Puukko ja puntari

Usein yllättävän näkökulman esseitä tiedon ja taiteen koko kirjosta, huumoria unohtamatta, seassa hieman omaa outolinnun elämääni.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on panssarivaunut.

Tuhlauksen huippu: nälkäinen talloo ruokansa!  1

Suutun täten Puolustusvoimien maavoimien kuihduttamisesta naurettaviksi jäänteiksi - ja samanaikaisesta verovarojemme tuhlailusta Puolustusvoimiin!

Riippumatta asennoitumisestanne:
siis siitä haluatteko meidän olevan puolustuskyvyttömiä,
vai hyökkäyksen pysäyttämiseen kykeneviä,
voitte raivota kanssani upouudesta RAHOJEMME HAASKAAMISESTA !

Kalustohankintarahat on enimmiltään aiemmin pantu tutkassa näkyvien haavoittuvien lentotukikohtien Horneteihin,
ja osin helikoptereihin joilla ei voi sodassa lentää!
Mutta nyt - seuraa VIELÄ HULLUMPAA !

Sekä Horneteille,
että tähän asti vailla sota-ammuksia olleille raskaille raketinheittimille, ostetaan nyt maamaaleihin tarkoitettuja aseita. Hyvä niin, mutta...

Nyt hankintabudjetti pannaan SELLAISIIN aseisiin,
että ostoksilla ei ole edes TEOREETTISTA mahdollisuutta vaikuttaa hyökkäyksen torjuntaan,
sillä niille sopivien mielekkäiden MAALIEN paikasta ei ole, eikä voi olla, pienintäkään hajua!
Kun ei ole MIHIN niitä voi ampua, niistä ei voi olla mitään hyötyäkään!
TUHLAUSTA, ja isoa!

Mistä puhun?
Ilmeisesti Israelin rypäleaseiden (oik. kuorma-ammusten) holtittoman LIBANONISSA -käytön takia
Suomi ei ostakaan panssarikiilojen pysäyttämiseen erittäin sopivia ns. panssarisirote -ammuksia/ohjuksia,
vaan joka ohjuksessa on YKSI AINOA HELSKUTIN ISO PAUKKU,
satojen TEHOKKAIDEN panssarikranaattien sijasta.
Luulevatkohan poliitikkomme todella, että Israel nyt järkyttyy Suomen kranaattityypin valinnasta, ja että Israel luopuu siksi aseistaan? Ilmeisesti!

Näin ollen ohjuksiamme EI voida ampua hyökkäävään panssarikiilaan, koska kuuluisi vain PUM, ja panssarit jatkavat! Joku puu vain kaatui vieressä, ja sammaleet lensivät.
Ampua voidaan näillä höpöaseilla vain liikkumattomaan ennalta tiedettyyn maaliin.
Saddamin komentotaloon yms jollaisiin ne on USAssa tarkoitettu. USAn tiedustelu kykenee löytämään alivoimaisen vastustajansa kohteita. Meillä taas ei ole mitään kaukotiedustelua, enää.

Sellaisia kiinteitä kohteita ei MEILLÄ PÄIN ole tiedossa muita, kuin toisessa maassa sijaitsevat sähkövoimalat yms infrakohteet.
Sodan tullen kaikki komentopaikat ovat heti ties missä, ja lennonjohtotornitkin melko vähillä käytöillä; ilmavoimilla on erilliset laitteensa liikkuvissa autoissa ties missä. Hyökkäykseen ei parin voimalan rikkominen eri maassa vaikuta tietenkään yhtään.

Ihan sama kuin Suomi kaataisi n. puoli miljardia euroa seteleinä MEREEN!

Samaan aikaan maakaluston hankintabudjetti on valtionbudjetissa samaa luokkaa kuin maatalouslomittajien palkat,
eikä kaluston sulatuksien jälkeen kukaan enää kuvittele maavoimien pystyvän mihinkään pysäytystaisteluun; enintään yhteen yritykseen!

Halusi rahoja armeijalle TAI EI, kyllä täällä olisi ollut niille parempaakin käyttöä kuin TUHLAUS!

Lasten ja vanhusten hoito, uusien teknoyritysten kasvutuki... nimetkää omanne!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hornetien ohjuksista:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/ilmasta-maahan-kyvyn-hinta-kaksinkertaistui-hornetien-muuttaminen-pommikoneiksi-maksaa-400-miljoonaa

Raketinheittimien ohjuksista, tuo Unitary tuossa tekstissä tarkoittaa siis: "yksi PUM, ei panssarikranaatteja":

"The US Defense Security Cooperation Agency has notified US Congress of a potential sale of
70 M-39 Block 1A army tactical missile system (ATACMS)
T2K unitary missiles
and associated parts
to the Government of Finland.
Under the estimated $132m foreign military sale, Finland has also requested missile common test device software, ATACMS quality assurance team support, spare and repair parts..."


Seikkailijoiden kaksi kokousta, kuvia/filmejä!  3

Käydessäni kokeilemassa Salmisaaren Liikuntakeskuksen 30 metriä korkeaa mahtavaa kiipeilyhallia, sattui silmiini juliste:
"Adventure Night".
Ostin heti liput, sillä kyse on ulkoiluharrasteihmisten kokouksesta, joka pyörii enimmäkseen vuorikiipeilyn ja sporttikiipeilyn ympärillä. Siellä on pääohjelmana kiipeilyleffoja jättikankaalta, vuorikiipeily latistuukin pahasti pikku ruudulta katsottuna. Muualla tällaisia dokkarileffoja ei kankaalla näe, ellei sattumalta DocPoint -festareilla.

Leffapäivänä tapasin ensin kaupungilla tuttavani Hra Panssarimajurin, ja kylläpä sitä vahvasti sotilas- ja historiamausteista juttua meillä piisaisi vaikka kuinka pitkään. No jonkun toisen kanssa puhun sitten meikeistä ja taiteesta...
http://www.city.fi/kuvagalleria/kuva/1290614/
Taas kerran lupailtiin ottaa minut mukaan extremetempaukseen ulkomaille: kuulemma "taisteluhyppy" laskuvarjolla matalalta, pienellä venäläisellä puolipallo-sotavarjolla, maailmansodan aikoihin suunnitellusta kaksitasosta.
Suunnilleen tälleen
http://www.youtube.com/watch?v=HLOQ0ra6fr0
Kone näkyy 0:30 , hyppy 1:10.
Emme ole kumpikaan hypänneet ikinä, ja koulutuspäivää ei meihin uhrata. Varjon pienuuden takia vauhtia riittää maahantulossa, eikä ohjattavuutta ole. Joten kyllä kiinnostaa, sitten me vanhat voisimme loppuikämme elvistellä nuorille tällä super-extremellä. :-D
Kun nyt vaan joskus toteutuisi tuo vuosia odotettu juttu...? Pitänee alkaa vahvistamaan jalkoja ja harjoittelemaan hyppyjä 2-3 metristä maahan, niin että ei jää kunnosta kiinni. Miten lie kestääkö hermot sitten hypätä, sillä reaktioaikaa avauskahvoista vetelyyn jää erittäin vähän. Sen tosin arvaan, että tuo satakiloinen majurin hurjimus itse paiskaa minut koneesta, ellen hyppää.
:-D
Olipa ikävä erota, kun en juuri ikinä tapaa ketään työn ulkopuolella. Ehkä saan hänet vielä kiipeilemään, kun kerran opetin köysilaskeutumisenkin.

Iso Bio Rex -leffateatteri olikin "Adventure Night" -tilaisuudessa täynnä; reippaita ulkoilmaihmisiä oli saapunut paikalle satamäärin, iso sali täyteen. Siellä jaettiin palkintoja mm. Vuoden Kiipeilykuvasta, sekä Vuoden Ulkoiluteosta, joka oli nyt Seven Summit, eli kiipeäminen joka mantereen korkeimmalle huipulle peräkkäin. Olipas tervehenkisen oloista porukkaa kerrankin kasassa iso lauma, meitä teknisen kiipeilyn
http://static-dev-climbing.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2012/06/238-Aid_2565.gif
miehiä myös.

Minutkin tunnistettiin, oli yllättävää, kun sanottiin että oletko sinä se, pitää oikein tulla kättelemään. Ihanaa kun sai kerrankin hetken puhua ihan uusien ihmisten kanssa. :-)
Nauratin kertomalla viime vuorireissustamme jolloin piti lähestymismarssilla, muutenkin äärimmäisen hankalassa maastossa, kivuta kaktuspöheikköjen

"Luuluolassa" oli vuohen luuranko

läpi, arvattavin seurauksin: Housut alas, pyllistyksiä aurinkoon
ja puoliso kiskoo Victorinox-pihdeillä
piikkejä persiistä. "Tämä on rakkautta!" :-D
Helpoin kohta:

Rouva marssilla, joka kiven päällä kaktuspiikkejä
Rouva marssilla, joka kiven päällä kaktuspiikkejä

Kolme viikkoa loman jälkeen viimeisetkin piikit tulivat ihon alta. :-)

Kiipeilyleffoista hurjimmat saivat jopa kokeneet kiipeilijät huokailemaan kauhusta. Se jota itse etukäteen odotin, kertoi Amazonin viidakosta kohoavasta kiipeämättömästä 1400 m tapista. Kauheaa viidakkorämpimistä lähestymismarssissa. Ja sitten kasvillisuuden riivaama pystyseinä mahtavine luolineen. Viimemainittu tuntui kovin tutulta. ;-) Tässä trailerinpätkä:
http://www.youtube.com/watch?v=WzBaPd3OxmM

Sitten oli pari leffaa sporttikiipeilystä, enkä olisi uskonut että tuosta hiukka vieroksumastani lajista (jossa seinään ensin poraillaan ja hakataan pultteja köydelle) saisi aikaan noin ratkihauskoja rainoja.
Jos sportti kiinnostaa, niin tässä yksi niistä, 24 min tosi hyvälle tuulelle saavaa WTF -luonnonihmettä, melkein musavideo:
http://vimeo.com/42184924
Myös ihan silmät kyynelissä nauroin MM-"ihmiskärpästen" herooisen sinnikkäille ihmeteoille.

Varsinaisesta "alppikiipeilystä" (siis kylmillä ja lumisilla vuorilla) kertovan leffan aihe
oli Himalajan pahimpiin, ja selvästi jyrkimpiin kuuluva vuori, ja äärikokeneiden kiipeilijöiden hulluuden tuolle puolen vienyt kaksikymmentä vuotta kestänyt mania päästä huipulle. Tuommoiset reissut saavat Everestin sherpavetoiset ja satatonnivarusteiset nykynousut näyttämään läskituristien kulkueelta Kanarian Teidellä.
En itse ymmärrä paljon noustujen juttujen tahkoamista. Kerran kun eräs suomalainen saapui Everestin huipulle, siellä oli yli neljäkymmentä muuta. :-) Bussillinen porukkaa; no ei varmaan tuntunut kovin ainutlaatuiselta. :-D
Itse tykkään käydä mieluiten ihan ihmisen kävelemättömät paikat.

Mascan et.seinällä, reput pystyseinän luolaan yöksi. Allani pilvi ja rotkoa varjossa. Tuuli repii pahasti
Mascan et.seinällä, reput pystyseinän luolaan yöksi. Allani pilvi ja rotkoa varjossa. Tuuli repii pahasti

"Miehet jotka kulkevat omia polkujaan".
http://www.city.fi/kuvagalleria/kuva/1261360/
No, kompastelevat ainaskin.
http://www.city.fi/kuvagalleria/kuva/1261413/
:-D

Noihin leffoihin nähden meikäläisen vuorireissut ovat alkeellista onnetonta pikaräpeltämistä. Reissua ovat lyhentäneet vesipula, autokuljetusetäisyydet, lähestymismarssien pituus ja rankkuus sekä joskus on päälle tunkenut myrskyrintama (suomalaisen mielestä vuorta alas syöksyvä rintama on tosi pelottava), pilvet tulee joskus silmille, ja kerran sumu, jossa ei näe kunnolla hitto omaa kenkäänsä!

Ei parane meikäläisen leikkiä kun ei edes osaa. Kivivyöryjä on nähty, ja mielessä on yksi ensi käden kuultu juttu kilometrin putoamisesta muiden nukkuessa, sekä se Stadin mimmi jonka kanssa monesti juttelin, ja sinne Himalajalle sekin hävisi vaan - yöllä! 8-0

Sitten vielä se, että etelänlomalla pitäisi ehtiä lomaillakin ja jopa viihdyttää tuttavapariskuntaa yms. niin pitääpäs pitää peukkuja että ensi maaliskuussa kerkiän kiivetäkin kunnolla. Nyt olisi tiedossa vain rantatöyräitä: niiden jyrkälle päästäkseen ei ainakaan tarvitse ensin kavuta! :-)
On ne töyräät vaan suuressa maailmassa melkoisia, pahimmillaan 4-500m.

Los Gigantes, kakkosreissu. Leikkikenttä taustalla, kakara edessä. Am.
Los Gigantes, kakkosreissu. Leikkikenttä taustalla, kakara edessä. Am."Tigerstripe" pukee minua.

:-)


Venäjän hallitus vain kakaroiden asialla?  6

Suomen televisiossa poliitikot esiintyvät niin kuin eivät tietäisi mistä on kyse, kun Venäjän hallituksen kontrolloima lehdistö kertoo että jo toistakymmentä tuhatta Suomen venäläistä kärsii, kun heiltä on riistetty lapset. (Edit: jopa16 000 lasta "on viety".) Itse Venäjän ulkoministeri ihmettelee julkisuudessa miksi suomalaisista on tullut julmia rasisteja.
Ihan SATTUMALTA Venäjän korkeimmat voimat eivät puutu pariin kakarakiistaan, joten mistä on kyse?

Poliitikkomme eivät halua että kansa saisi tietää sitä, minkä sotilaspolitiikan asiantuntijat ovat heille takuulla kertoneet.
Aivan joka kerta, kun valtio pitää mahdollisena että ryhdytään sotaan, täytyy omalle kansalle ensin tehdä selväksi, että se jonka kanssa tullaan sotimaan, on paha, kiero ja juonitteleva sekä uhkaava.
Totalitaarisissa valtioissa valmistelu voi olla lyhyt, esimerrkinä Venäjän vuosi ennen talvisotaa, jolloin rajan tällä puolen valmistauduttiin hyvässä uskossa olympialaisiin.
Avoimemmissa ja modernimmissa valtioissa valmistelu aloitetaan jos mahdollista jo vuosia aiemmin, aloittaen pienistä ja paisuttaen pikku hiljaa. Esimerkkinä maallisen ja jopa uskonnonvastaisen Saddamin Irakin maalaaminen Al-Qaidan ja 9/11:n taustavoimaksi.

Suomen harjoittaman NATO -uhkailun vuoksi saattaa Venäjällä olla nyt tarve levittää uuttisia lapsiin kohdistuvasta pahuudesta. Seuraaavaksi venäläisten kesämökit Suomessa saattavat syttyä tuleen, venäläisiin kohdistuu rasistisia hyökkäyksiä, venäjänkieliset päiväkodit sekä lähetystö saattavat joutua räjähdeattentaattien kohteeiksi, ja jos tarpeen, pari kerrostaloa räjähtää Viipurissa tai jopa Pietarissa. Suomen hallituksen joka vaiheessa vakuuttaen syyttömyyttään.

Toivon olevani väärässä, mutta että suurvallan ulkoministeri ja hallituksen media?
Tässä ei ole asialla vain joku dosentti Bäckman. Jokin syyhän täytyy olla.

Venäjän lehdistössä on jo kerrottu "suomalais-ugrilaisten" (siis vihatun Vironkin) "havittelevan Luoteis-Venäjän energiavaroja". Melkoinen väite, mutta siellä kaikki niellään.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kirjoitin jo ajat sitten:

"Koko Venäjän johto on ilmaissut selvästi, ettei se tule missään tapauksessa sallimaan Naton lisälaajentumista rajoilleen, viimeisimpänä uusi asevoimien ylin komentaja.
Britannian Sota-akatemiakin pitää mahdollisena, että Suomen tapauksessa "vastatoimi" on "sotilaallinen".
Juuri nyt Putinilla on suuri tarve löytää ulkoinen uhka kansaansa yhdistämään, ja kokoomusvetoinen puolisalainen "Nato -esisopimus" sopisi uhaksi, entisten lisäksi.
Venäjän suurissakin medioissa esitetään jo suomalaisten harjoittavan venäläisten "vainoa" ja "kansanmurhaa". "

http://www.city.fi/yhteisot/blogit/magrippa/120624/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ikävä kyllä moni ennustamani asia toteutui. Ylin sotilaskomentaja kävi Helsingissä kertomassa Venäjän peloista - ja joutui Niinistön julkisesti pilkkaamaksi! Eeeei hyvä!
5 -osaisessa blogissani jonne pääsee linkistä, on pähkinänkuoressa kansanomaisesti selitetty itärajamme nykyinen ikävä sotilaspoliittinen tilanne. Toivon veikkaavani väärin siitä mitä seuraa. Voi kunpa olisin aivan väärässä.
Mutta pitäisi löytyä perustelut, miksi niin olisi.


Uhkaako Suomea sota? Osa 5  2

On hämmästyttävää, että suomalaisia ei vähääkään kiinnosta, tuleeko Suomeen sota aivan pian! Ettepäs lue tätäkään!
" EVVK, mitä välii tuleeks sota, eikä niit enää ookkaan".

Naapurimaassa pestään vielä verta telaketjuista edellisen 2008 -sodan jäljiltä, mutta Suomessa kuvitellaan heidän sietävän pelkurihiiren lailla mitä tahansa uhkaustamme. NYT Suomi aivan äsken tilasi itselleen YDINASEVALMIUDEN! 2016 Suomeen tulee Hornetien mahan alle jättiohjuksia, joilla ei voi mitenkään puolustaa maatamme liikkuvaa hyökkääjää vastaaan, mutta ne kelpaavat erinomaisesti Pietarin tuhoamiseen. Niissä on nyt tavanomaista räjähdettä puoli tonnia, mutta jos USA haluaa, niihin voidaan helposti laittaa YDINASEKIN, jolle ne on suunniteltu! Koko maamme pannaan perustelemattoman toiveajattelun varaan, että Venäjä vain seuraa moista hiljaa, aivan kuten keväällä 1939 valmistauduttiin Helsingin Olympialaisiin.
Naapuri ei halua hyökätä vaan pysyä väleissä, mutta olemme itse pakottamassa tuollaiseen reagointiin, monin tavoin, josta aiemmin:

www.city.fi/yhteisot/blogit/magrippa/120624/

Mutta nyt,
OSA 5:
Millainen puolustuspolitiikkamme tulisi olla?
---------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
K: Miksi juuri "vahva itsenäinen" puolustus?

V: Koska se on kaikille naapureillemme mieluisin, pisimmän rauhan takaava vaihtoehto.
Stalin vaati Suomea vahvistamaan puolustuskykyään Talvisotaa edeltäneissä neuvotteluissa. Suomi halusi pitää heikon puolustuksen, joka venäläisarvion mukaan oli sekä haluton että kyvytön torjumaan Saksan maahantunkeutumista. Venäläisten kauhuskenaario suurvallan hyökkäyksestä Pietariin Suomen/Baltian alueelta, Suomen tuella, toteutuikin täydessä mitassaan. Tätä ei ole unohdettu: nyky-Venäjällä nähdään taas Suomen yhä kiinteämmät suhteet NATOn kanssa ja kuihtunut puolustuskyky. Suomella ei ole varaa toistaa 30-luvun virhettä ja antaa sotilaallisen tyhjiön muodostua, vielä vähemmän uhkailla Natolla, mm. hankkimalla (puolustuksessa lähes hyödyttömiin) Horneteihin aseistusta joka sopii vain liikkumattomiin maamaaleihin hyökkäämiseen. Ei siis panssarikolonnaa vastaan, vaan Pietariin.

Venäjä varustautuu huimaa vauhtia, joten yksipuolinen aseistariisuntamme ei edistä rauhaa Suomessa, vaan aivan päinvastoin. Puolustuksemme heikkous nimenomaan lisää taipumusta ryhtyä sotilaalliseen ratkaisuun tekemällä sen helpommaksi, nopeaksi ja todennäköisemmin onnistuvaksi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Toisen syyn sodan uhkaan kiteyttää erinomaisesti HS:
"On helppo ymmärtää, että kaasuputken valmistuminen on vain muodollinen peruste sille, että Venäjä on palauttanut uloimman puolustusvyöhykkeensä Itämerelle.

Todelliset syyt ovat muualla: Nato on aktivoitunut Itämerellä, ja Venäjä haluaa varmistaa, ettei siitä tule Naton sisämerta.

Itämeri on jo nyt Euroopan unionin sisämeri, mutta tämä on Venäjän kannalta sivuseikka, koska unionin perustuslailliseen sopimusluonnokseen kirjatut turvatakuut ovat vailla katetta. Sen sijaan Naton laajeneminen Baltiaan ja Puolaan oli suuren luokan kysymys, koska Venäjälle kuuluva Kaliningrad on näiden puristuksessa.

Siksi Venäjä valmistautuu ottamaan tarpeen vaatiessa toimintavapautta siellä, missä sitä on helpoimmin saatavilla - siis Baltian ja Suomen välisellä merialueella."

Eipä ihme, sillä Karjalan/Pietarin alue on paitsi ydinalue, myös Venäjän ainoa kunnon kauppasatama, ja laivaston tukikohta. Pienen pieni rannikkokaistale Hankoa myöten riittäisi takaamaan turvallisuuden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Joten puolustuspolitiikkamme tulisi ilmaista selvästi kaikille maille, että "Suomen alueella eivät vieraat armeijat ikinä marssi". Tätä olisi vaikeaa kenenkään käsittää nöyristelyksi. Siltikin, käytännössä se muodostaisi Pietarille ystävällisen sotilaspuskurivyöhykkeen. Näin Venäjällä ei olisi mitään tarvetta soveltaa uusittua sotilasdoktriiniaan, joka painottaa että ystävällisen alueen puuttuessa ydinalueen läheltä, on itse ajoissa vallattava yllätyshyökkäyksellä maantieteellinen puskuri, joka antaa ydinalueen puolustukselle syvyyttä.

http://www.bestourism.com/img/items/big/1123/Russia_Chechnya_4137.jpg

Suomen ilmoitettua aikomuksensa, Venäjä myisi mielellään erittäin hyvän hintalaatusuhteen puolustusaseitaan Suomelle, aivan kuten saimme ennenkin BUKit, MIGit, IGLAt ja telapanssarit. Tietysti voisimme hankkia osan muualtakin. Budjetti olisi helppoa ohjata pelkästään niihin halpoihin aseisiin joille ei ole olemassa kunnon vastatoimia suurvalloillakaan. Tällöin miinat, tiedustelu, harhautuslaitteet, pienohjukset, telapanssarit, heittimet ja raketinheittimet muodostaisivat hyökkäävän/kauttakulkevan suurvallan painajaisen, ja rauha olisi taattu pitkälläkin tähtäimellä.


Uhkaako Suomea sota? Osa 4  1

Lukekaapa ensin ensimmäinen osa, jossa kerron miten maamme uhkaa Venäjää Natolla, ja mitä Venäjä on valmis tekemään estääkseen joutumisensa USAn hallintaan! Saman kuin Georgialle 2008. OSA 1:
www.city.fi/yhteisot/blogit/magrippa/120624/
------------------------------------------------------------
TÄTÄ ET SAA LUKEA LEHDISTÄ ! SALATTUA :
OSA 4:
Mitä Suomessa on tehty puolustukselle?

Budjetti on 2000 -luvulla osin jätetty selittämättömästi käyttämättä, miljardikaupalla, ja loput tuhlattu.
Tehokastakin aseistusta on sulatettu romujen keralla, ja paljon.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Minne budjetti on mennyt?

Vain noin kolmasosa budjetista menee materiaalihankintoihin. Palkka- ja käyttökulut, esim kertaukset, vievät loput. Kun hankinnoista leijonanosa käytetään mahdollisimman kalliisti ja hintaan nähden tehottomasti, esim. äärettömän kalliisiin Horneteihin, jääkin maakalustolle murto-osa. Maakalustohankinnan budjetti on valtionbudjetissa saman kokoinen kuin maatalouslomittajien palkkakulut! Tätä surkeutta pyritään piilottamaan kansalaisilta, myös laskemalla käyttökelvottomat helikopterit maajoukkojen kalustoksi.

Kun maakalustoa on uusittu, on lähdetty ostamaan pieniä määriä (esim maailman kalleimpia rynnäkköpanssareita) eikä suurta määrää varmatoimisia vähän käytettyjä. Jokainen ymmärtää miten jalkapallomatsissakin käy, jos kotijoukkueella on vain kolmasosa, kuudesosa tai kahdeksasosa pelaajista kentällä, eikä vaihtopelaajiakaan!
Yksityistämissyistä armeijamme pakotetaan ostamaan sijoittajille yhtiöitetyltä Patrialtamme kalliita heikkoaseisia panssariautoja, maastokelpoisten telavaunujen sijaan: Natohan vaatii lentokuljetteista kevytkalustoa. Vaikka Nato lentää ongelmitta Puolan ja Saksan venäläishävittäjilläkin, meillä vedotaan Nato-yhteensopivuuteen, jolloin kalusto maksaa moninkertaisesti ja sopisi usein paremmin tropiikkiin, näin laivoissakin.
On vain harvoja poikkeuksia sille, että ostetaan kallista ja siksi vain vähän.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Mitä materiaalia on tuhottu 2000 -luvulla?

Tärkein tuhottu kalusto lienee venäläiset taistelupanssarivaunut ja rynnäkkövaunut; näitä ei korvattu millään. Jokaiselle 96 taistelupanssarillemme olisi saatu vanha T-72 sivuammuntapariksi purkamalla varaosiksi huonoin kolmannes, (taktinen etu mukaan lukien) teho olisi noin kaksinkertainen. Vielä vanhemmat T-55M -vaunut juuri modernisoitiin tehokkaiksi maihinnousulaivoja ja laskuvarjojoukkoja vastaan, mutta nekin, 75 kpl, sulatettiin.
Rynnäkkövaunuja romutettiin n. 220 kpl joista puolet uudempia, jäi vain sata, joihin mahtuu 800 yhden valmiusprikaatimme, priimajoukkomme, jääkäriä. Muut kaksi valmaria kulkevat toinen vain tykittömillä panssariautoilla, ja toinen suojattomana avolavalla, mikä on jo säälittävää.

Toinen tuhottu kalusto on 2008 Georgian sodassa kunnostautunut raskas BUK -ilmatorjuntajärjestelmä, ja muukin ohjusilmatorjunta, joka on enää heikkoa, riittäen valmiusprikaateille: lähi-ilmatorjunta on jopa niissä hyvin niukkaa. Ilmatorjunta jäi Hornetien harteille, ja nämähän paljastavat haavoittuvan kenttänsä paikan tutkalle aina sieltä operoidessaan.

Rypäleammuskieltoon liittymisen jäljiltä tehokkaimmalla maa-aseellamme, Nato-raketinheittimillä, ei ole ainuttakaan siihen tehtyä taistelurakettia! ( Edit 13.3. :uusimmassa Ruotuväki-lehdessä kerrotaan, että jonkinmallisia taisteluraketteja ostetaankin, aiemmasta tiedosta poiketen! Pelkät pinnalle jäävät sirotemiinapurkit olisivat olleet vain pikku hidaste miina-auravaunulle.) UUSI edit: ostettavat ammukset eivät ole vaaraksi panssareille, vaan vain Pietarin taloille tms kiinteälle!

Miinakiellon jäljiltä emme voi suojata katvealueitamme emmekä hidastaa panssarimiinanraivausta, vihollinen taas saa miinoja käyttää.

Tykkejä, heittimiä ja kuljetuspanssareita on tuhottu tuhansin, muunkin ohella.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mitä jäi?

Venäjällä on täysvalmiudessa kymmeniä prikaateja, lähialueiltamme saisi heti 3-5 plus laskuvarjo- ja maihinnousujoukot.
Kolmella e.m. valmiusprikaatillamme on YHTEENSÄ kalustollista taistelutehoa vajaan yhden tuollaisen "moottoroidun prikaatin" verran ( lukuunottamatta em. raketinheittimiä sekä raskaita ohjuksia sekä ilmatukea sekä valelaitteita sekä kalustoreserviä, joita meillä ei ole.)
Etulinjan jääkäreitä mahtuu kalustoon noin 2700. SIINÄ KAIKKI !

KAIKILTA muilta joukoilta puuttuu vähintään yksi triosta:
Liikkuvuus, panssarintorjunta, ilmatorjunta.
Joten MITKÄÄN muut joukot eivät ole oikeasti "operatiivisia" eli liikuteltavia tehokkaita joukkoja, vaan vain paperilla! Ne ovat tykinruokaa, ja parhaimmillaan hidaste, eivätkä este.
Miehiä on paperilla joukoissa sadoin tuhansin, mutta kuranttia kalustoa EI OLE !

http://www.welt.de/multimedia/archive/00630/eng_georgia_GBS_BM__630236a.jpg
-------------------------------------------------------------------------------------------
MOSCOW, 2009: Russia has started the strategic component of ongoing military exercises in the northwest of the country.....
The Ladoga-2009 drills involve all units of the Leningrad military district, several units of the Siberian military district, interior troops, border guards, and the Northern and Baltic fleets.
... the exercise involved the planning of strategic deployment of the armed forces in Russia's northwest and putting the military units on high alert.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Tulossa:
OSA 5:
Millainen puolustuspolitiikkamme tulisi olla?


Uhkaako Suomea sota? Osa 3  1

Blogisarjastani tulikin pelottavan ajankohtainen!
Juuri nyt puolustusministerimme Wallin on kutsuttuna Venäjälle.
Hänen kertomuksensa siitä mistä on kyse, on aivan erilainen kuin Venäjän lausunto ja Puolustusvoimien lausunto! Tällaista ei satu kuin hädässä!

Wallin väisteli että asia on "kahdenvälinen yhteistyö" , lähinnä opiskelijavaihto- ja ympäristöasioissa. Mutta kummankin maan sotilaat sanovat suoraan, että kyse on kummankin maan taistelujoukoista ja alueellisesta turvallisuudesta. Minkälaisia joukkoja on rajan lähellä, ja tullaanko niitä käyttämään ja miten. (Muutakin on, sivuasiana.)

Nyt siis alkoi ennustamani Venäjän sotilastunnustelu, kokoomusvetoisen ulkopolitiikkamme Venäjää uhkaavasta Nato-anomusta koskien.
Lukekaapa ensimmäinen osa, jossa kerron miten maamme uhkaa Venäjää Natolla:

http://www.city.fi/yhteisot/blogit/magrippa/120624/

Heikentyvään Natoon siis ei ole pääsyä, vaan anomuskin aiheuttaa sodan, eikä suinkaan estä sitä. Mutta mitä Natosta on luvattu?
---------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------
OSA 3:
Olisiko Natosta vaihtoehdoksi?
-----------------------------------------------------------------------------
Mitä Nato lupaa?
Maallikkokansalaisillamme on mielikuva siitä miten jättiohjukset moukaroivat Pietaria ja Kymijoelle sataa mustia laskuvarjojääkäreitä, jenkkien panssarikiilojen tueksi. (Isku Pietariin merkitsisi muuten globaalia ydinsotaa, Kymijoen takia. Realistista?)

No, oman ilmoituksensa mukaan Natosta ei tulisi tueksemme ainuttakaan panssarivaunua, eikä edes yhtä ainoaa Ramboa! "Ei maajoukkoja".
Kuten presidenttimme lausunnossakin todettiin, "Suomi hoitaisi jäsenenäkin puolustuksensa itse"! Natosta saataisiin seuraavaa:

- Alennuksella aseita (Kuinka ne toimitettaisiin vajaassa viikossa, kun kaikkea sotilaskuljetukseksi epäiltyä tulitetaan lentokoneista, laivoista ja sukellusveneistä?)

- Suojattu merireitti Saksaan kauppamerenkulkua varten (Sota on lyhyt, ja vaikeudet jo mainittiin)

- Silloin tällöin purskeena hävittäjälentokonetukea (Siis maailman tehokkainta ilmatorjuntaa vastaan!)

Siinä kaikki.

Ja juuri äsken USA ilmoitti, että sen joukkojen painopiste siirtyy Aasiaan, pois Euroopasta, jonka takia Euroopan maiden tulisi uudelleen rakentaa puolustuksensa.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Mitä Nato maksaisi?

USA on ilmoittanut, että eräiden maiden vapaamatkusteltua, se on nyt ohi.
Hinta on siis vähintään sama kuin uskottavalla itsenäisellä puolustuksella, mutta koskapa Nato pakottaa lisäksi kalliisiin lentolaiteostoihin, todennäköisesti enemmän. Ja selvästi nykytasoa enemmän!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Itsenäisen puolustuksen hinta:

http://www.city.fi/yhteisot/blogit/magrippa/120628/


Uhkaako Suomea sota? Osa 2  1

Lue toki ensin OSA 1, se kertoo syyn pohdintaan!
-------------------------------------------
OSA 2:
Onko täysin itsenäinen puolustus mahdollista?
-----------------------------------------------------------------
K:
Mitä siihen tarvittaisiin?

V:
Ihmisillä on harhaluulo nykyaikaisesta sodasta, kun tv:ssä on vain surkeasti johdettuja kouluttamattomia kehitysmaalaisia, joita suurvalta helposti löytää, ampuu ja pommittaa aavikolla, kun vastatoimiin ei kyetä.

Maavoimat ratkaisevat sodan Suomen metsäisessä maassa.
Tarvitaan maavoimat jotka kykenevät, paitsi hidastamaan vihollisen panssarikiilaa miinoituksin ja nopein pistoin, myös tekemään iskun sen kärkeä ja sivustoja vastaan. Muutoin se ei pysähdy!
Mahdollisimman suuri määrä panssarimiinoja ja sirpalemiinoja on halpa tapa hidastaa ja kuluttaa, jos joukoille on liikuntakalustoa. Kunnolla miinoitettuun maahan on hyvin vaikeaa hyökätä.

Kaikkeen vastaiskutoimintaan taas vaaditaan sekä taistelupanssareita, että rynnäkköpanssareita, joissa panssarijääkärit pääsevät suojattuina itse taisteluun. Joukkojen siirtoon ja huoltoon tarvitaan myös kuljetuspanssareita. (Elleivät kaikki kulje telaketjuilla, joudutaan hakemaan kulku-uria pyöräajoneuvoille, ja toiminta lumessa pysähtyy helposti.)

Muutkin kuin vastaiskujoukot ovat heti tuhon omia, jos ne ovat alttiita ilmapommituksille, tai niillä ei ole panssarintorjuntaohjuksia.
Nykyään ei voida linnoittautua mihinkään, siis:
Liikkuvuus, Panssarintorjunta ja Ilmatorjunta,
muutoin ei kannata yrittääkään.

Vastaiskujoukon resepti on yksinkertainen:
mainitun kolmen tyypin tela-ajoneuvoja, tietyssä suhteessa keskenään.
Nyt Suomella on tällaista kalustoa n. 800:lle jääkärille, siinä kaikki! Huonommalla liikkuvuudella tai avolavalla toimivia muutoin kyvykkäitä joukkoja on 1600. Uskottava puolustus?

"Hinta/määrä/reaalimaailman taisteluteho" -yhtälö kehottaa ostamaan vähän käytettyä peruskalustoa, murto-osahintaan, mahdollisimman paljon.

Raketinheittimet ovat kustannustehokkain tapa antaa tulitukea maajoukoille.
Alivoimaiselle maalle on ilmatorjunnan hoitaminen lentokoneilla ylivoimaisesti kallein ja haavoittuvin tapa, ja ohjukset selvästi halvin ja tehokkain tapa: trendi vain selvenee. Jos ohjuksia edes luullaan olevan, vihollinen ei rynnäköi.
Maihinnousuja voidaan torjua meritorjuntaohjuksin, ja pitämällä rannikolla vanhemmalla aseistuksella varustettuja joukkoja, pyörillä.
----------------------------------------------------------------------
K:
Olisiko itsenäinen puolustus liian kallista?

V:
Australia olisi antanut Suomelle ilmaiseksikin Leopard -taistelupanssareita, ja niitä saa ostaa käytettyinä. Myytävänä on pilkkahintaan saksalaisia rynnäkköpanssareita, ja amerikkalaisia ja venäläisiä kuljetuspanssareita, joilla tykistöaseetkin liikkuisivat. Venäläiset myyvät erittäin hyvällä hintalaatusuhteella ilmatorjuntaohjuksia. Miinat ovat halpoja, samoin pienet tiedustelulaitteet. Puhe materiaalin liiallisesta kalleudesta on siis roskaa, ja pätee vain lentolaitteisiin.
Näillä tavoilla, (ja ehkä jopa luopumalla Horneteista, joiden kenttien paikat näkyvät tutkassa - arvattavin seurauksin) saataisiin panssarintorjuntaohjuksiakin, ja äärimmäisen uskottava puolustus, jonka alueella ei voi lentää eikä liikkua. Nykyiselläkin budjetilla.

http://cu.edu.ge/data/img/5483/090808_Z1J5822.uIhk-HIEvY.jpg
-------------------------------------------------------
Tulossa:
OSA 3: Olisiko Natosta vaihtoehdoksi? (Vaikkei siihen ehditä!)


Uhkaako Suomea sota?  1

OSA 1: Voiko Suomi joutua sotaan lähitulevaisuudessa?
------------------------------------------------------
K: Miksi Venäjä tänne hyökkäisi?

V: Venäjä ei taatusti haluaisi sotaa, mutta Suomi voi jopa tahattomasti pakottaa sen siihen!
Venäläisten tärkein arvo on isänmaan turvallisuus. Itsenäisyyden menetys, maan joutuminen jollain tavalla USA:n hallintaan, on usein mainittu uhkakuva. Venäjällä ollaan erittäin vihaisia siitä että Viron satamissa on USA:n aseistusta ydinaseita myöten, ja parlamentissa on jo vaadittu sotilastoimiakin. Suomenlahden pohjukassa on Venäjän tärkein ydinalue, sen ainoa kasvualue, ainoat kontti- ja öljynkuljetussatamat, kaasuputket, laivaston päätukikohta, sotilastukikohtia, yms.

Jos Suomi päästettäisiin liittymään Natoon, olisivat ydinohjukset tai muutkin aseet Imatralla selvä hyökkäyksen lähtöalue Pietarin vieressä, ja avuttomalla Venäjällä ei olisi mitään mahdollisuutta edes sota- ja kauppalaivojen liikkeille tai kaasukuljetuksille jos USA haluaisi ne estää.
Naton ilmoituksen mukaan Suomen anomuksen käsittely kestäisi vuosia, ja sinä aikana Venäjän tulisi nopealla sodalla estää anomuksen läpimeno, kuten se äsken teki Georgiallekin. Venäjä on sotinut (jopa heikkoudentilansa aikana) 20:ssä vuodessa neljästi!

Koko Venäjän johto on ilmaissut selvästi, ettei se tule missään tapauksessa sallimaan Naton lisälaajentumista rajoilleen, viimeisimpänä uusi asevoimien ylin komentaja. Britannian Sota-akatemiakin pitää mahdollisena, että Suomen tapauksessa "vastatoimi" on "sotilaallinen".
Vain yhtenä esimerkkinä ylimmän sotilasjohdon kattavasta NATO -pelosta toimikoon tämä uusin lausunto, jossa povaillaan ydinaseiden ensi-iskua Venäjälle. (!)

http://english.ruvr.ru/2013_04_02/US-may-launch-pre-emptive-strike-at-Russia-Russia-s-ex-chief-of-staff-512/
Ja Venäjäkö muka sallisi ohjukset (salaa) Imatralle?

Juuri nyt Putinilla on suuri tarve löytää ulkoinen uhka kansaansa yhdistämään, ja kokoomusvetoinen puolisalainen "Nato -esisopimus" sopisi uhaksi, entisten lisäksi. Venäjän suurissakin medioissa esitetään jo suomalaisten harjoittavan venäläisten "vainoa" ja "kansanmurhaa".
-----------------------------------------------
K: Mikä olisi hyökkäyksen hinta Venäjälle?

V: Merihuoltoinen kapean rannikkokaistaleen valloitus Hankoa myöten kestäisi muutaman viikon. Se ei näytä kartalla juuri miltään menetykseltä Suomelle, eikä se uhkaa Eurooppaa, Norjaa tai edes Ruotsia. Mutta Helsingin valtaus ehkäisee ikuisiksi ajoiksi Naton uhan, sillä Nato ilmoitti hiljan että se ei harkitsekaan maita joilla on mikä tahansa konflikti Venäjän kanssa. Presidentti olisi palvottu sankari.

http://www.wired.com/images_blogs/photos/uncategorized/2008/09/02/t72b_minsk_parade_may_2005_1_2.jpg

Alkutalvesta voi käydä niinkin, etteivät saksalaiset haluaisi palella ilman Venäjän kaasua. Muita kaupparajoituksia tulisi, ja muutaman vuoden ajan pitäisi myydä öljyt muualle kuin Eurooppaan, ja ostaa Lexuksia Mercedeksien sijaan. Yhdysvallathan pommitti toisella mantereella olevaa Serbiaa, jonka kanssa ei ollut mitään ristiriitoja, ilman että pommitus olisi vaikuttanut kauppaan. Venäjä voisi ilmoittaa sodan syyksi suomalaisten Pietarissa räjäyttämät kerrostalot, kuten se teki Tshetsenian sodan aluksi, ja Suomessa sattuneet venäläisten päiväkotien räjäytykset. Ja Serbian nöyryytyskin tulisi samalla kostettua USA:lle.
--------------------------------------
Tulossa, OSA 2:
Onko täysin itsenäinen puolustus mahdollista?


Ratkaisin Japanin ydinkriisin, osa II  2

Olen erittäin pettynyt japanilaisiin. He eivät tee kuten minä olisin tehnyt jo päiväkausia sitten. (Katso edellinen blogimerkintäni.)

Vaan he tekevät edelleen tätä:

Fukushima's nuclear plant workers walking into certain death by radiation

Unless the nuclear fuel is immersed in water, it overheats, leading to a calamitous meltdown that releases lethal radiation into the air.
The workers, including cops, firefighters and soldiers, face their greatest test at Reactor No. 4, where the cooling pools are believed to have run completely dry.

Ja millä he vievät vettä, tappaen samalla kuljettajan:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yuugekihousui.jpg
Paljonkos tuohon muka mahtuu vettä, pari tonnia joka höyrystyy ydinkiukaassa saman tien.

