Koneisto!

2000-luvun hippikarnevaali

Giant Robot mittaa festivaalitunnelmaa Kaapelitehtaalla.
Giant Robot mittaa festivaalitunnelmaa Kaapelitehtaalla.
Helsinki saa oman kesäfestivaalinsa, kun Pohjoismaiden ainoa elektronisen musiikin festivaali Koneisto muuttaa Turusta Helsinkiin. Drum’n’ bassista elektroon ja hard housesta dubiin –koko konemusiikin kirjo esitellään heinäkuussa Kaapelitehtaalla ja Hietaniemen rannalla.

“Kaapelitehdas ei ole ollut koskaan näin laajassa käytössä. Rakennamme kahdeksan lavaa, joissa jokaisessa on oma teemansa ja erikoisuutensa. Esimerkiksi Turbiinisalissa on 532 patjaa, joilla voi loikoilla kuunnellessa kokeellista konemusiikkia", kertoo promoottori Jaakko Parkkari ja suoristaa punaista Koneisto-rintamerkkiään.

“Pyrimme ärsyttämään kaikkia aisteja. Ohjelmistossa on musiikin lisäksi performansseja, tanssia ja videoscreenien käyttöä", jatkaa Parkkari

Parkkari arvioi, että Hietarannan ilmaiskonsertteja seuraa 20 000 ihmistä ja Kaapelitehtaalle saapuu vähintään 7 000 ihmistä päivässä.

Mutta miksi Koneisto kulki Turusta Helsinkiin?

“Viime vuonna saimme Turun kaupungilta vaivaiset 90 000 markkaa. Summa kului pelkästään Kupittaan alueen vuokriin. Down by the Laituri sai samana vuonna lähes 800 000 markkaa", närkästynyt Parkkari sanoo.

“Tänä vuonna anoimme 65 000 euroa. Turun kaupungilta tuli välittömästi palautetta, että summa on aivan liian suuri. Tiputimme pyynnön puoleen. Mutta vastausta ei kuulunut, joten oli pakko miettiä muita vaihtoehtoja. Asioita hoitanut apulaiskaupunginjohtaja ei ymmärtänyt Koneiston hyvää imagoa ja ulkomaista julkisuusarvoa. Esimerkiksi brittiläinen Sleazenation-lehti halusi tänä vuonna sponsoroida ohjelman yhteen huoneeseen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kotimainen tapahtuma tekee yhteistyötä kansainvälisen lifestyle-lehden kanssa", Parkkari jatkaa.

Alkuvuonna Koneisto otti yhteyttä Helsingin päättäjiin festivaalin siirtämisestä pääkaupunkiin.

“Saimme heti vihreää valoa projektille. Helsingin kaupunki antoi meille kaksi erillistä määrärahaa: Festadi-tapahtuman eli Hietsun ilmaiskonsertin järjestämiseen

60 000 euroa ja varsinaista Koneistoa varten 15 000 euroa", myhäilee Parkkari.

Kolmevuotias Koneisto on sinnikkäästi jatkanut eteenpäin, vaikka kaksi edellistä vuotta ovat olleet taloudellisesti vaikeita. Uutinen tehtiin myös muutamasta huumekärystä.

“Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Ensimmäisenä vuonna meillä ei ollut lainkaan huumekäryjä. Viime vuonna kävijöitä oli

15 000, joista 16 pidätettiin huumeiden takia. Suhteessa vähemmän kuin muilla kesäfestivaalilla", Parkkari toteaa.

Kahden vuoden aikana Koneistosssa ei ole raportoitu yhtään pahoinpitelyä tai raiskausta.

“Koneisto on äärimmäisen sivistynyt festivaali, mukana on vahva rakkauden teema. Viranomaiset ovat olleet tyytyväisiä. Kun kävijöiden keski-ikä lähenee 25 vuotta, jää teinihysteria ja kännisäheltäminen vähälle. Ulkomaisten lehtien reportterit ovat myös ihmetelleet rauhallista menoa ja sitä, että huumeita ei näy missään", Parkkari väittää.

Koneisto 26.–28.7.2002 Kaapelitehtaalla ja Hietaniemen rannalla. Kaapelitehtaan liput 35 euroa / pv ja 60 euroa / 2 pv. Lisätiedot www.koneisto.com

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi