Milano

Se on hyvinvoiva ja siisti kuin Sveitsi, mutta ihmisten puutteellinen kielitaito ja piittaamattomuus aikatauluista tuo mieleen latinomaan.

Milano on poikkeuksellinen pala italiaa. Se on hyvinvoiva ja siisti kuin Sveitsi, mutta ihmisten puutteellinen kielitaito ja piittaamattomuus aikatauluista tuo mieleen latinomaan. Töihin tullaan kymmeneksi jos silloinkaan, maanantaina päivän aloitus venyy hyvinkin kahteentoista. Liikkeet saattavat olla kiinni, vaikka niiden pitäisi olla auki. Ja italiaa on parasta osata: Italian talousveturissa vain harva osaa neuvoa englanniksi – tai millään muullakaan vieraalla kielellä.

1. Tyyli

Italialaiset ylpeilevät design-vaateteollisuudellaan, joka on maailman toiseksi suurin. Vain yhdysvaltalaiset ehtivät edelle, jopa Ranska jää jälkeen. Tunnettuja italialaisia merkkejä ovat Gucci, Valentino, Tod’s, Salvatore Ferragamo, Bottega Veneta, Versace, Prada ja Fendi.

Milano on italialaisen muodin pääkaupunki. Suurin osa italialaisista muotitaloista pitää Milanoa keskuspaikkanaan. Italialaista design-muotia voi ostaa Via della Spigalla tai Via Montenapoleonella. Vaikka kaupoista ei olisikaan varaa poistua ostoskassit heiluen, kannattaa niissä poiketa sosiologisella tutkimusmatkalla.

Milano on tyylinikkari Giorgio Armanin kotikaupunki ja sen huomaa: Milanossa avattiin, Via Manzonille, viime vuoden lokakuussa Armani-tavaratalo, jossa myydään kaikkea stereoista kukkiin, hanskoista laukkuihin, huonekaluista kirjoihin, kahvista meikkeihin, sushista parfyymiin. Sushi on Lontoossa vaikuttavan ketjun, Nobun, sushia. Ostokset pakataan Armani-kangaslaukkuun ja kuitin saa erilliseen kuittikuoreen. Hieman kolkko kauppa on Giorgio Armanin mukaan ilmaus hänen esteettisestä näkemyksestään.

Tavaratalossa on keskiluokallakin varaa asioida hei ja näkemiin -toivotuksia perusteellisemmin. Esimerkiksi Armani Jeansin mokkaturkki maksaa 1500 markkaa.

Kadulla italialainen tyyli näkyy parhaiten keski-ikäisten miesten pukeutumisessa. Yleisin univormu tuntuu olevan vihreäsävyinen pieniruutuinen irtotakki. Tyyliä tai ei, nuoret ovat trendikkäitä: urheilutossut ja Puma-laukku.

Milano ei ole ainoastaan vaatetuksen, vaan myös italialaisen arkkitehtuurin mekka. Upeassa Vittorio Emanuele II:n ostoskeskuksessa lattiaa peittää mosaiikki. Vuonna 1865 suunniteltu galleria oli ensimmäinen italialainen rakennus, jossa käytettiin lasia ja terästä rakenteissa. Milanolaisia arkkitehtuurin monumentteja ovat myös goottikirkko Duomo ja 1959 valmistunut Pirellin torni.

2. Raha

Milano on Italian talouden pääkaupunki, ja maakunta, jossa Milano sijaitsee, Lombardia, Italian rikkaimpia osia. Milanossa on ollut pankkitoimintaa jo 1300-luvulla.

Kymmenen vuotta sitten lombardialaiset nousivat kapinaan Rooman keskusvaltaa vastaan. Lega Lombardia -liike vastusti sitä, että rikas pohjoinen ruokki köyhää etelää.

Milanon asemasta italialaisen rahamaailman keskuksena hyötyvät ainakin muistomerkit, esimerkiksi Santa Maria delle Grazien kirkossa sijaitseva korvaamattoman arvokas Leonardo Da Vincin Jeesuksen viimeistä ateriaa kuvaava teos on entisöity osittain yksityisen rahan turvin.

Milano on myös Italian internet-teknologian keskus. Tavallisen kuluttajan on sitä vaikea huomata: internet-kahviloita ei tunnu olevan missään. Fioruccin liikkeessä ja Via Castelbarcon Propaganda-diskossa kone sentään on.

3. Mallit

Milano ja mallit kuuluvat yhteen. Puolentoista miljoonan asukkaan kaupungissa on yhdeksän kovan luokan mallitoimistoa, yrittäjiä sitäkin enemmän. Kaduilla vähintään 175-senttisiä malleja voi nähdä ravaamassa kansioineen castingista eli työnhakutilaisuudesta toiseen. Tosin ei juuri keskustassa. Moni mallitoimisto on Porta di Genovan metroaseman lähistöllä, muun muassa Flash. Supermallit tulevat Milanoon vain fashion weekeille, jotka ovat syyskuun lopussa ja maaliskuun alussa.

Milanon matkailutoimiston oppaan mukaan mallit käyvät hippaamassa Corso Comon Hollywoodissa ja Club Via Bastonin Shockingissa.

4. Jalkapallo

Milanossa on Euroopan suurin jalkapallostadion, San Siron. Se on pääministeri, mediamoguli Silvio Berlusconin omistaman jalkapalloseuran AC Milanin kotikenttä. 90 000-paikkainen, Via Piccolominilla sijaitseva stadion rakennettiin vuonna 1926 ja sai nimensä kirkon mukaan. Niin pyhä jalkapallo on italialaisille.

AC Milan dominoi eurooppalaista jalkapalloa 1980-luvun lopulta 1990-luvun loppuun Berlusconin ansiosta. Hän pelasti seuran konkurssilta vuonna 1986 ja nimitti joukkueen valmentajaksi tuntemattoman Arrigo Saachin. Saachin valmennustyyli sopi seuran huippupelaajille Ruud Gullitille ja Marco van Bastenille.

Saachi totesikin:
“Ei jockeynkaan ole tarvinnut olla hevonen ollakseen menestynyt."

Milanon toinen jalkapalloseura on Milan Inter. Se ei ole yhtä suosittu kuin AC Milan ja sen kannattajat ovat pääasiassa ylemmän sosiaaliluoka edustajia.

5. Ooppera

Milano on Giuseppe Verdin kotikaupunki ja maailman yhden arvostetuimman oopperan Teatro alla Scalan kotikaupunki. Piazza della Scalan aukiolla sijaitseva 1700-luvulla rakennettu ooppera on vaatimaton ulkonäöltään, mutta sen näyttämö on yksi maailman suurimmista. Scalassa on vieraillut jopa Napoleon. Taiteellinen johtaja on Ricardo Muti.

Milano

Sää
Kesän päivälämpötila: 28 °C
Talven päivälämpötila: 12 °C

Juoma


Pio Cesare Barolo on Barolo-viini, joka syntyy läheisessä Piedmonten maakunnassa. Rypäle on Nebbiolo. Vuoden 1996 hinta Alkossa 216 mk.

Ruoka
Risotto alla milanese
(Milanolainen risotto)
2 hyppysellistä safronia
1 suuri sipuli
1–2 valkosipulin kynttä
90 g voita
350 g lyhytjyväistä riisiä
1,5 dl valkoviiniä
1,25 l kasvislientä
90 g parmesaanijuustoa

Kirja


Dario Fo: Morte accidentale di un anarchico eli Accidental death of an anarchist.
Nobel-kirjoittajan näytelmä, joka syntyi milanolaispankkiin, Banca Nazionale dell’Agricolturaan, kohdistuneesta terroristi-iskusta.

Ihmiset
Näytelmäkirjailija Dario Fo.
Muotisuunnittelija Giorgio Armani.
Säveltäjä Giuseppe Verdi.
Patterinkeksijä Alessandro Volta.

Kaupat
Gucci, Via Monte Napoleone 5 ja 11, Malpensan lentokenttä. Via Monte Napoleonella on kolme Guccin liikettä.
Armani, Via Manzoni 31. Kolmikerroksinen Armani-tavaratalo.
Giorgio Armani Via della Spiga 19.
Vain asusteita myyvä Giorgio Armanin liike.
Prada, Galleria Vittorio Emanuele II 63. Vain Pradan alkuperäisiä tuotteita, nahka-asusteita.
Max Mara, Corso Vittorio Emanuele.
Edullisempi kuin Suomessa.
Fiorucci, Galleria Passarella 1. Hello Kitty -tavarasta D&G-vaatteisiin. Keulakuva on enkelikiiltokuva.
Benetton, Corso Vittorio Emanuele.
Breran markkinat.
Sunnuntaimarkkinoilla myydään antiikkia, kirjoja, astioita.
Rizzoli, Galleria Vittorio Emanuele II. Kirjakauppaketju. Hyvä ulkomaisten ja taidekirjojen valikoima.

Yö & Baarit
Hollywood, Corso Como 15. Mallien suosima yökerho. VIP-tila on kuin karsina, jossa tarjoilu toimii ilman rahaa.
Linaten alue. Milanon yöelämä on pakkautunut Milanon vanhan lentokentän Linaten tienoille.

Verkossa

www.italia.com
www.turismo.it
www.borsaitalia.it
www.giorgioarmani.com

4 kommenttia

jafo

30.10.2001 18:33

Olet oikeassa, etta milanolaiset eivat juurikaan englantia osaa. Sen sijaan saksan taitajia loytyy melko helposti.

Euroopan suurin jalkapallostadion on Barcelonan Nou Camp.

tomi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

signor milanese

10.2.2009 00:13

Milanon toinen jalkapallo joukkue on nimeltään FC Internazionale milano eli Inter ( ei siis mitään milan inter tai inter milan ) Ja Interin pelatessa kaupungin jalkapallostadionilla on se silloin stadio Giuseppe Meazza.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tzyde

22.6.2009 10:18

Olisiko tuo mystinen safroni samaa kuin sahrami?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

wiltzu90

14.7.2009 17:03

Olet oikeassa. Milanossa ei osata puhua melkein ollenkaan englantia (lukuun ottamatta New York -ravintolaa). Toinen huono puoli Milanosta on se, että nojasin liikennemerkkiin ja tietenkin poliisit tuli valittaa jotain italiaksi ja reippaana suomalaisena puhuin niille ainoastaa suomea :) lopulta ne häippäsivät ja jatkoi nojailua....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi