Highway

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2013.

Arkitodellisuutta ja kvanttitodellisuutta eläen  1

Ihanaa, että on viikonloppu. Salilla vois käydä ja lenkkeillä elävässä luonnossa. Ehkäpä ottaa oluenkin mutta kohtuudella tietenkin :) Olihan tuo työviikko Suomessa ja maailmalla aika hektinen. Budjetistakin saatiin sovittua mutta eipä taida menoleikkaukset kovin monia miellyttää. Ja entäpä nuo pyhäpäivät (loppiainen ja helatorstai) jotka uutisten mukaan halutaan siirtää viikonloppuun. Kummallista, että ei kerrota kuka niin haluaa. Miksi ei nähdä, että työn tuottavuus kasvaa kun ihmiset voivat ladata akkujaan ja levätä. Nythän raadettaisiin kaksi päivää enemmän taloudellisen kasvun mantran eteen. Logiikassa voi oppia, että väärät premissit vievät vääriin johtopäätöksiin ja tuloksiin. Mitkä ovat taloutemme väärät premissit. Sitä en jaksa nyt enempää miettiä kun "doctor quantum" opettaa elämän premissien realismia ja kvantitkin sentään hyppivät arjessamme vaikka eivät päättäjät sitä taida tietää.

Dr. Quantumin mukaan tuo kvanttifysiikka näyttää olevan todella kummallista. Helposti ajattelemme, että sillä ei ole mitään tekemistä jokapäiväisen elämämme kanssa mutta kyllä sillä näyttää olevan. Rakkaus ei olekaan pelkkää kemiaa tai talous materiaa vaan koko elämämme näyttää pohjimmiltaan olevan kvanttifyysinen tapahtuma. Yksi erikoinen piirre näyttää olevan se, että osallistumme itse kvanttifyysiseen todellisuuden luomiseen omilla päätöksillämme ja valinnoillamme. Kvanttimaailma tavallaan muuttuu aistein havaittavaksi todellisuudeksi vasta kun olemme tehneet päätöksen ja valinnan. Jos emme tee päätöstä kvanttiteoreettinen potentiaali muuttua todellisuudeksi jää toteutumatta ja aineen alla oleva kvanttiaalto säilyttää muodottomuutensa. Mutta kun teemme päätöksen, se saa muodon ja se syntyy aikaan ja paikkaan. Näyttää siis siltä, että jokainen ihminen päätöksillään ja valinnoillaan jättää jäljen aikaan ja paikkaan. Yhden yksilön elämä muodostaa tavallaan yhden luvun kosmiseen kirjaan, johon downloudautuu elämämme tarina sivu sivulta. Annamme mielen maailmankaikkeudelle tai teemme siitä mielettömän. Ilman tietoisuuttamme kukaan ei tiedä, että maailmankaikkeus on olemassa. Jokainen ihminen luo tulevaisuutta omilla teoillaan ja valinnoillaan. Jokainen ihminen viestittää maailmankaikkeudelle omilla valinnoillaan millainen hän haluaa maailmankaikkeuden olevan. Hän muovaa tietämättään päätöksillään ja valinnoillaan kvanttimekaanisesta aallosta jokapäiväisiä ja maailmankaikkeuden merkityssisältöjä. Yksi ihminen vuorollaan ratkaisee onko maailmankaikkeuden tunne vihainen ja tuhoava vai rakastava ja elämää ylläpitävä. Jokaisen yksittäisen ihmisen valinnat ovat tärkeitä. Hänen suhteensa olevaiseen on hyvin henkilökohtainen.

Olemme saaneet kaiken olennaisen maailmankaikkeudelta (atomit ja niiden sisältämän ydinvoiman, DNA:n, biljoonat solut, tietoisuutemme, älykkyytemme...) emmekä edes tiedä, mikä se on. Toiset kiittävät tästä mahdollisuudesta saapua aikaan ja paikkaan ja hellivät elämää ja tietoisuutta mutta toiset katsovat kuitenkin olevansa vahvempia kuin maailmankaikkeus, tietävänsä kaiken oleellisen maailmasta ja oletetulla vahvemman oikeudella he voivat haastaa maailmankaikkeuden ja tehdä tyhjäksi sen saavutuksia kuten tuhota sen tietoisia olentoja. Kuitenkin ihmisen oma kokemus ulottuu ajassa korkeintaan noin sataan kierrokseen auringon ympäri ja Maapallo-paikassa se perustuu yhdelle avaruuden pölyhiukkaselle. Hyvin harva ihminen on käynyt Maapallon ulkopuolella. Muutama on käynyt kuussa. Pidämme itsestään selvänä, että jokin mekanismi sisällämme pitää koneistomme käynnissä ja muuntaa energian elektro-kemiallisiksi tietoisiksi aivoiksi ja ajatuksiksi. Jokainen biljoonista soluistamme voisi periaatteessa olla oma olionsa. Koostumme biljoonista yksisoluisista eliöistä, jotka jostain syystä geenien ohjaamina tekevät yhteistyötä ja muodostavat tietoisen olennon. Kummallista kvanttifysiikassa on myös se, että pikkuriikkisten tapahtumien maailmassa tapahtumia eli alkeishiukkasten käyttäytymistä ei voida selittää oikeastaan lainkaan. Kuitenkin olemme syntyneet tästä kvanttifyysisestä vapaan tahdon tilasta jokainen vuorollamme - ja poistumme vuorollamme. Kun olemme ajassa ja paikassa tämän hyvin lyhyen ajan, voimme antaa hyvän kiertää, jolloin kvanttifyysinen aalto ottaa aistiodellisuudessa valintojemme pohjalta hyvän muotoja, jotka tukevat elämää ja maailmankaikkeutta. Ketju ulottuu sukupolvelta toiselle eikä koskaan mene poikki jos niin haluamme. Se ei maksa mitään mutta maailmankaikkeus kiittää ja se on aika vahva kuitenkin...Hyväntäyteistä viikonloppua cityläisille :)


Lisääntymisen imperatiivi  1

Satunnainen planeetan tallaaja voi havaita matkallaan ajassa ja paikassa, että elämään on ikään kuin sisäänrakennettuina kirjoittamattomia imperatiiveja, joiden kumoutuminen saattaa elämän säilymisen vaaraan. Näistä imperatiiveista lisääntyminen on yksi keskeisimmistä. Ei ole olemassa mitään lajia, joka ei "pyrkisi" lisääntymään - tekemään uusia lajin geneettisen koodin sukupolvelta toiselle siirtäviä organismeja. Tämä pätee viruksista ja bakteereista ihmisiin ja muihin kehittyneempiin eläimiin. Imperatiivin logiikan mukaan lajit tuhoutuvat varmasti, jos niiden yksilöt eivät lisäänny. Lisääntyminen on välttämätön vaikkakaan ei riittävä edellytys lajin säilymiselle. Lisääntymiseen johtavan tapahtuman mielihyvä palvelee erityisen hyvin tätä funktiota. Kaikki lajit ikään kuin pyrkivät varmistamaan, että ne eivät häviäisi ja kuolisi sukupuuttoon. Joidenkin lajien urokset taistelevat raivoisasti löytääkseen parittelukumppanin, jonka kanssa lisääntyä. Nisäkkäiden kosiomenot, taistelut naaraista palvelevat pohjimmiltaan lajin säilymistä. Ihmislajilla tämä on luonnollisesti hiukan erilaista, varmaan aika harva "ryhtyy" kosiomenoihin ja "päättää" lisääntyä edesauttaakseen osaltaan ihmislajin säilymistä...

Seksi palvelee eri lajeilla varsin menestyksellisesti tätä imperatiivia mutta ainoastaan ihminen voi päättää lisääntymisestään ja ehkäistä lisääntymisensä - muiden lajien yksilöt lisääntyvät periaatteessa jokaisella kerralla koska ne eivät voi valita. Mitä tapahtuisi jos imperatiivi kumoutuisi eli kaikki lajit lopettaisivat äkkiä lisääntymisen. Elämä hiipuisi pikku hiljaa pois ja lopulta sammuisi. Jääkö silloin jokin - ikään kuin kosminen funktio - toteutumatta. Mitä maailmankaikkeus menettäisi jos Maapallon elämä sammuisi. Jos lajit eivät enää lisääntyisi. Kun X ja Y ilmaantuivat Maapallolle geneettisten variaatioiden määrä räjähti seksin ansiosta ja loi perustan planeetan korkeammille elämänmuodoille. Luonnon nerokas keksintö. Seksin relevanssi on valtava.

Imperatiivi on niin tehokas, että ainoastaan jokin ulkopuolinen tekijä voisi sammuttaa lisääntymisen planeetallamme. Elämä lisääntyy periaatteessa ikuisesti, jos se kykenee siirtymään uusille planeetoille, viimeistään silloin kun elämän kosmiset reunaehdot katoavat planeetaltamme. Kun elämä on "lisääntynyt ja täyttänyt Maan", se saattaa siirtyä muille planeetoille ja viedä mukanaan geeneissä koko elämän historian. Kerran syntynyt elämä tuskin koskaan enää katoaa maailmankaikkeudesta. Jos kerran galaksissamme on miljardeja elämälle kelvollisia planeettoja niin onkohan elämä jo levinnyt niillekin ja lisääntyy niilläkin parhaillaan. Jos näin on, niin silloinhan maailmankaikkeuden voisi tulkita eräässä mielessä olevan elävä...mutta eipäs nyt sotkeuduta metafysiikkaan vai oliko se kvanttifysiikkaa...:) kun samanaikaisesti tuo valtion velkakin näyttää nousevan 9 lisämiljardilla ja julkinen velka uhkaa nousta 60 %:iin BKT:stä mistä komissio ei tykkää ollenkaan eikä lainamarkkinat ja maamme on vaarassa menettää AAA-luokituksen ja työttömyys lisääntyy ja fyrkka vähenee. Rupea nyt sitten siinä taloudellisessa hässäkässä lisääntymään ja asuntokin pitäisi hankkia. Kai saadaan sit taloudellista back uppia lajikumppaneilta jos meiän lisääntymisellä on jopa kosmisiakin funktioita kaiken muunkin lisäksi ja viisaammat ja vahvemmat sössii talouden kanssa jatkuvasti. Miten tää talous kontribuoi lisääntymisen imperatiivin toteutumiseen. Siis onko tietoisella lisääntymisellä taloudellisia reunaehtoja ja jos on niin kuka niihin voi vaikuttaa...Welcome down to Earth and to reproductive reality again...


Sodan kiellon kosminen imperatiivi  1

"Sodat kiellettiin Maapallolla ja muilla galaksimme planeetoilla, joilla elämä oli kehittynyt tietoiseksi. Syynä oli tietoisen lajin kosmisen funktion vaarantuminen. Jos kiellon rikkominen jatkuisi Maapallolla, sen loogisena seurauksena olisi ihmislajin häviäminen lopullisessa sodassa. Ihmislajiin tehdyt kosmiset investoinnit olivat luonteeltaan tähtitieteellistä luokkaa.- aikaa, energiaa, alkuaineita, elämän verkon kutomista Maapallolla...Eivätkö Maapallon valtioiden johtajat tienneet tätä, koska oli käyty kaksi planeetanlaajuista sotaa ja lukemattomia muita sotia. Sodissa oli tuhottu yksilöitä ja heidän DNA:taan ilmeisesti tietämättä mistä, miksi ja miten se oli tullut Maapallolle..."

Hiroshima ja Nagasaki eivät olleet scifiä. Äskettäisen vuosipäivän yhteydessä mieleeni palautuivat ihmislajin sodat Maapallolla. Kyllä ihmislaji on varsin erikoinen laji tällä planeetalla. Olemme levittäytyneet kaikkialle Maapallolla ja jättäneet jopa oman planeettamme levittäytyäksemme muille planeetoille. Mikään muu laji ei ole pystynyt tähän. Monet lajit ovat erittäin reviiritietoisia ja niin on myös ihmislaji. Tästä ovat yhtenä osoituksena valtiot ja niiden reviirien puolustamiseksi ja laajentamiseksi käydyt sodat. Historiallisesti ihmislaji on muuttunut harvoista ihmisyhteisöistä lukuisiksi kilpaileviksi ihmispopulaatioiksi eli valtioiksi, jotka kilpailevat melkein kaikesta ja käyvät keskenään sotia. Toki temme hyvää yhteistyötäkin ja paljon on jo saavutettu :) mutta ihmislaji käy lajin sisäisiä sotia, mikä on varsin poikkeuksellista lajien keskuudessa. Sota ei evoluutioteorian lähtökohdista palvele lainkaan lajin säilymistä vaan päinvastoin. Historiallisesti sotia on aloitettu valtioiden tavoitteiden, intressien ja päämäärien takia. Nykyinen Maapallon valtioiden välinen globaali järjestelmä on kehittynyt historiallisesti sellaiseksi, jossa sota ihmispopulaatioiden välillä on silkkaa hulluutta. Homo erectuksen nuija on muuttunut lopulta homo sapiensin lopulliseksi aseeksi - ydinohjukseksi. Onko tämä "viisas ihminen" lopulta niin viisas kuin tieteellinen nimi antaisi ymmärtää...

Kaiken sotaan liittyvän mielettömyyden lisäksi on varsin paradoksaalista, että ihmislaji on tehnyt aseita, joissa käytetään ydinvoimaa tarkoituksena tuhota tietoisia olentoja, jotka on pohjimmiltaan tehty atomien sisällä olevista samoista kvanttifyysisistä voimista, joita käytetään ydinpommissa. Ja nämä voimat Maapallon valtiot ovat valjastaneet sodankäyntiin ja ihmisten ja luonnon tuhoamiseen. Tässä ei ole kysymys pelkästään valtioiden välisestä valtataistelusta (etologisesti alfaurosten välisestä valtataistelusta ja reviiriherruudesta) vaan myös kosmisesta asiasta. Tieteessä yleisesti hyväksytyn näkemyksen mukaan elämä Maapallolla ja muilla planeetoilla pyrkii kohti monimuotoisuutta ja kehittyneempiä elämänmuotoja. Tämä pyrkiminen ei ole tietoista vaan se kuuluu ikään kuin elämän luonteeseen. Elämästä voi syntyä tietoisia lajeja tai sitten se jää primitiiviselle tasolle. Planeettaa hallitseva tietoinen laji voisi olla jokin muukin kuin ihminen. Kosmiset reunaehdot määräävät mitä planeetalla tapahtuu elämän syntymisessä ja kehityksessä. Ilmiselvästi tietoisella ihmislajilla on tämän logiikan mukaan elämänverkossa jokin kosminen funktio, jota ihmislaji kollektiivisella tasolla ei vielä ymmärrä. Tämän funktion puolesta puhuvat monet tieteelliset faktat. "Esim. "maailmankaikkeus on investoinut" suunnattomasti aikaa (miljardeja vuosia), energiaa (esim. muutama räjähtänyt supermassivinen tähti elämän atomien fuusioimiseksi, tähden energia planeetan elämän ylläpitämiseksi) ja tietotaitoa (DNA:n ja suvullisen ja suvuttoman lisääntymismekanismin rakentaminen) inhimillisten olentojen aikaan ja paikkaan saattamiseksi. Ihmisellä ei varmaankaan ole ollut mitään tekemistä näiden "investointien" kanssa... ja kuitenkin ihmislajin valtiot ovat käyneet sotia näiden saavutetusten mitätöimiseksi. Käyttääkseni erään viisaan ihmisen sanoja: ihmislajin hallitsevat urokset ovat historiallisesti seuranneet sisällämme olevaa liskon ääntä - mutta nykyisessä ydinvoiman ja kvanttimekaniikan hallitsemassa maailmankylässä ja miljoonien eksoplaneettojen ja potentiaalisten muiden tietoisten lajien seurassa liskon äänen seuraaminen vie ihmislajin surkeaan kosmiseen pimeyteen. Epätoivoon ei kuitenkaan ole syytä vaipua sillä mehän olemme oikeasti homo sapiens vai mitä :) Huomenna maanantaina illalla näkyy pimeällä taivaalla lukuisia tähdenlentoja... :)


Europan elämä  1

Missä on vettä siellä on elämää - tämä lähtökohta mielessä ihminen on suunnannut katseensa Marsiin ja Jupiterin Europa-kuuhun. Nämä ovat yleisen käsityksen mukaan lupaavimmat taivaankappaleet, jotka voivat ylläpitää tai ovat voineet ylläpitää elämää aurinkokunnassamme. Tunnetusti Curiosity-avaruuslaboratorio etsii elämän merkkejä Marsista ja tänään sillä on muuten yksivuotismerkkipäivä Marsissa.

Mutta entäpä Europa? Se on Jupiterin toinen kuu ja sen massiivisen jääkuoren alla velloo valtava meri, jossa saattaa olla elämää - ainakin mikrobeja tai pieneliöitä. Jupiterin aiheuttamat vuorovesivoimat ja jokin kuun sisäinen lämmönlähde pitävät meren sulana - ilman niitä koko kuu olisi yhtä jääpalloa... Europa on niin kiinnostava paikka, että siitä on tehty scifi-leffa, joka on tulossa teattereihin. Europa One -avaruusalus lähtee tutkimaan Europaa mutta löytyyköhän sieltä mitään...Tämä scifi toteutuu todellisuudessa, jos NASAn fyrkka riittää suunniteltuun Europa-lentoon joskus 2020-luvulla. Ehkäpä silloin luotaimessa on jo mukana laskeutuja, joka pystyisi tunkeutumaan Europan jään läpi...Myös Jupiterin kolmas kuu eli Ganymedes saattaa sisältää vettä. Jupiter on muuten kuin epäonnistunut pieni tähden alkio - jos se olisi kerännyt riittävästi massaa niin siinä olisi saattanut syttyä ydinfuusiot. Voipi olla, että silloin Maapallon elämä olisi toisenlaista tai sitä ei olisi lainkaan. Ehkäpä Maapallo on syntynyt onnellisten tähtien alla sillä nykyisen kaltainen Jupiter on imuroinut aurinkokunnasta valtavasti komeettoja ja asteroideja, jotka olisivat voineet pyyhkäistä kehittyneen elämän Maapallolta pois historiallisina aikoina. Mutta Jupiter saattaa "elättää" eräissä kuissaan - kuten Europa . jonkinlaisia eliömuotoja.

Ihmiskunnan touhuja seuratessa tulee usein mieleeni kuinka onnekkaita olemme. Näyttäisi siltä, että meillä on ollut käsittämättömän hyvä onni kun Maapallon elämä on tälle planeetalle syntynyt. Ikään kuin kaikki isot kosmiset reunaehdot ovat täyttyneet ja vielä lisäksi lajina olemme pärjänneet evoluution taistelussa aika hyvin. Europassa tuskin on muuta kuin alkeellista elämää mutta ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Ehkäpä joskus joku sytyttää Jupiterin palamaan (vety palaa varsin hyvin) ja sen lämpö sulattaa Europan jään...kuten eräässä scifissä kirjoitetaan. Maapallokin on kauan sitten ollut ilmeisesti lähes kokonaan jään peittämä eli suuria muutoksia planeetan elämä näyttää sietävän. Nyt meidän planeetalla uhkaa ilmaston lämpeneminen - elämä sen kestää mutta kestääkö ihmiskunta ja nykyiset valtiot. Uhkaavatko ihmisiä jopa ilmastonmuutossodat joskus tulevaisuudessa. Tunnetusti valtiot ovat tarkkoja reviireistään ja jos meren pinta nousee reippaasti niin monessa maassa laajat maa-alueet voivat kaupunkeineen upota mereen. Ehkäpä Maapallosta tulee joskus jopa "waterworld" kun jää on kadonnut planeetalta kuten ehkä joskus tapahtuu Europassa...


Intelligent design by...  1

Eräänä kauniina kesäpäivänä Maapallon erään pohjoisen valtion eräs uskovainen ministeri otti kantaa julkisesti. Hieman sen jälkeen samaisen planeetan kuuluisin ateisti evoluutiobiologi huomasi informaatiovirrassa tämän kannanoton ja kuuleman mukaan välitti tämän informaation naamasivullaan maailmalle.

Ensimmäinen uskoo jumalaan elämän luojana ja jälkimmäinen pitää mahdollisena, että universumissa on ennen ihmistä - luonnonvalinnan kautta (huom.) - syntynyt vieras äly (sivilisaatio), joka on saattanut tehdä Maapallon elämän (tuonut elämän siemenet Maapallolle). Hm...hän uskoo, että elämällä voikin olla luoja mutta ei jumala vaan alien. Pick and choose...Siis vaikka sellainen alien-leffojen pahis tai jokin muu örkki...vai olisko se alien sittenkin kaikkia rakastava alien ikään kuin luonteeltaan...Hm...siitä hän ei lausunut käsitystään mutta tiedemieheltä aika rohkea kannanotto, jonka voi kuulla ja nähdä youtubessa. Ehkäpä miehellä on salaista tietoa Maapallon ulkopuolisesta älystä...
Kyllähän tiedemiespiireissä pidetään aika varmana sitä, että ihmiskunta ei ole ainoa kosminen äly mutta kuinka moni rohkenee pitää mahdollisena, että alienit ovat luoneet Maapallon elämän. Kyseinen tiedemies tuntee varsin hyvin elämän koodit ja tietää, että niiden syntyminen on varsin aikaa vievää ja vaikeaa. Mutta kukaan tiedemies ei tiedä miten se tapahtui konkreettisesti "from atoms and molecules to cells and minds", joten niinpä ateisti evoluutiobiologi voi tarjota ratkaisuksi myös "intelligent design by aliens". Miltä tämä ihmiskuntamme ja yhteiskuntamme näyttäisikään, jos meillä olisikin luoja mutta ei jumala vaan alien - superälykäs vieras elämänmuoto. Ainakin tiedämme mitä jumalan palvonta tarkoittaa mutta mitä alienin palvonta voisi tarkoittaa ja palvoisiko joku alienia luojanaan...Sitä en osaa kuvitellakaan...Miten älykäs se saattaisikaan olla - vanhat Maapallon sivilisaatiot olisivat pitäneet sellaista elämänmuotoa jumalana mutta tuskinpa nykyihminen vai mitä... Tai ehkä jotkut - riippuen tietenkin siitä mihin se vieras äly pystyy...Jos superhyper älykäs ja ankara alien ilmaantuukin niin rupeekohan se tiedemies palvomaan sitä luojanaan...Tämä alien disclosure on vain ajan kysymys - uskoisin :) - ehkä joku saa evidenssiä uskonsa puolesta tai joku toisen uskoa vastaan. Ehkä se ei häiritse arkeamme ollenkaan mutta nyt jo sänky kutsuu unten maille...Kauniita unia kaikille cityläisille :)