Ravintolaäänestys

Voittajat! Häviäjät! Yllättäjät! Täydellinen tulospalvelu Cityssä.

Kärjessä keikkuvat Santa Fé, Sling In, Yade, Helsinki Club, Papà Giovanni, Café Esplanad, kun 1648 lukijaa antoi äänensä vuoden parhaille ravintoloille yhdeksässä sarjassa.
Parannettavaakin löytyy. Äänestäjät haluavat monipuolisempaa musiikkia, puhtaita etnisiä ravintoloita ja ennen kaikkea parempaa palvelua.

Kohisten kärkeen!

Texmex-ruoka on muodostunut kaupungin kansallisruuaksi. Salsaa ja tortilloja saa pienimmistäkin lähikaupoista. Sitten vielä yksitoistavuotias texmex-ravintola Santa Fé nousee kuusi sijaa kaupungin parhaaksi ravintolaksi.

"En satsaisi tähän niin paljon, jos näkisin suosion hiipuvan", kertoo Santa Fén omistaja Henri Klimscheffskij.

Ravintola on ihanteellinen aloittelupaikka, jossa etenkin hyvinkoulutettujen naisseurueiden on nähty viihtyvän. Ruoka on edullista ja Aleksinpihalta on lyhyt matka keskustan bailupaikkoihin. Ulos pääsee sekä Pohjoisespan että Aikatalon puolelta. Kesämaanantaista torstaihin katetulla terassilla voi nauttia livebändeistä, jos vain mahtuu istumaan.

"Meillä on täyttä iltaviidestä yhteentoista. Puolilta öin rauhoittuu, kun ihmiset siirtyvät jatkamaan iltaa viereisiin yökerhoihin."

Ruokalistan suosituin ruoka-annos on vuodesta toiseen kookas kanafajitas, jonka tilaa joka neljäs asiakas.

"Halvimmankaan annoksen tilaajan ei tarvitse pelätä kahta porkkanaa ristissä lautasella. Pariin vuoteen ainoat valitukset ovat tulleet liian suurista annoksista", Klimscheffskij naurahtaa.

Kymmenen kärki on melkoinen sillisalaatti. Lukijat arvostivat yhtä lailla yökerhoa, rokkibaaria kuin gourmet-ravintolaakin. Makunsa kullakin. Huom! Top 10 -listalle nousi viisi uutta ravintolaa.

TJEU:Santa Fén Chicken Fajitas ja kesän terassibändit.

Paras Ravintola

1. Santa Fé
2. Papa Giovanni
3. Teatteri
4. On The Rocks
5. Kaarle XII
6. Manala
7. Helsinki Club
8. G.W. Sundmans
9. Cantina West
10. Kynsilaukka

Hesari hekumoi jälleen

Ei uutta bailumaassa. Helsinki Club on toista vuotta peräkkäin kaupungin trendibilettäjien ykköspaikka. Hesari oli äänestyksessä varsinkin alle kolmekymppisten miesten suosikki. Heiltä tuli kaksi kolmannesta äänistä.

"Asiakkaamme ovat ainakin henkisesti alle 30-vuotiaita", toteaa Helsinki Clubin ravintolapäällikkö Niko Hallamäki.

Hesarilla on jokaiselle jotain: suuri tanssilattia, yläkerrassa intiimi, sohvilla varustettu chillaushuone ja vieressä suomirockbaari Memphis.

Kesällä yökerhossa uusittiin äänentoisto. Teho kolminkertaistui 13 000 wattiin.

"Ei ihmiset sitä huomaa, mutta huonompikin kappale kuulostaa kunnon laitteilla hyvältä", Hallamäki uskoo.

Vaikka Hesari kerää tavallisia viikonloppubailaajia, niin se haluaa säilyttää uskottavuutensa myös klubbauksen edelläkävijöiden silmissä. Viime vuonna yleisön villitsi brittideejii Judge Jules. Tänä keväänä paikalle saapuu maailman parhaaksi deejiiksi valittu Tiesto.

"Puoli vuotta taisteltiin Tieston saamisesta paikalle. Haaveenani oli saada Boy George, mutta se ei onnistunut millään."

Mikonkadusta ei ole turhaan kohistu. Ravintolakompleksista nousi toiseksi rokkibaari On The Rocks sekä viidenneksi Sedu Koskisen Barfly. Aikuisemman väen ikisuosikki Kalle jätettiin tänä vuonna pronssille.

TJEU: Dj Tiesto Helsinki Clubilla 30.3.

Paras Bailupaikka

1. Helsinki Club
2. On The Rocks
3. Kaarle XII
4. Manala
5. Barfly
6. DTM
7. Teatteri
8. Lost & Found
9. Mocambo
10. Tiger

Voittaja remontissa

Toistakymmentä vuotta Espalla toiminut kahvila joutui sulkemaan ovensa viime joulukuussa saneerauksen tieltä.

"Rakennuksen kaikki kuusi kerrosta jouduttiin tyhjentämään, kun talon alla olevat puupaalut sementoidaan. Avaamme jälleen kesällä", kertoo Café Esplanadin omistaja Gunvor Backman.

Turistienkin suosiman kahvilan lehtihyllystä voi napata suurimmat eurooppalaiset sanomalehdet, kuten Le Monden tai Timesin. Kesällä Café Esplanadin piskuinen, kymmenen hengen terassi on suosittu näyttäytymispaikka ja viikonloppuiltoina kahvin voi nauttia rauhassa. Kahvilassa on klo 18 jälkeen 20 vuoden ikäraja.

Esplanadin legendaariset korvapuustit pysyvät samana vuodesta toiseen, mutta valikoimaa kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi leipiin haettiin mallia Lontoosta.

"Keitot ovat parin vuoden aikana olleet meille tärkeitä. Ulkomailla leipä ja keitto -lounas on vanha juttu, mutta vasta nyt se on tulossa tänne", uskoo Backman, joka omistaa myös Aleksanterinkadun Pick Up Delin sekä Korkeavuorenkadulle jo vuonna 1957 avatun Succésin.

Vaikka uusia coffee shopeja on avattu lähes jokaiseen kadunkulmaan, niin terävimpään kärkeen ne eivät vielä mahtuneet.

TJEU: Café Esplanadin lohikeitto.

Paras Kahvila

1. Café Esplanad
2. Café Strindberg
3. Wayne´s Coffee
4. Ekberg
5. Café Engel
6. Coffee House
7. Succés
8. Café Kiasma
9. Robert´s Coffee
10. Caffé Giovanni

Naisten suosikit

"Mitä? Jumpranhuitsis sentään! Letkauttelemme huumorimielessä asiakkaille tiskin takana ja näköjään pieni vittuilu ei ole haitannut ketään", hihkaisee Sling Inin toinen omistaja Jasu Piasecki.

Baarissa työskentelee vakituisesti kahdeksan baarimestaria.

"Henkilökunta valitaan fiilispohjalta. Ammattitaitoa tarvitaan tietysti, mutta jokaisen työntekijän täytyy olla persoona."

Persoonallinen palvelu kiinnostaa varsinkin naisia. Peräti 75 prosenttia äänistä tuli heiltä.

"Yli puolet asiakkaistamme on naisia. Meillä on vakiintunut kävijäkunta ja monet ovat ystäviämme ravintolapiireistä", tietää Piasecki.

Sling Inissä vakioasiakkaat saavat arvoistaan palvelua.

"Tunnemme kantiksia paljon kasvoilta, niin kuin hyvän baarityöntekijän kuuluukin. Usein pystyn suoraan ehdottamaan ´sitä tavallista´, kun muistan asiakkaan lempidrinkin."

Erityistä kiitosta sai lukijoilta jälleen myös Papá Giovanni. On The Rocksin ripeä henkilökunta singahti listalla viime vuodesta viisi sijaa kolmanneksi ja myös Teatterin, Santa Fén ja Kallen palvelu keräsi kehuja.

TJEU: Sling Inin henkilökunnan naamamuisti.

Paras Henkilökunta

1. Sling In
2. Papá Giovanni
3. On The Rocks
4. Santa Fé
5. Teatteri
6. Kaarle XII
7. Memphis
8. G.W. Sundmans
9. DTM
10. Cantina West

Drinkki-mestarit areenalla

Kaupungin Paras Baari on neljättä kertaa peräkkäin Jasu Piaseckin ja Kalle Alajoen ohjastama drinkkibaari Sling In. Bristolin kupeessa sijaitsevan ravintolahenkilökunnan kantisbaarin seinustalla on alati elävä top 30 -drinkkilista ja tiskin päässä drinkkikone, jolla voi selata yli 900 drinkistä mieleisensä.

"Melkein sata drinkkiä on lisätty listalle viimeisen puolen vuoden aikana. Yhden työntekijän toimenkuvaan sisältyy myös toimistopäiviä, jolloin uudet reseptit kirjataan koneelle", Piasecki kertoo.

Sling Inissa juodaan lähes 70 prosenttisesti drinkkejä. Ravintolaväen viimeisin villitys on papaijoista ja ananaskirsikoista tehty Forest Ivanov.

"Frozen-juomat pitävät pintansa. Tavanomaisen mansikan ja persikan lisäksi suosittuja ovat kiivi-, mango- ja banaanimaut."

Muut sijat menivät uusiksi. Teatterin kellobaari syrjäytti ikisuosikki Molly Malone´sin hopeatilalta ja uudet olutbaarit, Sir Eino ja Belge nousivat rytinällä listalle. Myös uudistettu baarivanhus Friday kipusi takaisin yhdeksän vuoden tauon jälkeen.

TJEU:Sling Inin Forest Ivanov -drinkki ja yli 900 juomaa sisältävä drinkkikone.

Paras Baari

1. Sling In
2. Teatteri
3. Molly Malone´s
4. Bar 9
5. Sir Eino
6. Belge
7. On The Rocks
8. London Pub
9. Praha
10. Friday

Pasta on parasta

"Italialainen ruoka on kevyttä, se sopii suomalaisille. Rennossa ilmapiirissä on helppo ruokailla", kertaa Papà Giovannin keittiömestari Petri Simonen Paras Ruoka -sarjan voiton syitä.

Tyytyväinen asiakas osaa myös kiittää. Ravintolan keittiö saa suitsutusta osaamisestaan jatkuvasti.

"Suoraan pöydästä lähetetään kiitoksia keittiöön päivittäin, mutta vielä enemmän tulee kehuja sähköpostitse", kertoo Simonen.

Papà Giovannin ruokien suosio on ollut niin huima, että keittiön menestysreseptit on koottu jopa kirjaksi. Ravintolan pastat ovat edelleen halutuimpia, mutta karitsan ja tonnikalan suosio on kasvanut tänä vuonna.

"Viiden vuoden aikana asiakkaiden laatuvaatimukset ovat kehittyneet, kun he ovat tottuneet käymään ravintoloissa", Simonen tietää.

Todellakin. Kaupungin makuhermot ovat kehittyneet. Tasokkaat slow food -keittiöt saivat äänestyksessä ansaittua huomiota. Kuudennelle sijalle kipusi Michelin-tähdellä palkittu ranskalainen gourmet-keittiö G.W. Sundmans ja sijaa ylemmäs Fredalla vuodesta 1987 menestyksekkäästi valkosipulilla maustettua ruokaa tarjoillut Kynsilaukka, joka ei juuri itseään mainosta. Viidakkorumpu riittää.

TJEU: Papà Giovannin pariloitu karitsanpaahtopaisti.

Paras Ruoka

1. Papa Giovanni
2. Santa Fé
3. Cantina West
4. Satkar
5. Kynsilaukka
6. G.W. Sundmans
7. Namaskaar
8. Amarillo
9. Eatz
10. Colorado

Ei intialaisen voittanutta

Namaskaar pitää pintansa kärjessä jo seitsemännen kerran peräkkäin.

Mikä on käsittämättömän menestyksen salaisuus?

"Intialaiset kokkimme eivät väännä ruokia suomalaiseen makuun sopiviksi. Meiltä saa aitoa intialaista ruokaa", kertoo ravintolan omistaja Rauno Rönnberg.

Kannattaa muistaa, että Manskulla aloittanut Namaskaar on jo ketjuuntunut neljäksi toimipisteeksi. Kesäkuussa uusi ravintola avattiin Bulevardille, lisäksi Namaskaarin löytää myös Sanomatalosta ja Aleksanterinkadulta. Ketjun näkyvyys on toista luokkaa kuin yksittäisen etnisen ravintolan.

"Etnisten ruokien kulutus lisääntyy koko ajan. Parhaat näkymät ovat puhtailla etnisillä keittiöillä. Esimerkiksi afrikkalaiset ruuat puuttuvat Helsingistä. Fuusiokeittiöitä on jo ihan riittämiin."

Lukijoiden makutottumukset ovat pysyneet muuttumattomina. Yhtään uutta ravintolaa ei puhkaissut kuuden kärkeä. Tosin nepalilaisen ruuan sanansaattaja, Satkar, ryntäsi Maithain ohi uhkaamaan Namaskaarin valta-asemaa.

TJEU:Namaskaarin iltabuffet-pöytä

Paras Etninen

1. Namaskaar
2. Satkar
3. Maithai
4. Mt. Everest
5. Himalaya
6. Kabuki

Yksi turkulainen, kiitos!

Hesburger ei lähtenyt pari vuotta sitten hampurilaisketjujen hintasotaan. Fiksu veto. Toisin kuin McDonald´s, perheyritys tahkoaa voittoa vuodesta toiseen. Edes Cityn lukijoiden tunteita kuohuttanut Carrols-ketjun myynti parempiin - tai ainakin turkulaisiin - käsiin ei estänyt vuoden 2003 Paras Fast Food -sarjan ylivoimaista voittoa.

"Olemme pitkään olleet Helsingissä oppositiossa, mutta nyt näyttää turkulaisuus hävinneen mielikuvista", kertoo omistaja Heikki Salmela.

Hesburgereissa kuluu kotimaista lihaa vuodessa 2 000 000 kiloa. Luku sinänsä ovat maankuulut majoneesit, joita on neljää eri makua.

"Emme ole pelkkiä hampurilaiskauppiaita. Teemme myös kaikki kastikkeet itse. Esimerkiksi kurkkumajoneesin resepti on jo 30 vuotta vanha ja paprikamajoneesin kehittelimme 1970-luvun lopulla. Reseptit ovat pysyneet muuttumattomana alusta alkaen."

Fast Food -sarjassa käydään kahden suuren ketjun valtataistelua. Seuraavat sijat jakavat toimivan konseptin kehittäneet pikaruokayrittäjät. Ja vaikka Hesen valtaamia Carrolseja on jäljellä enää kourallinen, sen muisto elää vahvasti sijalla kuusi.

TJEU: Hesburgerin paprikamajoneesi.

Paras Fastfood

1. Hesburger
2. McDonald´s
3. Subway
4. Wrong Noodle Bar
5. Chilli
6. Carrols

Keskuskadun kohtauspaikka

Center Inn -ketjun 400-paikkainen ravintola Yade avattiin keskikesällä Keskuskadulle. Stockmannia vastapäätä sijaitsevan Yaden baari on ollut alusta asti suosittu alle kolmekymppisten kohtauspaikka. Viikonloppuiltaisin samat 25-30-vuotiaat suunnistavat alakerran pääsymaksuttoman klubin kahden suuren olohuoneen kokoiselle tanssilattialle bilettämään 1980-luvun hittien tahdissa. Pienen baaritiskin lisäksi alakerrassa on 20 mustaa nahkaista nojatuolia sekä viisi beessiä plyysisohvaa hengähdystaukoja varten.

Yaden suomalaiseen makuun taivutettu aasialaiskeittiö on saanut myös ruokailijat liikkeelle. Pöytävaraus on suositeltavaa, mutta ilmankin pääsee sulavasti syömään.

"Iltaisin otamme varauksia vastaan, mutta osa pöydistä jätetään tarkoituksella tyhjäksi ilman varausta tuleville walk in -asiakkaille", kertoo Yaden ravintolapäällikkö Mika Riuttanen.

Lukijat kiittivät myös uusia olutravintoloita, Kluuvikadun Belgeä, Eteläespan Sir Einoa sekä Fredan London Pubia.

TJEU: Singapore wok ja lauantai-ilta klo 24.

Paras Uusi

1.Yade
2. Belge
3. Jam Jam
4. Grande Grill
5. Sir Eino
6. London Pub

Äänestäjät: Omaperäisyyttä! Parempaa palvelua!

"Jos ikäraja on 24, niin voisi katsoa, ettei siellä ole 18-vuotiaita."
Nainen, 25

"Lisää tanssipaikkoja aikuisille, joilla ei ole insinöörin tuloja eikä niiden liikakiloja."
Nainen, 32

"Lisää rokkipaikkoja, kiitos!"
Mies, 28

"Lisää puhtaita etnisiä ruokia!"

"Enemmän sisäänheittäjiä! Ravintolat voisivat kiinnittää huomiota portsareihin. He ovat palvelutehtävissä, mutta valitettavan useasti päässä jyllää vaan hormonit ja rahan himo."
Nainen, 24

"Mollyn ja Rocksin omistajille parhaimmat terveiset! Olette tuoneet kaupunkiin jotain ainutlaatusta!"
Nainen, 24

"Cross Kitcheniä on jo liikaa. Missä ovat uudet aasialaiset keittiöt?"

"24h-kiinalainen tarvitaan keskustaan!"
Mies, 22

"Omaperäisyyttä lisää!"
Mies, 39

"Musiikin suhteen enemmän vaihtoehtoja. Vieläkin liikaa europoppia."
Mies, 23

"Enemmän r´n´b/hiphop-musaa yökerhoihin."
Nainen, 24

"Helsingin ravintolavalikoima on parantunut ja monipuolistunut viime vuosien aikana. Hyviä olutbaareja on jo paljon, mutta kunnon viinibaari puuttuu aivan keskustasta."
Nainen, 24

"Palvelua voisi parantaa kautta linjan - nyt yksikään paikka ei säväytä, vaan jokapuolella palvelu tuntuu olevan kliinistä - ei asiakaslähtöistä ollenkaan."
Nainen, 26

"Kiinnittäkää huomiota erikoiskahvien laatuun. Monesti on kahvikoneen säädöt pielessä ja sen huomaa maussa."
Nainen, 34

"Palvelua kiitos. Ei kai asiakkaille puhuminen voi olla erikseen hinnoiteltua?"
Mies, 35

"Kouluttamatonkin mukava ja palvelualtis tyyppi voittaa 100-0 kankean ja tympeän ammattitaitoisen henkilön."
Nainen, 21

"Miksi melkein kaikissa ravintoloissa on luovuttu pöytäliinoista? Ne luovat tunnelmaa, ja siistivät yleisilmettä. Takaisin!"
Nainen, 23

"Vessoissa oltava tarpeeksi paperia, saippuaa ja käsipyyhkeitä. Muuten tulee tupenrapinat!"
Nainen, 23

"Tarjonta on hyvä, mutta ikärajoissa korjaamista. Miksi kaikki siedettävät paikat on K-24?"
Nainen, 21

"Kaupungissa on ravintoloita jokaiseen makuun ja mielentilaan. Kiitokset!"
Mies, 25

6 kommenttia

Tapailija

13.2.2003 17:04

"Tarjonta on hyvä, mutta ikärajoissa korjaamista. Miksi kaikki siedettävät paikat on K-24?"
Nainen, 21"
Syynä on, että suurin osa sun ikäsistä osaa pilata meidän vanhojen illat, ja niiden takia säkään et pääse sisään. Sorry.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tarjoilija

16.2.2003 18:41

"Palvelua kiitos. Ei kai asiakkaille puhuminen voi olla erikseen hinnoiteltua?"
Mies, 35

"Kouluttamatonkin mukava ja palvelualtis tyyppi voittaa 100-0 kankean ja tympeän ammattitaitoisen henkilön."
Nainen, 21

On turha huutaa palvelun perään, jos suomalaiset asiakkaat käyttäytyvät nykyään ravintolassa kuin idiootit, niin nuoret kuin vanhatkin. Mikään ei kelpaa ja kaikesta mahdollisesta valitetaan. Sitä saa, mitä tilaa ja hymyileminen maksaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sorvino

17.2.2003 15:47

Ikärajat on vältämätön asia, mutta minua harmittaa suunnattomasti, kun en pääse 24-vuotiaan poikaystäväni mukana kivoihin paikkoihin. Muutenkin tuntuu kohtuuttomalta, kun näkee tapauksia, joissa synttäri- tai polttariporukasta erotetaan yksi tai kaksi ´alaikäistä´ jäsentä muutaman hassun vuoden takia.
Vetoan teihin portsarit, älkää olko ilonpilaajia. Vain te ja sisälle tahtovat tietävät, mikä vuosiluku siinä ajokortista on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Toripolliisi

16.3.2003 14:22

Luulisi että tänne nettiin mahtuisivat myös muiden kaupunkien tulokset sillä oikeaa lehteä ei aina löydä mutta internet on aina olemassa.
nyt kuitenkin jää arvoitukseksi minkä ravintolan oululaiset äänestivät parhaaksi ja onko 45:n vai looppi tämän hetken pop paikka.
Aina meitä ei-helsiniläisiä syrjitään..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Annikaa

29.5.2003 12:53

Missä on Tampereen ja Lahden tulokset? Lisätkäähän nettiin..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kim

11.2.2018 21:45

Kevään odotusta kaikille,muistetaan nauttia en

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi