UBI - Unconditional Basic Income

  • 3001Europa

Automaatio ja robottien käyttö lisääntyvät useilla elämän aloilla - ei pelkästään teollisuudessa vaan myös palveluissa - ja työttömyys lisääntyy. Viimeisimpänä autot ajavat itsestään ja kuljettajat käyvät tarpeettomiksi sekä kaupoissa asiakkaat hoitavat kassatoimihenkilöiden työt automaattisesti ja robotit "hoivaavat" vanhuksia. Työmarkkinoilla työtä ei riitä tulevaisuudessakaan kaikille eivätkä kaikki ihmiset voi siten saada elantoaan työstään. Mistä tai keneltä elanto sitten saadaan?

Tämä on jo globaali ongelma - ei vain Suomessa. Miljoonien työttömien ihmisten massat liikkuvat tällä planeetalla etsien elantoa ja toimeentuloa. Itse asiassa tämä alkaa oikeastaan olla jo planetaarinen ongelma. Se on myös olemassaolomme peruskysymyksiä ja jokainen kosmoksen sosiaalinen sivilisaatio joutuu kohtaamaan tämän saman ongelman. Millä mekanismilla turvaamme sen, että ihminen saa energiaa ja suojaa olemassaolonsa turvaksi. Yksinkertaisimmillaan tämä on sitä, että jokaisella on ruokaa ja asunto. Nämä ovat yhä monipuolistuvan tarvehierarkian peruskalliota. Emme voi näin suuressa sivilisaatiossa enää hakea elantoamme metsästäjä-keräilijän tavoin luonnosta ja asua luolissa...Jos markkinat eivät toimi eikä fyrkkaa, jolla saadaan elanto, tule töistä eikä muualtakaan, niin yhteisö on rientänyt apuun (vaihtelevassa määrin Maapallon eri valtioissa...).

Automaation ja robotiikan tulisi palvella jättimäisessä modernissa sivilisaatiossa tämän ongelman ratkaisua - vähemmällä työllä ja briljantin ihmisälyn käytöllä luomme vaurautta ihmismassoille, joiden äly ja lahjakkuus vapautuvat monotonisista töistä vaikkapa uusien teknologisten, kulttuuristen ja sosiaalisten innovaatioiden luomiseen - mutta automaatio ja robotit päinvastoin näyttävät pahentavan ongelmaa. Mikä tässä yhtälössä mättää?

Onko UBI ratkaisu tähän ongelmaan? Kanadassa, Intiassa ja Hollannissa on pohdittu näitä kysymyksiä pilottitutkimuksissa. Kansalaispalkasta on Suomessakin puhuttu aika paljon, ja se on noteerattu kansainvälisestikin. New Scientist -lehti on tarttunut perustulokysymykseen mielenkiintoisessa artikkelissaan (ks. liite).

https://www.newscientist.com/article/dn28186-as-tech-threatens-jobs-we-must-test-a-universal-basic-income/?utm_source=NSNS&utm

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:30

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus