Madventures-makutestamentti

Pikaruokariippuvuutta, hyljekeittoa ja ruokarukouksia. Mitä Riku ja Tunna eivät syö?

Miltä maistuvat koiran keuhkot tai istukka? Madventures-miehet Riku Rantala ja Tunna Milonoff söivät maailman ruokalistat puolestasi. Nyt kuullaan tulokset.

Madventuresin kamikaze-kokit rentoutuvat Hotelli Kämpin aamiaisella. Riku Rantala makaa sohvalla ja raapii mahaansa. Tunna juo omista kätköistään kaivamaansa vihreää teetä. Mad Cook - Kulinaristisen seikkailukirjan koukuttaessa faneja on aika puhua ravinnosta.

Riku. Asuit pikkupoikana Intian Kashmirissa isäsi ollessa YK:n hommissa. Kerro ruokamuisto ajalta.

Riku: "Talomme vuokrannut rikas kashmirilaisperhe kutsui kerran meidän perheen kylään. YK-perheissä oli omat kokit ja muona enimmäkseen eurooppalaista. Joskus syötiin myös miedosti maustettuja paikallisia pöperöitä. No, minä lähdin systerin kanssa edustamaan meidän perhettä. Sisko oli neljä ja minä seitsemän. Oven takana aukesi tuhannen ja yhden yön satujen maailma upottavine mattoineen ja intialaisine ruokasysteemeineen. Matalalle pöydälle oli katettu useita pieniä annoksia. Yhden kipon kohdalla silmäni välähtivät. Lihapullia! Jutellessamme isäntäväen kansa nappasin lihapullan kokonaisena suuhuni. Aloin jauhaa. Pullasta räjähti hirvittävä chilipotku suoraan suuhuni. Tästä on selvittävä, ei auta ruveta syljeskelemään. Jotenkin tajusin, että on skarpattava, koska olin kylässä edustamassa meidän perhettä. Onneksi tilanne meni smuutisti. Sanoin vaan systerille. että jätä noi boltsit väliin. Se oli pikkupojan ensimmäinen kulinaarinen överikokemus."

Tunna: "Tuossa on kiteytettynä Mad Cookin perusjuttu. Jokainen matkaaja joutuu tilanteeseen, jossa isäntä tarjoaa jotain, mistä ei voi kieltäytyä. Tyyppi on duunannut takapotkun, mutta kieltäytyminen olisi epäkohteliasta. Jäbällä on aika syvällä tuo peruskokemus."

Riku: "Yhdessä vaiheessa perheen äiti alkoi rukoilla. Muistan ihmetelleeni, kun se piti yhdessä vaiheessa käsiä ylhäällä. Kyselin, että mitä sä teet. Se selitti. Ahaa, kyse oli rukoilemisesta. Välillä se duunasi kumarteluläpän. Hyvin mielenkiintoista."

Kerro Tunna oma ruokamuistosi.

Tunna: "Me reissattiin joka kesä mutsin ja faijan kanssa Eurooppaa. 1980-luvun puolivälissä vietettiin kesää niiden kavereiden luona Sveitsin Alpeilla. Tyypit olivat kasvissyöjiä. Tahini oli kuin maapähkinävoita, superhyvää! Matkan jälkeen mutsi ja faija vähensivät lihansyöntiä."

Riku: "Siihen aikaan kasvisruokaa pidettiin sairaalaruokana. Se oli laihaa ja mautonta, ja sitä piti syödä, koska oli sairas. Sun tarinan kasvisruoka oli erilainen kokemus."

Mikä oli teidän suhteenne Mc Donald’ siin ja Pizza Hutiin?

Tunna: "Me oltiin varmaankin molemmat ihan samanlaisessa koukussa kuin kaikki kaverit. Olen nyt vasta tajunnut, miten järkyttävän koukuttava pikaruokateollisuus on. Se maailma hampurilaisesta pirtelöön on suunniteltu lapselle, joka ei osaa vielä käyttää veistä ja haarukkaa. Mitä nuorempana sut koukutetaan, sitä vahvempi muistijälki riippuvuudesta jää mielen pohjalle. Munkin kaikki rahat menivät Rollsiin."

Riku: "Asuin Krunassa. Muistan Burger Kingin tulon Kaisaniemenkadulle. Se oli vuonna 1982. Lehdessä ilmoitettiin, että alle metriset saavat ilmaiseksi safkat. Otin kaksivuotiaan broidin mukaan. Broidi sai ilmaiset safkat ja mä etua."

Tunna: "Vitun törkeä vedätys! Ensin tyrkytetään ilmaiseksi ja sitten aletaan vetää suoneen. Mikään ei erota douppidiilereistä. Kaikki alkaa Babylonin valkeista jauhoista. Jauhoista poistettiin kaikki nopeasti pilaantuvat ainesosat, jotta niistä saatiin maksimaalinen voitto. Jäljelle ei jäänyt mitään. Aivot rakastavat nopeita hiilareita. Niistä saa samanlaisen "rushin" kuin amfetamiinista."

Tunna: "Pikaruoka aiheuttaa tutkitusti aivoihin crackin kaltaisia viboja. Silloin douppi oli kallista. Muistan, miten kadehdin vanhemmiltaan lounareita saavia kavereita. Mentyäni vuonna 1988 duuniin kannoin liksat aika pitkälle Malmin Rollsiin."

Oletteko nyt kuivilla?

Tunna: "Olen ollut kuivilla melkein viisitoista vuotta. Muutamia baariretkahduksia on tullut mutta ei muuta. Seitsemän vuotta olen ollut totaalilinjalla."

Riku: "Olen sortunut useammin....Mun dose on Eromangan lihapiirakka, kylmänä tai lämpimänä."

Milloin Tunnasta tuli kasvissyöjä?

Tunna: "Nähtyäni ensimmäisellä Intian matkalla delhiläisellä kadulla makaavan lihamötkön tiesin, että en koske lihaan. Suomeen palattuani olin Korkeavuorenkadun Kasvisravintolassa töissä. Super Supreme tuli välillä uniin, mutta liharuuista tuli paska fiilis. Eläinkuljetusdokumentit panivat miettimään eettistä puolta."

Riku: "Bill Clinton ja Mike Tyson ilmoittivat ryhtyneensä kasvissyöjiksi."

Rikun tauti lähti kaksi vuotta sitten viidakosta ja sen jälkeen karannut pahan kerran käsistä. Olet joutunut kahdeksan kertaa leikkauspöydällä. Nyt tuli ESBL. Miten sairaus on vaikuttanut lihansyöjän ruokatottumuksiin?

Riku: "Olen tsekannut vanhoja kiinalaisia totuuksia ja niiden kautta omia safkatottumuksia. En ole esimerkiksi välttänyt valkoista viljaa ja sokeria. Liha on oikeasti mahdoton yhtälö. Jonkun tutkimuksen mukaan lihateollisuus aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman liikenne yhteensä.

Lihansyönti on tosi syvältä. Se on perinteistä voittajien safkaa. Kolonialistisilla alueilla on pitänyt omaksua valloittajien ruoka- ja pöytätavat noustakseen virkamiesluokkaan."

Tunna: "Olemme siirtyneet kasvien lehtivihreän syöjistä hiilihydraattien hotkijoiksi. Viljatuotteista tehdään yhä tehokkaampia. Maissi, soija ja vehnä ovat etulinjassa. Lehmät ja siat lihotetaan samalla kamalla ja teurasjätteillä. Ruoka on muuttunut 40 vuoden aikana enemmän kuin 10 000 vuoteen. Ruokavaliomme on typistynyt 3000 kasvista yhden käden sormilla laskettavaan määrään. Jenkit lykkäävät 17 000 uutta tuotetta vuodessa markkinoille. Ne kutsuvat niitä jalosteiksi, mutta oikeasti ne ovat stabilointia ja väriaineita pullistelevia huononteita. Jogurtin mausta edes prosenttia ei tule oikeasta hedelmästä, ja Burger Kingin mansikkapirtelön maku koostuu neljästäkymmenestäkahdeksasta erilaisesta kemiallisesta yhdisteestä. Blastaus on hyvä päättää makuaistiin, jota kusettamaan aromit on kehitetty. Minkälainen paska tahansa pystytään maustamaan pipetillä lihamurekkeeksi. Ennen maistoit paskan, nykyään paska on herkkua."

Riku: "Ruodimme Mad Cookissa paskan anatomiaa sen vuoksi, että me halusimme buukin kertovan laajemmin safkakulttuurista. Vain länsimainen ruokavalio pystyy tekemään ihmisestä samaan aikaan ylipainoisen ja aliravitun."

Tunna: "Ostin 15. päivä toukokuuta tutkimuksia varten paahtoleipäboksin. Se on edelleen pehmeää eikä hometta ole pilkun pilkkua!"

Ostatteko Reilun kaupan tuotteita?

Riku: "Normaali ihminen ostaa lähikaupasta raakoja oransseja tomaatteja. Hyviä tomaatteja ei voi pitää esillä, koska ne menevät heti paskaksi. Virpi Salmi vittuili Maatilatorilla shoppaavalle eliitille, mutta kenestä edistys lähtee liikkeelle ellei niistä, joilla on varaa pitää yllä vaihtoehtoja?"

Missä päin maailma ruoka vei Madventuresin heti hämmästyttävällä tavalla kulttuurin ytimeen?

Riku: "Filippiineillä meillä oli tulkkina sikäläisessä nuorisoskenessä sisällä oleva fruittari. Meillä oli kireä aikataulu, joten se vei meitä filippiiniläisiin pikaruokamestoihin syömään. Siellä on jenkkien vaikutuksesta ihan älyttömän vahva pikaruokakulttuuri, joka valkeni jätkän ansiosta."

Tunna: "Ruoan kautta travelleri ottaa kulttuurin sisäänsä, syö kulttuurin. Toisaalta Kultaisten kaarien alla voi olla turvassa jopa Intiassa. Me tunnetaan aika monta bakteerikammoista matkailijaa, jotka syövät matkustaessaan pelkkää pikaruokaa."

Olette syöneet kaikkea koiran keuhkosta istukkaan. Mitä haluaisitte maistaa?

Tunna: "Joissain maissa on joutunut etsimään neulaa heinäsuovasta. Kysymys ei ollut yrjöttävästä, vaan meille vieraasta ravinnosta. Emme jackasseile eli metsästä shokeilla yleisöreaktiota."

Riku: "Istukasta sai nousut. Istukka on monissa kulttuureissa pyhä ja tabu. Ostjakeilla ja voguleilla on tapana pukea istukalle vaatteet. Puettua istukkaa pidetään majassa kunniapaikalla yhden vuoden ajan."

Mitä kotimaista mässyä olette eniten kaivanneet reissussa?

Riku: "Tunnan vaimo Jenni tuli käymään ensimmäisellä maailman rundilla Bangkokissa. Olimme olleet reissussa kolme kuukautta ja viestittäneet, että tuo leipää. Jenni toi ruisleipää ja salmiakkia."

Kokemuksia kiinalaisen lääketieteen elämänenergiarohdoista?

Riku: "Mieskuntoruoat liittyvät usein uhanalaisiin lajeihin. Kultaisessa kolmiossa meille juotettiin tiikerin peniksellä maustettua viinaa."

Tunna: "Samanhenkinen erektiojuttu oli elävän karhun käpyrauhasesta neulalla imetty eliksiiri. Tätä emme ole itse nähneet, mutta tuollainen toiminta me disautetaan tulisella avokkaalla! Vaikka kaikenlaista on tullut nähtyä, pahin on televisiota tehotuotettu makkara kädessä katsova, meidän luomukoira-ateriaa dissaava härmäläinen. Pahimmissa tapauksissa sen jaloissa makaa koira, jolle se syöttää tämän omista lajitovereista tehtyä koiranruokaa."

Mad Cook jatkaa Subin netissä helmikuussa. Mitä herkkuja luvassa?

Riku: "Hylkeestä tehdyn keiton eli risaserpan. Risaserpassa rasva haisee ja räpylät maistuvat pahimmilta mahdollisilta."

File: Riku

 • Syntynyt: 1974
 • Pituus: 170 cm
 • Paino: 90 kg
 • Tuoksu: Naisen tuoksu
 • Kello: Kännykässä
 • Sivilissäty: Kihloissa

File: Tunna

 • Syntynyt: 1974
 • Tuoksu: Tropiikin yö
 • Juoma: Vihreä tee
 • Kirja: Dhammapada
 • Kirosana: Porvari

1 kommentti

dsifsgsd

9.1.2011 19:15

Tulisipa 4. tuotantokausi :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi