Ravintolaraamattu

150 ravintolaa, jotka täytyy kokea.

Meccan avokeittiössä riittää näpräämistä. Ruokalistalla on paljon pieniä annoksia.
Meccan avokeittiössä riittää näpräämistä. Ruokalistalla on paljon pieniä annoksia.

Tiedätkö, missä trumpetisti Dizzy Gillespie söi silakoita tai minkä yökerhon naistenvessassa on sohvat? ­Listasimme Suomesta 150 eri perusteilla merkittävää ravintolaa, baaria ja bilepaikkaa. Kartta käteen ja mars matkaan!

Tiedätkö, missä trumpetisti Dizzy Gillespie söi silakoita tai minkä yökerhon naistenvessassa on sohvat? ­Listasimme Suomesta 150 eri perusteilla merkittävää ravintolaa, baaria ja bilepaikkaa. Kartta käteen ja mars matkaan!

Nyt syödään!

Helsinki

Bar Tapasta

Uudenmaankatu 13

26 asiakaspaikkaa ja edullinen 16 valikoiman tapas-lista (2,80–4 e). Rento ilmapiiri, täynnä etenkin viikonloppuisin, jolloin annoksia saa puoli kahteen asti yöllä.

Bellevue

Rahapajankatu 3

Marsalkka Mannerheimin lempipaikka. Maailman vanhin Venäjän ulkopuolella sijaitseva venäläisravintola, Perustettu vuonna 1917. Kokeile: Vorschmack. Marski tilasi annoksen aina Bellevuesta Savoyhin.

Cantina West

Kasarmikatu 23

Helsingin ensimmäisiä tex mex -paikkoja. Tarjolla fajitaksia ja meksikolaisia viinejä. Tequila-tytöt ja -pojat kannustavat Arriva-huudoilla juomaan. Sisustus Sakke Järvenpään päästä. Kokeile: Cantina West Ribs, 14,50 e.

Chez Dominique

Ludwiginkatu 3–5

Hans Välimäen ahdas, kahdella Michelin-tähdellä palkittu ravintola. Ruokina, mm. häränhäntää ja kookossorbettia. Kokeile: 4–9 ruokalajin yllätysmenu. Kuuden ruokalajin menu 99 eurolla.

Colorado Mts.

Unioninkatu 30

Helsingin ensimmäinen south-west-ravintola. Vuorattu Coloradon vuoriston kivillä, western-tauluilla, naudan vuodalla verhoilluilla tuoleilla ja kookkaalla biisoninpäällä. Maukkaat pihvit.

Demo

Uudenmaankatu 9–11

Vuonna 2003 avattu moderni skandinaavinen ravintola, jossa on massiiviset, valkoiset kattovalaisimet ja design-vessa. Pöytävaraus pakollinen, viikonloput ovat varattu yleensä täyteen kuukautta aiemmin.

Elite

Eteläinen Hesperiankatu 22

Vanha taiteilijoiden kokoontumispaikka. 60 vuoden aikana kantiksiin ovat kuuluneet Mika Waltari, Tauno Palo ja Aarre Merikanto. Palo ja Matti Pellonpää ovat saaneet nimilaatat oven suussa sijaitsevaan kantapöytäänsä. Kokeile: Tauno Palon sipulipihvi.

Farouge

Yrjönkatu 6

Libanonilainen keittiö. Yliystävällinen palvelu, asiakkaita rouvitellaan ja herroitellaan. Sai American Expressin Service Awardsin kunniamaininnan 2004. Elokuussa laajenee kahteen kerrokseen. Pöytävaraus suositeltavaa.

FishMarket

Pohjoisesplanadi 17

Rento kalaravintola Kauppatorilla. Kuhaa, torvikotiloita ja partaveitsisimpukoita. Pieniä äyriäispaloja Seafood Barista. Pääruoat 15–26 e.

Gastone

Korkeavuorenkatu 45

Pari vuotta vanha italialainen, jossa raaka-aineet ovat pääosin luomua. Keittiössä valmistetaan leivät ja liemet alusta loppuun. Pääruoat 11–19 e.

George

Kalevankatu 17

55-paikkainen yhden Michelin-tähden ravintola. Suosittu bisneslounaspaikka ja Suomen Gastronomien Seuran Vuoden Ravintola. Lounaat 19 e, pääruoat 28–32 e.

G.W. Sundmans

Eteläranta 16

Fiini viisihuoneiseen 1800-luvun empire-kotiin luotu Michelin-tähden ravintola. Alakerrassa 2 000 pullon viinikellari, jossa 200 eri lajiketta. Pääruoat 30–35 e. Kokeile: Paistettua kuhaa, äyriäisriisiä ja nokkosvaahtoa (32,50 e).

Henri’X

Tehtaankatu 21

Mustat sohvat, design-valaisimet, selkeä ja laadukas à la carte -lista. Lounasaikana ravintola tarjoaa langattoman internet-yhteyden asiakkaille. Vinkki: Suuret lasikuulat lautasliinojen päällä kertovat pöydän olevan varattu. Pääruoat 19–26 e.

Ilves

Urho Kekkosen katu 4–6

Tavastia Klubin vieressä ja rokkarien suosiossa. Ruoat tilataan tiskiltä. Näe mm. Lemonatorin Lasse Kurki ja kirjailija Juha Itkonen. Kokeile: Kasvisburger.

Kabuki

Lapinlahdenkatu 12

Yli 15 vuotta toiminut, Tähtien Sota -tilpehöörillä ja jääkiekkopaidoilla koristeltu japanilainen ravintola. Ville Valon, Ninja Sarasalon ja Jasper Pääkkösen suosikki. Pöytävaraus pakollinen. Kokeile: Sushi Teysoku, Pääkkösen lempiannos.

Kappeli

Eteläesplanadi 1

Esplanadinpuistossa vuodesta 1867. Kantiksina mm. Eino Leino, Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela, kesällä kolmikymppisten bongausterassi. Maailman ainoa ravintola, jonka keittiön seinällä Albert Edelfeldin maalaus. Kokeile: Eino Leinon nimikkopöytä.

Kosmos

Kalevankatu 3

Ollut vuodesta 1924 kulttuurieliitin ja vasemmistoradikaalien kohtaamispaikka. Toiminta on keskeytynyt vain vuonna 1944, kun Kosmos pakkovuokrattiin Saksan armeijan ruokalaksi.

Kynsilaukka

Fredrikinkatu 22

Intiimi slow food -paikka, ruuissa aina valkosipulia. Avoinna vuoden jokaisena päivänä. Ei mainosta lainkaan, eikä asiakkailla ole kotiinlähtöaikaa.

Lasipalatsi

Mannerheimintie 22–24

Yhdeksän eri 3–4 lajin menuvaihtoehtoa funkkismiljöössä. 1930-luvun tyyliin entisöity Palmuhuone aitoine palmuineen. Menut 32–48 e.

Lautanen

Lönnrotinkatu 13

Luottokunta sekä Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto valitsivat vuoden 2004 lounasravintolaksi. A la carte -lista vaihtuu neljä kertaa vuodessa. Oman rahan paikka.

Lehtovaara

Mechelininkatu 39

Viipurista Helsinkiin vuonna 1940 sodan tieltä muuttanut ravintola. Hienostunutta ruokaa ja yli sadan viinimerkin valikoima. Pääruoat 23–34 e.

Mamma Rosa

Runeberginkatu 55

20-vuotias perheyritys Töölöntorin kupeessa. Mahonkiset huonekalut ja kattava pizzalista. Täällä Anneli Jäätteenmäki tapasi vuonna 2003 presidentin neuvonantaja Martti Mannisen.

Mecca

Korkeavuorenkatu 34

Hans Välimäen ja Palace Ravintoloiden omistuksessa. Avokeittiö ja DJ Bunuelin lounge-musiikkia. Sisäpihaterassilla grilli kesällä. Baarissa vuodenaikojen mukaan vaihtuva cocktailvalikoima ja ruokapöytien alla on ollut piilossa “parempi viinilista”.

Namaskaar

Mannerheimintie 100

Helsingin vanhin intialainen ravintola, joskaan ei halvin. Laajentunut seitsemän paikan ketjuksi. Kokeile: Liha-thali, 20 e.

Nokka

Kanavaranta 7

Tiiliseinäisessä makasiinirakennuksessa. Etenkin ulkomaalaisten suosiossa. Suosii suomalaisia ruoka-aineita, sai Joutsenlippu-tunnuksen. Tarjolla kotimaisia tilaviinejä ja Helsingin laajin calvados-valikoima. Suosituin annos: Helsinki Menu, 56 e.

Palace Gourmet

Eteläranta 10

Vuorineuvokset kymmenennessä kerroksessa. Valittu kahdesti Suomen Gastronomien Seuran Vuoden ravintolaksi. Pääruoat 35 eurosta ylöspäin. Yli 400 viinin valikoima sekä puu- ja sähkölämmitteinen sauna.

Papà ­Giovanni

World Trade Center, Keskuskatu 7

Italialainen, joka on kerännyt palkintoja ruoasta, palvelusta ja viinilistastaan. Hummeri-allas, josta asiakas voi valita haluamansa nilviäisen. Syksyllä 2001 altaasta poimittiin suurin koskaan Suomessa tarjoiltu hummeri, kuusikiloinen “Wictor”.

Raku Ya

Eteläranta 14

Pieniä vesiputouksia, puroja ja puulooshit, joissa silkkiset liukuovet. Kengät pitää jättää looshien ulkopuolelle, mutta talon puolesta saa käyttöönsä tohvelit. Ruoat voi valmistaa myös itse pienissä pöytägrilleissä.

Rivoletto

Albertinkatu 38

Rento italialainen. Oli avautuessaan 1972 Suomen ensimmäisiä pizzerioita. 14 pizzan valikoima, hintataso 8–11,50 e. Lisämaksusta rucola-salaattia täytteiden päälle. Hans Välimäen mielestä Suomen parhaat pizzat.

Saari

Sirpalesaari

Tarjolla saaristolaisruokaa sekä vierasvenepaikkoja. Avoinna vapusta syyskuun loppuun asti. Elokuussa yksi Helsingin suosituimmista rapupaikoista.

Safka

Vironkatu 8

Laaja luomutuotteiden valikoima, ministeritason ruokailijoita. Chaine des Rotisseurs on myöntänyt Safkalle kilpensä käyttöoikeuden. Ruokalista vaihtuu 1,5 kuukauden välein.

Salve

Hietalahdenranta 11

Alunperin merimiesten kapakka, rähjäinen ja kodikas. Yli sata vuotta vanhan ravintolan koristeena merimaalauksia, messinkiä ja köysiä. Jättimäiset annokset, ei laihduttajille. Klassikko: Salven silakat, 11 e.

Samrat

Eteläesplanadi 22 c

Kymmenenvuotias intialainen. Massiiviset käsintehdyt kalusteet. Suosittu keskustan toimistoväen lounaspaikka. Asiakas saa itse valita ruoan maustamisasteen.

Santa Fé

Aleksanterinkatu 15

Tex-mex-ruokaa. Katettu sisäpiha, jossa livejazzia ja bluesia maanantaista torstaihin. Suosituin annos: Chicken fajitas 14,90 e. Terassilla Sami Hyypiä, Markus Pöyhönen ja Ruben Stiller.

Saslik

Neitsytpolku 12

Venäläisen keittiön antimia blineistä karhunlihaan. Ruokalista yhdeksällä eri kielellä ja trubaduurit jokaisena iltana.

Sasso

Pohjoisesplanadi 17

Ulkomaalaisten ja bisnesväen suosima toscanalainen Kauppatorin kupeessa. Yksi harvoista italialaisista, jossa pasta ei ole pääosassa menulla. Baarin puolella pehmeät vaaleat sohvat, avarat huoneet ja korkeat ikkunat.

Satkar

Lönnrotinkatu 26

Nukkavieru nepalilainen, jossa on lounaat 6,80–8 eurolla. Yksi Helsingin suosituimmista etnisistä paikoista, asiakkaina muun muassa Maija Vilkkumaa ja Kalle Ahola.

Savoy

Eteläesplanadi 14

Marsalkka Mannerheimin ja Alvar Aallon suosikki. Pääruoat 36–41 e. Yksi Helsingin parhaista ja kalleimmista viinilistoista. Esimerkiksi Château Haut-Brion 1982 -pullo 1 020 eurolla.

Sea Horse

Kapteeninkatu 11

Vuodesta 1934 toiminut kortteliruokala. Klassikoita Wienin leike, sipulipihvi ja Kateenkorva. Kokeile: Sea Horsen silakat, Legendan mukaan ne maistuivat myös trumpetisti Dizzy Gillespielle.

Solna

Solnantie 26

Valoisa, 40-vuotias kortteliravintola Munkkiniemessä. Teemaviikkoja: lintu-, blini- ja äyriäisviikot. Pääruoat 16–22 e.

Särkänlinna

Särkänsaari

Fine diningia vanhassa linnakerakennuksessa Kaivopuiston kupeessa. Salin lattia kallellaan keittiöön päin. Aikanaan tykinkuulat vieritettiin salin lattiaa pitkin alas tykeille. Merinäköala. Lauttakuljetus Kaivopuiston rannasta.

Tori

Punavuorenkatu 2

Edullinen ja savuinen trenditietoisten korttelikapakka, jossa saa aamiaista klo 23 saakka. Ville Valo ja Nina Herala syövät täällä. Kokeile: Lihapullat jallukermakastikkeessa, 10 e.

Torni

Kalevankatu 5

Toiminut funkkistalossa vuodesta 1931. Listalla mm. riekkoa, rautua ja metsäkyyhkyä. Pääruoat noin 25 euroa. 80 viinin valikoima. Neuvostoliiton valvontakomissio ruokaili täällä vuosina 1944–47.

Zetor

Mannerheimintie 3–5

Maaseutu keskellä Helsinkiä. Tarjolla pontikkaa, sahtia, karjalanpaistia ja lohisoppaa. Avoinna joka päivä. Voi myös bilettää suomihittien tahdissa, opetella kullanhuuhdontaa tai ihmetellä sisustukseen kuuluvaa traktoria.

>Turku

>

Blanko

Aurakatu 1

Monitoimibaari, jossa itämaisia ja italialaisia makuja yhdistelevä fuusiokeittiö. Kohtuullinen hintataso. Iltaisin klubeja ja tiskijukkia. Kokeile: Lammaspasta, suosituin annos (14 e).

Bossa

Kauppiaskatu 12

Kauniita ihmisiä, kohtuuhintaista brasilialaista ruokaa ja eteläamerikkalaisia sambarytmejä.

Herman

Läntinen Rantakatu 37

Panimoravintola, Suomen Gastronomien Seuran Vuoden Ravintola vuonna 2003. Toimii 200 vuotta vanhassa empire-rakennuksessa, joka oli alunperin purjekangastehdas. Näköala Aurajoelle ja salin takaosassa kookas kuparinen oluenvalmistuslaitteisto.

Ravintola Linnankatu 3

Linnankatu 3

Fiini ruokapaikka Ingmannin talossa. Ravintolassa kaksi keskiaikaista holvikellaria. Avattu vuonna 2004, keittiössä Vuoden Nuori Kokki 2003, Jesse Söderlund. Sisäterassilla grilli. Pääruoat 16–24 e.

Rocca

Läntinen Rantakatu 55

Kokkisoturi Antti Vahteran kolme vuotta vanha ravintola. Sijaitsee vanhassa Auran panimossa Aurajoen rannalla.

Trattoria Romana

Hämeenkatu 9, Turku

Pieni perheravintola, vetäjinä italialainen isä ja tytär. Edullisia omia viinejä. Pöytävaraus välttämätön.

Via

Linnankatu 3

Pieni ja valoisa. Samaisessa rakennuksessa toimi vuonna 1753 Suomen ensimmäinen varsinainen ravintola. Erinomainen palvelu. Tuotteita voi ostaa valmispakkauksissa kotiin.

>Tampere

>

American Diner

Itäinenkatu 9–13

Burgereita, root beeria, pirtelöitä. American Dinerin jenkkisafkaa tullaan syömään Tampereen ulkopuoleltakin. Juontaja Annika Metsäkedon kantapaikka.

Frankly

Hallituskatu 22

Erinomainen palvelu. Tarjoilijat käyvät jopa laittamassa lisää parkkiaikaa asiakkaiden autoihin. Omistajana vuoden 2002 SM-barista Lasse Vidman. Laaja kahvivalikoima. Kokeile lisukkeeksi pekoni-perunamuusia.

Hella & Huone

Salhojankatu 48

Pieni ja romanttinen, 40 asiakaspaikkaa. Viinilistalla pienten ranskalaisten viinintuottajien tuotteita. Oma juustokauppa. Auki vain iltaisin.

Maruseki

Hallituskatu 7

Japanilaista ruokaa 20 vuoden ajan. Alakerrassa Suomen ensimmäinen japanilainen teehuone. Taustalla soi koto- tai shamisen-soittimet. Vuodesta toiseen Cityn ravintolaäänestyksen kärjessä.

Ravintola Näsinneula

Särkänniemi, Tampere

Huimaava sijainti, korkeutta 168 metriä. Laadukas ruoka palkittu Chaine des Rotisseurs ja Euro-Toques -kilvillä. Pääruoat noin 25 e.

Tiilihovi

Kauppakatu 10, Tampere

Lähes 40-vuotias punatiiliholvinen kellariravintola. Seinällä Chaine des Rotisseurs -kilpi ja kellarissa Tampereen laadukkain viinivalikoima. Äänestetty usein Pirkanmaan parhaaksi ravintolaksi.

>Oulu

>

1881 Uleåborg

Aittatori 4–5

Oulun ainoa ruokapaikka, jonne voi tulla suoraan veneellä. Sijaitsee aittarakennuksessa, ruokasalissa sata vuotta vanhat hirsiseinät. Wc-varusteluun kuuluu neula ja lankaa.

Amarillo

Kirkkokatu 15

Tulista ruokaa ja erinomainen palvelu. Vuoden 2005 Cityn ravintolaäänestyksen Paras henkilökunta -sarjan voittaja.

Istanbul Oriental

Kauppurienkatu 11

Moneen kertaan palkittu turkkilainen ravintola. Kellarikabinetin katossa tähtitaivasta jäljittelevä valaistus. Kokeile: Talon meze-lajitelma kahdelle, 19 e.

Matala

Rantakatu 6

Fiini ruokapaikka, tarjolla 50 viinin valikoima ja Gin Tonic sorbettia. Sijaitsee Suomen ensimmäisen höyrylaivan kapteenin vuonna 1828 rakennuttamassa talossa. Kokeile: seitsemän ruokalajin Mestarin menu, 69 e.

Pannu

Kauppurienkatu 12

Suosittu oman rahan ruokaravintola Stockmannin alakerrassa. Sata asiakaspaikkaa ja listalla mm. villisikaa ja kengurua.

>Muu Suomi

>

Bacchus

Rantakatu 4, Vaasa

Gourmet-ravintola, jolla oma viinikellari ja 80 viinin valikoima. Meriaiheinen sisustus ja seinillä liuta Wine Spectatorin kunniakirjoja. Pääruoat 22–28 e.

Buttenhoff

Koskenparras 4, Imatra

Itä-Suomen kuuluisin gourmet-ravintola, joka yhdistelee ranskalaisia, venäläisiä ja karjalaisia makuja. Pääruoat 14–19 e. Asiakkaat voivat lukea paikan viinikirjallisuutta. Viiniharrastajien suosiossa.

Intro Baari & Grilli.

Kauppakatu 20, Kuopio

Hyvä hinta–laatu-suhde. Pääruoat 5,90–19,50 e. Laavakivigrilli ja 17 metriä pitkä baaritiski. Upottavat sohvat kauppakadulle päin. Viikonloppuisin deejiit soittavat funkia ja soulia. Avattu puoli vuotta sitten.

Isä Camillo

Kauppakatu 25–27, Kuopio

Suojellussa, vanhassa Suomen Pankin rakennuksessa. Ulko-ovesta varastettiin vuonna 1999 kulttuurihistoriallisesti arvokas käärmeenmuotoinen ovenkahva. Palauttajalle luvassa edelleen ruokapalkkio.

L’Escale

Rantatie 4, Nauvo

Hyvätasoinen ja -maisemainen saaristoravintola. Pääruoat 13,50–24,50 e. Samassa rakennuksessa viinatislaamo, jossa voi maistaa kuutta eri snapsia.

Musta Lammas

Satamakatu 4, Kuopio

Olutpanimon vanhoissa kellariholveissa. Raaka-aineet lähialueelta, listalla lammasta, sieniä ja Kallaveden kalaa. Toiminut yli 20 vuotta. Palkittu American Express Service Award. Pienet, mutta hyvät annokset.

