- Ruokamyrkytyksen yleisin syy on se, että ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai aiemmin valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti.
- Ruokamyrkytyksen oireet vaihtelevat pahoinvoinnista vatsakramppeihin, ripuliin, kuumeeseen ja päänsärkyyn.
- Myrkytysriskiä voi pienentää säilyttämällä helposti pilaantuvia elintarvikkeita normaalia kylmemmässä jääkaapissa (+2–+5 asteessa). Hanki lämpömittari.
- Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesulla. Pese kädet myös ruoanlaiton aikana.
- Varaa raa’alle lihalle ja kalalle, vihanneksille sekä leivälle omat leikkuulaudat ja työvälineet, ja pese työvälineet ruoanvalmistuksen aikana.
- Valmista ruoka kauttaaltaan kypsäksi. Ruoan lämmittäminen höyryävän kuumaksi tuhoaa useimmat mikrobit.
- Tarjoile ruoka heti, tai jäähdytä se nopeasti.
Lähde: Elintarvikevirasto, http://www.elintarvikevirasto.fi/