Highway

Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2013.

Voila! Pick and choose your favorite new world  1

Welcome to new reality! Nämä tähän asti löydetyt 919 uutta maailmaa - http://eyes.jpl.nasa.gov/exoplanets - vyöryvät Maapallon valtioiden ja ihmiskunnan asialistalle pikku hiljaa ja ehkäpä ihmisten elämään laajassakin mitassa ajan kuluessa. Vain niiden etäisyys tekee niistä jotenkin epätodellisia mutta kuitenkin ne ovat siellä. Niiden joukossa on suurella todennäköisyydellä eläviä planeettoja ja mahdollisesti jopa vieraita sivilisaatioita. Ja nämä ovat vasta alkua kuten monet tietävät. Viime vuosikymmeninä ihmiskuntaa on ikään kuin henkisesti kypsytelty ajatukseen uusista maailmoista ja vieraista sivilisaatioista. Taitaa ihmiskunnan lapsuuden loppu lähestyä. Onkohan oma aurinkokuntamme jonkun vieraan sivilisaation luupissa kuten nämä aurinkokunnat ovat Maapallon sivilisaation luupissa...


919 uutta maailmaa  6

Huomaatko kuinka maailmamme pohjoinen pallonpuolisko kääntyy hitaasti poispäin tähdestämme. Yhä vähemmmän ja vähemmän auringonvaloa ja säteilyä kohdistuu tänne meille planeettamme pohjoisosiin. Pimeys hiipii luoksemme ja sateet ja räntä roiskivat kasvoihimme ja kastelevat kenkämme. Luonto vetäytyy suojaan edessä olevalta kylmyydeltä. Kosminen tapahtuma joka totaalisesti vaikuttaa elämäämme. Olemme oikeasti tähtien lapsia mutta miksi ihmiset eivät tiedä sitä?

Monet tähtien lapsista eivät koskaan katso ylös avaruuteen tai aineen sisään. Elämme elämämme tietämättä missä elimme - saamme tietää, että olemme yhden kunnan tai kaupungin asukkaita, yhden valtion kansalaisia ja tässä tapauksessa myös EU:n ja kuulumme ihmiskuntaan ja asumme Maapallolla, jonka liike aiheuttaa sen että menemme huomenna ostamaan uudesta kauppakeskuksesta talvitakin kosmista kylmyyttä taltuttamaan. Siinä sivussa monet meistä uskovat monenlaisia asioita - itsestä, toisesta ihmisestä, luonnosta, elämästä, taloudesta, maailmankaikkeudesta... Vain pieni siivu todellisuudesta tavoittaa meidät jokapäiväisessä mediassa ja osittain siltä pohjalta astumme ihmisen yhteiskunnallisen todellisuuden hetteikköön.

Kuinka merkittävä asia on 919 uuden maailman löytyminen. Amerikan mantereen löytyminen kieltämättä vaikutti aika moneen asiaan - se on kai lähin vertauskohta. Onko uusilla maailmoilla mitään merkitystä tälle ihmisten maailmalle. En ole havainnut yhdenkään poliitikon, päättäjän, vaikuttajan, sivulauseessakaan mainitsevan uusia maailmoja. Ja kyse on sentään maailmanhistorian suurimpiin kuuluvista asioista. Onko kukaan edes kiinnostunut niistä vai halutaanko, että ihmiset elävät edelleen pimeällä keskiajalla. Pitäisikö uusien maailmojen vaikuttaa johonkin jotenkin ihmisten yhteisessä elämässä yhteisessä avaruusaluksessa. Elämmekö todella laput silmillä umpiossa. Koko todellisuus on muuttunut parissa vuosikymmenessä mutta elämme edelleen keskiaikaisella pannukakulla. Kun ihmiskunta kävi planeetanlaajuisia sotiaan ja aloitti planeettansa luonnon tuhoamisen ihmiskunta ei tiennyt mitään muista maailmoista - todellisuudesta tietämättömiä Maapallon asukkaita yhdessä galaksimme kierteishaaroista. Nyt tiedämme, että kosmisessa naapurustossa on havaittu tämän päivän tarkan luvun mukaan 919 uutta maailmaa ja galaksissamme on maailmoja miljoonittain. Päivä päivältä maailmojen listaan lisätään uusia planeettoja ja jossain vaiheessa löydämme varmuudella Maapallon sisaren. Miksi tämä ei ole tärkeä asia, miksi emme voi lukea uusista maailmoista aamun lehdestä etusivulta. Miksi joku haluaa elää keskiajalla - sen mukainen näyttää olevan monen ihmisen jokapäiväinen todellisuuskin. Ja millainen se on? Ei teknologia ja tiede ole vienyt meitä pois pimeältä keskiajalta. Maapallolla on atomiaikanakin miljoonia orjia kuten olemme saaneet lukea viime päivinä. Nämä ihmiset ovat tähtien lapsia - tähtien tuhkasta syntyneitä 3,6 miljardia vuotta vanhan elämänmuodon edustajia ja Maapallo on heidän kotinsa.

Myös uusissa maailmoissa saattaa elää tähtien lapsia - hekin ovat syntyneet tähtien tuhkasta ja hekin edustavat ikivanhaa elämänmuotoa. Jollain planeetalla saatetaan kertoa tarinaa ihmiskunnasta, joka kamppaili Maapallollaan planetaaristen lastentautien kourissa ymmärtämättä omaa kosmista tarinaansa, asemaansa ja ainutlaatuisuuttaan. Livenä seurataan (maybe the biggest brother) loppuuko tarina vai saavatko tämän vieraan planeetan tähtilapset kumppanikseen kosmiseen kypsyyteen kasvaneen Maapallon ihmiskunnan...


Elämän sisältönä työ vai työn sisältönä elämä  3

Ketkä tai mitkä tekevät työt tulevaisuudessa - jos ihmiset eivät tee niitä niin kuka sitten ja mitä ihmiset tekevät, jos he eivät tee töitä. Kehitys kehittyy ja robotit ja automaatio syrjäyttävät ihmiset jo monilla aloilla. Uusia innovaatioita pukkaa jatkuvasti tietoisuuteemme kuten laukkaava WildCat robottiotus ja uber-taksijärjestelmä, joka ehkä hyödyntää tulevaisuudessa robottien valmistamia robottiautoja. Ihmiskunnan terävät aivot kehittelevät älykkäitä robotteja ja miljardeja investoidaan tähän työhön. Älykkäät androidit kävelevät ennen pitkää kaduillamme ja hoitavat monia nykyihmisten hommia. Kapitalistinen luonnonvalinta näyttää johtavan kohti maailmaa, jossa robotit tekevät monet entiset palkkatyöt ja jossa ihmiset voisivat korjata hedelmät ja keskittyä enemmän itseään kiinnostaviin muihin elämänsä arvokkaisiin asioihin. Kummallinen paradoksi saattaa häämöttää jossain tulevaisuudessa. Robotit ja androidit tekevät valtaosan töistä ja ihmiset vapautuvat...Periaatteessa yhä vähemmällä työllä ja robottien avustuksella saadaan hommat hoidettua. Jos uusia työpaikkoja ei suurissa määrin synny kun automaatio ja robotiikka etenevät kaikessa tuotannossa niin mistä se elanto on peräisin jos ei palkkatyöstä. Siinäpä onkin tulevaisuuden päättäjille pähkinä pohdittavaksi. Joo - voidaan sanoa, että palvelutehtävät lisääntyvät mutta ruokakaupoissakaan ei kohta tarvita enää kassoja kun asiakas saa itse vilauttaa tavaransa lukijassa.

Mutta meidän ajassamme kuullaan, että työuria (minkä työn) tulisi pidentää koskapa uskotaan ihmisen eliajanodotteen pitenevän tulevaisuudessa eikä raha riitä satavuotiaiksi elävien ihmisten eläkkeiden maksuun. Samaan aikaan (eilen) saamme lukea lehdestä, että lapset kärsivät aikuisten sairauksista ja ovat sairaampia kuin 70-luvulla. Lapsilta on löydetty jopa sepelvaltimotaudin ensioireita. Miten tämä sopii elinajanodotteen kasvuun tai entäpä miten sopii elinajanodotteen kasvuun kemikaalien ja myrkkyjen saastuttama ruoka ja ravintoketjut, joiden huipulla on ihminen. Millaisessa maailmassa tänään syntyvä ihmislapsi elää sairasta vanhuuttaan satavuotiaana...

Ai niin - se ässä eli rakas Mars-kortti käännetään vielä. Sinnehän tarvitaan tulevaisuudessa porukkaa rakentamaan uutta maailmaa :) Vievätkö androidit ja robotit nekin hommat. Ehkäpä uudesta Mars-näyttelystä löytyy vinkkejä mitä sinne suunnitellaan ja miltä tulevaisuutemme näyttää uusissa maailmoissa...Rentouttavaa perjantai-iltaa cityläisille :)


Rakkauden vahvempi voima  3

Erään eksistentialistisen tulkinnan mukaan elämän perimmäinen tarkoitus on luoda mieli maailmankaikkeuteen ja sen korkein ilmentymä on rakkaus. Tämä voi olla eksistentialistista naivismia mutta loogisesti ajateltuna rakkaus on ainoa voima, jonka tarkoituksena on säilyttää ja helliä elämää. Viha ja kyynisyys sen sijaan voivat pahimmillaan tuhota elämää ja vaarantaa sen olemassaolon. Rakkauden syntyminen darwinistiseen evoluution maailmaan ja tälle planeetalle on varsin merkittävä kosminen tapahtuma. Rakkaus on ollut eloonjäämistaistelussa niin merkittävä tekijä, että siitä tuli erottamaton osa elämän ja ihmisen tarinaa. Rakkautta ei voi valmistaa tai tuottaa mutta näköjään se voi syntyä elottomasta aineesta monimutkaisten atomaaristen, kemiallisten ja biologisten prosessien tuloksena.

Kuka ihminen puhuu julkisuudessa rakkaudesta? Mitä funktioita rakkaus täyttää yhteiskunnassa? Kun se on ihmisille tärkeää niin miksi esimerkiksi uutisissa ei puhuta rakkaudesta. Kerrotaan vihasta. sodasta, tappamisesta, katastrofeista, BKT:n ja talouden noususta ja laskusta, lamasta. Kieltämättä maailma on tällainen mutta rakkausuutisia ei juuri näe. Onko rakkaudesta vaikea puhua. Enkä tarkoita nyt julkkisten suhteita tai vastaavia. Onko naivismia kertoa uutisissa, että jossain päin maailmaa asuu onnellinen kansa, jonka kansalaiset rakastavat toisiaan. Siellä ihmisiä ei riistetä eikä ihmisten itsetunto ole peräisin toisten ihmisten alistamisesta. Harva ihminen torjuu rakkauden. Se parantaa maailmaa ja tuo ihmiselle hyvän mielen ja olon, vaikka jotkut näyttävät saavan sen tavarasta. Kieltämättä tavaroitakin tarvitaan mutta rakkaus vahvistaa ihmistä elämän pyörteissä. Kun ihminen kulkee maailmalla tai arjessa kotikulmillaan hän saattaa aistia ja vaistota missä rakkautta on ja missä sitä ei ole. On kokonaisia historiallisia aikakausia, jolloin rakkautta oli maailmassa hyvin vähän.Voidaanko maailmanhistoriasta päätellä milloin ja missä rakkautta on ollut runsaasti. Rakkaus korreloi usein onnellisuuden ja onnen kanssa. Mitä kaikkea rakkaus voi selittää tässä todellisuudessamme ja mitä kaikkea puolestaan viha selittää tässä todellisuudessamme. Vihalla ei voi olla mitään hedelmiä, koska hedelmä syntyy rakkaudesta. Kun luonto on täynnä hedelmiä niin onko se myös täynnä rakkautta... No - sitä voi sitten miettiä mitä se semmoinen rakkaus voisi olla. More love, more peace, more sustainability :)