Outo ilmiö, miten näin on päässyt tapahtumaan?

Voi käsitellä mitä tahansa, mikä kattaa käsitteen, outo ilmiö yhteiskunnassa.

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2015.

Päätepysäkki  1

Euroopan pakolaiskaaos on rantautunut Suomeen. Joka päivä tulee lisää, vaikka liikaa on jo valmiiksi. Kaikille ei voi antaa myönteistä päätöstä ja silloin heidät lähetetään pois. Sitä pitäisi voida pitää perusteena rajan sulkemiselle. Kun hotelli on täynnä, ei sisään oteta uusia asiakkaita. Ihan sama miten väsynyt matkustaja ovesta sisään astuu. Täynnä on täynnä ja silloin pitää etsiä toinen majapaikka.

Tässä tilanteessa Euroopan unioni on kuin yksi iso kaupunki täynnä hotelleja. Suomi on se, josta majapaikkaa kysytään aina viimeisenä. Kun kaikki muut vaihtoehdot on jo katsottu, tullaan tänne todetakseen, että ei mahdu, mutta jäädään odottamaan. Nukutaan yksi yö ulkona ja katsotaan tuossa huomisen puolella uudestaan. Vain todetakseen, että tilanne ei mihinkään muutu. Ei sinne sovi. Lähdetään uudelle kierrokselle ja tullaan taas takaisin.

Arabian ei tarvinnut kuin sanoa, että tänne ette tule, eivätkä mene. Mutta EU:hun tultiin väkisin. Sama juttu Venäjän kanssa. Eivät he ota, eikä kukaan taida edes yrittää sen rajan yli mistään kolkasta. Puhuminen auttoi. Suomessa kansan on turha sanoa olevansa vastaan, kun politiikka päättää, että tuetaan ja otetaan kaikki hakijat sisään odottamaan. Ei ihme että rajoja suljetaan ihmismuurein ja aletaan mellakoida. Mellakointi on väärä tapa toimia, mutta jotkut vain haluavat näyttää oman mielipiteensä jotenkin. Mutta Suomessa vain vähemmistöryhmillä on oikeus mellakoida joutumatta syytteeseen rikoksesta, niin se on. Ja hyökkäyksen tulee kohdistua nimenomaan enemmistöjä vastaan. Onko rasismi siis pelkkää enemmistöjen vihaa vähemmistöjä kohtaan? Siltä se ainakin vaikuttaa. Vähemmistöt puolustavat aina itseään, enemmistöillä ei ole siihen oikeutta. On vain oikeus vaieta. Sitä se on se tasapuolisuus Suomen maassa.

Miten sitten toimitaan niiden kanssa, jotka Suomen on mahdollista ottaa. Miten erottaa jyvät akanoista. Kuolemaa pelossa paenneet turvapaikanhakijat niistä, jotka muuten vain ovat lähteneet etsimään parempaa elämää jostain muualta. Ei mitenkään, mutta sama se on oikeuskiistoissakin. Syytönkin voi saada tuomion tekemättömästä rikoksesta. Asiaa voi verrata ihmiseen, jonka kotimaa on EU-maa. Hän haluaa uuden elämän ja lähtee etsimään sitä muualta EU:sta, koska rajan yli voi tuosta vain kävellä. Kun kävelet rajan yli uuteen maahan, jos et ala sopeutua kulttuuriin ja työllistyä, saat vihat niskaasi hyvin nopeasti. Ei tarvitse edes lähteä maasta, riittää että lähdet työsuhteesta. Kun ei työ miellyttänyt, päätät olla tekemättä mitään, kunnes jotain kiinnostavaa löytyy. EI! Joskus pakko tehdä työtä, joka ei miellytä, mutta sen vangiksi ei tarvitse jäädä. Pitää tavoitella unelmaa, mutta työttömänä ja rahattomana on vaikea päästä eteenpäin. Sinun ei tarvitse miellyttää ketään toista. Vain sillä on merkitystä mitä sinä haluat. Jos et halua mitään, alahan motivoitua tai olet pummisetä loppuelämäsi. Pakolaisille taatusti kelpaa se mitä heille tarjotaan. Jos sinä et löydä unelmaa, unelma voi löytää sinut. Kokeile edes.


Syysterveiset  1

Mitä teit kesälomalla? Miten loma meni? Kävitkö missään? Näihin kysymyksiin meitä opetetaan vastaamaan jo ala-asteella. Muistan kuinka sitä piti vuodesta toiseen kertoa jotain muille omasta kesälomastaan mitä opettaja milloinkin oli keksinyt. Ja kyllähän lapsi kertoo, vaikkei aina kysyttäisikään. On kokenut jotain mikä oli niin hauskaa että naurultaan kertominen on haaste. Kukaan muu ei sitten naurakaan. Vaihtoehtoisesti on tapahtunut jotain mitä et olisi halunnut kokea, mutta se vain tulee ulos ja sitten kaduttaa. Ei osaa selittää itselleen miksi sen sanoi, mutta myöhäistä. Olet juuri sinetöinyt kohtalosi tulla kiusatuksi oman ajattelemattomuutesi takia. Vaikka olisit niin fiksu että osaat olla hiljaa, joku voi olla perillä kommelluksistasi ja loman jälkeen sinua odottaa karu totuus. Ei löydy sellaista ihmistä kuka ei tietäisi jo valmiiksi sinun kommelluksistasi. Tämäkin teoria voi kääntyä voitoksi, jos hyvä tuuri käy. Löytyy myös niitä jotka ymmärtävät, mutta lasten ja teinien maailmassa vain tilanteet joihin joutuminen ei olisi itselle häpeäksi.

Aikuisten maailmassa pitäisi löytyä ymmärrystä enemmän. Toisaalta harvempi työpaikka pakottaa kertomaan omasta kesälomastaan porukalla. Se kysyy joka kysyy ja jokainen vastaa mitä vastaa. Vastaa kuin poliitikko eli ei vastaa esitettyyn kysymykseen, vaan selittää kunnes toiselta menee mielenkiinto jatkaa keskustelua.

Ylipitkän kesäloman jälkeen Suomen eduskuntakin palasi takaisin töihin, mutta ketään ei taida kiinnostaa mitä lomalla oikein tuli tehtyä. Avaus ainakin oli monelle tuttua tavaraa. Heti alkoi sellainen rumba, tuntui kuin ei olisi lomalla ollutkaan. Puhutaan tietenkin hallituksen leikkauslistaesityksestä, joka juontaa juurensa yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta. Asia on ollut esillä uutisissa siinä määrin, että lienee turha enää kerrata mitä kaikkea siellä on. Sen sijaan voi miettiä, miten ajattelemattomasti tämäkin on rakennettu. Ensimmäisen palkattoman sairaslomapäivän voisi pitkin hampain ymmärtää, jos loput olisi normaalisti. Mutta kerran lyhennystä kaavaillaan, mitä järkeä on yhdessä erikseen palkattomassa päivässä. Siltäkin vain vähän vähemmän, mutta kuitenkin rahaa. Yli- ja sunnuntaityölisiä halutaan pienentää samassa missä loppiaisen ja helatorstain palkka kokonaan pois. Miksi niiden päivien palkkakorvausta ei voida vain pienentää?

Joskus on pakko säästää ja pahaltahan se tuntuu, kun rikkailta ei viedä mitään, vaikka niiltä nimenomaan pitäisi. Sitä kun joku joskus kauan sitten on päättänyt että sunnuntaista saa tuplapalkan ja jotkut ovat rakentaneet toimentulonsa sen varaan, niin varmasti ottaa päähän. Onko tässä nyt sitä ajattelun makua, että kun sunnuntaista on aina saanut tuplapalkan. Niin se on aina mennyt. Jos firmalla menee oikein huonosti, on pakko aloittaa yt-neuvottelut. Siinä marssii puolet työntekijöistä johtajan huoneeseen sanomaan, että minä olen aina ollut töissä täällä. Minun toimeentuloni on tämän yrityksen varassa. Onko muutosturvan parannuksesta mitään apua siinä tilanteessa?

Päätöksiä on perusteltu kilpailukyvyn parantamisella. Eikö kyse ollutkaan vain velkaantumisen pysäyttämisestä säästöjen avulla? Ja kysehän on toistaiseksi pelkästä esityksestä. Esityksestä johon ammattijärjestöt vai mitä ne nyt ikinä olivatkaan, voivat antaa vastaesityksiä, oman ideansa säästöihin jollakin paremmalla tavalla. Sen sijaan että he olisivat alkaneet pohtia parempaa ratkaisua, he alkoivat suunnitella mielenosoitusta ja lakkoa. Sehän se oli siellä koulumaailmassakin kaikkein paras tapa toimia, kun koetaan, että joku vittuilee. Vittuillaan vaan takaisin, niin ehkä ne ymmärtää lopettaa. Ja kyllä joku aina suostuu töitä tekemään, jos joku ottaa vastatoimina loparit. Toinen juttu osaako hän.

Mikä sitten olisi oikea tapa säästää? Jotkut ovat puhuneet palkkojen nollakorotuksista. Teoriassa joo jos on jo valmiiksi iso palkka. Mutta jos sinulla on iso palkka, mitä muuta sinä voit sillä tehdä kuin elää kalliisti. Et vilkaisekaan halpaketjun tuotteita, kierrät kirpputorit kaukaa ja otat lainan luksuskotia varten. Jos kuitenkin elät ihan normaalisti, ei nollalorotus tunnu missään. Eli vastustajia löytyy siitäkin ideasta. Kaikkein tärkein huomio on kuitenkin se, että mitä enemmän tienaat, sitä enemmän saatat joutua maksamaan ammattiliitolle jäsenmaksuja.