylle)
ammattinörtilleni, hän ehkä suorittaa koneelleni jonkinlaisen eksorsismin konekielisine loitsuineen, polttaen suitsukepuikkoina valokaapelin pätkiä. Tehköön mitä tekee, I give up!

-------------------------------------------------------

Sain Elisalta isohkon postipaketin, jonka oletin sisältävän sen (em. aiemmassa blogissa mainitun) Huawei -älykännykkäni, korjattuna. Viiden kuukauden odottelun jälkeen.

Valtavassa pussissa oli VAIN uuden mallinen, takuulla pienin näkemäni muistikortti, ja minä sentään olen ollut työkseni valvomassa komponenttihankintaa piirikorttitehtailla. Tämän muistikortin voisi, hitto, vetää vahingossa henkeen!

Nykyaikaa, en tässä pysy minäkään mukana.
Ehkä SE onkin korvaava tuote, uusin Huawei-malli?
Mutta miksi se lähetettiin minulle ilman puhelinta, ilman mitään ohjeita, ilman mitään lappua?
Uusinta tekniikkaa...

Ehkä minun on määrä syödä se kuin miniehtoollisleipä, ja olen netissä.


Apua, olen virtuaali-Terminator!  3

"Tämä tarina on tosi."
Olen oikeasti kantanut tuhatmäärin rahaa nörtilleni, jotta hän lataisi/siistisi/korjaisi
softaani.
Kerroin hänelle, että tuskin kukaan muu voi olla niin huono-onninen teknisten laitteiden toimivuuden kanssa kuin minä. Varsinkin monimutkaisimmat, eli tietsikat eivät toimi.

Hän ei uskonut ennen kuin demonstroin. Näytin miten minun luomani avatar ei saanut seikkailupelin talossa olevaa poljinta toimimaan.
Hän loi oman avatarin ja kävi polkaisemassa. POM, toimipas heti!

Nörttini:
-"Käsittämätöntä! Tosi on, jopa avatarisi on huono-onninen teknisissä laitteissa!
Saat alennusta, tämähän on kauhea tauti!
Missä muuten olet töissä, ei kai siellä ole sähkövehkeitä, hehheh?"

Minä:
-" XXX:llä', globaalissa elektroniikkakonsernissa."

-"Ei jumalauta!"

-"Joo, lienee parempi että en mene enää ainakaan labraan.
Meillä räjähtää ilman minuakin koestamossa melkein joka päivä."
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Joo, miten helvetissä saan pelkällä olemattomalla VIRTUAALILÄSNÄOLOLLA sekoamaan nekin laitteet, JOITA EI EDES OLE OLEMASSA, jumaliste!

Kirjoittaessani tätä on vieressäni SONYn mp3, johon en voi siirtää tietsikalla olevia biisejä. Nimet menee mutta niissä on nolla bittiä musaa.

Voisin myös kuunnella niitä ostamallani Huawei-älykännykällä, jonka radio ei toimi koska sitä ei kai ollutkaan. Huawei-huihai on ollut heti eka päivistä korjattavana, koska se on Android-laite joka ei yhdistä Androidiin. Kartta toimi kyllä, ja näytti minun kävelevän vetten päällä Suomenlahdessa. Makselen HuiHaista kyllä maksuja joka kuukausi, nyt jo viidettä kuuta.

Koetan tässä siirtää Amazon-leffani (kts.kuvani ja rohviili) pätkiä toiselle tietsikalleni, mutta ostamani älyvälipiuha herjaa käsittämättömiä. Plug and play: plug your ass.

Kun saan ne USB -tikulla siirrettyä, ne eivät aukea koska uusi kakkoskone ei ole netissä turvasyistä. Idiootti kallis HD-videoleikkaussofta ei muka ykskaks tule toimeen ilman minulle tarpeetonta esim. ompelukoneenääni-waw-tiedostoa (Amazon-leffa!), joka asuu belgialaisella serverillä.

En uskalla yhdistää sitä masiinaa nettiin koska en saa ladattua F-Securen virusohjelmaa sisään. Herjaa satelee kuvaruudun kummallakin puolella.

F-Secure saa kyllä maksunkin konfirmoitua, mutta ohjelmaa en saa.

Kas ihmettä kun olen saanut 110 kuvaa käsiteltyä ja siirrettyä Cityyn!
Tosin joka kuvan kohdalla joudun odottamaan, kun siirrrän manuaalisesti kuvankäsittelyn oletusasetukset hitaasti kohdalleen. Auetessaan joka kuva on kuin Andy Warholin näyttelystä.

Ostan kaikki MIami-aiheen leffat ja pelit. Scarface maksoi kai 70 €, ja kaikki näkyy superkontrastisina viivapiirroksina. Kuluttajan asia on imuroida ties mistä virussivustoilta (MAHDOLLINEN HYÖKKÄYSSIVUSTO!) patcheja jotta Miami näkyisi. Arvaa latautuvatko patchit ohjelmaan asti.

Jne, jne.

Tuttavani haikailee upseeriksi Puolustusvoimien Elektronisen Sodankäynnin osastoon. Voisin värväytyä ja olla Salainen Ase.

Kenraali vain yhdistää minut hyökkääjän sotilas-WLANiin, ja piankos niiden tutkaverkko romahtaa ja Glonass- paikannus näyttää että ollaan hyökkäämässä Patagoniaan. Risteilyohjus joka on ohjelmoitu 30, 3 kilometriin, räjähtää lennettyään 3,3 metriä. Satelliitit suistuvat radaltaan.

Obama, wanna make a good deal?