Highway

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2015.

Maapallon hedelmöitys  1

Kuinka planeettamme hedelmöitettiin? Sanotaan, että elämä syntyy elämästä. Siitä meillä on kokemusta. Meistä tänä päivänä elävistä ihmisistä (ja muista olioista) johtaa katkeamaton ketju Maapallon hedelmöitykseen. Syntyikö elämän koodi elottomasta aineesta? Alkoiko planeettamme siis elää itsestään vai tulivatko elämän siemenet komeettojen mukana (panspermia-teoria). Elämän syntymiseenkö ei tarvittu mitään geneettistä koodia, koska entropiaa on niin helppo uhmata vai mitä...Kyllä se aine siitä rupeaa elämään ja lopulta ajattelemaan kun tarpeeksi monta kertaa molekyylit hakkaavat toisiaan vastaan sopivassa kemiallisessa liemessä ja sitten rupeavat replikoitumaan...?

No joka tapauksessa vallitseva käsitys on, että elämä on syntynyt Maapallolla vain kerran ja yhdestä solusta. On hieman hämmentävää ajatella, miten planeettamme hedelmöitys olisi voinut tapahtua. Ikään kuin steriili, neitseellinen Maa on odottanut jotain sysäystä, joka käynnistää uuden elämän syntymisen. Onko tämä sysäys tähden lämpö ja valo eli auringon atomeissa piilevä ydinvoima, joka siitti äiti-Maan.

Hedelmöitetty ja hedelmöittänyt olento luonnollisesti ja loogisesti ajattelee, että myös Maapallon ensimmäinen solu olisi saanut elämän informaationsa hedelmöityksessä. Mutta ehkä olen väärässä. Voisiko aine alkaa elää itsestään kun jotkin makromolekyylit alkavat replikoitua. Mutta entä kaikki ne pienen pienet tehtaat ja koneet, jotka syntyvät solun sisälle: mitokondriot, ribosomit, tumat, SRP-makromolekyylikoneet...Huipputeknologiaa sattumalta...Mielettömiä laitteita. Elämän koodit ovat ainakin upeita - niin upeita, että tiedemiehet varoittivat äskettäin julkisesti niiden manipuloinnista ja näkivät vaarana SUPERIHMISEN LUOMISEN tulevaisuudessa (mikä johtaisi väistämättä ennennäkemättömään yhteiskuntien eriarvoistumiseen). Tässä vaiheessa on geeniteknologia nyt: Jennifer A. Doudna ja Emmanuelle Charpentier kehittivät v. 2012 mullistavan geenitekniikan CRISPR-Cas9 -metodin, jolla voidaan "editoida geenejä"- Kyllä - sillä voidaan parantaa sairauksia mutta myös ihmisen mielikuvitus on rajaton...siksi varmaan varoitus "superihmisen luomisesta"...Nerokas geeniohjelmoija saattaisi ohjelmoida DNA:han "varastoon" on-off -geenejä, jotka aktivoituvat tai sammuvat tietyn kaltaisissa ympäristöissä (onhan odotettavissa, että eliön elinympäristö muuttuu)...Olisihan ollut jo elämän alussa nerokasta käyttää tätä menetelmää mutta tätä viisauttahan ei vielä silloin ollut...? :)

Kun loikkaamme takaisin kosmologian sfääreihin, niin tiede oikeastaan väittää, että universumi on implisiittisesti elävä, vaikka tätä ei eksplisiittisesti sanota. Kuka uskoo, että universumi on elävä? Kuinka kauan mahtaa olla universumi uinunut "elottomana" ns. alkuräjähdyksen jälkeen (se kuuluisa big bang) ennen kuin siitä syntyi olioita. Jos se on uinunut siihen saakka kunnes Maapallolla syntyi elämää niin varsin pitkään se "odotti". Roskakoppaan voidaan heittää ajatus, että universumi olisi alkanut elää vasta Maapallon elämän myötä, vaikka joidenkin mielestä universumi on tehty juuri meitä varten.

Joka tapauksessa voimme olla varmoja, että universumi on elävä, koska me olemme täällä - koska meidän planeettamme elää. Tiede oikeastaan esittää, että tähden tuhkasta syntyneessä planeetassa on jo valmiina orgaanista informaatiota, josta voi syntyä elämää. Ikään kuin elämä on aineessa läsnä potentiaalina ja odottaa vain sopivia olosuhteita aloittaakseen "syntymisen". Koska olemme elämänmuotona syntyneet alun perin samasta solusta, olemme kaikki sukua toisillemme ja niinhän tiede sanoo. Koko elämän verkko on sukulaisuusverkko. Tällä on varsin kauaskantoisia seuraamuksia niin ihmisen luontosuhteelle kuin myös ihmisten keskinäisille tasa-arvoisille yhteiskunnallisille suhteille (vrt. poliittiset implikaatiot).

Näin jälkikäteen katsottuna - kun me olemme jo syntyneet ja kehittyneet tietoisiksi olioiksi tällä planeetalla - niin vallitseva tieteellinen paradigma ainakin olettaa, että elottomasta aineesta tuli elävää ainetta. Elävän universumin teoria tosin pitää koko universumia jo alun perin elävänä. Darwin ei osannut selittää miten elämä syntyi Maapallolla, hän kehitti teorian siitä miten se on kehittynyt. Kuuluisa evolutionisti Richard Dawkins ei myöskään tiedä miten elävä solu syntyi planeetallamme. Dawkins ei ainakaan usko Luojaan mutta kumma kyllä hän piti eräässä haastattelussa mahdollisena, että maan ulkopuolinen vieras äly olisi voinut manipuloida Maapallon elämää jossain vaiheessa.

MAAPALLON HEDELMÖITYKSESSÄ on aivan selvästi jotain mitä ei ymmärretä ollenkaan eli mitä alkeishiukkasten maailmassa eli universumin suurimpien voimien maailmassa tapahtuu kun ainakin näennäisesti elottomasta aineesta tulee elävää ainetta. Kyllähän tässä on linkki kvanttimaailman tapahtumien ja elämän syntymisen välillä. Tässäkin jäljet johtavat kvanttimekaniikkaan ja sub-atomaariseen maailmaan. Kvanttifyysikoista mm. John Hagelin väittää, että tietoisuus luo todellisuuden ja siis myös elämän. Jos näin on, mitä se tarkoittaa Maapallon hedelmöityksen kannalta...Kokeellisesti tiedämme, että ainehiukkasen olemassaolo edellyttää tietoisuutta (vrt. double-slit experiment). Olemmeko siis erottamaton osa universumin todellisuutta luovaa tietoisuutta (at the fundamental level we are all one), joka manifestoituu elävässä aineessa kuten me ja muu elämä tällä rakkaalla planeetallamme :) Vaikka elämällä on puutteensa, kuten vaikkapa tietoisen ihmisen väkivaltainen historia Maapallolla osoittaa, niin kyllä Maapallon hedelmöitys oli fantastinen asia - hedelmöityksestä on syntynyt niin paljon erilaisia, hienoja eliömuotoja. Eikä planeettamme ole ainoa paikka, jossa näin on tapahtunut. Kuinka syvästi tunteva, luova tämä tietoisuus voikaan olla - ihan niin kuin jokainen meistä :)

Aurinkoisia ja energisiä kevätpäiviä cityläisille :)


Zero point energy - energiaparadigma muutoksessa?  2

Hurja energiaparadigman muutos on muhimassa kvanttifyysikoiden ja kvantti-insinöörien pöydällä...Syynä on zero point energy eli tyhjiöenergia, jota myös kvanttifluktuaatioksi kutsutaan. Tämä "tyhjästä" syntyvien ja samanaikaisesti häviävien "virtuaalihiukkasten" synnyttämä energia tuntuu lähinnä aprillipilalta kuten moni muukin kvanttimaailman ilmiö mutta sitä se ei ole. Tämä energia on siinäkin mielessä outo, että se ei säily tyhjiössä mutta sitä syntyy taukoamatta eli säilymättömyys näyttää rikkovan termodynamiikan toista pääsääntöä. Kyseessä saattaa olla sama ilmiö kuin ns. pimeässä energiassa, jota on maailmankaikkeuden massaenergiasta n. 68% ja joka aiheuttaa maailmankaikkeuden laajenemisen. Universumin pienimmissä struktuureissa on universumin suurin voima, joka työntää jopa galakseja valtaviin nopeuksiin.

Voisiko todella olla mahdollista, että ilmainen, saasteeton ja rajaton energia on ihmiskunnan ulottuvilla. Sehän mullistaisi monta asiaa maailmassa. Ihmiskunnan energiatalous kokee kummia, jos tämä energia kyetään valjastamaan. Se ei ole niin kuin öljy, kaasu tai kivihiili. Ehkä se korvaa tulevaisuudessa fossiiliset polttoaineet ja ratkaisee ilmaston lämpenemiseen liittyvät kysymykset sekä ydinvoiman käytön. Vielä kuluu aikaa mutta ihminen on nokkela ja älykäs. Potentiaalisesti tämä avaa huimia näkymiä kestävään kehitykseen. Netistä löytyvän informaation perusteella kiinnostus tämän energian valjastamiseen näyttää olevan aika hurjaa. Kukapa ei haluaisi energiaa, joka työntää galakseja. Jos se työntää galakseja, niin työntövoimaa löytyy varmaan myös interstellaariseen matkustamiseen. Näin ovat tiedemiehet visioineet.

Mitään ei tapahdu ilman energiaa. Olemassaolomme keskeinen kysymys on energiansaanti. Poliittiset päätökset vaikuttavat suoraan tai välillisesti laajassa mielessä energian saatavuuteen, hyödynnettävyyteen tai energiasta peräisin olevien aineellisten entiteettien aktualisoitumiseen ihmisen jokapäiväisessä elämässä . Esim raha on vain väline jolla siirrät energiaa käyttöösi/hyödynnettäväksi oli se sitten ravintoa, bensaa, lämmitystä, palvelua tai mitä tahansa aineellista tai aineetonta hyödykettä, jota rahalla saa. Kaikkeen liittyy energia. Voimme elää askeettisesti mutta elintoimintojemme ylläpitämiseen tarvitsemme energiaa. Ravinnon eli energian saanti riippuu monesti politiikasta kuten vaikkapa usein kehitysmaissa kansainvälisestä kauppapolitiikasta. Voimme henkilökohtaisesti tulla toimeen ilman öljyä, kaasua, kivihiiltä, ydinvoimaa mutta emme ilman ravintoa. Modernin yhteiskunnan keskeisissä prosesseissa ml. tuotantotalous hyödynnetään energialähteitä, jotka tuhoavat luontoa ja lämmittävät ja saastuttavat ilmaa. Tämän ZPE-energia muuttaisi. Energia on itse asiassa politiikan keskeisin kysymys. Kenellä on energiaa käytettävissään hänellä on hyvät lähtökohdat selviytyä jokapäiväisessä elämässään. Jos energiaa ei ole niin ei ole meitäkään. Energiaa hallitsevat näyttävät hallitsevan maailmaa...E=mc2 :)

Ps. alla vielä linkki jossa johdatusta ZPE-aiheeseen

www.youtube.com/watch?v=Y1Tddl_1Avs