Alexanderplats yhdistää pubin ja brasserien – Alexander Gullichsenin uusi ravintola luottaa klassikoihin

Alexanderplatsin keittiöstä saa kunnon ruokaa vielä keskiyölläkin.

Angelo Dinato, Sampo Kantele, Alexander Gullichsen ja Jukka Nykänen muodostavat Alexanderplatsin rautaisen ydintiimin.
Angelo Dinato, Sampo Kantele, Alexander Gullichsen ja Jukka Nykänen muodostavat Alexanderplatsin rautaisen ydintiimin. Kuva: Rodolfo Rubio / Alexanderplats

Maxillin ravintoloitsija Alexander Gullichsen avaa syyskuun lopulla uuden ravintolan Eteläesplanadille Svenska Teaternia vastapäätä.

Alexanderplats on brasserien ja pubin yhdistelmä, jossa ruokaa voi tilata aina keskiyöhön saakka. Keittiön myöhäinen aukioloaika palvelee muun muassa teatteri- ja konserttiyleisöjä, sillä illastamaan ehtii hyvin myös esitysten jälkeen.

Tila on jaettu kahteen osioon, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Pubin puolelta avautuu näkymä ravintolasaliin ja toisinpäin.

“Kun baarissa on elämää, on kiva myös istua ja syödä myöhään. Jos menee syömään johonkin ravintolaan puoliltaöin ainoana vieraana, tulee helposti sellainen olo, että olenko tässä vain haitaksi”, Gullichsen sanoo.

Gullichsen avaa Alexanderplatsin yhdessä Sampo Kanteleen kanssa, joka toimii ravintolassa myös keittiöpäällikkönä. Ravintolapäälliköksi pestattiin muun muassa Rosterissa ja Chapterissa aiemmin työskennellyt Angelo Dinato, keittiömestarina toimii Ravintola Juuresta tuttu Jukka Nykänen.

Selkeitä klassikkoannoksia

Gullichsen ja Kantele ovat tehneet yhteistyötä jo 90-luvulla, jolloin heidän Safka-ravintolansa tuli valituksi Suomen Gastronomisen Seuran vuoden ravintolaksi. Se oli myös Suomen ensimmäinen Bib Gourmand -tunnustuksen saanut ravintola.

Yhteinen sävel löytyi helposti myös uuden ravintolan suunnitteluvaiheessa. He haluavat muun muassa välttää liian monimutkaisia annoksia ja turhaa kikkailua.

Monissa ravintoloissa annokset ovat hyviä, mutta niin täynnä erilaisia komponentteja, että tarjoilija joutuu selittämään, mitä kaikkea lautaselta löytyy.

“Se on jokseenkin ärsyttävää pitkällä tähtäimellä, että aina pitää olla joku, joka kertoo mitä syöt. Mielestäni on reilumpaa, että on hyvin informatiivinen ja selkeä ruokalista, josta näkee heti, mitä annoksissa on.”

Listalle on tulossa laaja valikoima eurooppalaisia klassikkoannoksia sekä suomalaisia ja skandinaavisia klassikoita, kuten paistettuja silakoita sekä kaalikääryleitä. Menu elää sesonkien mukaan, mutta suosituimmat annokset ovat saatavilla aina.

Arkisin tarjolla on päivittäin vaihtuva lounas, jonka lisäksi à la carten puolelta voi tilata myös valikoituja klassikoita.

Pubissa laaja olutvalikoima

Ranskassa brasserie tarkoittaa panimoa, joten pubi on luonteva lisä ravintolaan. Omaa panimoa Alexanderplatsilla ei sentään ole, mutta olutvalikoima tulee olemaan laaja.

Hanoista löytyy muun muassa Gullichsenin lempiolutta Pilsner Urquellia, mutta tiskillä on myös kolme hanapaikkaa vaihtuville vieraileville oluille.

Pubista tulee Alexanderplatsin sydän, kohtaamispaikka, johon voi piipahtaa mutkattomasti kahville tai kaljalle, ja nälän yllättäessä ruokaakin on aina saatavilla niin à la cartesta kuin erilliseltä pubilistaltakin.

Pubin puolella ruokalista on klassista à la cartea dynaamisempi, jolloin sesonkivaihteluille ja mielikuvitukselle jää enemmän tilaa.

Palvelussa persoonallinen ote

Gullichsenin pitkäikäisin ravintola Maxill on toiminut Ullanlinnassa jo yli 25 vuoden ajan. Yksi Maxillin valttikorteista on henkilökohtainen palvelu, jonka Gullichsen haluaa tuoda myös Alexanderplatsiin.

“Maxillissa meillä käy hyvin paljon vieraita, jotka asuvat lähellä, ja meillä on jatkuva dialogi heidän kanssaan. Se on pitkälti heille suunnattu ravintola. Tässä on laajempi käyttäjäkunta. Lähellä ei asu paljon ihmisiä, vaan he tulevat teattereista ja duunipaikoista, on turisteja ja etelähelsinkiläisiä. Se on samalla haaste.”

“Me pyrimme palvelulla saamaan sitä persoonallisuutta. Vaikka täällä käyttäjäkunta on enemmän pirstaloitunutta, eivätkä he käy yhtä tiheästi kuin kortteliravintolassa, on silti yhtä tärkeää huomioida ihmisten tarpeet ja kohdata heidät yksilöinä.”

Hintatason Gullichsen haluaa pitää kohtuullisena ja kaikkien kukkarolle sopivana, jotta asiakaskunta pysyisi mahdollisimman monipuolisena.

“Sopiva sekoitus jengiä tekee paikasta hauskan. Ravintola on sitä mitä vieraat ovat, siitähän se fiilis muodostuu.”

Alexanderplats, Eteläesplanadi 22

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi