Ässä hukassa

  • late_k

Päättynyt vuosi oli sään puolesta ennätyksellisen lämmin kuukaudesta toiseen. Kun olisi pitänyt olla kylmä, oli lämmin ja toisinpäin. Kesäkuu ja heinäkuu vuoden keskellä olivat ennätyskylmiä ja sateisia. Juuri silloin kun sitä vähiten kaipasi. Elokuun helteet olivat laiha lohtu, mutta varmasti joku nautti niistäkin. Se kuvaa vuotta 2015 todella hyvin, vaikkei säätä olisi ollut lainkaan.

Heti tammikuussa sadattuhannet suomalaiset kokoontuivat omiin olohuoneisiinsa ihmettelemään pois potkittujen putousnäyttelijöiden uutta ohjelmaa Kingiä. Jo nimellään se latasi paljon suuria odotuksia, mutta oli paljon suurempi floppi kuin Pertti Kurikan nimipäivät ja tuotti enemmän pettymyksiä kuin ensitreffit alttarilla ja alasti yhteensä.

Muttei läheskään yhtä paljon kuin kevään eduskuntavaalit. Hallituksen muodostaminen ei ollut tällä kertaa mikään ongelma, vaan ne alkoivat vasta sen jälkeen. Ei ollut mikään yllätys, että uusi hallitus joutui hyväksymään Kreikan uuden tukipaketin kokoonpanosta riippumatta. Rahat saatuaan mediaa kiinnosti vielä hetken näyttää uutiskuvia kreikkalaisten köyhyydestä, kunnes sekin hukkui pakolaisvirtaan.

Ympäri Suomen perustettiin lukuisia vastaanottokeskuksia vastoin kuntien asukkaiden ja osin myös hallitusten mielipidettä ja huonosti kävi. Tapahtui lukuisia raiskauksia ja kiinni saadut syylliset ovat yhä täällä. Tämän kaiken seurauksena moni suomalainen joutui tekemisiin poliisin kanssa ja sai merkinnän rikosrekisteriin laittomasta toiminnasta oman maan kansalaisten yleisen turvallisuuden hyväksi tai toimintakyvyttömän politiikan vastustamiseksi. Taas yksi ympyrä sulkeutui kiertämään samaa kehää vailla mahdollisuutta pysähtyä. Miten Paavo Väyrynen aikoinaan vastusti EU:hun liittymistä ja istuu nyt unionin parlamentissa vaatimassa suomelle eroa pelkästään yhteisvaluutasta kansanäänestyksen kautta. Jos äänestys tulisi, ei kansanmielipiteellä taida olla merkitystä, jos ei ole sama kuin eduskunnalla. Onhan kyse sentään politiikan ja talouden tulevaisuudesta.

Syksyn suuri leikkauslista sai keväällä yhteiskuntasopimuksen kaataneet järjestöjohtajat varpailleen ja Suomi pysähtyi. Yksi kätilö lähetti pääministerille terveisiä ja listaa muutettiin. Ja yksi Tynkkynen lähetti Soinille terveisiä ja sai potkut puolueesta. Tämän jälkeen hän sai kutsun Triplaan hankaloittamaan vähän lisää muiden tekemisiä. Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta alkoivat uudelleen, kaatuivat uudelleen ja järjestöjohtajat saivat kutsun linnaan kättelemään tasavallan presidenttiä. Oli aika hankalaa katsottavaa.

Loppuhuipennus oli SDP:n nousi gallupien ykköseksi. Heidän avullaanko ne rajat saataisi pakolaisilta pysyvästi kiinni ja rahahanat Euromaihin. Onko puheenjohtaja Antti Sinne hallituksen puuttuva ässä? Herttaässä, mikään ei elä ilman sydäntä. Sipilä on risti, kun sillä on ne omat vakaumuksensa. Soini on pata, kun sillä on ne omat lempiruokansa. Ja Stubb on ruutu, kun sillä on ne omat mieltymyksensä älypuhelimensa ruutuun. Englanniksi totuus ei muutu, vain asiat. Sipilä on nuija (club), vai oliko se Joonas Nordman. Soini on lapio (spade), saa jonkin verran lapioida, että lähtee kannatus nousuun. Stubb on timantti (diamond), rikkaiden asialla. Ja Hertta on edelleen sydän (heart).

Mutta varmasti jokainen löytää vuodesta 2015 hyviäkin asioita, joiden rinnalla nämä pahat tuntuvat lievemmiltä. Ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvää. Eikä mitään niin hyvää ettei jotain pahaa. Vuoteen 2016 voi lähteä vaikka iloitsemalla siitä ainoasta asiasta, jonka hallitus sai aivan puskista ja nopeasti vietyä läpi, eli kauppojen aukioloaikojen vapautumisen. Jos ei tule uni ennen yhtätoista, voi lähteä vaikka käymään kaupassa.

Hyvää uutta vuotta kaikille tupakoinnin lopettaneille ja kaikkea sitä mitä luonto luonnostaan sen luonnollisessa olomuodossa tarjoaa.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus