Vältä ruokamyrkytys

Ruokamyrkytyksen yleisin syy on se, että ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai aiemmin valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti. Ruokamyrkytyksen oireet vaihtelevat pahoinvoinnista vatsakramppeihin, ripuliin, kuumeeseen ja päänsärkyyn. Myrkytysriskiä voi pienentää säilyttämällä…

  1. Ruokamyrkytyksen yleisin syy on se, että ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai aiemmin valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti.
  2. Ruokamyrkytyksen oireet vaihtelevat pahoinvoinnista vatsakramppeihin, ripuliin, kuumeeseen ja päänsärkyyn.
  3. Myrkytysriskiä voi pienentää säilyttämällä helposti pilaantuvia elintarvikkeita normaalia kylmemmässä jääkaapissa (+2–+5 asteessa). Hanki lämpömittari.
  4. Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesulla. Pese kädet myös ruoanlaiton aikana.
  5. Varaa raa’alle lihalle ja kalalle, vihanneksille sekä leivälle omat leikkuulaudat ja työvälineet, ja pese työvälineet ruoanvalmistuksen aikana.
  6. Valmista ruoka kauttaaltaan kypsäksi. Ruoan lämmittäminen höyryävän kuumaksi tuhoaa useimmat mikrobit.
  7. Tarjoile ruoka heti, tai jäähdytä se nopeasti.

Lähde: Elintarvikevirasto, http://www.elintarvikevirasto.fi/

Suosittelemme