Outo ilmiö, miten näin on päässyt tapahtumaan?

Voi käsitellä mitä tahansa, mikä kattaa käsitteen, outo ilmiö yhteiskunnassa.

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2015.

Kesäsäästö  1

Jos lomalla matkustelee, raha on yleensä säästettyä. Oli matka sitten kotimaassa tai ulkomailla. Mutta loma on loma ja kesä on kesä. Lomailla voi myös talvella, mutta kesä on vain kesällä. Vaikka et kävisi missään kovin kaukana, rahaa kuluu enemmän. Kuu terasseista kesään, puolikuuta jäätelökioskeista, varhaisperunasta vähäsen ja mansikoista ei päivääkään. Kuluva kesä on ollut hieman kolea ja vaatinut veronsa monilta mainitusta mutta kuitenkin. Kun aurinko paistaa ja on lämmin, terassit ovat joskus niin täynnä, että osa istuu sisällä. Jäätelökioskeilla on jonoa paikoin ruuhkaksi asti ja kaikki kesäsadon antimet ovat toreilla kysyttyä tavaraa.

Mansikoita ja herneitä ostetaan päivittäin välittömäksi välipalaksi. Samoin kirsikoita, vaikka ne ovatkin ulkomailta tuotuja. Jokainen voi mennä torille tekemään hintatarkkailua ja miettiä, paljonko se tekee kesän aikana yhteensä. Kun mansikkasato alkaa olla paketissa, tulevat omenat. Niitäkin ostetaan syötäväksi, koska säilöminen vaatii taitoa. Omenoita ei oikein voi pakastaa sellaisenaan. Kokonaiset mansikatkain vuotavat sulaessaan nesteet ulos. Elokuussa tulevat viinimarjat. Ne voi pakastaa, mutta mustaherukat menettävät makunsa. Ja torilla hinta on mikä on. Terveellistä, mutta kallista. Tyrnimarjat vasta kalliita ovat, mutta niissä on niin paljon C-vitamiinia, että muuta ei tarvita.

Metsäsadosta tulee ensimmäisenä mustikat. Perästä seuraavat muut. Niillekin kertyy hintaa haasteellisesta keräilytavasta. Halvemmaksi tulisi mennä metsään, ja kerätä itse. Se on ilmaista, toisin kuin viljeltävien marjojen kerääminen ilman suhteita. Jokaisella on oikeus liikkua luonnossa ja poimia marjoja ja sieniä, mutta lajit täytyy tuntea. Jotkut ovat myrkyllisiä, eivätkä sovellu syötäväksi. Torilta ostaminen tulee taatusti halvemmaksi kuin myrkytyksen sairaanhoitokulut.

Kuluu rahaa varmasti muuhunkin kuin ruokaan. Jokainen tietää kyllä itse parhaiten, mihin kesäaikaan rahaa käyttää. Talven lähestyessä rahan kulutus vaipuu vähitellen talviunille ja herää taas keväällä miettimään, mitä tarvitaan. Jos viljelee itse oman satonsa, sekin maksaa. Jos ei muuta, niin vaivaa.


Kuivaa  1

Vuosi sitten tähän samaan aikaan läpi koko kesäkuun jatkunut kolea sää väistyi ja alkoi pitkä lämmin jakso. Vielä syyskuussa mitattiin yli kahdenkymmenen asteen lukemia ja aurinko paistoi aamusta iltaan. Tänä vuonna kesän ensimmäistä hellepäivää sai odottaa juhannuksen yli. Sitten se tuli, meni ja se oli sitten siinä. Ennusteet eivät lupaile kovin lämmintä säätä lähipäiviksi.

Nyt sataa kun katsoo ikkunasta ulos. Mutta kesäkuussa satoi vähän, vaikka piti sataa paljon. Joka päivä oli liikkeellä sadekuuroja, mutta ne kiersivät kaukaa. Toisin tekivät synkät pilvet. Niitä kyllä kiersi päivittäin, mutta kadut pysyivät kuivina. Ei voinut tietää, onko ulos meneminen virhe vai ei. Onko pilvessä sadetta vai ei. Tai sataako se itsensä päällä maahan. Ei ole aina luottamista havainnointiin. Jos pilvessä on epätasainen koostumus, sadetta ei pitäisi tulla. Korkeintaan pientä ripeksintää tai yksittäisiä pisaroita. Jos pilven koostumus on yhtenäinen, voi sadetta tulla. Tuleeko paljon vai vähän, sekin on arvoitus. Kevyt sade voi muuttua äkkiseltään rankaksi ja silloin kastuu viidessä sekunnissa läpi märäksi. Jos ei ole valmiiksi katoksen alla, ei ehdi.

Lööpeissä puhutaan harvinaisesta sääilmiöstä. Niin. Julkkikset voivat nyt sekoilla ihan rauhassa, kun kaikki toimittajat ovat sään perässä. Kreikassa vallitsee taloudellinen kaaos, mutta ihan sama, kun suomessa on kylmä sää, eikä loppua näy. Moni Rodokselle lähtijä onkin viimehetkellä joutunut purkamaan matkalaukuista ruisleivät pois, jotta ei tule ylikuormaa seteleiden takia.

Jos ei ole rahaa matkustaa Kreikkaan, mitä tehdä? Kesän kunniaksi televisiosta tulee totta kai kesäuusintoja. Niitä samoja ohjelmia, jotka nähtiin viimekeväänä. Heti kun viimeinen jakso tuli ulos, alkoi uusintakierros. Ainoa mikä vaihtui, oli esityspäivä. Ne jotka katsovat enemmän elokuvia tahtovat aina nähdä samat uudelleen. Senkin televisio osaa. Ehdoton ykkönen kesäaikaan lienee kuitenkin Fox-kanavan lentoturmatutkinta ja huijareiden kaupunki. Ei sitten tule vahingossakaan lähdettyä mihinkään missä ei pärjää ilman maitohappobakteereja ja hepatiittirokotusta. Varomattomat ryöstetään alta aikayksikön ja ruuasta voi saada myrkytyksen, mutta sitä ei huomaa, koska tuli juotua niin paljon että luullaan sitä tavallista pahemmaksi krapulaksi.

Oliko se nyt sitten ulkomaanmatka vai joku suomen kesän festari. Sitä voikin syksyllä sitten miettiä, että missä sitä tuli oltua ja mitä tuli tehtyä. Onko aihetta pelätä, että pyöreä nainen tulee soittamaan ovikelloa. Joko elatusmakuja vaatimaan tai neuvoo vierailemaan seksitautiklinikalla. Todella huonolla tuurilla molempia. Silloin varmasti pysähtyy tahollaan miettimään, olisipa vain kuunnellut vaistoaan ja jäänyt kotiin täyttämään ristikoita. Tai käyttänyt kumia.