Sinkkuelämää

Sinkkuuden peruskysymys on missä se oikea viipyy?

Ei ole ihme, miksi Helen Fieldingin kirjoittamasta Bridget Jonesin päiväkirjoista on tullut maailmanmenestys. Fiktiivinen tarina sinkkunaisesta, jonka elämän täyttää epätoivoinen miehen tavoittelu, on valitettavaa todellisuutta monelle tuntemalleni täysjärkiselle - hyvinkoulutetulle - naiselle. Naiset, joiden elämä on näennäisesti reilassa, pähkäilevät tekstiviesteistä, sähköposteista, puheluista. Tai siitä, että niitä ei tule.

Naimattomuus on lisääntynyt Suomessa 1960-luvulta asti. Yksinelävien talouksien osuus kaikista talouksista on jo 41 prosenttia. Lähes miljoona ihmistä Suomessa elää ilman kumppania. Suurin osa ilmiöstä selittyy, sillä että kotoa muutetaan nuorempana pois kuin aikaisemmin ja ennen kaikkea sillä, että naimisiin mennään ensimmäistä kertaa keskimäärin vasta 30-vuotiaana.

Sinkkujen lisääntyminen on kansainvälinen ilmiö. Ja mitä ihmiset edellä, sitä populaarikulttuuri perässä: sekä Bridget Jones että Sinkkuelämää-televisiosarja ovat esimerkkejä populaarikulttuurin tuotteista, jotka kuvaavat vauhdikasta sinkkuelämää.

"Ollakseen suosittu populaarikulttuurin tulee heijastaa olemassaolevaa yhteiskuntaa", toteaa Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen tutkimus sinkuista.

Edellämainituissa populaarikulttuurin tuotteissa sinkut esitetään, jos ei suopeassa valossa, niin ainakin tenhokasta elämää elävinä aikuisina. Samaa todistavat tutkimukset: televisiosarjat kuvaavat lähes aina hyvin toimeentulevia meneviä yksineläjiä.

Paljon on muuttunut. Ennen sitoutumattomia kutsuttiin vanhoiksi piioiksi, nykyään sinkuiksi, tutkimuksissa itsellisiksi.

"Vielä 1980-luvulla yksinäiset naiset esitettiin populaarikulttuurissa vaarallisina, esimerkiksi Glenn Close Vaarallisessa suhteessa", kertoo professori Tuula Gordon.

Mutta millaista on tosielämän sinkkuus? Sosiaalisesti jakautunutta. Naimisiin eivät "pääse" hyvätuloiset naiset ja huonotuloiset miehet. Yksinäisillä naisilla menee taloudellisesti hyvin, miehillä ei. Keski-ikäiset sinkkunaiset asuvat pääasiassa omistusasunnossa, keski-ikäiset vapaat miehet taas työsuhde- tai vuokra-asunnossa.

Se, että koulutustason ja tulotason kasvun myötä naisen mahdollisuudet löytää kumppani huononevat, johtuu siitä, että miehet tutkimuksen mukaan naivat itseään sosiaalisessa statuksessa huonomman, naiset taas paremman. Näin ollen naisen koulutuksen ja tulotason kasvaessa potentiaaliset miehet vähenevät. Miehille taas parempi asema tuo suuremman valikoiman.

Työ on vapaalle naiselle tärkeämpi kuin naimisissa olevalle. Ja he tekevät kanssasisariaan pidempää työpäivää. Mutta vähemmän kotitöitä kuin naimisissa olevat.

Mielenkiintoinen kuriositeetti on, että pitkät, mielenterveysongelmista kärsivät ja kaupungissa asuvat naiset ovat tutkimuksen mukaan ikisinkkujen riskiryhmässä!

Pääasiassa sinkkuus on väliaikaista: se oikea löytyy ajan myötä. Sinkkuutta kuvataan elämänvaiheena. Ja esimerkiksi tutkija Riitta Jallinoja uskoo, että sinkutkin unelmoivat löytävänsä elämänkumppanin. Sen ainakin Bridget Jones vahvistaa.

Yhä useampi kuitenkin jää naimattomaksi koko loppuelämäkseen.

Naisilla rajapyykki on 30 vuotta: jos siihen mennessä ei ole naimisissa, mahdollisuudet huononevat radikaalisti. Keskimäärin suomalaisnainen solmii ensimmäisen avioliittonsa 28-vuotiaana.

Lähteet: Tuula Gordon: Single women, HY:n sosiologian laitoksen monisteita, Itselliset vanhoja piikoja ja poikia vai meneviä sinkkuja. Tilastokeskus: Väestömuutoksia.

Lukijoilta

"Kun kerran törmää tyttöön, joka vie kaiken niin siitä ei ikinä toivu. Kaikki mitä sen jälkeen tulee on hyvin laimeata. Rakkaus vei pohjan uusilta rakkauksilta. Nyt kun ei enää olla yhdessä, uusi tyttöystävä saa kärsiä."
Chico, 27

"Aina kun olen löytävinäni "sen oikean" petyn karvaasti - sillä se oikea ei vastaa tunteisiini. Naisia tuntuu löytyvän aina seksiin, mutta kun minulla on mukana tunteet... En tyydy naiseen, jota en rakasta. Mieluummin olen yksin lopun ikäni!"
Tapani, 29

"Pelkään, että elämänkumppania ei koskaan löydy. Tosin nykyään vähemmän kuin nuorempana, sillä olen tyytyväinen elämääni. Suunnitelma B on tehtynä: ellen perusta perhettä, pa-nostan uraani, joka on jo nytkin hyvässä vedossa, ja saan aikanaan osakseni kunnioitusta ja arvonantoa."
Emma, 27

"Kaksi pitkää avoliittoa takana ja taas yksin...Ei taida olla minulle ottajaa, vaikka luonteessa, eikä ulkonäössä vikaa olekaan! Koska nyt näyttää siltä, että olen jo vanhapiika, olen päättänyt uhrata loppuelämäni eläimille! Eläimet ilahtuvat aina, kun menen kotiin, ne eivät petä eivätkä katso urheilua sohvalla maaten! Enpä olisi nuorena tyttönä uskonut, että minä jään sinkuksi, kun vientiä oli enemmän kuin kavereilla yhteensä."
Naukkis, 30

"Se on huuhaata, että jokaiselle muka olisi joku, aina on ylimääräisiä..."
Tapani, 27

"Erosimme neljän vuoden seurustelun jälkeen. Tulimme pitkällisen keskustelun jälkeen siihen tulokseen, että emme ole kumpikaan toisillemme "se oikea". Sen jälkeen olemme asuneet puoli vuotta yhdessä ja harrastaneet kolme kertaa viikossa seksiä, kaipa kumpikin sitä oikeaa odottaen? Yksinäinen tulevaisuus kuulostaa pelottavalta, kun ei tästäkään tilanteesta uskalla lähteä."
Maija, 23

"Ikisinkkuus on aina tuntunut todennäköiseltä vaihtoehdolta - tietty olisi aivan mahtavaa löytää ihana mies, jonka kanssa viettää elamänsä loppuun asti, mutta faktisesti: mieluummin olen yksin ja päätän omasta elämästäni, kuin olen onneton suhteessa vain siksi, etta kaikkien olisi muka pakko elää parisuhteessa."
Silja, 25

"Eipä taida olla ketään, joka säväyttää elämääni. Olen seurustelevaa tyyppiä ja tahtoisin pysyvän suhteen. Vahinko vain, että kaikki naiset etsivät miestä, joka uskaltaa sitoutua mutta mieli muuttuu kun niin käy. Ehkä vika on minussa. Ei Oikeaa Rakkautta löydä etsimällä. Se tulee silloin, kun viimeksi odottaa. Meitä kaikkia varten on "joku" tuolla jossain. Siihen pitää vain uskoa."
Mies, 23

Katso ja lue nämä

Sinkkuelämää, MTV 3 alkaen taas 2.6.
Ally McBeal, MTV3 ti klo 21.
Candace Bushnell: Sinkkuelämää (Tammi). Kirja, jonka pohjalta televisiosarja Sinkkuelämää on tehty.
Bridget Jonesin päiväkirjat (Otava). Aikansa klassikko, neuroottinen sinkku Bridget Jones kirjaa ylös syömänsä ja kuluttamansa ruoat, painonsa ja harrastamansa seksimäärän - joka päivä. Pian myös elokuvana.

1 kommentti

huuhaa 35v

26.10.2001 19:32

Takana 3 pitempää parisuhdetta, ja joka kerta päättynyt minun lähtöön siinä vaiheessa, kun mies on alkanut puhumaan naimisiinmenosta ja lapsenteosta. Muuan ystäväni sanoikin minulle, että olen ikunen kulkuri. Mutta kun ei tunnu siltä, että voisi loppuelämänsä sitoa toiseen ihmiseen. Siis mieheen. Lapset on asia erikseen. Niitä minulla on, mutta ei yhtään tilattua. Ja edelleenkin käytän lasten isää ns. vakipanona tai kuka käyttää ketä... ja rakkaudella ei siinä ole mitään tekemistä, ainakaan minun puolelta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi