Blogi

Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2007.

Pussikaljanovelleja - 1  1

Utuinen syksyaamun henkäys puhalteli väsyneen korttelin kulahtaneita nurkkia samaan tapaan kuten niin useana päivänä aikaisemminkin. Sellainen mitäänsanomaton, ei-miltään-maistuva päivänpoikanen ei millään muotoa houkutellut häntä heräämään, semminkin kuin joltisenkin ikävältä tuntuva, takaraivon ja hiusrajan välistä koputteleva resonanssi enteili poikkeuksellisen pahalaatuisen alkoholimyrkytyksen, krapulaksikin mainitun, ikävän olotilan, tuloa.

Raottaessaan varovasti vasenta, unihiekan kiinnimuuraamaa silmäkulmaansa kohti auki-asentoa, hän mietti, jokapäiväiseen tapaansa, hyviä, huonoja, sopivia, ja ennen muuta, epäsopivia tai suorastaan sopimattomiakin keinoja välttää herääminen ja ylösnouseminen. Sopivien syiden sekaisessa synospsikasassa sukellellessan hän eksyi ajatuksissaan, ja alkoikin seuraavaksi punnitsemaan sitä mahdotonta energiamäärää joka häneltä on näinä kahtenakymmenenä työssäolovuotenaan mennyt lähes päivittäin, ainakin työpäivittäin, tähän samaiseen ajatusleikkiin, jota voisi alkaa ehkä tässä vaiheessa elämäänsä jo pitämään enemmänkin heräämisrituaalintapaisena toimintona kuin niinkään tarkoitustaan vastaavana käyttäytymismallina.

Ja kuten niin useana päivänä aikaisemminkin, hän, ennakko-odotuksistaan ja –toiveistaan huolimatta, sai kuin saikin sekä vasemman että oikean silmänsä auki, onnistuen myös pitämään niitä auki, jopa hetkittäin yhtäaikaa. Konemaisesti; ei mitenkään tahdonalaisesti vaan ikään kuin katossa kiinni olevan näkymättömän langan vetovaikutuksesta, hän havaitsi nousevansa puoli-istuvaan asentoon. Kun hän tajusi, että tämä toiminto sujuu ilman aivojen erillistä käskyttämistä, hän antoi itselleen luvan poiketa takaisin ajatustensa harhapoluille puntaroimaan ihmisiä, jotka aloittavat aamunsa päivittäin joogaamalla, jumppaamalla, teutaroimalla mielipuoleisesti jonkun videolla tai dvd:llä hyppivän, takuuvarmasti jossain aineissa olevan, enemmän plastiikkakirurgin pöydällä kuin salilla aikaansa viettäneen silikoniblondin tahdissa. Hulluja on moneen lähtöön lipsahti hänen suustaan, ja tämän itselleen ääneen sanotun, väistämättä todenperäisen lauseen kuuleminen sai hänet naurahtamaan itselleen, toden totta, saatoi olla että hänkin kuuluisi siihen samaan liian pitkähihaisia paitoja pehmustetuissa huoneissa käyttävään porukkaan.

Lähdöstä puheen ollen, tai jos nyt ajatellaan, että puheella tässä viitataan heräämistä yrittävän päähenkilömme ajatuksiin, olisi tärkeää tai melkein tärkeää, että hän saisi vielä tahtomatta, tahtoen tai tahdosta riippumatta myös jalkansa, nuo kotonaan liikkuvan ihmisen kohtuullisen välttämättömät apuvoimat, mielellään molemmat samaan aikaan, peittoalueen ulkopuolelle ja vasten tuota kylmää sekä kalseaa, varmasti inhottavan tuntuista parkettipintaa.


EasyFlashes -10  1

Mentiin perheen kanssa Ikeaan. Siitä tuli ikimuistoinen reissu.

Yritin kyllä pullikoida vastaan kaikin voimin, mutta vaimo oli jo päätöksensä tehnyt. Uhkasi ulkoruokinnalla. Mokoma. Tiesi, että taipuisin kuitenkin lopulta. Ja oli oikeassa, jälleen kerran.

Minä inhoan kaupassakäyntiä: vaatekaupassa käyntiä, ruokakauppojen ruuhkia, alennusmyynneissä tappelevia ihmisiä, jättimäisiä kodinkoneliikkeitä, kategorisesti kaikkia ostosreissuja. Viinakaupassa suostun käymään, mutta sielläkin pitkin hampain.

Jätettiin jälkikasvu lapsiparkkiin. Minä jäin mielenosoituksellisesti kahvilaan istumaan. Viereiseen pöytään istahti kohtalotoveri, samanikäinen mies. Katsoimme vaimojemme loittonevia selkiä vaieten. Nyökkäsimme toisillemme, tervehtien. Kaveri esittäytyi Tompaksi. Tomppa osoittautui mukavaksi kaveriksi. Päätettiin mennä seuraavalla viikolla kaljalle.

Tomppa oli samanlainen tossun alle tallattu insinööri kuten minäkin. Huomasimme, että meillä on enemmän yhteistä keskenämme kuin vaimojen kanssa.

Päätettiin lähteä yhteiselle lomareissulla Budapestiin. Jätettiin vaimot kotiin. Budapestissa tapasimme kaksi mukavaa paikallista naista.

Nykyään me asumme Budapestin esikaupunkialueella sijaitsevassa paritalossa neljästään. Ensi keväänä meille molemmille syntyy lapset. Uudet vaimot käyvät kaupassa kahdestaan, ja me käydään samaan aikaan Tompan kanssa lenkillä. Ensi kesänä juostaan maratoni.

Muistan kiittää entistä vaimoani joka ilta iltarukouksessa siitä, että sinä sateisena syyslauantaina hän sai pakotettua minut sinne Ikeaan. Vaikka tuskinpa se häntä paljoakaan lämmittää.


EasyCommunication vol. 26  1

Turva.

Sitä me kaikki haemme, opiskeluiden kautta saavutetusta vakituisesta työpaikasta, uskonnosta, yhteiskunnasta, läheisistämme, ihmissuhteistamme, kaikkialta. Janoamme turvallisuutta niin paljon, että olemme valmiit uhraamaan kaiken muun turvallisuuden alttarille. Hyväksymme äärimmäisetkin keinot turvallisuuden saavuttamiseksi.

Ja kuitenkin: Ainoa todellinen turvallisuuden tunne tulee ihmisestä itsestään.

Olemme kateellisia niille, jotka eivät osaa / halua pelätä turvallisuutensa tai tulevaisuutensa puolesta. Pidämme heitä taivaanrannan maalareina, pöhköinä, lyhytkatseisina ja vastuuttomina. ”Mutta entä jos sattuu jotakin, oletko ajatellut sitä?”, kysymme, ja tunnemme mielihyvää, mikäli saamme heidät mietteliäiksi.

Ja kuitenkin: Jos jotain sattuu, ei asian etukäteinen pelkääminen helpota tilannetta yhtään.

Ihmiset säästävät rahaa ”pahan päivän varalle”. Itse en ole ymmärtänyt asiaa siksikään, että ”pahan päivän” mahdollisesti koittaessa raha on todennäköisesti viimeinen mielessäni oleva asia. Se, onko pankkitililläni sata vai kymmenen tuhatta euroa, ei vaikuta omaan turvallisuudentunteeseeni mitenkään, pikemminkin päinvastoin: Jos pankkikortillani olisi miljoonan kate, en todennäköisesti uskaltaisi liikkua koskaan missään.

Oman päivittäisen turvallisuudentunteen monet saavuttavat välttämällä ”arjen turvallisuusriskejä”: ei kävellä tutusta poikkeavaa reittiä työpaikalle, ei mennä uuteen lounasravintolaan syömään, ei päästetä lapsia harrastuksien mukana matkoille, ei luonnollisesti itsekään tutustuta uusiin ihmisiin, ei yleensäkään tehdä spontaaneja ratkaisuja, ei hymyillä ventovieraille, eieiei. Mennään töistä suoraan kotiin katsomaan televisiota, turvallisesti omassa kodissa!

Ja kuitenkin: Elit turvallisesti tai vaarallisesti, et selviä elämästä hengissä.