Kaukosuhteet

Välimatkalla on väliä!

Jani oli 21, kun hänen tyttöystävänsä lähti useiksi kuukausiksi ulkomaille. Nyt Janin suhtautuminen kaukosuhteisiin on selkeä: "Jos tulisi vastaava tilanne, pistäisin heti poikki. En kestäisi sitä enää."

Jani oli seurustellut ensirakkautensa kanssa vajaan puoli vuotta ennen tämän ulkomaille lähtöä. Virallisesti suhde päättyi vasta tytön palattua Suomeen.

"Olimme tiiviisti yhteydessä koko ajan ja minun oli tarkoitus matkustaa tapaamaan tyttöystävääni heti, kun saisin rahat kasaan. Kun sitten soitin hänelle ja kerroin matkakassan olevan koossa, muuttui ääni kellossa. Yhtäkkiä hän halusikin minun säästävän rahani johonkin tärkeämpään", kertoo Jani.

Pariskunta jatkoi yhteydenpitoa ja Jani uskoi vakuuttelut siitä, että kaikki oli hyvin. Siihen asti, kunnes tyttö palasi Suomeen.

"Hän oli täysin kylmä minua kohtaan. Seksi ei tullut kysymykseenkään, mutta kaikki oli silti muka edelleen ok. Eihän siitä mitään tullut. Lopulta hän myönsi, ettei seurustelu kanssani enää innostanut", Jani tilittää.

Janille ei koskaan selvinnyt, mitä oikein tapahtui. Hän on kuitenkin melko varma, että kuviossa on ollut muitakin miehiä.

"Onhan se selvä, että kun menee ulkomaille, tapaa paljon uusia ihmisiä. En tietenkään tiedä olisiko suhteemme jatkunut, jos tyttöystäväni olisi pysynyt Suomessa, mutta silloin olisin ainakin tiennyt, miksi sain potkut. Pahinta on juuri se, kun ei yhtään tiedä, mitä toinen siellä jossain tekee."

Luottamusta koetellaan, kun kumppani on tuhansien kilometrien päässä. Aino, 23, opiskelee kolmatta vuotta ulkomailla ja on elänyt kaukosuhteessa lähes koko opiskeluaikansa. Kumppani Petri, 29, on suomalainen. Vieraissa on tullut käytyä - puolin ja toisin.

"Ikävä ja surut täytyy hukuttaa entistä vilkkaampaan sosiaalielämään ja kun mukaan tulee alkoholi, oikean ja väärän rajat alkavat häilyä. Kaipaa jotakuta lähelleen ja kun oma kumppani on jossain merten takana... Mikä ikävintä, tietää aika varmasti, että kukaan ei tule kumppanille syrjähypyistä kertomaan, jollei sitä itse tee", Aino tunnustaa.

Yksi syrjä-askel kuitenkin riitti Ainolle:

"Kun sain kuulla Petrin virityksistä Suomessa, minullekin selvisi ettei suhdettamme voi pitää itsestäänselvyytenä, että osaa se toinenkin puolisko haikailla vieraisiin... se pisti miettimään omia tekoja.

Kumppaneiden välinen luottamus on kaukosuhteessa todella tärkeää, elämähän muuttuu yhdeksi helvetiksi, jos täytyy joka hetki miettiä, mitä toinen milloinkin puuhaa. Vahtiminen ei käytännössä onnistu, täytyy vain luottaa toisen sanaan."

Menneistä ongelmista huolimatta Aino on tyytyväinen asioiden tämän hetkiseen tilaan. Opinnot vievät niin paljon aikaa, ettei tunteja intensiivisen suhteen ylläpidolle edes löytyisi.

"Valinnan teko oman tulevaisuuden, elämänkokemuksen, matkustelun, työtarjousten ja kumppanin välillä on karmaisevaa. Kaukosuhde on mainio tapa pysytellä yhdessä mielitiettynsä kanssa ja silti nähdä ja kokea maailmaa", tiivistää Aino.

Viime vuosien aikana pariskunta on tavannut aina loman merkeissä, arkista rutiinia ei yhdessä ole koettu. Eikä se ole edes suunnitelmissa.

"Meidän suhteemme on nyt carpe diem- pohjalla eli nautimme yhteisistä hetkistämme kun se on mahdollista - ilman pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Perussääntö on, että tulevaisuudesta ei keskustella", Aino kuittaa.

Asiantuntijan kommentti

Kaarina Määttä, kasvatuspsykologian professori, erikoisalana rakkaus:

"Parisuhde on kahden osapuolen välinen sopimus ja osapuolet joutuvat selvittämään, mikä suhteen tehtävä on heille. Jokaisessa parisuhteessa kohdataan kuitenkin rakkauden paradoksi: kaksi ihmistä tulee yhdeksi, mutta silti kummankin täytyy säilyttää erillisyys. Kaukosuhteessa osapuolet joutuvat ottamaan vastuun omasta elämästään eivätkä voi sälyttää sitä toisen harteille. Tätä on pidetty yhtenä kypsän rakkauden kriteereistä."

"Se, onnistuuko kaukosuhde, on täysin kiinni persoonasta ja parin keskinäisestä sopimuksesta. Kun tavataan harvoin, fantasioihin ja idalisaatioon nojautuva rakkaus säilyy. Rakastumisen vaihe suhteessa pitkittyy, kun arjen realiteetit eivät latista rakastumisen haltioittavaa kokemusta. Toisaalta harvoihin yhdessäolon hetkiin saatetaan keskittää liian suuria paineita, mikä tekee tilanteesta riskialttiin. Syvään rakkauteen kytkeytyvä keskinäisen läheisyyden kokemus voi myös jäädä puutteelliseksi yhteisen ajan vähyyden vuoksi. Aika rakentaa läheisyyttä."

Oletko kokenut kaukosuhteen?

Kyllä

  • naiset 76%
  • miehet 60%

Ei

  • naiset 24 %
  • miehet 40 %

"700 km. Yllättäen se ei toiminut."
Nainen

"Ei vielä. Pian tulossa 10 000 kilometriä."
Mies

Lukijoilta

"Jos suhteen pelisäännöt ovat selvät molemmille, ei suhde kaadu välimatkaan. Jos on tarkoitus pysyä uskollisena ja toista todella rakastaa, ei vieraita viettelyksiä ole mahdotonta torjua. Jos taas pelisäännöt ovat väljemmät, voivat molemmat harrastaa irtosuhteita ilman huonoa omaatuntoa, toisen paheksuntaa ja suhteen kaatumista. Pariskunnan kannatta sopia pelisäännöistä hyvissä ajoin. Kaikkein tärkeintä on, että MOLEMMAT ovat samalla aaltopituudella."
Johanna, 22

"Ilman välimatkaa suhdettamme ei enää olisi. Kumpikin tekee tahoillaan mitä tekee, mutta olemme kuitenkin sitoutuneet toisiimme ja hetket yhdessä ovat ainutkertaisia. Sitä paitsi seksi saa ihan uutta potkua, kun nähdään niin harvoin."
Juulia, 22

"Lyhyen aikaa saattaa suhde kestää välimatkan, mutta pidemmän päälle ei koskaan. Kuka jaksaisi elää selibaatissa, kun tietää, että omalta eukolta saa kuukauden päästä ja samalla baarissa primadonna kihnuttaa itseään etumusta vasten. Siinä rakoilee suurinkin uskollisuus. Rakkaus tarvitsee elääkseen tulta aina välillä ja välimatka syö sen."
Jarno, 20

"Tyttöystävä muutti kotikaupungista pois. Pidimme yhteyttä joka päivä puhelimitse, mutta fyysisen läheisyyden puute oli liikaa. Pelkät viikonloppu- ja lomapanot eivät riittäneet. Suhde raukesi, kun kumpikaan ei jaksanut pitää etäsuhdetta yllä kalliilla puhelilaskuilla. Nyt olen onnellisesti naimisissa ex-tyttöystäväni ystävättären kanssa."
Mika, 29

"Kun se oikea kohdalle sattuu, ei selibaattiin tarvitse mitään itsekuria - ei vain yksinkertaisesti tee mieli muita. Ja ne parit, jotka päättää, että muitakin saa olla eron aikana, on pelkureita. Jos tosiaan rakastaa kumppaniaan, ei pettämisen pitäisi edes vakavasti juolahtaa mieleen. Ja onhan masturbointi keksitty!"
Sari, 22

"On kyllä ihan turha alkaa pyörittämään mitään megasiirappista juttua, jos välimatkaa on yli kilometri...Jos joudun sen ulkopuolelle, olen parisuhteessa yhtä luotettava kuin Uffe pankissa...mutta vähintäänkin yhtä ovela!"
Ari, 22

"Kyllähän se kestää, jos molemmat välittävät toisistaan. Ikävämpää on silloin, kun toinen ottaa tilanteen sopivana seksilomana, jonka jälkeen on niin kiva kääriytyä oman kullan kainaloon kaikkia maailman kolhuja kokeneena. Totuus on, että jos ei jaksa kantaa parisuhteen vastuuta, ei kannata seurustella. Vain heikko pettää, vahvan ei tarvitse."
Laura, 23

"Lähdin Jenkkeihin vuodeksi, muija lupasi olla uskollinen kuten minäkin. Kirjoiteltiin ja kaikki oli hyvin. Mutta kun tulin takaisin, muija oli raskaana ja kihloissa parhaan kaverini kanssa. Ja vielä sanotaan, että matkailu avartaa..."
Petri, 23

"Kai kaukorakkaus voi kestääkin. Omalla kohdallani muutto maalta kaupunkiin toi kuitenkin niin paljon teekkaripoikia ympärilleni, että oman kullan kuva hautautui nopeasti puhelinnumerolappusten ja kortsukääreiden alle!"
Karita, 21

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi