Ravintolaäänestys 1999

Ja kaupungin paras ravintola on...

Kiihkeän vaalivuoden ensimmäiset tulokset tulevat tässä. Ravintolaäänestyksen suurimmat voittajat olivat Papa Giovanni ja Kaarle XII.

Vaikka lukijoiden mukaan kaupungin ravintolatarjonta ansaitsee jo kiitoksen, on tyytymättömyyttäkin ilmassa: palvelussa on parantamista.

Paras ravintola

1. Papa Giovanni (1.)
2. Cantina West (2.)
3. Santa Fé (-)
4. Helmi (-)
5. Kaarle XII (10.)
6. Planet Hollywood (3.)
7. Kaivohuone (-)
8. Kerma (-)
9. Mamma Rosa (-)
10. Helsinki Club (-)

Menestyivät myös: Baker´s, La Tour, Elite, Ostrobotnia, Tapasta, Raffaello, Farouge, Molly Malone´s, 10th Floor.
Suurimmat putoajat: Happy Days, 10th Floor
Yllättäjä: Bar Tapasta

...Papa!

"Henkilökunta, henkilökunta, henkilökunta", listaa Papa Giovannin päällikkö Kalle Ruuskanen ravintolansa menestyksen syitä. Eikä Ruuskanen väärässä ole. Italialaisen Papa Giovannin menestys jatkui myös Paras Henkilökunta-sarjassa, sijoitus hienosti kolmas. Papan henkilökuntaa on kiitelty hyvästä viiniosaamisesta. Se on seikka, jota ei ihan ensimmäiseksi uskoisi, koska valtaosa ravintolan tarjoilijoista on selvästi alle kolmikymppisiä auliisti hymyileviä hauskannäköisiä tyttöjä.

Ravintola nousi jo toissa vuonna Helsingin ruokaravintolabisneksen tähdeksi. Nyt Papa Giovanni myy noin tuhat annosta italialaista ruokaa päivässä. Ruuskasen mukaan ennätys on huikea 1500 annosta.

Ravintolan on löytänyt erityisen hyvin after work-väki, joka kestitsee itseään talon antimilla raskaan päivän jälkeen.
Papan suosituin annos on tällä hetkellä Hummerispagetti. Ravintolassa on ihastusta herättänyt 2000 litran akvaario, josta voi osoittaa päivällisensä.

Ruuskanen on aidosti sitä mieltä, että asiakas on aina oikeassa. Hän lienee Helsingin ainoita ravintolapäälliköitä, jotka eivät joudu punastelemaan lukiessaan keittiömestari Eero Mäkelän terveisiä (jutun lopussa).

Tämän listan yllättäjiä ovat nousun suurten joukkoon tehnyt Eerikinkadun Helmi ja kokonaan listoilta kadonnut entinen menestyskonsepti Happy Days, jolla on vahvistettujen tietojen mukaan remontti edessä.

Paras ruokaravintola

1. Papa Giovanni (1.)
2. Santa Fé (3.)
3. Cantina West (2.)
4. Omenapuu (5.)
5. Kynsilaukka (-)
6. Raffaello (10.)
7. Soup (-)
8. Lehtovaara (7.)
9. Maxill (-)
10. Helmi (-)

Menestyivät myös: Chico´s, Ostrobotnia, Namaskaar, Peking, Mamma Rosa
Suurimmat putoajat: Planet Hollywood, Colorado
Yllättäjä: Kynsilaukka, Soup

Hyvä ei synny hetkessä

Ravintola-alalla on hokema, jonka mukaan viiden vuoden välein tulisi muuttaa konseptia. Tämän sarjan tulokset osoittavat jotain aivan muuta. Ikä tuo uskottavuutta.

Voittoisan italialaisen Papa Giovannin (ikää kolme vuotta), texmex-osaajien Cantina Westin (8 vuotta) ja Santa Fén (8 vuotta) sekä Omenapuun (15 vuotta) jälkeen on nähtävissä pöytäliinapaikkojen rynnistys. Rintaman etunenässä niinikään kokeneet korkean ruokaprofiilin paikat kuin Kynsilaukka ja Lehtovaara.

Ruokaravintoloista kaikki paitsi Papa Giovanni ja Omenapuu ovat yksityisiä yrittäjävetoisia paikkoja. Ketjujen aika on ohi tai yksinkertaisesti suurista ketjuravintoloista ei saa niin hyvää ruokaa, että se porautuisi äänestäjien muistiin.

Paras baari

1. FiBa (9.)
2. Memphis (Erottaja) (-)
3. Kurki Bar (1.)

4. Baker´s (-)
5. Molly Malone´s (2.)
6. Bar 9 (7.)
7. Vastarannan Kiiski (-)
8. Janoinen Lohi (-)
9. Soda (4.)
10. Corona (5.)

Menestyivät myös: Vanha, Mother, Blue Room, Jump Inn
Suurimmat putoajat: Poppamies (3.)
Yllättäjät: Memphis, Vastarannankiiski

Drinkit maistuvat

Oh-hoh!

Uudenmaankadun 36 asiakaspaikan FiBa teki temput. Nousu yhdeksänneltä sijalta kärkeen kertoo ilmiöstä. Paradoksaalista, että ilmiön suurin aiheuttaja, Puolassa syntynyt baarimestari Jacek Piasecki on juuri perustanut WTC Palzalle oman baarinsa. Se ei kuitenkaan pelota FiBan baarimikko Petri Rauhalaa: "Drinkkien tai palvelun taso ei laske. Jasu on kouluttanut meidät niin hyvin."

Rauhalan mukaan asiakaskunta on paitsi Uudenmaankadun baareissa viihtyviä, myös suurelta osin ulkomaalaisia, joille halutaan näyttää kaupungin kenties parasta drinkkiosaamista. Vain Finlandia-vodkasta rakennettujen drinkkien suosituimpia ovat tällä hetkellä Caipiroska ja Strawberry Ivanov.

Sarjan kärjessä huomio kiinnittyy siihen, että neljä parasta baaria kuuluvat suurille ravintolaketjuille. FiBa Elannolle, Memphis ja Kurki SOK:lle ja Baker´s Primulalle. Olutkulttuurin vahvistumisesta kielii "kalaravintoloiden", Janoisen Lohen ja vastikään uudelle paikalle Mechelinikadulle avatun Vastarannankiisken, menestys.

Paras bailauspaikka

1. Kaarle XII (4.)
2. Helsinki Club (2.)
3. Kaivohuone (1.)

4. Manala (9.)
5. Hesperia (5.)
6. 10 th Floor (2.)
7. Heartbreakers (6.)
8. Vanha (-)
9. Lost & Found (-)
10. Soda (7.)

Menestyivät myös: Tavastia, DTM, Zetor, Planet Hollywood, Broadway Boulevard, Happy Days, König
Suurimmat putoajat: 10th Floor
Yllättäjä: Manala

6 ihmistä neliömetrillä

"Kalle" rynnisti. Eikä ihme. Alakerran Suomi-baarissa on torstaisin ja lauantaisin Helsingin suurin väestötiheys, kuusi ihmistä neliömetrillä. Mutta ei se pelkkä tunku, vaan meininki.

Tämäkin aviisi on jo ehtinyt suositella Kallea nähtävyytenä eurooppalaisille turisteille ja nimenomaan suosikki-iltoina. Näe Helsingin nuoret kauppa- ja oikeustieteilijät tanssimassa pöydillä, näe Suomen tulevaisuus laulamassa kahden promillen humalassa. Ilmiö on kestänyt - ja jos mahdollista - jopa vahvistunut vuodesta toiseen.

Oma mielenkiintoinen lukunsa on musiikki - suomipopin klassikoita, jotka täydentyvät tyylitajuisesti. Nyt Kallen potpuriin on liitetty mm. Ultra Bran "Sinä lähdit pois".

Paras edullinen

1. Dick Tracy´s (1.)
2. Stadin Kebab (9.)
3. Rax (-)

4. Santa Fé (-)
5. Ale-Pub (6.)
6. Iguana (3.)

Menestyivät myös: Mare Chiaro, Bottoms Up, Hesburger
Yllättäjä: Stadin Kebab

Nopea on kaunista

Dick Tracy´sin taika pitää. Noin vuosi sitten remontoitu ravintola on tunnettu nopeista svingeistään, pastoistaan ja salaateistaan. Palvelu on mutkatonta ja ruoka hyvää. Annokset tilataan tiskiltä ja maksetaan tilausta tehdessä. Palvelun taso vaihtelee, joskus saa hymyn, useammin ei. Tracy´sin asiakaskunta on profiloitunut selvästi nuoriin meneviin kaupunkilaisiin

Sarjan selvä yllättäjä oli City-käytävästä tuttu Stadin Kebab. Eikä kyseessä ole suinkaan turkkilaisen rantaleijonan sattumalta-suosituksi tarina. Paikan pomo - turkkilainen - Efe Mermer on koulutukseltaan MBA ja rautainen ravintolaliikemies. Stadin Kebab on ehtinyt jo versoakin. Toinen ravintola avattiin hiljattain Iso Roobertinkadulle.

Paras uusi

1. Erottajan Memphis
2. Soup
3. Ravintola Lasipalatsi

4. Metro
5. Töölöntorinkatu 2 (Motti)
6. Café Panorama
7. La Tour
8. Fame
9. Kiasma a´la carte
10. Mother

Smirnoffia ja burgereita

Jos jollakin kadulla tapahtui, niin Mannerheimintiellä. Kiasma ja Lasipalatsi saivat välittömästi suuren joukon ystäviä. Mestaruus meni sekin miltei Mannerheimintielle, Erottajan Memphisiin.

Memphis on saanut kehuja mutkattomasta palvelustaan ja muodikkuudestaan. Kun Kaivokadun Memphis on melting/meeting point, Erottajan Memphisillä on sielu, joka syntyy samanhenkisistä asiakkaista. Memphisin ravintolapäällikkö Mari Keskisen mukaan suosio selittyy osin myös Uudenmaankadun imulla.

Memphisin lounastajat ovat lähikortteleista, mutta iltaisin ja viikonloppuisin on vakiiintunut jo selvä kanta-asiakasryhmä. Keskisen mukaan Memphisin suosion kivijalka on burgerit ja vaihtuva drinkkilista. Erityisen suosion ovat saaneet - tästä eivät FiBan pojat tykkää - Smirnoffin maustetut viinat, mustaherukka, mustikka ja pepper.

Kim Heiniön Soup uusi viimevuotisen sijansa. Hieman erikoista. Toisaalta kannattaa muistaa, että Soup oli juuri avattu edellisen äänestyksen aikaan. Nyt ravintolan ovat löytäneet myös muut kuin kaikista nopeimmat edelläkävijäjoukot. Myös toinen Heiniön ravintola, juuri avattu Mother pärjäsi.Sijaluvulta neljä löytyy Metro, viime syksyn kohuttu ruoka- ja bailuravintola. Suuren tilan ja hieman syrjäisen sijainnin yhtälö ei ole toiminut niin kuin olisi pitänyt. Kaupungin ravintolapiireissä arvellaan yleisesti, että Metron omistuspohjassa tapahtuu pian muutoksia. Paremmin lienevät asiat Helsingin jetsetin ykköspaikaksi tituleeratussa "Motissa", Töölöntorinkadulla.

Merkille pantavaa oli myös, että hyvin pärjänneistä uusista ravintoloista poikkeuksellisen moni on keskittynyt hyvään ruokaan: Kiasma á la Carte, Ravintola Lasipalatsi, La Tour ja Soup.

Paras henkilökunta

1. Kaarle XII (3.)
2. Cantina West (2.)
3. Papa Giovanni (1.)

4. Santa Fé (8.)
5. Kaivohuone (-)
6. Helmi (-)
7. Hesperia (-)
8. Heartbreakers (7.)
9. Memphis, Erottaja (-)
10. Kynsilaukka (-)

Menestyivät myös: Omenapuu, Molly Malone´s, Planet Hollywood, Vanha, Soup, Maxill
Suurin putoaja: Planet Hollywood

Kanta-asiakas on paras

Kaarle XII:n henkilökunta jakaa mielipiteitä. He ovat kanta-asiakkaiden keskuudessa kuin perheenjäseniä, toisaalta satunnaiselle asiakkaalle palvelu ei näytä aina parhaita puoliaan. Kovin tunnettu Helsingin yössä on Kallen kahden jonon järjestelmä. Kantikset ovelta katsottuna vasemalla puolella ja muut oikealla. Kantiksien ydinjoukolle ei jonoa ole ollenkaan. Mutta kyllä baareissakin osataan. Kallen suurin legenda on nelikymppinen espanjaakin puhuva "Lissu" yläbaarista. Miehen omin sanoin: joskus se kantistunku on jo kiusallistakin. Myyminen jää vähiin.

Kantiksista pidetään myös muulla tavalla huolta. Muun muassa joka kevät ravintola järjestää juhlijajoukolleen hiihtoretken Pyhä-tunturille.

Kaarlen asemaa on epäilemättä vahvistanut piskuinen mutta tasokas ruokaravintola Kruunu, joka palvelee myöhään yöhön.
Yllätys ei ole, että myös kuningassarjan kärki - Papa, Cantina ja Santa Fé - pärjäsi. Cantina West dominoi tätä sarjaa vuosia mm. koripallovalmentaja Eero Saarisen opein: "Myy aina seuraavaa kertaa."

Paras etninen

1. Namaskaar (1.)
2. Himalaya (6.)
3. Persepolis (-)

4. Cantina West (4.)
5. Kabuki (-)
6. Santa Fé (7.)

Menestyivät myös: Farouge, Maithai, Maharadja
Yllättäjä: Himalaya

Aito intialainen kestää

Intialainen Namaskaar otti taas omansa.

Ravintolan pääosakkaan Rane Rönnbergin mukaan Namaskaarilla on jo kopioijia. Hyvästä keittiöstään tunnetun ravintolan asema näkyy mm. siinä, että monen intialaisen ravintolan kokki on ollut opissa Namaskaarin keittiössä. Ravintolan omat kokit ovat aitoa importia - pääosin Punjabista.

Pohjoisintialaiseen ruokaan erikoistuneen Namaskaarin peruslista on sama, uusia makuelämyksiä ja kokeiluja saa iltabuffet´sta.
Namaskaar on erityisesti nuorten 20-35-vuotiaiden naisten suosiossa. Oma kannattajakuntansa ravintolalla on myös kiekkopiireissä, HIFK:n joukkue. Toiseksi tullut Ratakadun nepalilainen Himalaya sai vain puolet Namaskaarin äänisaalista. Silti pienen paikan loikka kaupungin kakkoseksi on sarjan koko ravintolaäänestyksen suurimpia yllätyksiä.

Merkittävää oli myös Kabukin uusi nousu kohti kärkeä. Japanilaiseen on turha yrittää lounastamaan ilman pöytävarausta.

Paras kahvila

1. Café Strindberg (2.)
2. Café Esplanade (1.)
3. Café Engel (6.)

4. Ekberg (5.)
5. Ursula, Esplanadi (-)

Menestyivät myös: Erottaja, Café Lasipalatsi, Basement (Stockmann), Caffe Giovanni, Fazer
Suurin putoaja: Fazer (3.)

Kahvilakuhina alkaa

On myönnettävä, että Kahvila-sarjan tulokset ovat vuodesta toiseen toistaneet itseään. Välillä ykkösenä on käynyt kohtaamispaikka Strindberg, välillä jättipuusteistaan tunnettu Succés. Ensi vuonna on odotettavissa uutta kuhinaa. Kaupunkiin on jo tullut (Wayne´s Coffee, Meteori Café, Panorama) ja tulossa useita mielenkiintoisia kahviloita. Maxillin isäntä Nalle Hammar avaa kahvilan remontoituun Tennispalatsiin ja äänestyksen voittaja Café Strindberg uudistuu Kämpin korttelin remontin aikana.

Kilpailu siis kovenee ja asiakkaat voittavat niinkuin aina.

Tukholmassa näkyvä buumi valtavine kahvikuppeineen ja huippumuodikkaine kahviloineen on epäilemättä seuraava suuri asia Helsingin ravintolaelämässä.

Hyvä ruoka - onko sitä Helsingissä?

Meillä on uusia muodikkaita ruokaravintoloita, mutta ei ravintolakulttuuria, väittää Eero Mäkelä avoimessa kirjeessään Helsingin ravintoloille ja niiden asiakkaille.

Jos puhumme ravintolaruokakulttuurista ja sen mittaamisesta, niin kulttuuria on ravintoloille myönnettävä Michelinin tähti.

Tanskalaisille ravintoloille on myönnetty yhteensä seitsemän Michelin tähteä, ruotsalaisille kuusi, norjalaisille viisi, suomalaisille - ei ainuttakaan. Se on merkki kulttuurittomuudesta ja tylsyydestä. Sitä samaa tylsyyttä kuin iänikuinen mantra rehellisestä kansasta ja maailman puhtaimmista elintarvikkeista.

Helsingin ruokaravintoloiden väitetään olevan jo trendin harjalla. Mitä se on? Amerikkalaista mössöä? Vaiko sitä, että sotketaan kaikkea yhteen ja luullaan sitä fuusiokeittiön tuotokseksi, vaikka joudumme yhä kauemmaksi puhtaista hienoista mauista.

Kun muualla Euroopassa ylpeillään sesonkimenuilla, jotka rakentuvat jonkin paikallisen ja ajankohtaisen raaka-aineen varaan, Suomi tuo sesonkituottensa ulkomailta. Keskitalvella ruokia koristellaan Chilen mustikoilla ja Israelin mansikoilla.

Kuka uskaltaa rakentaa sesonkinsa suomalaisten raaka-aineiden varaan? Madetta talvella, raparperia syyskesällä. Ajatelkaapa.
Ja palvelu. Kuka uskaltaisi palvella hieman yli ilman vaivautumista? Kantaa aitoa huolta asiakkaan viihtyvyydestä? Hyvästellä?

Entä kaupungin ravintolakriitikot? Mikä koulutus heillä on? Roiskitaan kehuja, kun omaan makuun kolahtaa. Huonokin muuttuu hyväksi, kun ei ole parempaa saanut.

Toisaalta ravintolan henkilökunnan nimessä: kuka kouluttaisi asiakkaita?Varataan pöytä 15 hengelle. Jokainen tilaa itse, huutelee tarjoilijaa itse, maksaa itse ja tarkistaa laskun itse.Päälle ihmetellään, kuinka hidasta palvelu on.

Se siitä.

Muuten, joku fiksu on ehdottanut, että Helsingin ravintoloissa olisi kulttuurivuonna 2000 tarjolla mm. yhteinen menu. Voiko tasapäistävämpää ajatusta kukaan keksiä?

Rakkaudesta ruokaan,
Keittiömestari Eero Mäkelä, ravintola Kanavaranta

Kirjoitus on työstetty Eero Mäkelän monologista ravintola-alan Studia Restonomia-päivillä.

Lukijat: Palvelussa on parantamista

Pyysimme lukijoita äänestyksen yhteydessä kertomaan terveisensä kaupungin ravintoloitsijoille.

Ennen näkemättömästi kasvanut ravintolatarjonta saa jo varovaisen kiitoksen lukijoilta. Ennenkaikkea lisääntyneeseen ruokatarjontaan oltiin tyytyväisiä. Mutta: palvelu ei ole aina samalla tasolla kuin muu osa ravintolatuotteesta.

Ruokapaikkojen palvelua moitittiin liiasta asiallisuudesta ja hymyttömyydestä.

Pienten, omistajiinsa leimautuneiden paikkojen inhimillinen palvelu sai kautta linjan kiitosta. Erityisen tyytymättömiä oltiin portieereihin, joiden palvelua pidettiin ylenkatsovana ja ovimiehen omaa asemaa pönkittävänä.

Bailupaikkojen wc-tilat koettiin epäsiisteiksi ja naiset huusivat tapansa mukaan lisää eriöitä.

Useiden lukijoiden mukaan joissakin tasokkaissa ravintoloissa nuori, siististi pukeutunut ja hyvinkäyttäytyvä asiakas saa huonompaa palvelua kuin keski-ikäinen.

Koska tupakkalaki ja osasavuttomuus tulevat varmasti kuin kesä, oli vaatimus savuttomien ravintoloiden puolesta heikko.

Moni kiinnitti huomion myös kaupungin aamiaistarjontaan. Sitä pidettiin surkeana. Erityisesti toivottiin seisovia aamiaispöytiä.

Näistäkin asioista purnattiin

• Laajempi olutvalikoima ruokaravintoloihin.
• Hymyilkää hyvät asiakaspalvelijat!
• Fuusiokeittiöstä on tullut jo parodia. Aidot maut katoavat.
• Lisää freesejä istuskelu- ja tapas-paikkoja.
• MINNE KATOSIVAT HAPPY HOURIT?
• Lisää yökahviloita kaupunkiin.
• Mauton mainosjonokulttuuri elää yhä.
• Ravintolat ovat liian täynnä.
• Viinien hinta/laatusuhde kusee.
• Lisää savuttomia baareja.
• Hajunsyöjät veskeihin.
• Lisää kasvisruokia.
• Keskustaan muodikas tanssiklubi.
• NYLON TAKAISIN!
• Yöruokaravintolat puuttuvat.
• Tasokas yökerho aikuisille.
• Kahvilat auki aikaisemmin.
• City-lehti joka ravintolaan.
• Missä isot pihvit?
• Kanta-asiakkuutta ei arvosteta tarpeeksi.
• Perisuomalainen - vaan ei juntti - ravintola puuttuu.
• Ruokalistaan merkinnät laktoosipitoisista ruuista.
• Lisää hyvännäköisiä miestarjoilijoita!
• Enemmän sushipaikkoja.
• Kaupunkiin kiinalaisravintola, jossa ei soi kinuskipimputus.
• Rap/hip&hop -bailauspaikka puuttuu.
• Two Fingers- tequilaa saa harvasta paikasta.
• Omaperäisyyttä - mallia Bar Mockbasta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi