Ote ja arvio

  • hokkupii

"Kyynelten summa on vakio. Aivan siitä riippumatta, minkälaisten lippujen ja tunnusten alla ihmiset elävät, minkälaisia jumalia heillä on ja kuinka suuret ovat heidät tulonsa - niiden kyynelten, tuskien ja pelkojen summa on vakio, jotka itse kukin joutuu maksamaan olemassaolostaan. Kylläiset rämpivät neurooseissa ja kyllästyneisyydessä. Liikaa piinatuille, kuten meille, tulee avuksi turtuminen. Muutenhan minunkin pitäisi itkeä aamusta iltaan. Minä en tee niin, eikä kukaan muukaan. Tässä on jokin lainalaisuus. Se, joka uskoo, että maailman kyynelten summa ei muutu, ei kyllä sovellu kovin hyvin maailmanparantajaksi tai kiivaaseen toimintaan."

- Nainen Berliinissä. Päiväkirja 20.4.-22.6.1945
Kirjoittaja anonyymi.

---

Istuin kyyneleet silmissä junassa ja luin ja luin. Pitkään aikaan mikään kirja ei ole temmannut minua näin mukaansa, koskettanut näin syvältä. Ahmin sen loppuun.

Kyseessä on todellinen merkkiteos. Siviilin, naisen, henkilökohtainen kertomus kohtalosta sodan jaloissa. Hävinneen osapuolen kuvaus - ei yksinomaan saksalaisten tappion kuvaus - vaan jokaisen sodan jaloissa olevan siviilin, naisen ja lapsen.

Teos on uskomattoman hyvin kirjoitettu, älykäs ja oivaltava. Nainen piti itsensä järjissään nälän ja raiskausten, henkiinjäämistaistelun keskellä, kirjoittamalla.

*****

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 11:04

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus