Suuri ravintolaäänestys 2015: Tampere

Me kysyimme. Te äänestitte. Esittelyssä Tampereen ravintolaäänestyksen voittajat.

Paras kahvila: Pella’s café

Reilu vuosi sitten avattu Pella’s Café tarjoaa vaihtoehdon ketjukahviloille Tampereen ydinkeskustassa. Pella’sista saa herkullista lounasta, ylenpalttista brunssia, monipuolisia leivonnaisia ja koko liudan gluteenittomia tuotteita.

KatriinaKattiPellas myöntää, että voittotitteli on ollut mielessä jo perustamisesta lähtien.

“Kun palkkasin työntekijöitä, sanoin heille, että tavoitteenamme on olla kaupungin paras kahvila. Voitto tuntuu hienolta!”

Pellakselle tärkeää on, ettei kahvila kuulu mihinkään ketjuun. Pienen yrityksen menestys tuntuu erityisen hyvältä, kun kaupungista löytyy kansainvälisten toimijoiden ketjupaikkoja. Pellas kehuu kahvilansa hyvää fiilistä ja mahtavia työntekijöitä innostuneesti. Hän uskoo, että Pella’s Cafén menestyksen salaisuus on tinkimätön asenne ja perinpohjainen aitous: oikeat karjalanpiirakatkin tulevat Pohjois-Karjalasta saakka.

“Haluamme tarjota parasta mahdollista kaupungin parhaalla paikalla. Mottomme on: aina tuoretta, aina parasta.”

Lisäksi yksi Pella’s Cafén toiminnan kulmakivistä on joustavuus. Jos tuotetta ei ole, niin se tehdään. Tällä hetkellä Pellas etsii parasta mahdollista vegaanisen kakun reseptiä.

Valikoimassa on poikkeuksellisen paljon gluteenittomia tuotteita, jotka on otettu valikoimaan pikemminkin niiden herkullisuuden kuin gluteenittomuuden vuoksi. Pellas kertoo, että keliaakikkoasiakkaat kiittelevät gluteenittomien herkkujen valikoimaa lähes itkuun pillahtaen.

Pella’s Café tekee yhteistyötä Pirkanmaan parhaaksi leipomoksi valitun oriveteläisen Café Herkkuhetken kanssa ja on ainoa paikka Tampereella, joka myy sen tuotteita.

“Suosittelen erityisesti pinaattivuohenjuustopiirakkaa.”

Paras kahvila TOP 5

 1. Pella’s café
 2. Pyymäen Oma
 3. Kaffila
 4. Fazer
 5. Cafe Europa

Paras ruoka: ravinteli Bertha

Ihastuttava ravinteli Bertha syöksyi suoraan tamperelaisten sydämiin heti perustamisensa jälkeen syksyllä 2010. Tämä ravintola ei ole ihan tavallinen.

Berthan lista vaihtuu sen mukaan, mitä keittiöön on hankittu. Jos haluaa sisäfilepihviä, kannattaa suunnata muualle, sillä Berthassa syödään usein poskea, niskaa ja sydäntä. Eläimestä kokataan Berthassa ekologisesti kaikki osat ja kun ne on syöty, keksitään keittiössä jotakin muuta.

Salin sielu on viinimestari, sommelier Pasi Mamia, joka on tamperelaisten mukaan kova läpänheittäjä. Hän kertoo, mikä Berthassa viehättää.

“Keittiön pojat käyttävät paljon mielikuvitusta ja tekevät tutuista raaka-aineista ja perinteisistä jutuista mielenkiintoisia, yllätyksellisiä luomuksia”, Mamia sanoo.

Menun sisältö on ruokailijalle aina yllätys. Listalla kerrotaan vain kolme raaka-ainetta, joita ruoassa on käytetty. Valittavana on 4 ja 6 ruokalajin menut, mutta annoksia voi halutessaan ostaa myös yksittäin.

Berthassa käytetään raaka-aineita sesongin ja esimerkiksi sen mukaan, mitä keittiömestarin äiti on sattunut sienimetsästä löytämään.

Menu vaihtuu 2-3 kertaa viikossa, joten jos Berthassa on maistanut lempiruokaansa, sitä tuskin saa uudelleen.

“Yksi ruoka on viiden vuoden aikana tullut takaisin”, kertoo Mamia. “Jaloviinajäätelö.”

Paras ruoka TOP 5

 1. Bertha
 2. Ravintola C
 3. Ravinteli Huber
 4. Nanda Devi

 5. 2h+k

Tuuli Hyvönen uskoo, että kissahulluus yhdistää.
Tuuli Hyvönen uskoo, että kissahulluus yhdistää.

Paras sisustus, paras palvelu: Kissakahvila Purnauskis

Suomen ensimmäinen kissakahvila avattiin Tampereen Tammelantorin laitaan vuoden 2014 syksyllä. Se toimii tällä hetkellä kotina kuudelle kissalle, jotka tulevat eri paikoista Suomessa. Purnauskis tekee kissojen saamiseksi yhteistyötä Kisu Ry:n kanssa.

Kahvilan asiakkailta peritään viiden euron rapsuttelumaksu, ja kahvilatuotteista maksetaan erikseen. Kahvin, teen sekä suolaisten ja makeiden leivonnaisten lisäksi Purnauskiksessa tarjotaan myös keittoja, salaatteja ja lämpimiä leipiä.

Purnauskiksen työntekijä Tuuli Hyvönen uskoo, että hyvän palvelun salaisuus on sen henkilökohtaisuus - ja tietenkin kissat.

“Koska kahvilassa on kissoja, asiakkaat haluavat tietää niistä. Purnauskiksessa jutellaan varmaan keskimääräistä enemmän asiakkaiden kanssa. Kissarakkaus yhdistää”, Hyvönen sanoo hymyillen.

Ei ole harvinaista, että kissakahvilan asiakas esittelee henkilökunnalle valokuvia omasta kissastaan. Lämmin ja henkilökohtainen kanssakäyminen on hyvää palvelua.

Palvelun lisäksi Purnauskiksella on hallussaan Tampereen parhaan sisustuksen ykkössija. Kahvilan leikkisästä sisustuksesta vastaa omistaja Tiina Aaltonen miehensä Markuksen kanssa. Seinillä on näytteillä kissa-aiheisia teoksia tekevien taiteilijoiden töitä.

“Ajatus on, että Purnauskis on kissojen valtakunta. Mystinen ja pehmeä.”

Paras sisustus TOP 5

 1. Kissakahvila Purnauskis
 2. Café Europa
 3. Fabric
 4. Sitko
 5. Public House Huurre

Paras palvelu TOP 5

 1. Kissakahvila Purnauskis
 2. Bertha
 3. Pikkubistro Kattila
 4. Kahvilla
 5. Vanha Monttu

Paras tulokas: Zeytuun

Tampereen ensimmäinen meze-ravintola Zeytuun avasi ovensa Tuomiokirkonkadulla viime vappuna. Äkkiä kaupungilla kuiskittiin ravintolasta, jonka ruoka on niin herkullista, ettei edes huomaa, ettei listalla ole lainkaan lihaa tai alkoholia. Lähi-idän maut ovat virkistävä uutuus tamperelaiseen ravintolaskeneen.

Ravintolan nimi on arabiaa ja tarkoittaa oliivia. Mutta mikä onkaan suosion salaisuus?

“Kaikki on tuoretta ja ruoat tehdään paikan päällä”, kertoo kokki Zeeno Sadeq kassalla työskentelevän serkkunsa kanssa.

Zeytuun on irakilaisperheen yhteinen yritys. Mukana ovat paitsi vanhemmat ja lapset, myös serkut. Palvelu on hyväntuulista ja lämmintä, ja tiskin takana hymyillään paljon.

“Tällaista ruokaa ei saa Tampereella muualta.”

Zeytuuniin kannattaa tulla paitsi ainutlaatuisen ruoan, myös henkilökunnan kauniiden, leveiden hymyjen vuoksi.

Paras tulokas TOP 5

 1. Zeytuun
 2. Kissakahvila Purnauskis
 3. Public House Huurre
 4. Fabric
 5. Sitko

Paras kasvisruoka: Gopal

Kun ravintola Gopal perustettiin Tampereen Tammelaan vuonna 1997, ei koko kaupungista taitanut löytyä yhtä ainutta koko kansan kasvisravintolaa. Sittemmin Gopal on saanut ansaittua tunnustusta kasvisruoan tunnettuuden lisääjänä ja tietenkin herkullisen ruoan ravintolana.

Nyt Gopaleja on Tampereella suuren suosion ja tungoksen tuloksena jo kolme. Ruoka myydään Gopalissa painon mukaan, mutta mitä syödään eniten?

“Suosituin tuotteemme on punajuuripyörykät, ne ovat herkullisia”, kertoo Mia Muhonen Tammelan Gopalista. “Myös intialaista kasviscurrya myydään paljon.”

Vaikka kasvisruoka lisää suosiotaan jatkuvasti ja asiakasmäärät kasvavat eksponentiaalisesti, löytyy Gopalin asiakkaista edelleen silloin tällöin niitä, jotka yllättyvät hyvästä ruoasta.

“Olemme rikkoneet ennakkoluuloja. Ihmiset kiittelevät mausteista, täyttävää ruokaa, josta ei tule ähky vaan hyvä olo.”

Paras kasvisruoka TOP5

 1. Gopal
 2. Zeytuun
 3. Nanda Devi
 4. Katmandu
 5. Pure bite

Paras yöruoka: Vaakon nakki

Legendaarinen Vaakon nakki on perustettu vuonna 1962. Ensimmäiset 20 vuotta se toimi liikkuvana nakkikärrynä, jota työnneltiin paikasta toiseen, kunnes vuonna 1982 se siirtyi nykyiselle paikalleen Pispalanharjulle.

Vaakon Nakki on siis paitsi suosittu ruokapaikka yötyöläisille ja myöhäisillan kulkijoille, myös merkittävä ruoka- ja kulttuurihistoriallinen instituutio. Suositussa Vaakon Nakissa ruokailu on kokemus, johon kuuluu olennaisesti myös jonottaminen.

“Asiakkaamme ovat hirveän kärsivällisiä ja tottuneet jonottamaan. Jonossa seisominen on melkein oma ohjelmanumeronsa”, kertoo Vaakon Nakin työntekijä Marita Lindroos.

Vaakon Nakin valikoimaa sanelee kokkauksessa käytettävä höyry. Suuri osa listan ruoista tehdään höyryllä - myös se kaikkein suosituin.

“Jos joku annos pitää erikseen mainita, kyllä se on legendaarinen Kivimies”, Lindroos kertoo.

Paras yöruoka TOP 5

 1. Vaakon nakki
 2. Tammelan grilli
 3. McDonalds
 4. Burger King
 5. Punjab

Paras bailupaikka: Ilona

Ilonan valtti on se, että se sopii kaikille. Viihdemaailmasta löytyy perusdisko, karaoke, soulbaari, kotimainen osasto ja niin edelleen. Yhden oven takaa löytyy neljä baaria ja yksi ruokaravintola. Valtavaan yökerhoon mahtuvat kaikki, ja kaikki ovat tervetulleita (kunhan ovat 24-vuotiaita).

Ilonassa järjestetään myös paljon keikkoja, ja sen lavoja ovat koristaneet muun muassa Egotrippi ja Sanni. Ensi vuonna yökerhossa järjestetään muuten tamperelaisittain harvinaista herkkua: pornoaiheinen roast, jossa kaikille annetaan, eikä kukaan jää ilman.

Vaikka Ilonaan mahtuu illanviettäjä jos toinenkin, kokeneet baarissakävijät kertovat, että viikonloppuiltoina kannattaa varautua jonoon. Toisaalta samojen tyyppien mukaan jonossakin on jo hyvä meininki.

Paras bailupaikka TOP 5

 1. Ilona
 2. Klubi
 3. Doris
 4. Jack the Rooster
 5. Roska

Paras etninen: Nanda Devi

Näsilinnankadun Nanda Devi on muuten sattumoisin niin hyvä ravintola, että jopa Anssi Kelan tiedetään kehuneen sitä Facebook-päivityksissään. Tiettävästi suosittu muusikko vierailee kyseisessä ravintolassa aina Mansessa käydessään. Ruoka on hyvää ja tulista. Mikä on herkullisuuden salaisuus?

“Emme koe että meillä olisi salaisuuksia!” kertoo Sonja Singh Nanda Devistä. “Teemme ruokaa rakkaudesta ja intohimolla. Pyrimme pitämään laadun hyvänä ja tasaisena. Kiitämme suuresti asiakaskuntaamme tästä kunniasta.”

“Suosituimmat annoksemme ovat kanaruoista Nanda Devin Tikka Masala ja kasvisruuista Saag Paneerwala. Suosittelemme kokeilemaan listaltamme useita erilaisia annoksia, jotta kastiketyyleihin ja mausteisiin pääsee tutustumaan. Kastikkeen kylkeen tietenkin suosittelemme vastapaistettua naan-leipää.”

Paras etninen TOP5

 1. Nanda Devi
 2. Katmandu
 3. Zeytuun
 4. Malabadi
 5. Maruseki

Paras kortteliravintola, paras baari: Vanha Monttu

Tamperelaisklassikko Monttu viehättää kävijöitä jatkuvasti helposti lähestyttävällä, rujolla olemuksellaan. Monttu ei liene kaupungin hienostuneimpia paikkoja, muttei sen tarvitsekaan. Muut hoitavatkoon etikettipuolen. Monttuun voi tulla kuka tahansa ja ottaa siellä rennosti. Jo yli 20-vuotias pubi on suosittu tamperelainen olohuone, jonka viihtyvyydestä vastaa ystävällinen henkilökunta.

“Montun salaisuus on se, että me panostamme asiakkaisiin”, sanoo ravintolapäällikkö Jonna Numminen.

“Huolehdimme kanta-asiakkaistamme sen sijaan, että haalisimme uusia. Asiakkaat ja henkilökunta tekevät baarin”, Numminen lisää.

Montussa järjestetään maanantaisin perinteinen pubivisa, jonka palkintoina jaetaan lahjakortteja ravintolan alkoholittomiin tuotteisiin sekä muita monipuolisia palkintoja kuten leffa- ja lätkälippuja sekä hotellilahjakortteja.

Montussa saa leppoisan seuran ja hyvän juoman lisäksi nauttia myös livemusiikista, ja mikä parasta, samalla lavalla voi esiintyä niin naapurin kellaribändi kuin kuulu manselainen legendakin - esimerkkeinä mainittakoon Mikko Alatalo ja Kari Peitsamo. Montussa pääsee myös itse laulamaan suosittuina karaokeiltoina. Jos mahtuu.

“Haluan hurjasti kiittää äänestäneitä”, Numminen sanoo ja jatkaa: “Ja mainostaa sitä, että meillä on kaupungin paras bisneslounas. Höyrymakkara, kaksi euroa!”

Paras kortteliravintola TOP 5

 1. Vanha Monttu
 2. Kahvilla
 3. Public House Huurre
 4. Wanha Tappi
 5. Soho

Paras baari TOP5

 1. Vanha Monttu
 2. Doris
 3. Ruby & Fellas
 4. Cafe Europa
 5. Teerenpeli

Paras brunssi: Hullu Poro

Hullun Poron mainetta niittäneellä brunssilla luotetaan monipuolisuuteen ja määrään.

Lauantaisin Porossa voi bailata tappiin asti, ja vastapainoksi sunnuntaisin Koskikeskuksen yläkerroksissa saa mättää niin paljon kuin pystyy neljän tunnin ajan. Jos ei tällä darra parane, ei millään.

Hullun Poron brunssilta löytyy monipuolista herkkua kaikenkokoiseen nälkään. Tilaan ovat tervetulleita niin nuorisoporukat kuin lapsiperheetkin - hipstereitä näkyy vähemmän. Kaiken kansan brunssi ei takuulla jätä vatsaa tyhjäksi.

Paras brunssi TOP 5

 1. Hullu Poro
 2. Fazer
 3. Café Pispala
 4. Kahvilla
 5. Tammer

Kuva: Jukka Vahter.

Paras terassi: Jack the Rooster

Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä ennenkin runsaasti ääniä kerännyt Jack the Rooster ansaitsee kyllä tittelinsä. Ei manselainen terassi ole terde eikä mikään, jollei sen maisemiin kuulu Tammerkoski tai jompikumpi järvistä.

Jack the Roosterista avautuu varsinainen kansallismaisema, sillä lähes saman näkymän voi bongata vanhasta kahdenkymmenen markan setelistä.

Ruusterin terassille paistaa koko illan, joten siellä viihtyy tunnin jos toisenkin. Siinä, missä itse baarissa kuullaan enemmän rokkikeikkoja, on terassi enemmän jokamiehen paikka. Terassilla voi piipahtaa töiden jälkeen tai jäädä paistattelemaan koko päiväksi, sillä tälle terassille voi tilata myös ruokaa.

Suosittelemme aurinkorasvaa, sillä Ruusterin katveessa ei juuri tuule. Kesä, tule jo!

Paras terassi TOP 5

 1. Jack the Rooster
 2. Passion
 3. Telakka

 4. August von Trappe
 5. Paapan kapakka

Paras keikkapaikka: Klubi

Elävän musiikin tyyssijana jo lähes 30 vuotta toiminut Klubi voitti parhaan keikkapaikan äänestyksen jo kolmatta kertaa perätysten. Vuodesta 2001 Klubin toimintaa on pyörittänyt Tampereen Kulttuurikamari Oy.

“Uskon, että Klubin suosion salaisuus on monipuolisuus. Tarjoamme musiikkia mahdollisimman laajalla skaalalla ja pyrimme keräämään eri genreistä alansa parhaimmat lavalle”, kertoo Klubin ohjelmapäällikkö Tero Viikari soundcheckin keskeltä.

Viikari hehkuttaa Klubin keikkatarjontaa, muttei osaa valita näkemiensä vetojen joukosta suosikkiaan.

“Livekeikka on uniikki kokemus, joten niitä on vaikea vertailla. Jokainen keikka on omalla tavallaan ainutlaatuinen.”

Vaikka Klubilla on vähintään neljä ohjelmailtaa joka viikko, on se muutakin kuin keikkapaikka. Arkisin ravintolassa tarjoillaan lounasta, lauantaisin brunssia ja muina aikoina se toimii kahvilana. Loppuillasta Klubi on kaupungin parhaimmistoon kuuluvia diskoja.

Paras keikkapaikka TOP 5

 1. Klubi
 2. Pakkahuone
 3. Yo-talo
 4. Jack the Rooster
 5. Telakka

Paras katuruoka: Jörn’s Döner

Veli-Pekka Virtanen ihastui Berliinissä paikalliseen kebabiin ja päätti tuoda sen viime kesänä Suomeen - tarkemmin sanottuna Tampereen Laukontorille.

“Tarkoituksena oli myydä vähän erilaista kebabia, berliiniläistä kanadöneriä”, Virtanen kertoo.

Jörn’s Döner -ruokavaunu löysi paikkansa heinäkuussa Tampereen keskustassa ja sai heti melkoisen suosion. Vaunusta saa kahta kebabia: kanadöneriä ja kasvisdöneriä.

Tamperelaisten harmiksi suosittu dönervaunu on tällä hetkellä talviunilla, mutta liiketilaa etsitään. Vielä ei Jörnin dönereistä pääse siis nauttimaan, mutta hyväähän kannattaa odottaa. Miltä voitto sitten tuntuu?

“Voitto on hieno kunnia! Kiva, että ihmiset ovat äänestäneet.”

Paras katuruoka TOP 5

 1. Jörn’s Döner
 2. Bar Burrito
 3. Nakkifakiiri
 4. Vaakon Nakki
 5. Tammelantorin grilli

Smartum & Paras lounas: 4 vuodenaikaa

Tampereen Kauppahallissa vuoden 2005 alussa aloittanut ranskalaistyylinen lounasravintola 4 vuodenaikaa luottaa rehtiin bistromeininkiin.

Ravintolan taustalla on kansainvälinen tamperelaistiimi, joka on saanut tukevan jalansijan tamperelaisten ruokailijoiden sydämissä - eikä suotta.

Ravintolan bouillabaissea kuvaillaan sanoilla täydellinen ja jumalainen. Se lieneekin syy siihen, ettei Kauppahalliin tahdo aina mahtua syömään.

4 vuodenajasta saa ronskia, hyvää ruokaa ympäristössä, jossa istutaan kylki kyljessä ja nautitaan lasi viiniä ruoan kanssa. Ruoka on kohtuuhintaista ja takuulla aina herkullista.

Ravintolan viereen perustettiin pari vuotta sitten herkkupuoti 4 Deli, josta voi ostaa itse tehtyjä, autenttisia raakamakkaroita. Puoti perustettiin, jotta Tampereelta saisi hyvää makkaraa. Sen valmistusta delissä voi seurata omin silmin. Delin yhteydessä on myös hodaribaari, joka toimii vaihtoehtona itse ravintolan à la carte -lounaalle.

Lisäksi Neljällä Vuodenajalla on 4Cateringin pyörittämä, buffet-tyylinen pikkusisko Pyynikillä, Suomen Trikoon vanhassa trikootehtaassa.

Paras lounas TOP 5

 1. 4 vuodenaikaa
 2. Hullu Poro
 3. Pikkubistro Kattila
 4. Fabric
 5. Swagath

 

5 kommenttia

Rajaportinvalvoja

21.12.2015 18:22

Café Pispala, Le Pot, Tuoppi ja Pulteri kuuluisivat ilman muuta listalle (tai listalla korkeammalle), mutta ilmeisesti äänestäjäkunta on aika nuorta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sienitukka

26.12.2015 09:13

Taitaa tosiaan vaikuttaa paljon äänestäjien ikäjakauma. Paljon hyviä puuttuu joukosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kari K

1.1.2016 00:31

Uusi Aitoleipä tulee nousemaan listalle. Olen kolmesti käynyt ja ensinnäkin kohtuuhintainen, tyylikäs ja hyvä palvelu

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Durruti

4.1.2016 21:18

Ihan ihme lista :D Puuttuu kaikki omat kantikset Vastavirta, Alanya, Kujakolli, Jalla jalla, Näkötorni... Monttu sentään mainittuna.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AnttiH111

21.1.2016 15:58

Ihmetyttää miten Punjab voi olla tuolla yöruokalistalla. Kaksi kertaa olen paikalle eksynyt. Ensimmäisellä kerralla rautatienkadulta mukaan tarttui pienen rullakebabin kera ripuli ja toisella kerralla sain kirkkokadulta rullakebabin pöytääni ~10 sekunttia tilaamisesta. Nopea palvelu on aina plussaa, mutta folion sisältä löytyneet hampaanjäljet olivat itselle aivan liikaa. Pienen sananvaihdon ja lentävän rullakebabin jälkeen onkin onneksi porttikielto koko paikkaan tällä hetkellä. Ennemmin syön soraa pihalta, kun haen ruokaa tuolta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi