Perinteet elävät ravintola Meicussa – Klassikkoannosten rinnalle nousi uusi yllättävä suosikki

Meilahteen vuonna 1946 perustettu Ravintola N:o 11 eli “Kuusihokki” on nyt Meiccu.

Meicussa on säilytetty ravintola N:o 11:n perinteikäs interiööri.
Meicussa on säilytetty ravintola N:o 11:n perinteikäs interiööri. Kuva: Meiccu

Kun tieto Ravintola N:o 11:n sulkeutumisesta tuli loppuvuodesta julkisuuteen, heräsi huoli siitä, miten käy yli 70 vuotta Meilahdessa toimineelle klassikkoravintolalle.

Aikanaan myös Kuusihokkina tunnetun ravintolan ruokalista oli täynnä suomalaisen gastronomian klassikoita, kuten pariloitua maksaa, vorschmackia, paistettuja muikkuja ja perinteisiä leikkeitä. Rehtiä suomalaista perusruokaa, jota ei pääkaupunkiseudulla enää monesta paikasta tässä laajuudessaan saa.

Ravintolan sisustuskin alkuperäisine Paavo Tynellin design-valaisimineen oli säilynyt lähes muuttumattomana jo vuosikymmenien ajan.

Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä uudeksi ravintoloitsijaksi ryhtyi Eija Salonen, ravintola-alan konkari, joka halusi ehdottomasti säilyttää ravintolan perinteikkään ilmeen ja pitäytyä ruokalistallakin totutulla klassisella linjalla.

Ravintola on nyt nimeltään Meiccu. Salia valaisevat tutut design-lamput ja pöytiä peittävät totuttuun tyyliin valkoiset pöytäliinat.

“Me ajateltiin, että ei ole mitään järkeä lähteä noin hienoa tilaa muuttamaan miksikään, kun tuollaista interiööriä ei saa enää mistään”, Salonen sanoo.

Salin täydeltä nostalgiaa

Vaikka Helsinkiin putkahtelee jatkuvasti uusia trendikkäitä ravintoloita jaettavine annoksineen ja alkuviineineen, perinteikkäillekin ravintoloille tuntuu riittävän vielä kysyntää.

Sen jälkeen kun Meiccu avattiin, kiinnostus ravintolaa kohtaan yllätti Salosen täysin. Hän oli varautunut rauhalliseen lähtöön, mutta omistajanvaihdoksesta kirjoitetut lehtijutut houkuttelivat paikalle runsain mitoin sekä uusia että vanhoja asiakkaita.

“On käynyt vanhempia ihmisiä, jotka ovat muistaneet, että ollaan käyty tuolla 50-luvulla ”, Salonen sanoo, ja kertoo samaan hengenvetoon pitkään naimisissa olleesta pariskunnasta, joka tuli paikan päälle muistelemaan 60-luvulla tapahtunutta ensikohtaamistaan.

Viikonloppubrunssi on houkutellut Meiccuun myös nuoremman polven meilahtelaisia.
Viikonloppubrunssi on houkutellut Meiccuun myös nuoremman polven meilahtelaisia. Kuva: Meiccu

Kortteliravintolana Meiccu toimii tärkeänä kohtaamispaikkana alueen asukkaille. Edellisten omistajien ajoilta on säilynyt paljon kanta-asiakkaita, jotka ovat löytäneet tiensä myös Meiccuun.

Etenkin viikonloppubrunssit ovat houkutelleet paikalle myös nuorempaa asiakaskuntaa.

“Brunsseilla on ollut mukava nähdä myös alueen lapsiperheitä viettämässä aamupäivää yhdessä.”

Klassikkoannokset kunniaan

Perinteitä vaalivalta ruokalistalta löytyy niin läskisoosia, pannupihvejä kuin chateaubriandiakin. Myös vorschmack oli ehdottomasti saatava listalle, Salonen kertoo.

Ensimmäistä ruokalistaa koostettaessa meinasi iskeä valinnanvaikeus, ja asiakkailta onkin jo ehtinyt tulla kyselyitä siitä, miksi esimerkiksi paistettu maksa ja oopperaleipä on jätetty listalta pois.

“Niitä ruokia, mitä haluaisi listalle, on ihan hirveän paljon, mutta kaikkea ei voi listalle laittaa, sillä se ei toimi”, Salonen sanoo.

Meicun tartar tarjoillaan perinteiseen tyyliin ilman turhia krumeluureja.
Meicun tartar tarjoillaan perinteiseen tyyliin ilman turhia krumeluureja. Kuva: Meiccu

Kevään kuluessa ruokalistaa vielä viilataan ja asiakkaiden toiveille pidetään korvat auki.

“Asiakkaiden toiveita kuunnellaan, koska heitä vartenhan me täällä ollaan”, Salonen vakuuttaa.

Risoton suosio yllätti

Perinteikäs ja suoraviivainen ruokalista on herättänyt asiakkaissa pääosin ihastusta.

“Eräskin rouva sanoi, että ihanaa, kun lautaselle tulee juuri sitä, mitä ruokalistalla lukee.”

Arkisin Meicussa tarjoillaan perinteistä kotiruokalounasta noutopöydästä.
Arkisin Meicussa tarjoillaan perinteistä kotiruokalounasta noutopöydästä. Kuva: Meiccu

Meicun listalta ei vielä ole noussut yksittäistä annosta, jonka kysyntä nousisi ylitse muiden, mutta etenkin muikut ja vorschmack tuntuvat maistuvan asiakkaille hyvin. Yksi yllättäjä kuitenkin löytyi.

“Se, mikä yllätti noista annoksista ihan täysin, on mustatorvisienirisotto. Ajateltiin, että sitä menee vain silloin tällöin, mutta sen menekki on aika valtaisa.”

Sienirisoton valtaisaa menekkiä saattaa selittää se, että se on Meicun ainoa kasvispääruoka.

Meiccu, Pihlajatie 34

1 kommentti

Ultzi

5.4.2019 01:40

Ravintolan sisustus on suojeltu. Seinien visakoivupaneelit ja Paavo Tynellin lamput on sisustuksen tärkeimmät asiat. Nyt lamput pilattu. Kattokruunuista poistettu kangasvarjostimet ja seinälampeteista lasikuvut. Ne pitää heti palauttaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi