Klassikkoravintolat Helsingissä: 10 suosikkia, joita asiakkaat rakastavat

Klassikkoravintoloissa kunnioitetaan perinteitä ja tarjoillaan legendaarisia herkkuja.

Kuva: Adobe Stock

Mielenkiintoisille uusille ravintoloille aina tilausta, mutta ei kannata myöskään unohtaa ravintolakentän kestosuosikkeja, jotka ovat ihastuttaneet asiakkaita vuosikymmenestä toiseen.

Seuraavat TableOnline-ravintolat kuuluvat Helsingin klassikkoravintoloiden ehdottomaan kärkikaartiin - ja syystä! Lähde fiilistelemään historian havinaa ja maistelemaan luomuksia, joilla ravintolat ovat ansainneet lähtemättömän paikkansa kaupunkilaisten sydämissä.

10 x unohtumatonta klassikkoa

Bellevue

  • Mikä: Venäläinen ravintola
  • Missä: Rahapajankatu 3
  • Mitä: Slaavilaisia herkkuja
  • Maista: Zakuski

Borssikeitto löytyy totta kai Bellevuen listoilta.
Borssikeitto löytyy totta kai Bellevuen listoilta. Kuva: Bellevue

Katajanokalla sijaitsevan Bellevuen historiaa tutkiessa pitää mennä yli sata vuotta taaksepäin. Ravintolan perusti Helsinkiin asevelvollisuutta Tsaarin armeijaan suorittamaan tullut virolainen Grigori Pavlov vuonna 1917.

Oman keittiönsä alun perin kahvilaksi tarkoitettu Bellevue sai vuonna 1930, ja ravintolan sydän on pysynyt kaikki nämä vuodet samana: ravintola tarjoaa ranskalaiseen keittotaitoon ja slaavilaisiin makuihin perustuvia ruokia. Bellevuen ehdottomia klassikoita ovat venäläisiä alkupaloja sisältävä zakuski-annos sekä jälkiruokalistalta löytyvä klassinen pavlova.

Myös ravintolan sisustus ja tunnelma kunnioittavat tilan historiaa, ja tähän ravintolaan astuminen siivittääkin sinut hetkessä menneeseen aikaan.

Kannas

  • Mikä: Suomalainen ravintola
  • Missä: Eerikinkatu 43
  • Mitä: Suomalaista ruokaa
  • Maista: Talon hampurilainen

Kannaksen jättileike on ravintolan susoituimmista annoksista.
Kannaksen jättileike on ravintolan susoituimmista annoksista. Kuva: Kannas

Eerikinkadulla sijaitsevan Kannaksen historiaan on mahtunut värikkäitä käänteitä. Kaikki sai alkunsa, kun IK. T. Itkonen perusti vuonna 1939 oman kotiseutunsa mukaan nimetyn ravintolan Eerikinkadun ja Köydenpunojankadun kulmaan. Aluksi ravintola oli merimiesten ja muiden satamatyöläisten kantapaikka, kun taas 1980-luvulla Kannas koki uuden tulemisen, kun elävän musiikin yhdistys Elmu ja Radio City asettuivat läheiseen Lepakkoluolaan ja ottivat ravintolan omakseen.

Ravintolan seinät kertovat tarinoita menneiltä vuosikymmeniltä, ja juuri tämä tuokin ruokaelämyksiin aivan uuden ulottuvuuden.

Värikkään historian lisäksi Kannaksessa nautitaan rehtiä ja rehellistä kotiruokaa. Ruokalistalta löytyy niin muikkuja, lihapullia, pihviä kuin ylistettyjä hampurilaisia. Tuttuja suosikkeja, jotka eivät petä.

Ravintola Kuu

  • Mikä: Kortteliravintola
  • Missä: Töölönkatu 27
  • Mitä: Suomalaisen ja skandinaavisen keittiön klassikoita
  • Maista: Kuun perinteistä savulohikeittoa

Kuu on tarjoillut hyvää ruokaa Töölössä jo vuodesta 1966.
Kuu on tarjoillut hyvää ruokaa Töölössä jo vuodesta 1966. Kuva: Ravintola Kuu

Töölönkadulla sijaitsevan Ravintola Kuun historiaan liittyy myös mielenkiintoisia käänteitä. Ravintola on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1966, mutta sitä ennen ravintolan tiloissa on toiminut muun muassa Suomen Sokeri Osakeyhtiön sauna. Ravintolan nimikään ei ole valittu sattumalta, vaan se viittaa todennäköisesti aikakauden avaruustoimintaan ja kuulentoihin.

Ravintola Kuussa nautitaan perinteisiä makuja modernilla otteella valmistettuna. Ruokalistalta löytyy muun muassa härkäpastramia, paistettua maksaa ja pannacottaa. Moni palaa tähän takuuvarmaan klassikkoravintolaan kerta toisensa jälkeen - eikä mikään ihme. Sesongin raaka-aineista valmistetut annokset toimivat tilanteessa kuin tilanteessa.

Café Ursula

  • Mikä: Kahvila
  • Missä: Ehrenströmintie 3
  • Mitä: Ruoka-annoksia ja kahvilaherkkuja
  • Maista: Korvapuusteja ja muita pullia

Ursula sijaitsee merellisissä maisemissa.
Ursula sijaitsee merellisissä maisemissa. Kuva: Café Ursula

Kaivopuiston rannassa sijaitseva Café Ursula on klassikko, joka jokaisen pitäisi kokea edes kerran elämässään. Kahvilan tarina sai alkunsa 1950-luvun alkupuolella, kun joukko helsinkiläisnaisia päätti toteuttaa unelmansa kahvilasta, jonka tuotot ohjattaisiin hyväntekeväisyysyhdistyksille. Olympiavuonna nykyisen Ursulan paikalle avautui pieni kahvila, joka muutettiin vuonna 1986 ympärivuotiseksi kahvila-ravintolaksi.

Brittiläiseltä pyhimyksiltä nimensä saanut kahvila tarjoaa aamiaista, lounasta, ala carte -annoksia ja kahvilaherkkuja ihanien merimaisemien äärellä. Ainutlaatuinen miljöö ja historiallinen tunnelma tuovat ripauksen luksusta harmaimmankin päivän keskelle.

Rodolfo

  • Mikä: Italialainen ravintola
  • Missä: Kirkkokatu 5
  • Mitä: Pizzaa, pastaa ja muita Italian herkkuja
  • Maista: Pizza Speciale

Rodolfo vie makumatkalle Italiaan.
Rodolfo vie makumatkalle Italiaan. Kuva: Rodolfo

Kruunuhaassa sijaitseva Rodolfo on todellinen ravintohelmi, jonka italialainen ruoka ja tunnelma ovat aivan omaa luokkaansa. Ravintola Rodolfon on perustanut maailmaa kiertänyt laivakokki Rolf Sjöberg, joka Suomeen palattuaan vuonna 1970 avasi välimerellisen ravintolan Kruunuhakaan. Italialainen ravintola oli tähän aikaan todellinen harvinaisuus, ja Rodolfolla onkin saanut kunnian olla Helsingin ensimmäinen pizzeria.

Vuonna 1987 ravintola koki laajennuksen ja sai nykyisen muotonsa viihtyisänä ala carte -ravintolana, johon voit lähteä nauttimaan pizzojen lisäksi myös antipasteja, kala- ja liharuokia sekä tietenkin ihanaa tiramisua. Rodolfossa klassiset italialaiset ruoat valmistetaan huolella laadukkaista raaka-aineista, jotka tuodaan maahan suoraan Italiasta. Jos haluat nauttia sekä äärettömän maukasta ruokaa että nauttia pienen ravintolan ainutlaatuisesta tunnelmasta, suuntaa Kruunuhakaan.

Carelia

  • Mikä: Bistro
  • Missä: Mannerheimintie 56
  • Mitä: Ranskalaisvaikutteista ruokaa
  • Maista: Tartar ja Tarte Tatin

Carelian ruokalistalta löytyy todellisia klassikoita.
Carelian ruokalistalta löytyy todellisia klassikoita. Kuva: Ravintola Carelia

Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitseva Carelia on bistroklassikko, jossa nautitaan vanhan ajan tunnelmasta, alkuperäisestä sisustuksesta, ranskalaisen keittiön klassikkoherkuista - huippuviinejä unohtamatta.

Aivan erityisen ravintolan Careliasta tekee sen mielenkiintoinen historia, joka alkoi vuonna 1929 paikalle toimineesta apteekista. Apteekki Carelia muutti pois vuonna 1995, jolloin töölöläinen ravintoloitsija Asta Nurmilaukaus päätti perustaa tiloihin ravintolan, joka tulisi kunnioittamaan tilan historiaa.

Alkuperäinen apteekin sisustus tuo oman lisänsä illalliselle, jossa nautitaan talon klassikkoannoksia; Carelian kuuluisaa tartaria, entrecote-pihviä ja ihanaa jälkkäriä, tarte tatinia. Carelia pääsi myös ruokabloggaajan suosikkiravintoloiden listalle. Lue lisää: Suosikkibloggari vinkkaa lempiravintolansa - Pia Alapeterin ykkössuosikki on todellinen herkuttelijan mekka: “Pirun hyvää”

Merimakasiini

  • Mikä: Kala- ja äyriäisravintola
  • Missä: Hietalahdenranta 14
  • Mitä: Klassikkoja ja kauden makuja
  • Maista: Bouillabaisse

Merimakasiinissa nautit kaupungin tuoreimmat äyriäiset.
Merimakasiinissa nautit kaupungin tuoreimmat äyriäiset. Kuva: Merimakasiini

Jos etsit Helsingin tunnetuinta ja parasta kala- ja äyriäisravintolaa, se on tässä. Merimakasiini on Hietalahdenrannassa sijaitseva legendaarinen kalaravintola, joka on tarjoillut kuuluisia kala- ja äyriäisherkkujaan jo yli 30 vuoden ajan. Ravintolan historia ulottuu vuoteen 1986, jolloin Merimakasiinin alkuperäinen puoli valmistui. Vaikka ravintolan ruokalistaa on hiottu vuosien varrella, perinteet ovat kulkeneet aina mukana.

Merellisissä maisemissa sijaitseva Merimakasiini on mitä mainioin paikka herkutella klassikoilla, kuten lohikeittolla, bouillabaissella ja ostereilla. Myös talon erikoisuus, runsas Seafood Royal Platter, on erinomainen vaihtoehto hyvän ruoan ystäville.

Troikka

  • Mikä: Venäläinen ravintola
  • Missä: Caloniuksenkatu 3
  • Mitä: Venäläisiä perinneruokia
  • Maista: Lammassaslik

Kuva: Troikka

Yksi Helsingin vanhimmista venäläisistä ravintoloista on vuodesta 1986 toiminut Troikka, jossa voit aistia Tsaarin ajan tunnelmaa venäläisiä klassikkoherkkuja nauttien. Troikka ei suinkaan ole rakennuksen ensimmäinen ravintola, vaan samoissa tiloissa on pidetty ravintolaa aina sen perustamisvuodesta 1920-lähtien - taustalta löytyy siis tarina jos toinenkin.

Tunnelmallisen Troikan ruokalista nojaa venäläisiin klassikoihin, kuten blineihin, pelmeneihin, stroganoviin ja jänispataan. Klassikoihin, jotka eivät petä. Ja kun laseihin kaadetaan vielä Tsaari Alexanteri II:lle omistettua kuohuvaa tai tiukempaa Belugaa, täydellinen venäläinen ilta on valmis.

Demo

  • Mikä: Michelin-ravintola
  • Missä. Uudenmaankatu 11
  • Mitä: Fine diningia
  • Maista: Päivän menu

Demo on moderni klassikko.
Demo on moderni klassikko. Kuva: Demo

Listan moderni klassikko, Demo, on Helsingin ravintolakentän kiintotähti, jonka taso on ja pysyy huipputasolla vuodesta toiseen. Vuonna 2003 perustettu Demo palkittiin arvostetulla Michelin-tähdellä vain neljä vuotta avaamisen jälkeen, ja ravintolalta löytyy takataskustaan myös Vuoden ravintola -titteli.

Klassikkoannosten sijaan ravintola tarjoilee ainoastaan päivittäin vaihtuvaa, skandinaaviseen tyyliin pohjautuvaa päivän menua. Kokemisen arvoisia asioita Demossa ovat myös ravintolan oman viinikellarin intohimolla valitut viinit, jotka on paritettu ruokiin uskomattomalla taidolla. Tämä Tommi Tuomisen luotsaama ravintola on elämys, jonka huippuunsa hiotut ruoat ja juomat kannattaa kokea itse.

Maxill

  • Mikä: Korttelirbistro
  • Missä: Korkeavuorenkatu 4
  • Mitä: Ajattomia klassikoita
  • Maista: Grillattua kalaa

Maxillin sijainti on erinomainen.
Maxillin sijainti on erinomainen. Kuva: Maxill

Vuodesta 1992 uskollista asiakaskuntaa palvellut Maxill on ravintola, johon monet palaavat kerta toisensa jälkeen. Hyvästä palvelustaan tavintola tarjoilee rehellistä ja autenttista ruokaa, joka on ottanut vaikutteita niin Ranskasta, Italiasta kuin Skandinaaviasta. Ajattomia klassikoita, kuten pihvejä, lihapullia ja risottoa, nautitaan pelkistetyssä ravintolasalissa suurten ikkunoiden ääressä. Tästä ravintolasta on riisuttu kaikki turha, ja ehkä se onkin Maxillin pitkän suosion salaisuus.

Ilĺan voi aloittaa tai sitä voi jatkaa Maxillin baarissa, jonka intiimi tunnelma ja laadukas juomalista tuovat oman lisäksi klassikkoravintolan tarjontaan. Lasillinen shamppanjaa Maxillin baarissa on yhtälö, joka ei voi mennä pieleen.

1 kommentti

SaraPepp

16.12.2021 01:21

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://SaraPeppus.goshrink.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi