Kaikki palmuöljy ei ole pahasta

Palmuöljystä on olemassa myös sertifioitu, ekologinen ja eettinen vaihtoehto. Se on vastuullisen lisäksi myös huipputerveellistä.

Palmuöljy puristetaan öljypalmun hedelmän sisällä olevasta siemenestä.

Palmuöljy on monen pahan alku ja juuri. Sitä käytetään niin monessa ruoka- ja kosmetiikkatuotteessa, että on hankala selvittää, missä sitä ei olisi. Sen viljelypinta-ala on kasvanut viime vuosina valtavasti tuhoten maapallolle arvokkaita sademetsiä. Monet indonesialaiset eläinlajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon siksi, että niiden elinalueita kaadetaan palmuöljyn tuotantoon tarkoitettujen plantaasien vuoksi. 

Palmuöljyn totaalinen boikotointi ei ammattilaisten mielestä ole kuitenkaan ratkaisu ongelmaan. Palmuöljy korvattaisiin silloin toisilla öljyillä, joita varten tarvittaisiin yhä enemmän vljelypinta-alaa ja palmuöljyn viljelymaiden väestön elinkeino vaarantuisi. Parempi ratkaisu on tehdä kuluttajavalinta ja vaatia kauppiailta kestävästi tuotettua palmuöljyä. 

Siksi WWF on kehittänyt RSPO-sertifikaatin, joka takaa palmuöljyn ekologisen ja eettisen tuotannon. Suomalainen Bon Tuonti Oy sai sertifikaatin viime syyskuussa, ja öljy tuli lokakuussa kauppoihin. Bonred-niminen punainen palmuöljy tuodaan Suomeen Malesiasta, ja sen kaikkien tuotantovaiheiden eettisyys on taattu. RSPO-sertifikaatti on osoitus kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta tuotannosta. Bonred-öljyn valmistuksessa otetaan huomioon metsien hyvinvointi sekä eliöstön ja kasvuston monimuotoinen säilyminen. Arvokkaita sademetsiä ei hakata plantaasien tieltä. Ympäristön lisäksi myös työntekijöistä pidetään huolta. 

Kun palmuöljy on eettistä, ekologista ja laadukasta, on se myös huipputerveellistä. Punainen palmuöljy sisältää runsaasti luonnollisia karoteeneja, se säilyy poikkeuksellisen hyvin ja sen suutuntuma on monia muita öljyjä miellyttävämpi. Lisäksi se sisältää E-vitamiineja, K-vitamiinia, Q10:tä, skvaleenia, fytosteroleja, flavonoideja, fenolisia happoja ja glykolipidejä. Se soveltuu moneen ruoanlaitossa, se kestää kuumennusta ilman, että sen maku härskiintyy ja se antaa ruoalle kauniin värin.

Vastuullisen palmuöljyn leviämiseksi kannattaa suosia sertifikaattia käyttäviä yrityksiä ja kysellä tuottajilta ja kauppiailta öljyjen alkuperästä. Vaikka boikotointi ei ole ratkaisu, voi viestin lähettää vastuullisella ostokäyttäytymisellä.

Suosittelemme