Puukko ja puntari

Usein yllättävän näkökulman esseitä tiedon ja taiteen koko kirjosta, huumoria unohtamatta, seassa hieman omaa outolinnun elämääni.

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2011.

Muumeja aikuisille  1

Helsingin Sanomat on äskettäin aloittanut toiseksi varhaisimman muumitarinan sarjakuvaversion uudelleenjulkaisun sarjakuvasivuillaan.
"Vaarallinen pyrstötähti " on siltä ajalta kun muumeja julkaistiin brittisanomalehdessä, aikuisille.

Sarjakuvakokoelmani painottuu määrällisesti Don Rosan ja Barksin Roope- ja Aku -sarjoihin, mutta rakkaampi on aikuisosasto, ja kaksi alkuperäismuumikirjaa kuuluvat sille puolelle.

Meininki on ihan muuta kuin teeveen My Little Pony -henkisissä animaatioissa. Pastellivärien sijaan Pyrstötähti-alkuperäismuumissa (muissakin vanhoissa, jos aihe vaatii)

http://www.karin-lisbeth.dk/images/m/mummi/01/mum%20(68).gif

on puupiirrosmainen uhkaavan oloinen synkkä mustavalkokuva syvine varjoineen. Tarina on uhkaava ja dramaattisesti rakentuva kuin kauhuelokuvassa. Päähenkilöt näkevät ympärillään pelottavia hiipiviä luonnonilmiöitä, ja meri vetäytyy kuin tsunamin edellä, paljastaen vaarallisia pohjaeläimiä.

Pyrstötähti ilmestyy taivaalle uhkaavasti sykkien kuin Van Goghin maalauksessa. Muumilaakson väki joutuu asteittain täyteen paniikkiin. Henkilöt panevat elämän risaiseksi, koska arvelevat kaikki kuolevansa kohta. Omaisuudella ei ole toisille väliä, toiset lähtevät evakkoon sokeasti tietämättä minne. Joka puolella on kauhuissaan pakenevia, vain harvat jatkavat pikku ympyröissään vaikkei se ole mahdollista samoin kuin ennen.

Järjestetään joukkojuomingit, juhlitaan koska pian kuollaan. Muumit osallistuvat öisiin kokkobileisiin joissa on tynnyreittäin viiniä, ja vetävät lärvit! Aamulla Muumilla on krapula.

Nipsulla on alkuperäinen luonteensa rahanahneena opportunistina, joka vaikka myisi muumit pizzantäytteeksi jos tienaisi sillä. Hän perustaa paniikin keskellä eräänlaisen uskonnon, joka on tietysti huijausta. Antamalla hänelle omaisuutensa, saa pyrstötähdeltä suojaavan "sanan", joka on vain siansaksahöpötystä. Nipsu kusettaa äärimmäisessä hädässä olevia äärimmäisen raadollisesti.

Vanhoissa muumeissahan juodaan rommia, syödään eläimiä, ja vedetään eri huumeita jopa LSD:tä myöten. Naantalin Muumimaailma olisi "aikuisversiona" aika hurja paikka kuoleman tuottavine hirviö-Mörköineen,

http://creeper.naurunappula.com/org/9e/dd/9edd60bc10d57808/0/533845.jpg

merirosvoineen, luolineen ja myrskyineen.

Vaikka Pyrstötähti-juttu on vasta alussa, siinä on jo tapettu eläimiä, vietelty, vedetty porukalla lärvit. Muumi on jopa tullut pyrstötähden säteilystä pelottavaksi hulluksi kerran. Saas nähdä mihin tarina vie. Sitä lukiessa on, sen alkuperäisluonteesta huolimatta, tabujen rikkomisen hauska olo.
Vähän kuin lukisi Riemurasiassa uudelleen kirosanoilla ja törkeyksillä tekstitettyä Aku Ankkaa.

Päivitys:
nyt Hesarissa on Muumistrippi, jossa muumit keittävät pontikkaa, johon asiaan poliisimestari on haluton reagoimaan: se on OK! Muumipappa lyö miehen tajuttomaksi ryöstääkseen häneltä tärkeän paperin! Muumit pakenevat kauhuissaan käyräpuukkoisia murhaajavakoojia. No, mitähän vielä...? Uusi päivitys: Muumit on sidottu ilmastointiputkiin, ja kiduttaja kuumentaa kidutuspihdit valkohehkuisiksi ja työntää ne kohti Muumipapan naamaa...
Tervetuloa iloiseen Muumilaaksoon vain!

Barksin vanhoista Aku Ankoista löytyy sensuurista huolimatta eläinten syöntiä, kuolemaa, kuolemantuottamus; itsemurhakin näytetään.
Olipa ennen ajat toiset muillakin kuin Muumeilla.
http://media.riemurasia.net/albumit/m24054/624502324.jpg


Pekka Haavisto: Suomen rohkein mies!  4

Kyyyyllä, luit oikein.

Mielestäni Pekka Haavisto on hyvinkin todennäköisesti Suomen kylmäpäisin ja ehkä hullunrohkein mies.

Pidän itseäni melko rohkeana. Iiro Seppänen on minua hiton paljon rohkeampi. Meitä yhdistää jonkinlainen taipumus piirtää rajat itse, ja Iiro vain piirtää ne pidemmälle. Rajojen piirtämisellä tarkoitan, että riskit eivät ole täysin onnen peliä. (Iiro on osallistunut härkäjuoksuun ja haisukelluksiin, mutta silti.) Esimerkiksi venäläinen ruletti ei innostaisi kumpaakaan; homman pitää olla jotenkin hallinnassa, ja jos mahdollista, keskeytettävissä.

Ajatellaanpa nyt sitten venäläistä rulettia jossa on kolmessa panoskammiossa patruuna, ja kolme on tyhjinä. Kuulostaa vaaralliselta. Entäpä jos mies osallistuisi tällaisiin ruletti-istuntoihin kerran toisensa jälkeen, ja joka kerralla lisättäisiin patruunoita. Neljä, sitten viisi. Ruletista selviämisestä ei saisi kovin suurta palkkiota, palkanlisän ehkä, rikastuisi ei sentään.

Juuri näin toimii Pekka Haavisto.

Ajatellaanpa Sudanin sisäosiin kokoontunutta sotalordien porukkaa, jonka mielestä Talibanit ovat melko lempeitä uskonnonharjoituksessaan.
Tämän porukan arkeen kuuluu ihmisten raajojen katkominen viidakkoveitsillä. Heidän luokseen lennätetään neuvottelijoita sisällissodan julmuuksien hillitsemiseksi. Silminnäkijäraporttien mukaan YK:n ja AU:n helikopterikuskit eivät ole sinne kutsuttuinakaan lentäessään varmoja, ammutaanko heitä jo laskeutumisen aikana, maassa tai ehkä nousussa hyvästiksi. Siksi lentäjä tekee erikoislentoliikkeitä varmuuden vuoksi; kopteri pudottautuu kieppuen teltan lähelle.

Ja - koneesta hyppää hiekalle täysin vaarattoman näköinen aseeton länkkäripoliitikko, Pekka Haavisto.

Minua ei saisi niiden tyyppien luokse Saharaan edes rynnäkköpanssarivaunussa, niin pelottava on ajatus olemisesta siellä heidän armoillaan. Siellä ei edes mietitä mikä voisi olla sellainen asia kuin moraali tai empatia. Lait ovat jossain kaukana eivätkä mitenkään rajoita heitä.

Pekka Haavisto neuvottelee teltassa sotalordien kanssa, kerta toisensa jälkeen. Välillä hän joutuu arvostelemaan sotalordeja ja sanomaan suoratkin sanat.

Sotalordeilla on melkoiset voimavarat, on öljykenttää ja alaisia ja kalustoa, sekä kavereita isoissa kaupungeissa. Joissa on netti. Haaviston jokaisella käyntikerralla lisääntyy se jo alunperinkin huomattava todennäköisyys, että joku jonkun päällikön kavereista ottaa joko käskystä tai ihan omin päin selvää että mikä Finland ja mikä mister Haavisto. Netistä. Sissi aukaisee netin ja saapuu sekunnissa Wikipediaan. Ihan sama meneekö englanninkieliseen vai konekäännettyyn suomalaiseen.

"Haavisto lives in a registered partnership with Antonio Flores..."
Mikä Registered Partnership, in Finland, mikä se on?
"Registered partnerships, which are available only to same-sex couples, are..."
WTF, in Allah´s name? Kuvia nyt, siis Flores...
BLING:
http://media.a-lehdet.fi/linnanjuhlat/paattajat/album/slides/071206_l6_1217.jpg
BLING:
http://static.iltalehti.fi/uutiset/haavistojuttu2610MZ_uu.jpg

Ja jos Mister Haavisto ei juuri silloin satu olemaan Saharassa, radioyhteyden päässä olevassa teltassa, ainakin hänen seuraavasta vierailustaan tulee mielenkiintoinen, kun sotalordit ensin miettivät ajan kanssa, mikä olisi sopiva rangaistus siitä että heitä on nöyryytetty monta kertaa kun on lähetetty tällainen tyyppi edustamaan, kestitettäväksi ja neuvottelemaan heidän olemassaolostaan ja oikeuksistaan.