16 suomalaista Sribuatin ja Sembilangin leirisaarilla Malesiassa sekä pahimmillaan 52 asteen kuumuus auringossa. Siinä lähtökohdat kevään aikana nähtävälle Suomen Robinson -selviytymissarjalle, jossa kilpailijan urakka kestää parhaimmillaan kaksi kuukautta.
Luvassa on kiusaavia itikoita, auringonpaahdetta, nestehukka sekä voittajalle 40 000 euron palkinto. Mikropopcorneja mutustellessa voi kotisohvalla myös kummastella sangen erikoisia dieettejä.
”Kilpailijoiden piti itse hankkia ruokansa. Periaatteessa he joutuivat syömään, mitä käteen sattui. Heille oli etukäteen varattu vain riisiä”, kertoo sarjan tuottaja Juha Tynkkynen Broadcastersista.
Kilpailijoiden ruokavalio koostui pääsääntöisesti kasveista, kalasta ja pienistä ravuista.
”Myös levää syötiin paljon”, paljastaa Tynkkynen.
Ja laihisdieetti oli tehokas. Yhdellä kilpailijalla putosi paino lähes kaksikymmentä kiloa.
Eli päivässä energiavajetta syntyi 2 500 kaloria, keskivertomiehen päivittäisen energiatarpeen verran.
”Hurja määrä! Toisaalta levästä ei juuri energiaa saa. Painon putoamisen on ollut pakko vaikuttaa sekä henkiseen että fyysiseen jaksamiseen, mikä näkyy muun muassa ärtyneisyytenä ja flegmaattisuutena”, toteaa ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen.
Levä kävi kaupaksi, mutta kaksi kuukautta paikan päällä viihtynyt Tynkkynen ei nähnyt kenenkään syövän hyönteisiä. Miksei? Maailmassa on yli 2 000 tunnettua, syötäväksi kelpaavaa hyönteislajia. Sitä paitsi hyönteiset ovat oiva ravinnonlähde. Niissä on reilusti vitamiineja ja mineraaleja.
”Lisäksi kuivatuissa hyönteisissä on parhaimmillaan kolme kertaa enemmän proteiinia kuin nisäkkäissä tai linnuissa”, kertoo Stirkkinen.
Eikä makukaan ole hassumpi. Peter Menzel kertoo kirjassaan Man Eating Bugs tarantella-hämähäkin maistuvan ”päivän vanhalta kanalta ilman luita” ja toukkien ”pähkinäaromiselle munakokkelille, jossa on mieto mozzarellan maku”.
Entä söisikö Michelin-kokki autiolla saarella ötököitä?
”Esimerkiksi sirkan tapaisia hyönteisiä voisi paistaa avotulella tikun varressa. Ne rapsahtelisivat mukavasti suussa. Tarvittavan suolan saisi haihduttamalla merivettä. Jokin dippi siihen pitäisi vielä kehittää”, pohtii Chez Dominiquen Hans Välimäki.
Ja sille, joka väittää, ettei ikipäivänä pistä hyönteisiä suuhunsa, tiedoksi: olet syönyt hedelmien, vihannesten, purkkisäilykkeiden ja leivän mukana tietämättäsi jo puolisen kiloa kaiken maailman ötököitä.
Suomen Robinsonin avausjakso Nelosella 25.1.2004 klo 19.