Highway

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2015.

Galaksimme vieraita maailmoja  6

Orbitar, Taphao Thong, Taphao Kaew, Dimidium, Hypatia, AEgir, Meztli, Smertrios...Mitä nämä ovat? Vieraiden maailmojen nimiä. Yhteensä 31 eksoplaneettaa sai erisnimen Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin (IAU) globaalin äänestyksen tuloksena. Yhteensä yli puoli miljoonaa ääntä globaalisti.

Tämä on iso uutinen ja historiallinen tapahtuma mutta eipä tätä taida juuri tiedotusvälineet noteeranneen. Ikään kuin tämä ei olisi myös yhteiskunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävä tapahtuma (eikä vain muka tiedeuutinen). Eksoplaneettojen nimeämisellä mm. halutaan tuoda uudet maailmat tutummiksi laajalle yleisölle antamalla niille oikeat nimet eikä vain käsitellä niitä tähtitieteellisin koodimerkinnöin. Ajatelkaapa jos valtioita nimettäisiin vaikkapa 55 Cancri f, HD 104985 b tai PSR 1257+12 b. Oikea nimi antaa eksoplaneetalle identiteetin ihmisten mielessä.

Nämä 31 eksoplaneettaa ovat vasta alkua sillä jo nyt vieraita maailmoja on todistetusti vahvistettu olevan tällä hetkellä 1918. Noin 3600 eksoplaneettaa odottaa vahvistusta. Siis vieraita planeettoja, joilla saattaa esiintyä myös elämää eikä tietoinenkaan elämä ole poissuljettua. Jokainen joka on hieman perehtynyt Maapallon ulkopuoliseen todellisuuteen tietää, että eksoplaneettoja on galaksissamme käytännössä rajattomasti. Eksoplaneetoilla ei tosin näytä juuri olevan vielä yhteiskunnallista relevanssia mutta ne tulevat muuttamaan melkein kaiken Maapallolla tulevaisuudessa. Historiallisesti katsottuna tämä on aivan tuore asia sillä vasta 20 vuotta sitten tehtiin ensimmäiset havainnot mutta pikku hiljaa laaja yleisö alkaa tiedostaa, että maailmamme ei ole se ainoa. Vuonna 2018 James Webb -teleskoopin on määrä aloittaa toimintansa avaruudessa. Silloin päästään tiiraamaan lähimpiä eksoja hyvin yksityiskohtaisesti ja elämän merkkien paljastuminen on mahdollista...

Tässä linkki vieraiden maailmojen uusiin nimiin:

http://www.iau.org/news/pressreleases/detail/iau1514/