Highway

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2013.

Kasvit pelastivat ihmishengen  4

Minulla on kotona yksi kasvi: joulutähti. Se on pitkäikäinen kasvi, josta on iloa joulun jälkeenkin :) Puolessa vuodessa se on osoittanut elinvoimaisuutensa kasvattamalla uudet lehdet kuihtuneiden tilalle. Olen hoitanut sitä parhaan kykyni mukaan: valoisalla paikalla, säännöllisesti vettä ja ravinteiksi sen omia lehtiä. Jotain yhteistä meissä on mutta olenko minä riippuvainen kasvista vai se minusta.

Kuluneella viikolla TV:ssä esitetty tiededokumentti kasveista toi esiin konkreettisia faktoja kasvien maailman merkityksestä. Kuten: kasvit pelastivat ihmishengen! Realismia oli havaita kuinka ihmisen henki riippui kasvien tuottaman happimäärän noususta suljetussa kasvihuoneessa n. 11 prosentista 21 prosenttiin, joka on ilman normaali happipitoisuus. Mies olisi tukehtunut ilman kasvien hapentuotantoa. Kuten tässä koetilanteessa - me tukehtuisimme Maapallolla ilman kasveja.
Kasvit tekevät myös yhteistyötä: kun yhtä kasvia vahingoitettiin suljetussa koetilanteessa kasvi kommunikoi toisille saman lajin kasveille kemiallisesti uhkaavasta vaarasta ja toiset kasvit reagoivat kemiallisesti.
Miten muuten ilmakehän happitoisuus voi säilyä vakiona 21 %:ssa ottaen huomioon kuinka paljon kasvillisuutta tuhotaan pysyvästi. Onkohan jossain joku joka seuraa hapen määrän muutoksia ilmakehässä - hiilidioksidia tunnetusti seurataan ja se nousee. Elämän historian aikana ilmakehän happipitoisuus on ollut suurempikin kuin nyt ja silloin oli jättimäisiä tuhatjalkaisia ja muurahaisia. Mitäs sitten tapahtuu jos happitoisuus alenee...Sitähän voi vaikka kavuta korkealle vuorelle hengittämään ohutta ilmaa niin voi saada jonkinlaista käsitystä asiasta. Kasvien lisääntymismenetelmät ovat onneksi varsin tehokkaita mistä pääsemme osallisiksi kun siitepöly tunkeutuu kaikkialle ja kasvit puhkeavat kukkaloistoon houkutellakseen pölyttäjiä. Kasvit ovat luonnollisesti myös hyvää ravintoa ja tekevät monista Maapallon olennoista tosi vahvoja ja kestäviä. Ilman valon fotonin luovuttamaa energiaa kasvin käyttöön fotosynteesissä kaikki olisi toisin: meillä ei olisi kasveja, jotka tuottavat happemme eikä ruokaakaan. Tosi upea systeemi meillä täällä Maapallolla. Taidanpa hankkia muutaman uuden kasvin kotiini...


Poliittinen universumi  7

Satunnainen planeetan tallaaja saattaa kesäterassilla huurteista olutta siemaillessaan ihmetellä planeettamme menoa ja aprikoida mikä voi olla poliittista maailmankaikkeudessa. Varmasti ainakin yksi planeetta. Elämme poliittisella planeetalla - politiikan toi Maapallolle poliittinen eläin eli ihmislaji. Saatetaan ehkä väittää, että simpanssit tai delfiinit ovat poliittisia käyttäytymisessään mutta niiden politiikka ei vaikuta planeettaan. Toisaalta mahtavimpienkin ihmispopulaatioiden eli valtioiden poliittinen valta on suhteellista. Kukaan ei esimerkiksi poliittisella päätöksellä voi vaikuttaa siihen minne ja mihin suuntaan Maapallo lentää auringon mukana matkallaan galaksissamme (vaikka lentäisimme kosmiseen pölypilveen joka aiheuttaisi jääkauden Maapallolla). Tarvittaisiiin tietotaitoa muuttamaan avaruuden painovoimakenttiä...ainakin...:)

Mutta voiko universumissa olla jotain muuta poliittista kuin Maapallo. Onko maailmankaikkeus vain luonnonilmiöitä - kykenisimmekö erottamaan edes jotain, mikä voisi olla poliittisten alien-päätösten seurausta. Periaatteessa jotkin avaruuden tapahtumat tai ilmiöt voisivat olla poliittisten valintojen ja päätösten seurauksia. Nyt tiedemiehet etsivät eksoplaneettojen lisäksi myös keinotekoisia avaruuuden jättimäisiä rakenteita. Planeettojen muokkaaminen, keinotekoiset tähdet, tähden ympärille rakennetut energiankeräämisjärjestelmät, keinotekoinen DNA ja planeettojen siementäminen voisivat olla merkkejä supersivilisaatioiden poliittisista päätöksistä universumissa. Nythän ihmislaji alkaa pikku hiljaa harjoittaa tällaista politiikkaa Marsissa eli yhden avaruuden organismin poliittisten päätösten vaikutukset ulottuvat jo oman planeetan ulkopuolelle. Marsissa Curiosity on muuten matkalla Mount Sharpille. Helteistä terassikesää cityläisille :)