”Niille ei voi väläyttääkään myöhästymisen mahdollisuutta”, Kaivohuoneen uusi isäntä Sedu Koskinen sanoo rakennusmiehiinsä viitaten ja laskeutuu Vintiltä ravintolasalin laastipölyyn. Aikaa avajaisiin on yhdeksän vuorokautta eikä päätetyöntekijä osaa unta nähdä, että paikka on 210 tunnin päästä auki asiakkaille.
”Näin tässä aina käy. Miehet pystyvät uskomattomaan loppurutistukseen”, Koskinen sanoo, ja häntä on uskottava. Tuo entinen rakennusyrittäjä, nykyinen ravintolamoguli, joka ajaa työmaalle Porsche Cayennella ja katsoo aikansa Rolexista, on ollut mukana remontin jokaisessa vaiheessa. Joka luulee Sedun polkaisevan yöravintoloitaan käyntiin vasemmalla jalalla, on pahasti väärässä. Koskisen kännykkä laulaa taukoamatta, silmät punottavat pölystä ja liian vähästä levosta. Se on Koskinen, joka vetää aamuyhdeksän työmaakokoukset. Se on Koskinen, joka on suunnitellut art deco -henkiset fasettihiotut peilit naisten wc-tiloihin.
Ja maaginen art deco on Kaivohuoneen uusi taikasana. Jos hyvin käy, Kaivohuone saa vihdoinkin ansaitsemansa ilmeen, sillä Koskinen on tehnyt kotiläksynsä. Hän kertoo suvereenisti vanhan rakennuksen historiasta, sen alkuaikojen noususta venäläisten ja keskieurooppalaisten suosimaksi kylpylän juhlatilaksi, jonka suosion kolera-epidemia romahdutti
”Haemme samaa henkeä, joka täällä on vallinnut 1800-luvun lopulla.”
Ravintolasalin sisustuksessa on käytetty teeman nimissä tummaa tammipuuta, luonnonvalkoista ja vaniljaa. ”Tähän tulee valkoiset nahkatuolit”, Koskinen sanoo ja viittilöi entisen uima-altaan kohdalla näkymään siniselle merenlahdelle. Tilojen rytmityksessä Koskinen on luottanut kokemukseensa yöravintoloiden rakentamisessa.
”On oltava avaria tiloja ja intiimimpiä paikkoja, joissa ihmiset pakkautuvat yhteen.”
Kaivohuoneen sisätiloihin on remontin myötä saatu lähes 200 asiakaspaikkaa lisää. Ravintolasta löytyy nyt peräti kolme vip-tilaa: puoliympyrän muotoinen terassi kivijalan päällä, alakerran vip-tila länsiseinällä ja yläkerran Vintti. Vipit tunnistetaan kasvoista tai vieraslistasta, ei muovista.
Nälkäisiä palvellaan sunnuntaibrunchilla ja buffet´lla, joka on katettu kello neljästä iltayhdeksään. Keittiötä johtaa Jyrki Sukula, joten odotukset seisovalle päivällispöydälle ovat korkealla. Sukulan startti on puhutteleva: avajaisia juhlistetaan 1880-luvun menulla.
Kaivohuoneen ilmettä on kesäisin rasittanut vaatimaton terassi. Nyt alkaa uusi aika, Koskinen lupaa. Toden totta on pieni kulttuuriteko korvata terassin tummat mainosmarkiisit luonnonvaaleilla päivänvarjoilla. Lisäksi itäsivun pensaikon siistiminen avaa terassia kutsuvasti ohikulkijoille. Terassituopit ovat joidenkin ortodoksien harmiksi kestomuovia, vaikka terassin kiveys perusteleekin valinnan.
Kaivohuoneen remonttiin on kulunut kaksi miljoonaa euroa. Yksin tanssilattian äänentoisto imaisi vanhan miljoonan. Vaikka kokonaisinvestointi on suuri, ei se yllä lähellekään kaikkien aikojen helsinkiläistä kärkeä.
Kun Kaivohuoneen yleisökausi syyskuun lopussa päättyy, alkaa yksityistilaisuuksien sarja. Arvatkaa, missä City-lehti viettää Kaupungin Paras -juhliaan lokakuussa?
Ravintola Kaivohuone avaa 24.4.
Kas näin
- Asiakaspaikkoja
Sisällä: 750
Terassilla: 400 - Ikäraja
Keskiviikkona ja perjantaina: K20
Torstaina ja lauantaina: K24
Terassi auki päivisin säävarauksella. - Baarit
Sisällä: 6
Terassilla: 1 - Ruoka
Maanantaista lauantaihin buffet klo 16–21. Noin 25 euroa.
Sunnuntaisin brunch klo 12–16. Noin 25 euroa.
Annoksia myös grillistä. - Muuta erikoista
Kaupungin suurin hissipeilipallo (halkaisija 1 m).
Esiintymislavalla baari.
Lauantaisin Koffin
päiväklubi.
Terassilla dekoratiivinen uima-allas Pool Party -iltoina.
Ravintolan historiasta julkaistaan kirja joulukuussa. - Olutindeksi
0,4 litran tuoppi 5 euroa. - Omistajat
Kaivohuone Oy:llä kymmenen vuoden vuokrasopimus. Kaivohuone Oy:n omistavat tasaosuuksin SK Ravintolat Oy ja Kassiopeia Oy.