Kasvit pelastivat ihmishengen

  • 3001Europa

Minulla on kotona yksi kasvi: joulutähti. Se on pitkäikäinen kasvi, josta on iloa joulun jälkeenkin :) Puolessa vuodessa se on osoittanut elinvoimaisuutensa kasvattamalla uudet lehdet kuihtuneiden tilalle. Olen hoitanut sitä parhaan kykyni mukaan: valoisalla paikalla, säännöllisesti vettä ja ravinteiksi sen omia lehtiä. Jotain yhteistä meissä on mutta olenko minä riippuvainen kasvista vai se minusta.

Kuluneella viikolla TV:ssä esitetty tiededokumentti kasveista toi esiin konkreettisia faktoja kasvien maailman merkityksestä. Kuten: kasvit pelastivat ihmishengen! Realismia oli havaita kuinka ihmisen henki riippui kasvien tuottaman happimäärän noususta suljetussa kasvihuoneessa n. 11 prosentista 21 prosenttiin, joka on ilman normaali happipitoisuus. Mies olisi tukehtunut ilman kasvien hapentuotantoa. Kuten tässä koetilanteessa - me tukehtuisimme Maapallolla ilman kasveja.
Kasvit tekevät myös yhteistyötä: kun yhtä kasvia vahingoitettiin suljetussa koetilanteessa kasvi kommunikoi toisille saman lajin kasveille kemiallisesti uhkaavasta vaarasta ja toiset kasvit reagoivat kemiallisesti.
Miten muuten ilmakehän happitoisuus voi säilyä vakiona 21 %:ssa ottaen huomioon kuinka paljon kasvillisuutta tuhotaan pysyvästi. Onkohan jossain joku joka seuraa hapen määrän muutoksia ilmakehässä - hiilidioksidia tunnetusti seurataan ja se nousee. Elämän historian aikana ilmakehän happipitoisuus on ollut suurempikin kuin nyt ja silloin oli jättimäisiä tuhatjalkaisia ja muurahaisia. Mitäs sitten tapahtuu jos happitoisuus alenee...Sitähän voi vaikka kavuta korkealle vuorelle hengittämään ohutta ilmaa niin voi saada jonkinlaista käsitystä asiasta. Kasvien lisääntymismenetelmät ovat onneksi varsin tehokkaita mistä pääsemme osallisiksi kun siitepöly tunkeutuu kaikkialle ja kasvit puhkeavat kukkaloistoon houkutellakseen pölyttäjiä. Kasvit ovat luonnollisesti myös hyvää ravintoa ja tekevät monista Maapallon olennoista tosi vahvoja ja kestäviä. Ilman valon fotonin luovuttamaa energiaa kasvin käyttöön fotosynteesissä kaikki olisi toisin: meillä ei olisi kasveja, jotka tuottavat happemme eikä ruokaakaan. Tosi upea systeemi meillä täällä Maapallolla. Taidanpa hankkia muutaman uuden kasvin kotiini...

4 kommenttia

Franny_Berry

15.6.2013 21:08

Kiitos <3

Miksi sitten tapamme kasveja ilman mitään syytä? Emme arvosta niitä? Puut... Oletko koskaan halannut puuta? Jos et, MIKSI ET? Yritin googlettaa artikkelia ruohon leikkauksesta tulevasta tuoksusta (siis tieteellistä tutkimusta, että tuoksu on oikeasti varoitus muille ruohoille uhasta) mutta en ikävä kyllä tähän hätään löytänyt... Niin ihana tuoksu, mutta ruoholle kovin kohtalokas... ;)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

3001Europa

16.6.2013 14:18

Kiitos kommenteistasi! Hyvä kysymys - eläimet tappavat kasveja lähinnä syödäkseen niitä mutta ihmisillä syyt ovat tietysti monenlaisia. Mikä on esim. kukan funktio yhteiskunnassa? On tullut halattua mutta puu oli niin paksu että siihen tarvittiin toinen ihminen mukaan jotta käsi koski käteen :) Monissa kulttuureissa puihin yhdistetään myös henkisiä arvoja. Kasvien fotosynteesi on pohjimmiltaan kvanttifysiikkaa (vrt. fotonin vaikutukset atomitasolla kasvin lehdessä) On oikeastaan aika järisyttävä havainto, että elämämme riippuu kvanttimaailman tapahtumista. Mutta tämä tarina on varsin pitkä...

Franny_Berry

16.6.2013 15:24

Kiva! Kukallahan ei näennäisesti katsottuna ole yhteiskunnalle kai muuta annettavaa, kuin kauneus. Hyönteiset hyödyntävät kukkaakin erilailla kuin ihminen... paitsi, voihan kukkia syödäkin, tehdä teetä yms...? :) Järisyttävä havainto, todellakin! Suuri ihminen onkin oikeastaan aika pieni...

Anonyymi

5.12.2021 10:34

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus