Contour

Vähän harrastuksia, paljon töitä ja nukkumisesta on turha runoilla. Blogi on alkanut sinkkuuntumisen jälkeen ja varmaan loppuu kunnollisen naisen iskiessä.

13.3  1

Unko se totta vai unta? Hakaanko kohta vasaralla teksiä kiveen vai kaiverranko puuta? Joka tapauksessa kiitän onneani tässä ja nyt.

Suljen silmäni. Näen edessäni jotain kerrassaan upeaa, eikä se ole formulakauden avaus. Avaan silmäni ja mietin näinkä viime yönä vain unta vai oliko se satumainen kauneus sittenkin totta.

En tiedä olenko nukkunut vai ollut hereillä viimeiset 3 vuorokautta, mutta vaihdan kuitenkin lakanat ja tarkastan kuittipinon.

Jos se oli unta niin se oli kaunista ja jos se oli totta niin ehkä luen kirjasuosituksen, katson loputkin Harry Potterit ja mietin miten uni voisi muuttua jälleen todeksi.


Sokea neuvoo tyhmää 2  1

1.8.2016 kirjoitin lyhyesti muistiin hassun tapauksen Tampereelta. Jopa niin hassun että muistin vielä 2020 loppupuolella lähestulkoon sanasta sanaan mitä oli tapahtunut.

Outoahan vain oli päätyä saman ihmisen kanssa samaan pöytään lähestulkoon karkauspäivänä ja tajuta valomerkin tulleen, kauppojen menneen kiinni ja kruununa asiointi kaupassa keskellä yötä.


Tonnin seteli  1

..."vetävät tonnin setelillä"...
Missä maassa on käytössä tonnin seteleitä? Lähetin Ylen uutisiin palautetta luettuani osan eilistä juttua
https://yle.fi/uutiset/3-11185546

En tiedä mihin kuviin käytännössä viitattiin, mutta muistan lukeneeni että USA:n dollareista aika suuri osa on kiertänyt/kiertynyt huumekaupan, itse huumeen ympärille jossain vaiheessa käyttöikäänsä.

€-aikakauden suurin seteli on kuitenkin tietääkseni ollut 500 € joten tonnin lienee pala historiaa.

Mut iloisempia aiheita vaihteeksi. Eilen olin kahden vaiheilla yhden tapahtuman suhteen. Päätin kuitenkin mennä ja iloitsen siitä nyt. Siitäkin huolimatta että jo pelkkä ajatuskin oli niin sähköinen että kotiin päästyä sähköt meni pimeäksi koko lähitienoolta.


Navettakamera  1

Jo varmaan yli 30 vuotta sitten ihmettelin sukulaisilla nurkassa tönöttävää varmaankin harmaata pientä laatikkoa mis oli pientä telkkaria muistuttava etupinta. Ensin arvelin että se olisi vähän erikoinen valokuvakehys, mutta koskapa siitä lähti kaapeleita niin joku näyttöhän sen tarvi sit olla. No se oli navettakamera. Se siis tarvittaessa kuvasi navettaa 24/7, mut lähinnä sen ideana oli että poikimista hankkivat lehmät/hiehot oli helpompi havaita ravaamatta navetalla tunnin välein turhaan. Aikaa on niin kauan että en muista oliko valvonnassa mukana vielä äänikin.

Nyt sit aamulla TV:ssa kerrottiin että ainakin kahdella 360 asteen kameralla kuvataan maitotolan arkea.

https://yle.fi/uutiset/3-11087056

En ollut lukenut uutista ennen kuin aloin kirjoittamaan, mut eiköhä se iltapäivällä aukea.

Itsellehän tietysti moinen idea tuntuu oudolta, koska olen nähnyt kokolailla maitotilan arkea lapsena/nuorena. Niin ikään kävin katsomassa kuinka robottilypsy toimii nyt jo lypsykarjasta luopuneella tilalla.

Navettakamera ei kuitenkaan nykytekniikalla tuo tullessaan navetan hajua. Jotkut ihmiset ymmärtävät että kun navetassa käy ja talloo lantaa, lietelantaa tai niin se haju sit kans säilyy sitä paremmin mitä huonommin ja harvemmin vaatteensa, kenkänsä/saappaansa puhdistaa ja pesee. Joko voi tietysti tahallaan jättää saappaansa pesemättä että ehtii jääkiekkopeliin tai jonnekin muualla missä ei haise kuin ehkä ihmispaska.

Noin ylipäätään eläintilalla käydessä täytyisi tajuta kuinka tärkeää on kenkien ja työvaatteiden peseminen. Niin kauan kun ei ole yhtään tautia itsellä tai eläimillä niin ei hätää, mutta sit jos on tottunut saapastelemaan tilalta toiselle kaikkine paskoineen niin huonoa tapaa on vaikea kitkeä sit kun se mahdollinen tauti on jo levinnyt.

Viimeksi tosin isompi epidemia taisi levitä saastuneen rehuerän mukana.

Kuvittelin ettei kukaan voisi kaivata lannan hajua. Voi kuinka väärässä olinkaan. Sukulainen miehineen lapsineen asuu Saksassa kaupungissa ja hän siellä ollessaan kaipaa yli kaiken sitä lapsuuden kesien maisemaa lehmineen ja hajuineen. Voi toki olla että kaipaa paljon muutakin, mutta tuon sentään muistan viime tapaamiselta.

Viime viikot olen ollut rakentamassa viemärilinjaa ja vesijohtoa. Olen tallonut ihmispaskaa/viemäriliejua, lehmänlantaa, turvetta, kuraa ja multaa, mutta saappaat eivät ole sisällä käyneet ja työvaatteet ovat menneet päältä suoraan pesukoneeseen.

Jos nyt sit joku taas huutelee että ei saa syödä lihaa, ei saa juoda maitoa ja broileritilat/sikatilat on sitä ja tätä niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan ihan vaan salaatin kasvattamista kotona. Itselläni kun on pöydällä kypsymässä varmaan n 50 tomaattia kesän jäljiltä, useampi laatikollinen yksin kylvettyjä ja yksin kuokalla nostettuja perunoita niin tiedän millainen homma on kasvattaa edes vähän ruokaa itse.

Viime torstaina olin Tampereella syömässä peuraburgerin lisukkeineen. Viereiseen pöytään saapunut kolmen naisen seurue tilasi valtavat annokset ja jokaiselta jäi suunnilleen puolet syömättä pöytään. On se kumma ettei tilatessa osata lukea kohtaa JÄTTI - / GIANT- puhumattakaan siitä tuoteselosteesa missä kerrotaan onko annoksessa jotain inhokkeja. Tietysti jos luullaan että täytetyssä voileivessä on täytteenä jättiläisiä ja syöjät ovat pettyneitä tai kannibaaleja...

Vaihtoehtoja kuitenkin oli saman katon alla yli 20 ja heti kahden sisäoven takana toinen mokoma tai enemmänkin.

Minä arvostan ruokaa ja teki suunnilleen mieli kysyä miksi eivät pyytäneet pakkaamaan loppuja mukaan? Kukin tyylillään, mut tuo tyyli on kyllä mielestäni väärin. Kun on lista niin tilataan sitä mitä halutaan syödä ja se myös syödään. Niin ikään kuin on buffa niin otetaan just sen verran mitä varmasti syö ja sit jos jää nälkä niin haetaan lisää vaikka useammankin kerran.


Bensa säännöstelykorteille  1

Reilut 30 vuotta sitten puhuttiin raakaöljyn loppumisesta. Puhuttiin kuinka bensa maksaa kympin litra, sitten satasen ja jossain kympin tienoilla se on jo niin kallista että tulee halvemmaksi jalostaa sitä jostain muusta raaka-aineesta. 1,579 € litrahinta 95 e 10 ja 98 e 5 siinä 1,65 € tienoilla.

No nyt sitten joku valopää keksii että ruvetaan myymään ja ostamaan päästöoikeuksia ja käyttämään säännöstelykortteja jo valmiiksi todella rankasti verotettuihin polttoaineisiin. Toivottavasti jo moinen idea poikii vähintään kansalaisaloitteen polttoaineiden verotuksen laskemiseksi.

No jos polttoainetta ei saa enää ostaa oman tarpeen mukaan niin se tulee ainakin itselle tarkoittamaan töiden loppumista. Jos pitäisi tänään sanoa kuinka paljon huomenna palaa polttoainetta tai vaikkapa ensi viikolla tai ensi vuonna, ostaa päästökiintiö sitä varten ja sit yrittää tehdä töitä sen verran että saa ne päästökiintiöt käytettyä niin huonosti käy.

Ehkä- siis nemenomaan ehkä säännöstelypelote poikii paremman häkäpöntön, polttokennon, korvaavia polttoaineita, parempaa akkuteknologiaa ja vähentää liikkumista, mutta mitä se sitten tekee taloudelle.

Toki tällä menolla saadaan joka tapauksessa yhtä synkkä lama kuin siintä 30 vuotta sitten. Kaupungit täyttyvät ihmisistä joillta ei ole varaa ostaa asuntoa tai maksaa vuokria ilman asumistukea. Maaseutu autioituu kun sieltä missä olisi vara asua mukavasti ei ole varaa matkustaa töihin.

Öljylämmityksestä pyritään eroon kaikin keinoin vaik se on verotuksellisesti rahasampo. Maalämmöt ja muutkin lämpöpumput ovat hyviä sen aikaa kun pelaavat ja kun sähköverkko sen kestää.

Juurikin viime viikolla yhden ihmisen kanssa viestittelin. Ei päässyt käymään kun lämpöpumppu oli taas hajonnut.

Uusilla virheillä ei saada korjattua vuosikymmenten aikana tehtyjä virheitä.

Jopa minä ymmärrän sen että autokannan uudistuessa rauhallisesti ehditään sähköautoja varten rakentaa latauspisteitä, voimalaitoksia... No 21 vuotta sitten aloittelin eräitä opintojani ja siellä seinällä oli ilmoitus työvoiman kouluttamisesta uutta voimalaitosta varten. Pitkä koulutus se on ollut kun ilmeisesti valtakunnan verkkoon sähköä saadaan vasta 2020 heinäkuussa. Oma veikkaukseni on 2020 jouluksi eka yritys, sit huomataan ongelmia ja 2021 huomataan että säätövoimaa on aivan liian vähän.

Miksi siis sähköauto olisi parempi kuin polttomoottoriauto? No kyse lienee puhtaasti hyötysuhteesta. Taas toisaalta siinä missä polttomoottoriauton suhteellinen hyötysuhde paranee talvella niin sähköautossa akuston teho oletettavasti laskee ja ohjaamon lämmittämiseen tarvittavaa hukkalämpöä ei synny sitäkään vähää mitä nykyisissä dieselautoissa.

Itse uskon että hybridi tulee olemaan 2020-2040 lukujen hitti. Tehdään simmpeli auto mis on tarpeeksi akkuja 50-300 km ajoa varten, 30 min - 6 h lataus ja pieni esim 10-30 kW polttomoottori lämmön, latauksen ja lisävoiman tuottamiseen ja polttoainetankki suunnilleen puolet siitä mitä nykyautoissa eli esim 30 litraa tai kiloa, etanolia, bensiiniä tai jotain muuta.

Se että onko moottorista mitään mekaanista yhteyttä pyöriin onkin toinen juttu. Toki varmaankin itse sellaisen yhteyden haluaisin ja jos oletuksena sähköauto on etuvetoinen niin pieni polttomoottori voisi olla takana ja vaikuttaa vain takapyöriin ja toimia vain maantienopeuksissa. Vaihteistoon riittäisi esim 4 vaihdetta, peruutus aina sähköllä.

Jossain ja jostainhan se sähkökin täytyy tuottaa. Jossain ja jostakin ne akutkin täytyy valmistaa ja kuka tietää vielä millainen ympäristökatastrofi käytetty/loppuun kulunut sähköauto isoine akkuineen on.


Huoltoja ja loputtomasti korjauksia  1

Paku on ollut pariin otteeseen oikein korjaamolla. Ekan yrityksen sai paikallinen Vianor. Ohjelmassa oli silloin niinkin iso remontti kuin vaihdelaatikon vaihto kun vanha ei pysynyt paikallaan.

Se remontti ei mennyt ihan putkeen ja auto kävi siellä vielä 2 kertaa niiden vikojen tiimoilta jotka olisi pitänyt saada kertakäynnillä kuntoon. No se oli vielä työn osalta kohtuullinen kustannuksiltaan.

Seuraavaa perushuoltoa öljyineen ja suodattimineen en edes ajatellut teettää missään muualla kuin lähimmän jäteöljyastian lähellä.

Keväällä sit kone alkoi käydä epätasaisesti ja voimaa puuttui. Kuukausi merkkikorjaamolla, laskua 1000 € enemmän kuin auton hankintahinta ja moottori tuli suunnilleen kuntoon. Tihkuu tosin edelleen jotain kenties ruiskutuspumpusta.

Mut siis toisen jakohihnan kiristin oli asennettu väärin edellisessä hihnojen vaihdossa...

Siitä sit seuraava huolto osui elokuulle 2019. Ihan peruskauraa piti olla eli "panssari". Merkkikorjaamoon oli siis menty talvirenkailla ja palattu hyvän matkaa kesärengassesongin puolella.

Mikä valtava pettymys olikaan huomata että apparin puolelta oli vetonivelestä suojakumi revennyt kahdesta palkeesta ja tietenkin rasvaa poistunut jonkin verran.

Vitutuksesta huolimatta otin toisella autolla suunnan Motonettiin ja seuraavana päivänä vetoakseli kävi ensin ruuvipenkissä, sit prässin allan ja meni uusilla osilla takaisin kiinni autoon.

Uusittu nivel+ suojakumi kesti siis kokolailla yhden ölljynvaihtovälin. Mitä kaikkea vikaa mahtaakaan löytyä katsastuksessa.

Seuraavaan autoon oli sit osunut autotallilöytörenkaat. Muuten hyvät, mutta vaik otteessa oli sama leveys niin vakiovanne tuuman liian kapea. Niitä halpoja peltipyöriä alle laittaessa huomasin ettei katsastuksessa oltu huomattu väljää olka-akselin laakerointia. Purkaessa huomasin että navan ulkoiset tiivisteet oli kasattu väärin ja alempi laakeri oli yhtä ruosteista rusinaa. Hyvä juttu kuitenkin että sen sai suhteellisen yksinkertaisilla työkaluilla kuntoon kokolailla päivässä. Sen perään sit normaalia huoltamista.

Mut siis tuokaan osa ei olisi hajonnut jos tiiviste olisi asennettu aikoinaan oikein.


Remontti vai kannabisfarmi  1

Jos ulkona työmies palelee perjantain tuulessa ja pienessä pakkasessa niin millainen kerrostaloasukki pitää ovea auki olleessaan itse sisällä ja laittaa oven kiinni tullessaan ulos tupakalle? Mietin tuota asiaa tänään. Toki voihan olla että sisällä oli juuri lakattu parketti, otsonaattori päällä tai vauva nukkumassa, mut ainakaan kukaan tuntemani selväjärkinen omakotitaloasukki tai itse sähkö/lämpölaskunsa maksava ei toimi noin.

No mutta kyllä niitä idiootteja asuu omakotitaloissakin. Ei riitä 10 neliömetriä kura/terassimattoa ja 100 neliömetriä betonilaattaa että voisi kenkänsä laskea kuraisina jonnekin muualle kuin suojaamattomalle lattialle. WC raikastimen sisään/istuinrenkaan päälle paskantaminen ja vessan lattiakaivottoman lattian kasteleminen puhumattakaan kuivauskaapin kusenkeltaisesta alkujaan valkoisesta lattiasta. Voi olla että jossain naparetkellä vaatetta joutuu pitämään yhteen menoon niin kauan että pesuaineettoman kylmällä vedellä suoritetun käsipesun jälkeen vaattesta valuu kusenkeltainen vesijuova, mutta jos sänky on viiden metrin päässä pesukoneesta niin moiden ilmiö kertoo erittäin huonosta hygieniasta. Niin tosin kertoo lavuaarin ja pöntön kuoruttaminen partakoneen puhdistusjätteilläkin.

Keittiön kovakuoriaisongelman syynä olivat ilmeisesti ulkomailta kannetut jauhot. Se olivatko ne saksalaisen kauppaketjun jauhoja suomesta vai kanarian turisitin nuukuuksissaan suomeen kantamia on mahdotonta sanoa tässä vaiheessa ja varmaan puhtaitakin jauhoeriä tulee muualtakin kuin Suomesta.

Saunan puukiuas on uutistietojen mukaan syy ennenaikaisiin kuolemiin ja keuhosairauksiin. Eroja kuitenkin on ja jopa niin että huonoin tuottaa pienhiukkaspäästöjä satakertaisesti parhaaseen verrattuna.

Omakotitaloa terrorisoiva idiootti ilmeisesti yritti vähentää hormista ulos puskevia päästöjä ja tunki hormiin tyhjän säilyketökin kansineen ja syytti vielä nuohoojaa. No sillä lämmityskerralla savua toki meni vähemmän ulos, mutta sisään taas hengelle ja terveydelle vaaralliseen malliin. Se on sitä SDP:tä. Samainen hormintukkija väitti joululomaillessaan lämmittäneensä ahkerasti. Uskoo ken haluaa, mutta jos näkemys kiukaan sytyttämisestä on että laitetaan käytetty pizzalaatikko arinan päälle silleen että kaikki ilmareijät ovat tukossa ja polttopuut pesään sille kohtaan missä ei ole arinaa alla ja vetopelti kiinni niin montakohan häkämyrkytystä oli joululomailukohteessa?

Jos saunassa on puuilla lämpiävä kiuas, matala irtojakkara ja kaksi kerrosta lauteita niin mitä saunassa on tehty ja miksi että ylimmästä lauteesta puolet on purujen peitossa. Toki roskiksessa oli myös metukkaa mis oli päiväyksiä vielä pari kuukautta jäljellä ja pari päivää sitten ovet auki kerrostalomalliin varmaan koko päivän.

Viikon kruununa avaimien piilottaminen hanskan sisälle.

Muutama viikko sitten minulta kysyttiin yhden omakotitaloasukin tekemisiä ja kuulumisia. Siihen en osannut sillä hetkellä mainita kuin sen että lienee kirkossa. Olisi kaiketi pitänyt lisätä siihen että narsistin lapsi ei ole kasvanut aikuiseksi ja syytäkin käydä kirkossa katumassa pahoja tekojaan lähimmäisiään kohtaan.

On todella kamalaa kun ei pysty kuukausien ajalta muistamaan mitään hyviä tekoja.

Mikä siinä mahtaa olla että ihmisen pitää olla missä vaan muualla niin olevinaan mukava ja ihana, mutta kotona sit täytyy käyttäytyä kuin idiootti? Onko lapsena opittu omaksi edukseen valehtelemisen malli sellainen että valehtelee myös itselleen tekevänsä oikein kun naapurin 5- vuotiaskin ymmärtää että teot ovat väärin. No en tiedä polttotekniikan osalta, mut noin muuten.

Sit palataan vielä kerrostaloon. Kerrostalon pihalla sulamisvedet olivat jo menneet väärään paikkaan. Sen korjaamiseksi oli käyty edellisenä päivänä asettamassa pukit/lippusiimat että mahdollista kaivon esiin ottamista varten saataisiin edes esteettömästi tutkata kaapelit ja mahdollisesti tehdä tarvittavat korjaukset.

Vaan eikä mitä- yön aikana pukit oli käyty heittelemässä pois paikoiltaan, parkkeerattu autoja tielle ja kaiken kukkuraksi vielä sellaisia ajoneuvoja joiden omistajan/käyttäjän puhelinnumeroa ei saa numerotiedustelusta.

Idioottiparkkeeraus oli onneksi purkautunut yön aikana, mutta pistää miettimään mitä ihminen hakee sillä toiminnallaan. Tai sillä että tuhannen neliömetrin lähes tyhjällä hiekkakentällä parkkeeraa niin että jotain autoa ei saa pois parkkipaikaltaan.


Kannattiko?  2

Aamulla kuuntelin radiosta että Finlandiatalon ulkoverhoilu - siis se sama jo kertaalleen vaihdettu ja alkujaankin Suomen oloihin sopimaton liian huokoinen ja säätä kestämätön marmori olisi taas vaihtoiässä... Maassa missä on ehkä maailman parasta graniittia vannotaan jo kuolleen arkkitehdin nimeen.

Arkkitehti vaan ei välttämättä ole se paras ratkomaan rakenteiden ja materiaalien toimintaa. Jos virhe on tehty uutta rakentaessa niin sitä ei pitäsi tehdä uudestaan samoilla väärillä materiaaleilla. Jos virhe on jo toisetettu kertaalleen niin eikö niistä menetyistä miljoonista voisi jo oppia, ajaa kupruilleet laatat murskasta läpi ja tehdä valkoista pesubetonia säänkestävällä lisäaineistuksella ja sit vaikka lasi/lasitus /keraaminen pinta betonilaatan päälle,

Tuntuu jo kohta siltä että koko komeus kannattaisi päälystää aurinkopaneeleilla ja antaa kupruilleiden laattoejen ole paneeleiden suojassa. No en muista paistaako sinne aurinko kesälläkään.

Eli kun Hämeen Sanomissa moititaan ettei Aulangon Graniittilinnaa ole tehty kestämään ja rakennusvuosi on kuitenkin ilmeisesti ollut 1887 niin aika harva rakennus kestää moista. Samoin sitten jos jossain huvimajassa on halkeama ja perustukset ovat ajalta kun Hämeenlinnassa ei ollut yhtään autoa vaan Aulangolla liikuttiin varmaan kävellen tai korkeintaan hevosella- ei ole paljon maa tärissyt. Samoin sit jos on satanut vähemmän ja maaston muodot olleet oikeat.

Nyt sitten tilanne se että jo kolme taksia on hajonnut sen vuoksi kun sitkeästi alueauralla työnnetyt pikkutiet ovat niin huonossa kunnossa. Pahimpana päivänä kolme autoa ojassa. Ei tosin Aulangolla vaan joku rallikuskia leikkinyt BMW:n kuljettaja.

Miksi kilpailuttamisen ehdoissa ei vaadita käyttämään lumilinkoa. Nyt on jo monin paikoin yli metrin valleja.

Jos lunta sataa joka päivä ja se on tuollaista puuromaista suojalunta niin se ei tietenkään jokaisesta linkomallista läpi mene, mut jos jos on kuivaa pakkaslunta niin miksi väkisin tehdä siitä vaan penkkaa penkan päälle. Sit ajonopeudet vaarallisia että jaksaa auralla heittää ja liittymät lunta täyteen.

Jopa ns paremman urakoitsijan jäljiltä todistin surkeaa tapausta kun yövuorosta palaava duunari aamulla Hondallaan oli hiki hatussa lapioimassa pohjastaan kiinni juuttunutta perä edelleen kevyen liikenteen väylällä.

Jos koko ajan vaan kilpaillaan ja kilpailutetaan niin vanhukset kuolee haamuhoitajien näkymättömissä käsissä ja yhteiskunta lakkaa toimimasta.

Olisi aika miettiä mitä saa kilpailuttaa, mitä saa myydä ja mitä ei.


Kuvaaja  1

Joku kuvasi Autoani Pirkkalan Motonetin parkkipaikalla. Varmaankin siksi kun keula oli reilusti ruudun ulkopuolella. No siihen oli toki syykin. Halusin auton ruutuun lähtövalmiiksi ja takana olevassa ruudussa oli joku reilumman kokoinen paku tai pikku kuormuri. Arvelin että ihan kiinni ei kannata peruuttaa ettei oma auto kolhiinnu siinä vaihessa kun lastaan painavia ostoksiani ja että jäisi kävelytila takakontille.

Kuvaaja huomasi kyllä mun vanhan autoni keulan, muttei sit ilmeisesti kuvannut etuoikealla ollutta mustaa MB sedania minkä perä oli reippaasti seuraavan ruudun puolella.

Olisi tietysti voinut laittaa auton johonkin muuhunkin ruutuun tai siirtää sitä sen puoli metriä, mutta tilaa taisi olla vasta siinä vaiheessa kun tulin kolmatta kertaa autolle lähteäkseni jarrulastissa kotimatkalle.


Yössä  1

Millaista on asua samassa talossa kleptomaanin tai pahan valehtelijan kanssa? Jos muilla on kokemuksia niin kertokaa. Jos edes sukkia ei voi jättää kymmenksi minuutiksi pesukoneeseen ilman että toinen varastetaan tai rengaspinosta lähtee se viimeisenä ostettu uusi rengas sellaiseen autoon mihin se ei edes sovi kaikesta muusta puhumattakaan.

Montako varkautta ihmiselle pitää antaa anteeksi ennen kuin on aika räjähtää tai soittaa poliisille? Mistä lähtee liikkelle se että kyselemättä viedään toisten tavaroita ja valehdellaan pienistäkin asioista päin naamaa? Kun kuitenkaan ei pitäisi itseäni huomattavasti paremmin tienaavalle olla mikään ongelma ostaa omia renkaita, sukkia (ja pitää niitä pareittain), työkaluja ja ainakin 2/3 vielä verovähennyskelpoisia.

No jotain hyvääkin. Land Cruiserin etuakselissa oli välyksiä. Oletin että tarvis pyöränlaakeria kiristää, mutta ei auttanut. Sit menikin vaikeaksi kun näytti että täytyis vaihtaa olkatappien laakerit.

Armottoman purkamisen loppumetreillä kävi kuitenkin onneksi ilmi että reilut 414 000 km taittaneen autovanhuksen olkatalin alla oli vielä kaksi ohuta säätölevyä. Ne kun sai pois ja lopulta paketin kasaan pääsi vaihtamaan uuden TB Serina 10 W 30 öljyt ja suodattimen. Parempaa öljyä sit taas kesäksi tai sitten kun sen aika on.

Toisen auton kanssa ei sit mennytkään yhtä helposti. Palanut polttimo vaihtui suht helposti, samoin öljyt lorisivat astiaan, mutta sitten menikin vaikeaksi. Moottoritila ei ole kauhean täyteen ahdettu, mutta ahdetun moottorin pieni öljynsuodatin on suhteellisen ahtaassa kolossa ja vaikka siihen avaimen sai kiinni niin ei päässyt vääntämään. Sit kun pääsi vääntämään niin suodatin kyllä muutti muotoaan ja avain katkesi ja vasta sitten toisella avaimella suodatin irti ja rystyset hanskoista huolimatta verillä uutta öljyä ja suodatinta kiinni koneeseen. 144 543 pintaan mittarissa eli hieman tihennetty huoltoväli.

Edellinen öljy oli 5 W 30, nyt meni 5 W 40 hieman halvempaa Teboilin öljyä kun ei sillä ennenkään ole radalla käyty.

Talvirenkaat jäi laittamatta alle kun meni suodattimen kanssa tumpuloidessa niin kauan aikaa. Ei siis ihme että moni ihminen vie vanhankin autonsa uskollisesti enemmän tai vähemmän tuttuun korjaamoon josta löytyvät oikeat työkalut ja tietotaitoa.

Edellisen kauppareissun päätteeksi kävin opettemassa uuden nimen.Se oli Minttu. Ei kuitenkaan suklaata eikä After Eightiä, mutta kello oli sitä luokkaa että pääsi eväiden kanssa matkaan ja tekemään kotona kolmea laatua lasagnea. Oli sit seuraavana päivänä hyvä yhdistelmä omatekoista lasagnea ja Hesburgerin minisalaattia hymykuoppia muistellen.