Highway

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2012.

Elämän vettä Marsissa  2

Yes - elämän vesi on virrannut Marsissa. Eilen Nasan tiedenaiset- ja miehet kertoivat curiosityn havainneen jälkiä muinaisesta joen pohjasta Marsissa. Sanotaanhan, että missä on vettä siellä on elämää. No - tämä vesi on varmaankin virrannut joitain miljardeja vuosia sitten mutta jos mittapuuna pidetään Maan elämää niin sitkeää se ainakin on. Kun Maapallon organismi syntyi n. 3,5 miljardia vuotta sitten niin sen jälkeen se on ollut olemassa aina. Se on ottanut monia muotoja eri lajeissa ja ainakin meissä ihmisissä tämä ikivanha kosminen elämänmuoto on tietoinen itsestään. Entäpä Mars sitten - ehkäpä Marsiin syntyi organismi miljardeja vuosia sitten mutta Maapallon veroista elämän monimuotoisuutta ei koskaan syntynyt. Ehkäpä elämä jäi Marsissa mikrobeiksi, jotka edelleen sinnittelevät Marsin uumenissa tai jäätiköiden alla. Marsin historia on ollut aika ankea, jos siellä on elänyt vain mikrobitason organismi, mikä sekin olisi tietysti sensaatio. Ehkäpä toisilla planeetoilla organismit eivät kehity kovin pitkälle. Mutta meillä täällä Maapallolla on sentään kunnon organismi, jonka DNA sykkii miljoonissa lajeissa ja joka osaa parhaimmillaan helliä elämää. Long live the Earth!


Uusia eksoja Marsin huumassa  1

No niin - myös Mars on päässyt näyttävästi suuren päivälehden ulkomaan uutisiin, vaikka ei se mikään maa tietenkään ole. Satunnainen tarkkailija suosittelisi jo tässä vaiheessa oman osaston perustamista ulkomaailmoille eivätkä kyseessä ole vain tiedeuutiset vaan myös ulkomaailmat ja politiikka -uutiset. Marsista virtaa koko ajan uutta ja hätkähdyttävää tietoa ja näyttää siltä, että on vain ajan kysymys milloin kansakunnille pidetään ehkäpä historian tärkeimmät puheet. Onhan se hyvä, että pikku hiljaa naapuriplaneettamme salat alkavat paljastua kun uusia eksoplaneettojakin löytyy kuin liukuhihnalta. Noin kuukauden aikana on vahvistettu 80 uuden maailman olemassaolo. Näitä vahvistettuja eksoplaneettoja on nyt 809.

Paradigman muutos on totaalinen, vaikka jostain syystä se ei vielä oikein näy todellisuudessa. Hieman kulunut vertaus on tietenkin Amerikan mantereen löytyminen, mikä mullisti sen ajan todellisuuden ja politiikan. Oli aika iso juttu uuden mantereen löytyminen aikoinaan mutta eipä näistä eksoplaneetoista vielä ole hirveästi meteliä pidetty. 809 maailmaa on historiallisesti varmaan pikkusen isompi juttu kuin yksi manner mutta eipä niistä eksoista kovin paljon tietoa vielä ole ja ovat vielä aika kaukana...joten maltetaan vielä...Mutta saattaapi globalisoituminen saada tulevaisuudessa uuden sisällön tässä planeettakavalkadissa vai mitä luulet?


Ydinvoiman pauloissa  1

Oletko voiman puolella vai voimaa vastaan kysyi kerran eräs ilmeisen viisas olento. Hän täsmensi vielä tarkoittaneensa voimalla: nuclear force vai nuclear power. Hän sanoi olevansa hyvän forcen puolella mutta pahaa poweria vastaan. Force on meissä kaikissa ja kaikkialla, se pitää tähdet käynnissä, lämmittää ja valaisee planeettoja, synnyttää ja ylläpitää elämää. Power sen sijaan on ydinpommeissa ja voimaloissa ja ihmisen manipuloimana se voi tuhota elämää ihmisen käden kautta tarkoituksella tai onnettomuudessa.

Tämä viisas olento ihmetteli miksi ihminen on valjastanut ydinvoiman elämän tuhoamiseen. Ydinvoimasta tehty elämänmuoto rakentaa ydinpommeja oman elämänmuotonsa tuhoamiseksi. Voiko todella olla kysymys homo sapiensin reviirikäyttäytymisestä ja valtataistelusta. Mahtavat reviirit. Kuin simpanssit ikään.

Ilman ydinvoimaa ei olisi solujemme DNA:ta, ei olisi emäspareja, ei olisi meitäkään, ei olisi aurinkoa eikä tähtiä. Energia muuttuu aineeksi ja aine energiaksi. Semmoista ne viisaat ovat joskus päätelleet tutkittuaan atomeja. Aika heavyä.

Onko tämä nyt sitten jotenkin tärkeää kuntavaalien alla. On se. Tarvitsemme kanssaihmisille huolenpitoa ja välittämistä - ydinvoimaa virtaa hänenkin suonissaan saattaisi tämä viisas olento todeta. Ehkä se kuullaan vielä - mene ja tiedä. After all we are starstuff born in stellar nurseries and powered by nuclear force - all of us.


Omnipotentit  1

Muinoin erään kansakunnan kohtaloista päättivät omnipotentit jumalat Zeus ja kumppanit, toisen kansakunnan kohtaloista päättivät Mars ja kumppanit - sittemmin jumalten voima hiipui ja katosi ja näyttää kvanttifysiikan maailmassa siirtyneen omnipotenteille markkinoille, jotka ovat kuin jokin painovoima ikään. Markkinoiden voima on olemassa mutta et voi koskea etkä nähdä sitä mutta tunnet joka päivä että sillä on voimaa, joka heiluttaa ihmisiä ja planeettamme valtioita. Vie ehkä eurommekin mustaan aukkoon...
Onkohan myös vanha jumala eli Mars sen voiman ulottuvilla. YK:n sopimuksen mukaan taivaalliset kappaleet celestial bodies ovat ihmiskunnan yhteistä omaisuutta - kuten Mars. Onpa hyvä että tällainen sopimus on tehty - ihmiset voivat varmaan sitten yhdessä suunnitella kuinka koskematon planeetta palvelee ihmiskunnan yhteistä hyvää. Eikä vain tämä planeetta vaan myös eksoplaneetat, joita löytyy päivittäin. Tietysti sillä edellytyksellä, että ne eivät ole jo asuttuja. Ei tämä nyt varmaan hallitusohjelmassa lähivuosina vielä ole mutta ehkäpä nykynuoret saavat tätä sitten miettiä reippaina 7-kymppisinä. Tänään auringonnousu oli aivan upea - tähtemme omnipotentti ydinvoima lämmittää kolean aamun nopeasti ja voimme vielä nauttia lämmöstä. Rentoa viikonloppua :)


Miljoonia mustia aukkoja  2

Tämäkin vielä - miljardien planeettojen lisäksi avaruudessa on miljoonia mustia aukkoja. WISE-teleskooppi on tällaisia uusia havaintoja tehnyt. Siis romahtaneita supermassiivisia tähtiä, joista ei edes valo pääse pakenemaan. Niinpä - ja galaksimme keskustassa väijyy supermassiivinen musta aukko "Sagittarius A". Onneksi ollaan galaksin laitamilla - eipä taida siitä syntyä päänvaivaa ihmiskunnalle. Mutta vaikuttavatkohan nämä uudet mustat aukot maailmankuvaamme. Tuskinpa - galaksimme on tunnetusti tähtien kehto mutta näyttää se olevan myös niiden eräänlainen hautausmaa. Nyt niitä mustan puhuvia aukkoja vaan näyttää olevan aika reippaasti. Voinemme keskittyä arkipäivän askareihimme ja tämän maailmamme ongelmiin kuten euron kriisiin...Yhtä mielenkiintoinen uutinen kuin uudet mustat aukot on Espanjan aikomus perustaa roskapankki ja pitkien korkojen nousukiito...Kuinka syyskuun ekalle päivälle sattuikin näin sateisen syksyinen päivä: vettä taivaan täydeltä...ja kesä on kohta kuin muisto vaan...