Kauko-ohjattavia telakoneita olisi kyllä tarjolla:
http://telstarlogistics.typepad.com/telstarlogistics/2011/03/lets-hope-they-have-robotic-fire-trucks-in-fukushima.html

Mutta siihenkin mahtuu vain 1,8 tonnia, eikä näiden tai muiden telakoneiden käytöstä edes näy merkkiäkään.

Tulos:
At 8:09 JST (20:09:00 Thursday March 17) the water effort was concluded. Since then, NHK has reported that the water has reached the building and 30 tonnes of water have been sprayed on the Unit 3 reactor building.

1200 tonnes of water is required to fill the pool.

Voi kädettömät apinat!

Olen itse joskus työkseni käytellyt kauko-ohjattavaa robottikädellä varustettua työkonetta
http://cvdfire.co.uk/robodem/images/demolitionrobot1.jpg
samoin kuin isoa telakonetta:
http://www.flickr.com/photos/branxholm/3844348324/

Telakoneen kauko-ohjaus on kätevää koska laite kääntyy paikallaan, ja telojen liikkuvuus ja kestävyys raunioissa on ylivoimainen.

Missä on nyt se japanilaisten luovuus?


Ratkaisin Japanin ydinkriisin  3

On käsittämätöntä että niin rasistisessa, tai vähintään muukalaisia vierastavassa maassa kuin Japani, voi "väärän rotuinen" mamu päästä näin pitkälle: Japanin parlamentin ylähuoneen katastrofitoimikunnan puheenjohtaja sattuu olemaan suomalainen Marutei Tsurunen.

Hän on malliesimerkki siitä että jos muuttaa kauas, pitää opetella olemaan maassa maan tavalla. Tervehdi näin, puhuttele noin, älä näytä kenkiäsi, älä syö vasemmalla kädellä tai muutoin väärin, älä taputa taaperoiden pikku päitä yms. ja opettele se (Tsurusen tapauksessa maailman vaikein) kieli niin täydelliseksi kuin voit. Näin tulisi suomalaisten mielestäni toimia kaikkialla ja antaa paikallisten määritellä ne säännöt. Minulle on tosin kerrottu että Afrikassa ja Aasiassa tällaista saakin vaatia ulkomaalaisilta, mutta Euroopassa perussääntöjen ja -tapojen noudattamisen vaatiminen on törkeää rasismia. Niin kai sitten, mutta hatunnosto yhtä kaikki nimeäänkin muokanneelle Tsuruselle, joka jopa näyttää nykyään japanilaiselta.

Mutta asiaan, eli miten konsulttina ratkaisen ydinvoimalan hätäjäähdytyksen. Paloautojen vesitykkien miehistö ei kestä säteilyä, ja helikopterien (niitäkin joku ajaa) vesi hajoaa tuuleen. Perusperiaatteitani konsulttina on räväkkä epäortodoksinen toiminta. Japseilla on kehittynyt robotiikka, järjestynyt yhteiskunta, valtava insinöörivoima ja vahva armeija. Haloo Tsurunen! Soita armeijalle. Soita Sonyn robotiikkapajaan. Käske tehdä yhteisprojekti, niin kuin olisi jo! Aloitetaan rinnakkain asentamaan muutamaa konetta ja kun ensisovitukset ovat ohi, lisätään hallitilaa ja asennuskapasiteettia.

Otetaan armeijan uusimpia raskaita taistelupanssarivaunuja.
Moduulirakenteisena vaunu on suunniteltu niin, että vaurioitunut tykkitorni
voidaan nopeahkosti vaihtaa uuteen. Varsinkin sen pois nostaminen on nopeaa. (Suomen vaunujen moottori voidaan VAIHTAA uuteen parissa tunnissa.) No, torni poistetaan, ja vaunu kevenee huomattavasti ja saa lisää liikkuvuutta.

Sisällä olevat kranaattitelineetkin poistetaan, samoin kuin neljän miehen penkit.

Käsihallintalaitteiden (nykyään muutoinkin sähköisiä joystickejä tms.) tilalle laitetaan servoja tms, ja niitä säätelevä armeijamallin veden- ja tärinänkestävä tietokone, varmuuden vuoksi kolme rinnan varajärjestelmiksi,. Radioyhteyslaitteita, samoin kolme rinnan, jotta panssaria voidaan kauko-ohjata. Vielä ohjauslankakelakin perään varalle. Paksusta pellistä häthätää hitsataan uusi liikkumaton torni johon pultataan kameroita niin paljon kuin mahtuu, normaalit panssarikäytön infrapuna- ja pimeänäkökamerat mukaan. Lämpösuojattu lisäpolttoainesäiliö peräkannelle venäläistapaan, ellei sisään mahdu.

Ja sitten tärkein. Valtavan paksu lämpösuojattu vesiletku vaunun kannelle suuttimineen! Laite jaksaa vetää millaista letkua hyvänsä minne vain.

Jos halliin tehdään peräkkäisistä työpisteistä tuotantolinja, niin vaunun muutos hoituu tunneissa, jos motivaatiota ja porukkaa on. Ja nythän sitä on, eikä ole rahasta kiinni. Vaunu ajaa omalla telastollaan työpisteestä toiseen. Neljän tunnin läpimenoajalla tuotettaisiin 25 vaunua vuorokaudessa.

Taistelupanssarivaunu on jo valmiiksi suunniteltu toimimaan myös palavassa napalmimeressä, joten lämpö ei liene ongelma. Ei kosteuskaan, panssarihan vaikka kävelee joen pohjassa.

Kun näitä panssarihirviöitä körmyää hehkuvan raunion päälle ensin kolme, sitten kolmekymmentä ja lopulta vaikka sata, niin jo on kumma ellei jäähdy. Kyllä viereisessä meressä vettä riittää.

Suuret perä- ja keulakoukut koneisiin, niin että vauriotapauksessa uusi vaunu jaksaa vetää pois tieltä sen vaurioituneen, myös ilman ihmisen asentamia vaijereita.

Ugh, konsultti on puhunut. Nyt ,Marutei, vipinää!

------------------------------------------------------------------------------
Post Scriptum:
Suomellakin on kiehutusvesireaktorit. Mitäs jos ensiökierron pumput palavat, tuhoutuvat tai tuhotaan? Onko kaukana laitoksen ulkopuolella varapumppuja, sekä niiltä valmiit putkistot reaktoriin?
Perstuntumalta arvelen, että ei.