Highway

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2013.

Jättimäinen asteroidi ohittaa Maapallon tänään  1

Tänään ei tule maailmanloppua - NEA-kategoriaan (Near Earth Asteroid) kuuluva asteroidi koodinimeltään 1998 QE2 ohittaa Maapallon tänään turvallisesti noin 5,86 miljoonan kilometrin päästä eli hieman yli 15 kertaa kuun etäisyydeltä Maasta (=n. 384 000 km). Kosmisessa mittakaavassa tämä on lyhyt etäisyys. Maapallolta on matkaa aurinkoon keskimäärin n. 149 miljoonaa km. Tämä asteroidi on kuitenkin hieman erikoinen, koska se ei tulekaan yksin vaan sillä on oma kuu kiertolaisenaan, jonka läpimitta on n. 600 m. Jos tällainen parivaljakko törmäisi Maapalloon, jälki olisi karmeaa. Viime aikoina on pienempiä avaruuden kiviä tippunut Suomeenkin. Asteroidien torjumisessa olisi yksi ihmiskunnan yhteinen puolustusmissio, johon voitaisiin varautua yhteistyöllä. Aika kurja kohtalo, jos kosminen kivi lopettaisi ihmiskunnan taipaleen tällä kivellä...But don't worry be happy - after all today it is Friday and the asteroid will fly into the darkness of cosmos :)


Kepler pinteessä  1

Huipputeknologia on haavoittuvaista ja varsinkin avaruudessa; avaruusteleskooppi Kepler on teknisissä vaikeuksissa Maata kiertävällä radalla eikä pysty tekemään havaintoja.eksoplaneetoista. Oliskohan alieneilla "näppinsä" pelissä jottei Kepler paljastaisi niitten planeettaa :) Kepler on osaltaan jo laajentanut maailmankuvaamme havaitsemalla lukuisia aurinkokuntamme ulkopuolisia planeettoja eli eksoja. Nyt niitä on havaittu varmuudella jo 865 ja miljardit odottavat löytymistään...Joukossa voi olla uusi Maa tai jopa useampia. Vaikka Kepler on tiiraillut mitättömän kapeaa taivaan kaistaletta, se on löytänyt sieltä vaikka mitä kummallisia planeettoja. Planeettamme ja ihmiskunnan todellisuus voi muuttua jopa aika piankin todella rajusti sitä mukaa kuin uusia planeettoja löytyy...sitten kun saadaan tuo kosminen silmä kuntoon...


Debt, debt, debt...  1

Ja nyt sitten halutaan velkakatto vaikkakin taitaapi se aiheuttaa pikkuisen mielipiteiden turbulenssia :) Milloin on viimeksi ollut aika, jolloin ei ollut velkaa? Miten velka syntyi maailmaan? Onko velka luonnonlainomainen entiteetti modernissa maailmassa. Kuinka muinainen ihminen tuli toimeen ilman velkaa. Nyt velkaa näyttää olevan kaikkialla vaikkei ehkä kaikilla. Ilman velkaa emme ehkä voisi asua missään. Maksamme asuntolainaa eli lyhennämme velkaa. Asumme vuokralla ja lyhennämme sijoittajan velkaa. Velkaa voi ostaa ja myydä, ilman sitä ei ole taloudellista kasvua ja ilman velkaa talous pysähtyy, velan takia voi joutua vankeuteen, ilman velkaa hyvinvointipalvelut sakkaavat, velan voi saada anteeksi, velkaa otetaan velan poismaksamiseksi. Kuka luo velan ja kuka ottaa velkaa. On henkilökohtaista velkaa, on yrityksen velkaa, on kaupungin velkaa, on kehitysmaiden velkaa, on valtion velkaa, on euromaiden velkaa. Velka on rahaa ja raha on velkaa. Kuka määrää velasta, määrää aika monesta asiasta.
Onpa hyvä, että EU:ssa puuhataan pankkiunionia - kuvittelisin...Kai sen tarkoituksena on välttää vaikka se, etteivät kansakunnat hautautuisi holtittoman velkavuoren alle....ja sitten on se korko myös -rahan hinta, joka lisää velan määrää. Ihmiskunnalla ei ole vielä velkaa - vai onko? Mitä se voisi tarkoittaa...


Rakkauden kosminen imperatiivi?  3

Maailmankaikkeus näyttää olevan ihmiselle aika vihamielinen paikka monessakin suhteessa. Periaatteessa voimme elää luonnonvaraisesti vain hyvin kapealla kaistaleella Maapallolla ja elämää sellaisena kuin me sen tunnemme voi esiintyä hyvin kapealla elämänvyöhykkeellä aurinkokunnassamme. Itse asiassa Maapallo ei edes osu tämän vyöhykkeen keskelle. Tämä planeettamme "pale blue dot" - kuten kuuluisa edesmennyt astronomi Carl Sagan sen formuloi - on ollut vuosimiljardien aikana monenlaisten kosmisten voimien kieputeltavana. Massiivisten tähtien supernovaräjähdyksiä, galaksien törmäyksiä, mustia aukkoja, kosmista säteilyä, planeettaan törmänneitä komeettoja ja asteroideja. Lisäksi omalla planeetallamme ihminen on joutunut taistelemaan olemassaolostaan saalistajalajeja vastaan. Todennäköisyys ihmislajin synnylle ja menestymiselle on ollut lähes olematon ja kuitenkin olemme täällä : ) Mitä ihminen on sitten tuonut mukanaan maailmankaikkeuteen. Hyviä ja huonoja asioita kyllä riittää mutta sanoisin, että maailmankaikkeus pani parastaan kun se loi tähtien tuhkasta olentoja, jotka kykenevät rakastamaan. Maapallolla rakastetaan. Kaikki tiedämme mitä rakkaus on mutta sen määrittelee kukin omalla tavallaan. Rakkautta ei voi mitata, sitä ei voi koskea, mutta se on olemassa. Se on yhtä todellista kuin ydinvoima jota emme näe, mutta tunnetusti tiedämme että se on olemassa.

Jos rakkaus katoaisi maailmastamme olisimme tuhoon tuomitut. Rakkautta ei varmaankaan voi sanoa olevan olemassa ilman olentoja - ihmisiä ja eläimiä. Joku saattaa väittää, että olennot ovat syntyneet maailmankaikkeuteen rakkaudesta. Evoluutiobiologi ei tätä varmaankaan allekirjoittaisi. Hän näkee olentojen syntyneen planeetallemme sattumalta eikä rakkaudella ole sen kanssa mitään tekemistä mutta ainakin rakkaudella on ilmiselvästi ollut evolutiivinen funktio ihmislajin kehityksessä - ominaisuudet, jotka ylläpitävät lajin olemassaoloa, säilyvät lajin kehityksessä. Saattaapi olla, että rakkaudella on ollut aika iso rooli sivilisaatiomme kehittymisessä. Ken tietää - jospa se on universaalia lukuisilla galaksimme eksoplaneetoilla ja sillä on sivilisaation olemassaoloa ylläpitävä arvokas funktio vaikka sitähän me emme tietenkään tiedosta kun rakastumme tai rakastamme :) Aurinkoista alkukesää cityläisille :)


Encyclopedia galactica  1

Gigavuoden ikäinen kosminen superälykäs sivilisaatio on kirjoittanut galaktiseen ensyklopediaan ihmiskunnan historian. Se tietää kaiken ihmisistä ja ihmisen planeetasta. Luonnosta ja biologiasta, sodasta ja rauhasta; tieteestä, tekniikasta ja teknologiasta; taiteesta, filosofiasta ja uskonnoista, vihasta ja rakkaudesta ja lajityypillisistä populaatioista eli Maapallon valtioista ja niiden päämääristä. Planeetanlaajuiset sodat ja hirmuteot on rekisteröity. Ihmisyyden lähettiläät on noteerattu. Maapallon kosminen hätä kuuluu kauas. Ensyklopediaan on kirjattu miljardin sivilisaation elämän synty, evoluutio, planeetan organismin kemia ja biologia, kosmisen tietoisuuden tasot, uskomusjärjestelmät, galaktinen sijainti, emotähden kehitysvaihe, olentojen käsitykset omasta asemastaan ja olevaisesta. Joku tietää kaiken galaksimme eksoplaneetoista ja sivilisaatioista - eikä ainoastaan oman galaksimme maailmoista vaan myös Virgon galaksijoukon maailmoista. Mutta kukaan ihminen Maapallolla ei ole lukenut encyclopedia galacticaa. Maapallolla on paljon viisaita ja älykkäitä ihmisiä mutta kukaan ei tiedä... Et löydä yhdestäkään Maapallon kirjasta tai tietoverkoista sitä mitä löydät muista maailmoista encyclopedia galacticasta. Et voi googlata tietoja galaksimme muista sivilisaatioista - niitä tietoja ei ole.

Tämähän oli pääosin tietysti vain scifiä :) mutta olishan se mukava jos voisi joskus googlata näitä tietoja. Ehkäpä google tai kaukainen seuraajansa liittää encyclopedia galactican tiedot hakutuloksiinsa...

Onpa upea päivä tänään - taivaalta siroaa mukavasti auringon fotoneja ja kvanttienergiaa. Nyt se auringon ydinenergia on alkanut muuttua kemialliseksi energiaksi koivun lehdessä täällä Suomessakin. Planeettamme ehkäpä tärkein prosessi on hyvässä vauhdissa Suomenkin luonnossa :) Varsinainen kosmisen insinööritaidon mestarinäyte!


Curiosity is back!  1

No niin - huikea seikkailu Marsin kamaralla jatkuu taas! Huhtikuun ajan aurinko esti viestittelyn Maan ja Marsin välillä mutta nyt taivaat ovat taas auenneet. Homo sapiensin huipputeknologia tunkeutuu "marsilaisten" peräkammareihin" ja paljastaa lopulta elääkö Mars sittenkin. Milloin löydämme fossiilin, milloin ensimmäisen mikrobin. Maapallon aikakirjat menevät sekaisin ja Marsin aikakirjat alkavat täyttyä ennen näkemättömästä tekstistä.Saamme aitiopaikalla, tietokoneestamme kurkistaa vieraaseen maailmaan...ja todistaa UUDEN HISTORIAN kirjoitusta. Eikä se tähän rajoitu - myös opportunity jatkaa taivaltaan punaisella planeetalla. Ja Suomikin tulee kirjoittamaan avaruusstrategiansa uusiksi jos sellaista vielä edes onkaan :) ja mitä tekevät EU ja ESA tai Maapallon jättiläisvaltiot tai yksityiset yritykset. Periaatteessa kuka tahansa voi lentää vapaasti Marsiin jos rahkeet riittävät ja perustaa vaikka siirtokunnan. Ottaisikohan maistraatti muuttoilmoituksen vastaan... :)