Kaupungin parhaat ravintolat

Cityn lukijaäänestyksen yllättävät tulokset!

Cityn ravintolaäänestys marssittaa valokeilaan lukijoiden suosikit. Valta vaihtui jokaisessa sarjassa, mutta kestosuosikit kestävät. Ensimmäisen kerran historiassa parhaat ravintolat valittiin tekstiviestiäänestyksessä. City kiittää 2678 äänestäjää ja julistaa ravintolavuoden 2004 avatuksi.


Ciao tex-mex!


Paras Ruoka





































































Sija Sija

2003
Ravintola Lista-

vuodet
1. (2.) Santa Fé 9
2. (1.) Papa Giovanni 8
3. (3.) Cantina West 9
4. (4.) Satkar 2
5. (7.) Namaskaar 6
6. (9.) Eatz 3
7. (-) Botta 0
8. (-) Aino 1
9. (5.) Kynsilaukka 7
10. (-) Chez Dominique 1

Kaupungin parhaan ruokapaikan titteli on ollut jo kuusi vuotta kahden kauppa: italialainen Papá Giovanni ja tex-mex- ravintola Santa Fé ovat vääntäneet kättä paremmuudesta. Ne ovat mutkattomia oman rahan paikkoja kaupungin keskustassa. Viimeiset neljä vuotta Santa Fé on jäänyt kuitenkin nuolemaan näppejä, Papán viedessä potin. Ei enää.


Santa Fé jouluviikolla: talo on tupaten täynnä. Silti kahden hengen seurueelle löytyy pöytä ja ruoatkin tulevat, ennen kuin mansikkamargaritasta on mennyt puoliakaan.


”Meillä on ollut sama henkilökunta vuosia. Pidän henkilökunnastani hyvää huolta”, selittää ravintolan omistaja Henri Klimscheffskij toimintaripeyttä.


Mutta on suosioon Klimscheffskij’n mielestä toki muitakin syitä.


”Yksikään annos ei lähde keittiöstä minkään muun näköisinä kuin pitää. Jokaikinen pihvikin leikataan ja punnitaan meillä. Annosten maun on pysyttävä koko ajan samana: hienosäätöjä teemme. En säästä raaka-aineissa, emmekä käytä puolivalmisteita.”


Entä mikä on omistajan oma suosikkimenu?


”Nachos supreme, kana fajitas, mutakakku ja mansikkamargarita.”


Tietenkin se tehdään aidosta mansikasta.


TJEU: Mansikkamargarita


Uusi alku


Paras Uusi















































Sija Ravintola
1. The Club
2. Demo
3. Gastone
4. Super
5. Casa Largo
6. Aino
7. Fever
8. Baarikärpänen
9. O´Neills
10. Belge

Klubi, pari diskoa, sarjakuvabaari, pari italialaista ravintolaa, pari pubia ja suomalainen ravintola. Siinä ravintolat, joita Cityn lukijat pitävät kaupungin parhaimpina uusina.


Yökerhorintaman ehdoton ykkösuutinen viime vuonna oli The Clubin avaaminen. Sedu Koskisen uutuus paikkasi JamJam-konseptin asiakaskatoa. Ruoka- ja seurustelutilat muuttuivat kolmekymppisten diskoksi.


”Ajatus kypsyi viime keväänä. Ruokailun ja juhlimisen yhdistäminen on vaikeaa. Koska bailaaminen on lähempänä sydäntä, päädyimme siihen.”


The Club syntyi moskovalaisten, lontoolaisten ja pariisilaisten esikuvien mukaan. Koskisella on tapana kiertää maailman ravintoloita vähintään 4–5 kertaa vuodessa.


”Suomessa joudutaan tekemään kompromisseja, koska meillä ei voida palvella marginaaliryhmiä kuten suurkaupungeissa. Suomalaiset ravintolat ovat kuitenkin korkeatasoisia. Luin juuri lehteä, jossa listattiin Yhdysvaltain kymmenen parasta ravintolaa. En olisi ostanut yhtäkään niistä.”


Koskinen kertoo, että The Clubissa kompromisseja on tehty mm. sisustuksessa ja musiikissa: kumpikin puree vielä valtavirtaan. Uutta The Clubissa on pullomyynti. Aikaisemmin Suomessa on myyty viinapulloja vain Teatterin VIP-tilassa.


”Pullossa alkoholin ostaminen tulee edulliseksi ja pulloahan ei saa myydä kuin seurueelle, jossa on vähintään kolme henkeä. Tapa on otettu hyvin vastaan ja uskon, että se leviää muihinkin ravintoloihin.”


TJEU: The Clubin VIP-tila, varaa pöytä ennakkooon


Olutbaarin vastaisku


Paras Baari





































































Sija Sija

2003
Ravintola Lista-

vuodet
1. (3.) Molly Malone´s 9
2. (1.) Sling In 5
3. (6.) Belge 2
4. (5.) Sir Eino 2
5. (-) Loose 1
6. (7.) On The Rocks 3
7. (-) Torni 1
8. (-) Painobaari 1
9. (-) Tapasta 4
10. (-) Corona 9

Kaupungin paras baari täyttää kuluvan vuoden syyskuun 15. päivä kymmenen vuotta. Se on kunniakas ikä ravintolalle kaupungissa, jossa ravintolan elinkaari on yleensä korkeintaan viisi vuotta.


”Me emme ole segmentoituneet. Tänne voi tulla kuka tahansa, joka arvostaa hyvää olutta”, tietää kenttäpäällikkö Henja Leino Molly Malone’sin salaisuuden.


Molly Malone’s käynnisti Suomessa virallisen irkkutrendin. 1990-luvun puolessa välissä Helsingissä oli kolme suosittua irkkupubia: Molli, Mälli ja Mulli. Mullista aika jätti.


Parin viimeisen vuoden aikana pubit ovat tehneet paluuta: kaupunkiin ovat rantautuneet Sir Eino, Churchill Arms, Belge, O’Neills ja London Pub.


”Olutkulttuuria edistävät baarit ovat tervetulleita. Irkku- ja brittipubit ovat taas trendikkäitä”, toteaa Leino.


Väittämän puolesta puhuu myös ravintolaäänestyksen paras baarilista, jonka kärkipäähän on mahtunut vain yksi drinkkibaari, monivuotinen voittaja Sling In.


Jotain on toki muuttunut sitten viime irkkutrendin.


”Suomalaiset tuntevat nykyään paljon paremmin oluita. He osaavat pyytää tiettyä merkkiä tai sen tapaista olutta. Kotimaisen, tutun oluen kulutus ravintolassamme on koko ajan vähentynyt. Suomalaiset matkustavat enemmän ja ovat siten tutustuneet olutkulttuuriin.”


Olut kelpaa nyt naisille ja miehille.


”Viikonpäivinä enemmistö asiakkaistamme on miehiä, noin 60 prosenttia, mutta viikonloppuna naisia on jo puolet.”


TJEU: Molly Malone’sin yläkerta sai jatkoajat kello 04:än.


Perusasiat eivät muutu


Paras Henkilökunta





































































Sija Sija

2003
Ravintola Lista-

vuodet
1. (2.) Papà Giovanni 8
2. (-) Lost & Found 1
3. (3.) On The Rocks 3
4. (6.) Kaarle XII 12
5. (1.) Sling In 5
6. (7.) Memphis (Erottaja) 3
7. (-) Aino 1
8. (-) Molly Malone´s 5
9. (4.) Santa Fé 7
10. (-) Amarillo 4

Tämähän on jo tylsää, voisi ajatella. Papà Giovanni on patsastellut sarjan kärkikolmikossa jo kahdeksan vuotta, useimmiten numero unona. Edellisvuoden notkahdus kakkoseksi on nyt unholassa. Nokkamies Pasi Tuominen on tyytyväinen. Saammeko kertauksen hyvän palvelun oppitunnista, kiitos:


“Tärkeintä on asiakkaan huomionti ja tilannetaju. Tekniikan ja ruokalistan oppii kuka tahansa, rentous on luonteenpiirre. Hyvällä tarjoilijalla on silmät selässä, eikä asiakkaan tarvitse napsutella sormiaan. Senkin huomaa heti, onko henkilökunnalla keskenään hauskaa. Ja meillähän on!”


Papà Giovannissa on lähes 50 työntekijää: 2/3 kuukausipalkkalaisia ja 1/3 vakituisia osa-aikaisia.


“Kaikki tuntevat talon ja toisensa. Porukka ei ole vaihtunut viimeisiin kahteen vuoteen. Uutta henkilökuntaa tulee vanhan suosittelemana, järjestelmällisiä työhaastatteluja emme harrasta.”


Hattu nousee usein myös Italian-tuntemukselle.


“Talossa on kaksi italialaista ja monia Italia-friikkejä. Esittelemme kaksi kertaa vuodessa jonkin alueen ruokineen ja viineineen, ja perustieto kasvaa koko ajan.”


TJEU: Hummerispagetti tarjoillaan vadilta. Raaka-aineen saa valita altaasta elävänä.


Lostari kiilasi kärkeen!


Paras Bailupaikka





































































Sija Sija

2003
Ravintola Lista-

vuodet
1. (8.) Lost & Found 4
2. (2.) On The Rocks 3
3. (3.) Kaarle XII 12
4. (7.) Teatteri 4
5. (1.) Helsinki Club 11
6. (4.) Manala 8
7. (9.) Mocambo 2
8. (-) Tiikeri 1
9. (6.) DTM 3
10. (-) Kerma 6

Kun Lost & Found reilut seitsemän vuotta sitten avasi, se markkinoi itseään heteroystävällisenä homoravintolana. Ja olisihan se pitänyt arvata: paikan omi paitsi kaupungin homoyhteisö myös se edellähiihtävä ja avarakatseinen heterojengi.


“Oikea citybailaaja pitää hauskaa kenen kanssa huvittaa. Homo-hetero -jako on passé, iskemiseenkin tulee uutta haastetta”, sanoo ravintolapäällikkö Maria Blomfeldt.


Lostarin nimeen vannoo myös mittava vakiojulkkiskaarti Ville Valosta ja Maija Vilkkumaasta huippunäyttelijöihin. Jarvis Cocker muisti Helsingistä juuri Lostarin.


“Tavastian esiintyjät jatkavat usein tänne. Keikkalistasta näkee suoraan, tuleeko mustatukkia, kaljuja vai rastoja.”


Talon valttikortteja ovat ah, niin ahdas tanssilattia, ilmainen sisäänpääsy ja rento henkilökunta, joka nousi ilman aiempia listasijoja suoraan Ravintolaäänestyksen kakkoseksi.


“Suurin osa kuuluu alkuperäiskalustukseen. Täällä hullutellaan, ilkeillään ja nipistellään estoitta. Menossa on usein varsinaiset kotibileet. Musiikista vastaa baarimestari-soittajaguru Jari Reis.”


Lost & Foundiin mahtuu kerralla 230 asiakasta. Tupa täyttyy aina ennen puolta yötä. Jono yltää välillä SF-baarille asti.


“Bileet alkavat jo jonossa, ei sen kummempaa.”


TJEU: Tehokas baarityöskentely: mikä tahansa juomatoive täyttyy nopeasti. Ruokaa tappiin asti: patonkeja ja vuohenjuustoleipiä myös mukaan.


Sanokaa Strindberg, kun haluatte hyvää


Paras Kahvila





































































Sija Sija

2003
Ravintola Lista-

vuodet
1. (2.) Strindberg 10
2. (3.) Wayne´s Coffee 5
3. (-) Fazer 8
4. (6.) Coffee House 4
5. (4.) Ekberg 8
6. (-) Ursula 9
7. (5.) Café Engel 10
8. (1.) Café Esplanad 10
9. (2.) Succes 2
10. (-) Carusel 0

Miten syntyy kahvila, joka yltää paras kahvilalistan top kolmoseen? Sisustetaan tyylikäs huone, leivotaan erinomaiset lisukkeet ja sijoitetaan se keskelle kaupunkia.


Vuosia kahvilalistaa ovat hallinneet Esplanadin kovat kaksoset Strindberg ja Esplanad. Väliin on tullut Kaisaniemen nuori ja kaunis Wayne’s Coffee.


Tämän vuoden listaykkösessä Café Strindbergissä käy runsaasti vakioasiakkaita. Kahvilapäälliikkö Kirsi Heinosen mukaan jotkut jopa kolme kertaa päivässä. Kahvila onkin täyden palvelun talo: sieltä saa kahvin ja pikkupurtavien lisäksi lounaskeiton joka päivä yhdestätoista kolmeen. Moni pitää Strindbergin keittoja kaupungin parhaina. Kahvilan kokin innostus aiheeseen näkyy.


Viime vuoden ykkönen Café Esplanad pistettiin vuosi sitten joulukuussa remonttiin, joten myös Cityn paras kahvila –lista koki pikkurempan. Wayne’s Coffeen ja Strindbergin kantaan kiilasi pari vuotta bubbling under -osastossa ollut Kluuvikadun Fazer, kahviloista klassisin.


Fazerin kahvilassa saa nauttia yhä vanhan ajan pöytiin tarjoilusta, omenahyveestä ja ihanista jäätelöannoksista, jotka aika tuntuu hyljänneen. Vai missä keskustan kahvilassa voi vielä ahmia joka lapsen unelman Banana Splitin?


Kluuvikadun Fazer sopii hyvin nostalgisiin hetkiin: niin harva asia täällä tuntuu muuttuneen. Tänne äidit ja isoäidit retuuttivat 1970-luvulla syntyneet lapsensa ja lapsenlapsensa. Konditoriapuolella ihailtiin joulukaramellejä. Vastapäätä oli Kansallisosakepankki ja katua halkoivat autot.


”Nuoria aikuisia on alkanut käydä enemmän”, tunnustetaan Fazeriltakin.


Aika näyttää, palaavatko nostalgikot takaisin Café Esplanadiin.


TJEU: Strindbergin vuohenjuusto-kesäkurpitsakeitto


Näin syöt vuonna 2004


Lontoo ja New York syövät jo sitä, mitä sinäkin syöt tänä vuonna.


Pienet lautaset

Se alkoi tapaksista. Nyt ravintolat tarjoavat pitkiä menuja, mutta vain vähän ruokaa ja pieniltä lautasilta, esimerkiksi simpukoita valkosipuli-yrttivoissa.


Meripihka ja munakoisovioletti

Ovat astioiden ykkösvärit, uskovat ainakin Calvin Klein, Waterford ja Hermés.


Ravintoloitsijoiden astiastot&oheistuotteet

Starbuck’s tekee kahvia, Nobu ja French Laundryn Thomas Keller astioita.


Jälkiruoka ja jälkiruokabaarit

Manhattan ja Chicago ovat saaneet ensimmäiset jälkiruokabaarinsa. Jälkiruokabaarissa voi syödä mm. kolmen jälkiruokalajin menun.


Luksusburgerit
ja hot dogit


Roskaruoka on kokenut faceliftin. New Yorkin ravintoloissa tarjoillaan nyt hanhenmaksa- tai tryffelihampurilaisia. Pöytään saatetaan myös kantaa hot dog tai burrito, jonka täytteenä on sisäfile.


Naiskokit

Yhä useamman ruotsalaisen ravintolan keittiössä häärää naiskokki. Naiset ovat rynnistäneet kokkikisoihin ja kirjoittaneet ruokakirjoja Tina Nordströmin vanavedessä.


Klassiset cocktailit

Ensin palasivat Martinit, sitten Mojitot, nyt kelpaa mikä tahansa klassinen cocktail kuten Sidecar tai Manhattan.


Laadukkaat lasiviinit

Yhä useampi huippuravintola tarjoaa laadukkaita lasiviinejä.


Ravintoloitsijat hotellinomistajina

Ennen hotellinomistajat avasivat ravintoloita, nyt huippuravintoloitsijat mm. Yhdysvalloissa, Ranskassa, Brasiliassa avaavat hotelleita. Suomessa temppua yritti jo Suomen suurin yksityinen ravintolaketju Royal Ravintolat, joka joutui kuitenkin luopumaan Hotelli Hesperiasta.


Loossit

Loossit ovat palanneet ravintoloihin entistäkin komeampina. Ne ovat nahkaisia, tummia, kunnioitusta herättäviä. Newyorkilaisen Lever Housen korotetusta loossista voi ihmetellä alhaalla istuvaa asiakaskuntaa.


Tuoksutettu ruoka

Mikä ruoassani haisee? Se voi olla vaikka ruusu. Sillä monessa huippuravintolassa ruokakin saa omaa hajuvettään.


Kranaattiomena

Drinkkien ehdoton ykköskoriste New Yorkin klubeilla.


Lähteet: Bon Appétit, Allt om Mat, In Style, Food&Wine


Gourmet-matkalla Pariisiin lähtee…


Kaikki äänestäneiden kesken arvottiin kahden hengen matka Pariisiin. Gourmet’n kotikaupunkiin matkustaa Anu Helle. Onnea! Postimies tuo.

Suosittelemme