Outo ilmiö, miten näin on päässyt tapahtumaan?

Voi käsitellä mitä tahansa, mikä kattaa käsitteen, outo ilmiö yhteiskunnassa.

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2017.

Neloseen  1

Joulua vaan, eduskunta. Päätös nelosoluiden vapauttamisesta ei lähtökohtaisesti ollut asia, jota vastustin, mutta en ole koskaan manannut ruokakaupassa sitä, ettei nelosolutta ole. Joskus ravintolassa on tullut juotua S-bonustarjouksen takia, eikä sillä siinä tilanteessa ollut tippaakaan merkitystä, mikä oli numero ja prosentti. Sekavin tuntein on päätös joka tapauksessa vastaan nyt otettu, eikä kukaan osaa kovin selkeästi sanoa ääneen, mihin tunteet oikein perustuvat.

Suuressa salissa keskusteltiin myös seksuaalisesta häirinnästä, minkä suhteen kansan odotukset edustajiaan kohtaan toteutuivat kuin hyvän haltijan toivomus. Ei kukaan odottanut kuulevansa puolustavia puheenvuoroja, mutta oliko kaksi tuntia sittenkään riittävän pitkä aika tehdä kanta selväksi. Mitä ajattelivat he, jotka eivät sanoneet mitään tai olivat poissa. Vakavista asioista pitää käydä asiallista keskustelua tai pohja putoaa ja siitä tulee lyömäase. Kenenkään kokemuksia ei pidä vähätellä, mutta alkaako tilanne muistuttaa jo sitä, että käsistä karannutta mopoa koetetaan pysäyttää sammuttamalla se vaihde päällä kovassa vauhdissa.

Jokainen on itse vastuussa omista käsistään ja suustaan, ettei niillä lähdetä leikkimään siinä olettamuksessa, että toinen on tilanteessa samalla aallonpituudella edes huumorintajunsa suhteen. Jos näin kuitenkin tapahtuu, on jokaisella vastuu tehdä selväksi, ettei siedä moista käytöstä. Jokaisella vastuu tajuta, kun toinen sanoo kokevansa käytöksen häiritseväksi ja antaa vain yksi mahdollisuus lopettaa. Jos viesti ei mene perille, on jokaisella vastuu nostaa asia pöydälle jonkun kolmannen tahon kanssa. Ja jos kolmas taho ei vastuustaan huolimatta tahdo ottaa vakavasti, pitää rohkeasti siirtyä neljänteen.

Onko se jo yhtä suuri ongelma kuin alkoholi, joka valitettavan usein voi lisätä omaa typeryyttä siinä määrin, ettei itsekuri pysy kasassa ja teko on verrattavissa tappeluväkivaltaan. Jos näin on, asiasta pitää olla huolissaan. Samaan aikaan puhutaan, kuinka alhaisella tasolla satavuotiaassa Suomessa on sekä lasten syntyvyys, että miesten lapsettomuus. Miten miehet edes voivat lapsettomia samaan aikaan, kun naiset eivät ole. Sellaista luonnonihmettä ei ihmisten keskuudessa ole vielä havaittu, että naisten välinen seksi johtaisi siittämättömään raskauteen. Jos siat eivät saa mahdollisuutta oppia typeryydestään, ei sadan vuoden päästä ole enää suomalaisia avaamassa aikakapseleita. Puhutaan tilanteen sitä vaatiessa avoimesti, niin ei tarvitse lähteä etsimään nelostasoa ahdistukseensa, vaan voi sovinnon kunniaksi juoda tuopilliset nelosolutta.