Highway

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2013.

Higgsin bosonit - unified field?  1

Yhteiskuntammekin näyttää siis uivan Higgsin bosonien valtameressä. Tällaiseen tulkintaan voi päätyä kun kuuntelee tiedemiehiä, jotka selittävät Higgsin bosonien olemassaolon varmistumista. Bosonit eivät ole vain jossain kaukana avaruudesssa vaan tässä ja nyt kun elämme joka päiväistä elämäämme yhteiskunnassamme.
Unified field -teoreetikot väittävät, että bosonit muodostavat kaikkialla läsnäolevan yhtenäisen kentän, jonka kanssa vuorovaikutuksessa olevat alkeishiukkaset saavat massansa ja ominaisuutensa. Eikä se tähän lopu vaan unified field muodostaisi eräänlaisen tietoisuuden valtameren, josta tavalla tai toisella meidänkin tietoisuus juontaisi juurensa ja elämäkin varmaan sitten. Aika erikoista, että tiedemiehet ovat päätyneet kvanttimekaniikan tutkimuksissaan siihen, minkä jotkut Maapallolla ovat tienneet jo kauan sitten, mutta eivät osanneet selittää sitä kuin vertauskuvin (vertaa esim. filosofi Platonin luolakuvaus). Sitä ei sitten osatakaan selittää miksi sellainen kenttä on olemassa ja miten se on syntynyt.
Voipi olla, että jokin ihmiskuntaa vanhempi sivilisaatio jossain maailmankaikkeuden miljardeista galakseista on ymmärtänyt täydellisesti tämän villakoiran ytimen ja nyt se porskuttaa täysillä eteenpäin kehityksessään mutta homo sapiens kompuroi. Mitäköhän valistusajan filosofit olisivat muuten sanoneet jos olisivat tienneet Higgsin bosoneista ja kvanttimekaniikasta. Varmaan tässä on pähkinää purtavaksi kuuluisille nykypäivän aikalaisfilosofeillekin :) Hauskaa vappua cityläisille!


Alien Super-Earths  3

Kepler-avaruusteleskooppi on taas syytänyt heviä dataa syvältä avaruudesta: uusia potentiaalisia Maapalloja (vähän isompia) on nyt löytynyt kolme kappaletta. Planeettoja, jotka sijaitsevat tähden ns. elämänvyöhykkeellä. Lyyran suunnalla n. 1200 valovuoden päässä ovat Kepler 62 e ja f sekä Joutsenen suunnalla 2700 valovuoden päässä Kepler 69 c. Aikaisemmin on löytynyt mm. Kepler 22 b, Tau Ceti, Cancri nämä ainakin nopeasti tulivat mieleeni. Periaatteessa jokin näistä voisi olla Maan kaltainen. On vain ajan kysymys kun saadaan aukottomat todisteet uudesta Maapallosta. Kyllähän nämä ovat aika kaukana mutta jo tietoisuus toisesta Maapallosta voi olla aikamoinen paradigman muutos homo sapiensin ajattelutavassa. Voihan sitä jo pikkuisen henkisesti yrittää valmistautua ihmiskunnan historian suurimpaan muutokseen ettei sitten tule ihan yllätyksenä... Näihin verrattuna melkein kotoisalta tuntuvan Marsin salat antavat odottaa ainakin vielä huhtikuun, koska aurinko blokkaa viestinvaihdon planeettojen välillä. Ai niin - niitä vahvistettuja eksoplaneettoja on nyt 844. Pitääpä vilkaista sitä Suomen avaruusohjelmaa olikohan siellä mitään eksoplaneetoista. Ehkäpä ne eivät ole vielä päättäjien asialistalla mutta joskus tulevat olemaan... Tähtikirkasta kevättä :)


Homo sapiensin identiteetit  6

Kun luin tänään eräästä isosta suomalaisesta lehdestä kirjoituksen identiteetistä tuli mieleeni: onkohan Maapallolla ihmisiä joiden identiteetti pohjautuu ihmiskuntaan eli ihmislajiin ja Maa-planeettaan. Kyllä heitäkin varmaan on... Aika usein identiteetti syntyy johonkin ryhmään kuulumisesta ja jostain maantieteellisestä alueesta, jossa on syntynyt, asunut, opiskellut jne. ja usein tällä alueella on myös jokin nimi. Kuinka moni meistä kuuluu ihmiskuntaan ja on syntynyt Maa-planeetalla. Kaikki ihmiset. Ryhmänä on ihmiskunta ja alueena Maapallo mutta siitä huolimatta ei paljon merkkejä planetaarisesta identiteetistä havaitse.

Voisiko jollain muulla planeetalla kuin Maapallolla tällainen planetaarinen identiteetti olla luonnollinen ja primääri identiteetti. Kun tiedemiehet ovat pohtineet kysymystä avaruuden sivilisaatioiden kehittymisestä ja eloonjäämisestä niin kynnyskysymykseksi näyttäisi muodostuvan eräänlainen planetaarisen identiteetin muodostuminen - raja, jossa laji ikään kuin voittaa sivilisaatioiden lastentaudit ja jos se ei voita niin se tuhoutuu.
Mitä lastentauteja ihmissivilisaatiolla voisi olla? Tämän lastentautilogiikan mukaan ihmisten pitäisi tietoisesti voittaa tietyt lajin olemassaoloa uhkaavat hajottavat tekijät tai ominaisuudet, jotka ovat saattaneet auttaa lajia menestymään evoluution eri vaiheissa taistelussa muita lajeja vastaan mutta nykymaailmassa vaikutus on alkanut olla päinvastainen. Ehkä esi-isämme tarvitsivat väkivaltaista voimaa kukistaakseen samalla reviirillä kilpailevan lajin, ehkä esi-isämme hamstrasivat niukkoja luonnonantimia ja pesän tekoaineita aina kun niitä löydettiin, ehkäpä esi-isämme syrjivät Neanderthalin ihmistä koska he näyttivät erilaisilta. Nyt nuo ominaisuudet syövät lajiamme sisältä päin, luovat yhteiskuntien sisälle konflikteja ja paisuttavat ekokatastrofit planeetan laajuiseksi luonnontuhon uhkaksi. Ne uhkaavat viedä ihmislajin kuilun partaalle ja siitä alas kohti surkeaa kosmista kohtaloa.

Mutta toisin voipi olla galaksimme muissa osissa. Ehkäpä 12 valovuoden päässä sijaitsevan Tau Cetin mahdollinen alien-sivilisaatio on löytänyt planetaarisen identiteetin ja voittanut nämä lastentaudit ja yhdistänyt koko lajin luovan energian planeetan ja sen tietoisten olentojen ongelmien voittamiseksi, ja nyt se tarkkailee kuinka ihmislaji pärjäilee siellä sinisellä planeetalla....mutta eiköhän me tulla perässä :) Jos lähtisit viimeiselle matkalle oppimaan galaksimme totuuksia mitä kertoisit totuuksien kertojalle itsestäsi - vaikkapa kuka olet ja mistä tulet...


Pirtsakkana kesäajassa?  1

Unitutkijat luopuisivat kesäajasta ja eläisivät normaaliajassa. Se olisi ihmisille terveellisempää mutta taloudelliset tekijät ilmeisesti ovat tässä kesäajan taustalla ja terveys saa väistyä :( Aikuinen kai tähän sopeutuu mutta kuinka on pikkulasten kanssa. Biologinen kello näyttää aamukuutta kun kesäajan seiskalta pitää lähteä päikkäriin eikä uni tulekaan illalla niin helposti. Ihmisen biologista kelloa ei siirretäkään yhtä helposti kuin viisareita. Jos unen puute alkaa vaivata, voipi elimistö sairastua, oppiminen hidastua, hormonitasapaino järkkyä ja immuniteetti heikentyä. Huomasin muuten äskettäin kirjoituksen kesäajan kokemuksista Amerikassa, jossa se oli paikoitellen mm. johtanut lisääntyneeseen ilmastotointilaitteiden käyttöön eikä ilmeisesti kuviteltua energiansäästöä syntynytkään. Pirtsakkaa kesäaikaa kuitenkin!