Restaurang Nautical

Hamngatan 2, Maarianhamina

Ahvenanmaalaisia perinneruokia ja näkymä rautaparkki Pommernille, joka on maailman ainoa alkuperäisessä asussaan säilytetty nelimastoinen purjelaiva. Hintataso 13–20 e.

Timbaali

Jokikatu 43, Porvoo

Etanaravintola Porvoon vanhimman päärynäpuun katveessa. Alkukesästä tarjolla Suomen ainoita syötäviä etanoita, lehtokotiloita. Etanat 9,80–20 e.

Wanha Laamanni

Vuorikatu 17, Porvoo

Kaksikerroksinen hirsitalo keskiaikaisen tuomiokirkon kupeessa. 1700-luvulla valmistuneessa rakennuksessa kokoontui talonpoikaissääty Porvoon valtiopäivillä 1809. Lihaisa ruokalista, pääruoat 20–28 e. Kesäterassilta näkymä Vanhan Porvoon kattojen yli.

Lisätietoja esitellyistä ravintoloista City-lehdessä 14/2005. Hae omasi lähimmästä jakelupisteestä.

Baariin, baariin!

Helsinki

Angleterre

Fredrikinkatu 47

Helsingin vanhin ja aidoin brittipubi. Koko sisustus – kalusteet, baaritiski, matot – ovat Englannista. Valioliiga-otteluita muutaman päivän välein vaihtuvaa Real Alea, omassa kylmiössä kypsytettyä bitterolutta. Lisäksi hanassa tarjolla 12 eri olutlaatua.

Ateljee Bar

Yrjönkatu 26

Toiminut hotelli Tornin 14. Kerroksessa vuodesta 1951. Mahtavat näkymät kaupungin yli jopa Tallinnaan asti. Näköalavessassa kuvattu Levottomat 3:n seksikohtaus. Kuukausittaisia taidenäyttelyitä. Huom! Varo jyrkkiä kierreportaita.

Bar N:o 9

Uudenmaankatu 9

Kerännyt kymmenen vuotta mainosväkeä, toimittajia ja it-duunareita. Seinillä kuukausittain vaihtuva taidenäyttely. Suosituin annos: KanaKorianteri, 7,70 e. Annoksia myös mukaan.

Bar Teos

Runeberginkatu 61

Tunnelmallinen tapas-baari. Seinämaalauksia ja edullinen 40 pikkupurtavan valikoima. Tapakset 2–2,85 e.

Belge

Kluuvikatu 5

Suomen ainoa belgialaisravintola. Seinillä Tintti-aiheisia kuvia ja yli 20 belgialaisen oluen valikoima.

Café Esplanad

Pohjoisesplanadi 37

Yksi Helsingin suosituimmista kahviloista. Vetonauloina edullinen lounas ja omassa leipomossa paistetut jättimäiset korvapuustit. Valittu kaupungin Parhaaksi kahvilaksi vuonna 2003.

Café Ursula

Ehrenströmintie 3

Yli 50-vuotias merenrantakahvila. Katettu terassi auki ympäri vuoden. Ei taustamusiikkia, mutta kahvilan vanha piano kaikkien soitettavissa. Täyttyy IHANA-houseklubin bilettäjistä lauantaisin heinä- ja elokuussa.

Carusel

Merisatamaranta 10

Kaivopuiston suosituin kesäterassi. Ruokaa tilatessa saa mukaan piipparin, joka hälyttää kun annos on valmis. Tony Halme korkkasi täällä ensimmäisen oluen lakkonsa päätteeksi.

Eerikin Pippuri

Eerikinkatu 15–17

Kebab-paikka. Nopea palvelu, edulliset hinnat. Avoinna viikonloppuisin aamuneljään.

Hullu Kukko

Simonkatu 8

Kauppakeskus Forumin kupeessa. Konstailematon ruokalista ja 11 samppanjan ja 200 vinin valikoima. Saanut kolmasti Wine Spectatorin kunniamaininnan.

Iltakoulu

Vaasankatu 5

Kallion olutolohuone, josta voi varata saunan. Olut 6  e/litra.Varaudu näyttämään henkilöllisyystodistus, jos maksat kortilla. Näyttelijä Jussi Lampi jälki-istunnossa.

Kafe Moskova

Eerikinkatu 11

Brezneviläisyyttä keskellä kaupunkia. Venäläistä vodkaa, musiikkia ja muotitietoisia vaihtoehtonuoria. 26 asiakaspaikkaa ja karu miljöö.

Korjaamo Baari

Töölönkatu 51B

Nuorten töölöläisten olohuone, rakennettu vanhan raitiovaunuvarikon kulmaan. Sunnuntaiaamuisin krapula-noutopöytä. Pinkki-oranssi sisustus. Runsaasti tapahtumia, ulkopuolella järjestetty mm. design-kirppis.

Mikonkadun terassit

Mikonkatu

Viiden ravintolan 500-paikkainen terassirypäs. Keskustan parhaita tiirailupaikkoja, täyttyy aikaisin. Auringonpalvojat siirtyvät illaksi rokkibaariin, kasinolle tai tanssilattialle.

Molly Malone’s

Kaisaniemenkatu 1 C

Valittu 50 parhaan eurooppalaisen irkkupubin joukkoon. Kaksi kerrosta, kolme baaria ja livemusiikkia joka päivä. Teeveestä mm. rugbya ja krikettiä.

Pataässä

Mariankatu 9

Suomen legendaarisin laulupaikka. Kulunut sisustus ja värikäs asiakaskunta. Karaoke-valikoimassa yli 2 500 kappaletta. Suosituin biisi: Aikuinen nainen.

Pub Spårakoff

Rautatientori

Punainen, ravintolaksi muutettu raitiovaunu. 40 minuutin kiertoajelulle mahtuu 30 asiakasta. Tarjolla kantakaupungin tärkeimmät nähtävyydet, olutta ja siideriä. Sisäänpääsy 7 e.

Raffaello

Kesällä Raffaellon, Michellen ja Gasellin yhteinen sisäterassi on toimiva iskupaikka yli 40-vuotiaille. Terssilla viihtyy myös Kirka ja Ilkka Kanerva. Italialaista ruokaa.

Ravintolalaiva Wäiski

Hakaniemenranta 11

Bändi-iltoja, humaaneja vaihtoehtoklubeja ja suosittu kolmitasoinen kesäterassi. 600 asiakaspaikan paatti avoinna vuoden ympäri.

Roskapankki

Helsinginkatu 20

Rähjäinen juottolalegenda, opiskelijoita ja nahkaliivisiä rokkareita. Halpaa olutta ja korkea turpaanveto-indeksi. Perustettu laman aikaan 1993.

Sling In

Mikonkatu 8

Drinkkibaari, ravintola-ammattilaisten kantapaikka sunnuntaisin ja maanantaisin. Baarissa drinkkikone, joka kertoo yli 800 juoman koostumuksen. Älä juo täällä olutta.

Sports Academy

Kaivokatu 8

Penkkiurheilijoiden paratiisi. Olutta, ruokaa, urheilulähetyksiä 45 teeveestä ja kisakatsomo 500 hengelle.

Strindberg

Pohjoisesplanadi 33

Helsingin suurin café. Alakerrassa punaisilla nahkaistuimilla varustettu kahvila, yläkerrassa à la carte -ravintola. Kesäterassi tunnettu bongauspaikka. Ben Zyskowicz on saanut ravintolalta oman istuimen.

Suomenlinnan Panimo

Rantakasarmi, Suomenlinna 1 C

Sijaitsee 200 vuotta holvikattoisessa ravintolasalissa 15 minuutin merimatkan päässä Kauppatorilta. Kolme omaa olutta. Terassilla turisteja, Hanoi Rocks ja Lapinlahden linnut.

Super

Eerikinkatu 11

Sarjakuvabaari, vaaleat nahkapenkit ja seinillä karikatyyreja sarjakuvien supersankareista. Drinkkilistalla mm. Kryptoniitti.

Tavastia

Urho Kekkosen katu 4–6

Suomen maineikkain rock-klubi, täytti 35 vuotta. Yleisössä rock-tähtiä ja HIM keikalla aina uutenavuotena. Tsekkaa: vessakirjoitukset. Ja jos pääset, niin takahuoneen seinän signeeraukset.

Vinyl

Yliopistonkatu 8

Euroopan ensimmäinen drinkkibaari, jossa on myös levykauppa. Myynnissä CD:itä ja vinyylejä lattarihousesta souliin. Alkuillasta klubbailijoiden hengailupaikka.

Vltava

Elielinaukio 2

Rautatieaseman vieressä suojellussa jugend-talossa. Helsingin suurin tsekkiläisten oluiden valikoima.

Åbo

Uudenmaankatu 26

Lupsakka trendibaari, sisustuksena paikalla aiemmin toimineen venäläisravintolan rekvisiittaa ja hauskoja seinämaalauksia. Jukeboksi täynnä popklassikoita. Viereisessä Oujeessa klubeja.

Turku

Kerttu

Läntinen Pitkäkatu 35

Rautatien vieressä oleva savuton lähibaari, jossa voi pelata kymmeniä lautapelejä.

Koulu

Suomen suurin ravintolapanimo, 20 omaa olutmerkkiä. Koulun oluenpanija Mika Lattu on valittu Kaupungin parhaaksi panomieheksi. Sijaitsee vanhassa kaksikerroksisessa koulurakennuksessa.

Old Bank

Aurakatu 3

Sijaitsee 1900-luvun alussa rakennetussa vanhassa pankkikiinteistössä. Valittu vuoden olutravintolaksi 1999. Myynnissä 150 olutmerkkiä.

Ravintolalaiva Cindy

Itäinen Rantakatu

Kaksi 36-metristä proomualusta Aurajoen rannassa. Aurinkoterassille paistaa aamusta iltaan. Myös ruokaa ja Jori Hulkkonen.

Uusi Apteekki

Kaskenkatu 1

Yksi Vares-elokuvan kuvauspaikoista. Toiminut aiemmin apteekkina. Seinillä alkuperäiset apteekkihyllyt. Boheemi oluttupa, kellarissa pienpanimo.

Tampere

Café ­Europa

Aleksanterinkatu 29

Nuorten kaupunkilaisten olohuone. Sisustettu aidoilla antiikkihuonekaluilla, tauluilla ja taide-esineillä. Hyvä valikoima viskejä. Yläkerran Atticissa mm. viikonloppuisin r’n’b-klubi Smile.

London Pub

Pellavatehtaankatu 13

Aikuisten seurustelu- ja jorauspaikka. Erinomainen olutvalikoima ja usein livebändejä.

Paapan Kapakka

Koskikatu 9

Jazz-pyhättö. Tarjolla kotimaisia ja ulkomaisia jatsi, -blues- ja latinoakteja. Joka päivä elävää musiikkia.

Telakka

Tullikamarin aukio 3

Esiintymislava, näyttelytiloja sekä kenties Suomen halvin jukeboksi, yhdeksän kappaletta kahdella eurolla. Asiakkaina opiskelijoita ja taiteilijoita.

Oulu

Jumpru Pub

Kauppurienkatu 6, Oulu

Oululaisten urheilijoiden suosikki. Valioliigaa suorana Canal+:lta. Ulkoseinässä kirjailija Aaro Hellaakosken muistolaatta. Lämmitetty sisäpihan terassi, bileet kakkoskerroksessa.

Never Grow Old

Hallituskatu 17

Karibiahenkinen musiikkibaari ja rastafarien päämaja. Vessan seinällä Fidel Castron kuva, musiikkina salsaa ja reggaeta. Virvokkeet voi nauttia riipputuolissa.

Oluthuone Leskinen

Kirkkokatu 10, Oulu

Vuonna 1992 perustettu olutravintola, joka toimi aluksi norjalaisbaarina. Hanassa 16 eri olutta, pulloissa 70. Seinällä Leeds Unitedin futisjoukkueen signeeraama paita.

Muu Suomi

Albatrossi

Makasiinikatu 1, Kuopio

Terassilta esteetön näkymä Kallavedelle. Suosituin Kuopion kesäravintola, livebändejä. Aurinko paistaa koko päivän terassille.

Bar Kino

Itäpuisto 10 A, Pori

Entinen elokuvateatteri. Klubeja ja valtakunnan kovimpia bändejä ja kuriositeetteja, kuten Matti Nykänen.

Henry’s Pub

Kauppakatu 18, Kuopio

Kotimaisia huippurokkareita ja paikallisia pikkubändejä. Erinomainen palvelu ja artistikohtelu, jota on kehunut muun muassa Liekki ja Kotiteollisuus. Avoinna joka päivä.

Hullun Mylly

Urheilukatu 1, Kemi

Paviljongiksi rakettu hirsirakennus Meripuistossa. Suuri puistoterassi makasiineineen. Bileterassilla soittaa kesällä mm. Maija Vilkkumaa ja Zen Café

Keppana Kellari

Koivulantie 6, Liesjärvi

Järven rannassa keskellä ei mitään. Suomen suurin alkoholivalikoima, tarjolla 280 olutmerkkiä, 470 eri viskilaatua ja yhteensä 1 400 eri merkkiä alkoholijuomia. Kellariin vievällä metsätiellä liikennevalot ja ruokalistalla tappajasikaa.

Tee- ja kahvihuone Helmi

Välikatu 7, Porvoo

Suomen vanhimman kauppakadun varrella. Sisustettu 1800-luvun säätyläiskodin henkeen. Mainiot leivonnaiset ja kesäterassi aittapihalla. Yläkerrassa viikonloppuisin suklaasalonki, jossa suklaakahvia, -kakkua ja konvehteja.

Nyt bailataan!

Helsinki

DTM

Iso Roobertinkatu 28

Skandinavian suurin homoravintola ja trend setterien mekka. Esimerkiksi Nokia on lanseerannut uuden puhelinmallinsa täällä. Lavalla mm. Meiju Suvas ja drag queenejä.

Hamlet

Vilhonkatu 6

Suomi-hittejä ja klassikkokappaleita. Pieni tanssilattia tukossa viikonloppuisin. 20 vuoden aikana vakiintunut poliisien, palomiesten ja sairaanhoitajien pariutumispaikaksi. Sisäpihalla katettu terassi.

Helsinki Club

Yliopistonkatu 8

Vierailemassa käyneet maailman parhaat deejiit, Tiësto, Judge Jules ja Erick Morillo. Yläkerran Balconyssa pehmeitä nojatuoleja. Yökerhon naistyöntekijät ovat tehneet tyttökalenterin, jonka voi ostaa tiskiltä. Toiminut vuodesta 1971.

Kaarle XII

Kasarmikatu 40

Kahminut jo 30 vuoden ajan suomenruotsalaiset, pörssihait ja lentoemot. Kaksi kerrosta, kuusi baaria ja eniten väkeä torstaisin. Jonon ohi naamavipillä.

Kaivohuone

Iso puistotie 1

Vuonna 2004 täysin remontoitu tuhannen hengen bilekeidas ja näyttäytymispaikka. Kaupungin suurin terassi, jossa vipeille varattu poreallas. Iskuterassi, jossa voi nähdä myös Kimi Räikkösen, Jenni Dahlmanin ja Teemu Selänteen. Valmistui alunperin vuonna 1838 kylpyläksi.

König

Mikonkatu 4

Klubi ja ruokaravintola. Alakerrassa kaupungin ahtain tanssilattia. Legendaarinen iskupaikka “ikuisille” kolmekymppisille. Ravintola perustettu vuonna 1892.

Lady Moon

Kaivokatu 12

Pieni, matalakattoinen klubi, jonne jono jokaisena viikonpäivänä. Foo Fighters ei päässyt Tavastian keikan jälkeen tänne sisään.

Lost and Found

Annankatu 6

Heteroystävällinen homoravintola, vakiokävijänä ovat mm. Ville Valo ja Lauri Ylönen. Takuuvarmasti jono viikonloppuisin. Ja sitä eivät julkkiksetkaan kiilaa.

Manala

Dagmarinkatu 2

Viikonlopun yötansseissa käytössä neljä kerrosta, viisi baaria ja kaksi tanssilattiaa. Pirullinen jono ja ruokaa valomerkkiin asti. Kokeile: HIMin rumpali Gas Lipstickin nimikkoannos, aurajuustolla ja valkosipulilla kuorrutettuja etanoita, 13,90 e.

Punavuoren Soho

Ratakatu 6

Suomenruotsalaisia klubbaajia ja erillinen Intia-huone, josta voi vuokrata vesipiipun.

Rose Garden

Iso Roobertinkatu 10

Helsingin harvoja klubitiloja, jossa voi kuulla housea, hip hopia, soulia, rockia ja funkia. Kaksi tanssilattiaa, kolme baaria, kotimaiset huippu-deejiit ja kaupungin tyylitietoisimmat 22–26-vuotiaat klubbaajat.

Stockholm Diskotek

Yrjönkatu 31

Niko Hallamäen ja Mehdi Younesin uusi yökerho Museoviraston suojelemassa talossa. Kuusi baaria, tanssilattia ja yläkerrassa vip-tila. Avataan viimeistään yleisurheilun MM-kisoihin.

Studio 51

Fredrikinkatu 51

70-luvun diskomeininkiä ja yli tuhat asiakaspaikkaa. Samassa yhteydessä yksityisklubi Club Privé, jonka sohvilla löhöää mm. Markus Selin.

Teatteri

Pohjoisesplanadi 2

Svenska Teaternin vieressä. Yläkerran Klubi näyttäytymispaikka, jonka vip-puolella mm. Oskari Katajisto ja Mikko Leppilampi. Terassilla joka päivä deejii, yläkerran terassi katettu ja lämmitetty. Alakerrassa ruokasali ja Kellobaari.

Uniq

Yliopistokatu 5

Bilepaikka, jossa kaupungin kylmin baari, jäästä vuorattu –5-asteinen Arctic Icebar. Drinkit jäistä veistetyistä laseista.

Vanha Ylioppilastalo

Mannerheimintie 3

Opiskelija-aktiivien sekä Mikko Leppilammen ja Viivi Avellánin suosiossa. Klubeja keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Kun ylioppilaat valtasivat Vanhan vuonna 1968, Seppo Hovi soitti juhlasalissa flyygeliä alasti.

Turku

Bar Päiväkoti

Kaskenkatu 3

Tyylitietoinen asiakaskunta. Livebändejä, vaihtoehtoklubeja ja taidegalleria.

Dynamo

Linnankatu 7

Gallagherien veljesten jatkopaikka, kun Oasis esiintyi Turussa. Sijaitsee ränsistyneessä purku-uhan alla toimivassa puuröttelössä.

Giggling Marlin

Humalistonkatu 6

Pintaliitopaikka, jossa käy mallit ja jääkiekkoilijat. Tanssihittejä, suomi-poppia. Pöydillä tanssimista varten katossa on tangot ja pöydät on pultattu kiinni.

Marilyn

Eerikinkatu 19

Turun vanhin yksityinen yökerho, 500 asiakaspaikkaa. Etenkin parikymppisten suosiossa. Tytöt tanssivat tangoilla suomipoppia ja asiakaspalvelu pelaa. Paikka ei käytä ekstraajia.

Tampere

Ilves Bar&Night

Hatanpäänvaltatie 1

Kaupungin legendaarisin biletyspaikka. Avasi remontin jälkeen keväällä 2005. Erikoisuutena lasinen tanssilattia.

Klubi

Tullikamarinaukio 2

Monitoimitila satavuotiaassa Tullikamari-rakennuksessa. Päivisin lounaspaikka, iltaisin klubeja ja live-esiintyjiä, sekä uusia tulokkaita että kotimaisia rocktähtiä. Valikoimissa Laitilan sitruunasoodaa.

Mixei

Itsenäisyydenkatu 7–9

Suomen vanhin gay-ravintola kahdessa kerroksessa. Alakerrassa kookas tanssilattia ja unisex-vessat.

Yo-talo

Kauppakatu 10

Tamperelainen käsite. Jugend-talossa toiminut 1960-luvulta lähtien sovussa niin klubit, diskot kuin rap- ja rock-keikatkin.

Oulu

45 Special

Saaristonkatu 12

Kolmikerroksinen klubitila, jossa soittaa 130 bändiä vuodessa. Opiskelijabileitä ja kesäklubeja. Sunnuntaisin jo vuodesta 1990 pyörineet 45:n Sunnuntaijamit.

Gigglin Marlin

Suomipoppia ja diskojytkettä. Kaikki kaupungin silmiinpistävät, Jasmin Mäntylä, missit ja Kärpät.

Muu Suomi

Blaze

Yliopistonkatu 36, Jyväskylä

R’n’b-, hiphop- ja elektroklubeja. Säännöllisesti vieraana tiskijukkia ja räppäreitä ympäri Suomea. Kerran kuukaudessa Sex In The City -ilta, jolloin naiset pääsevät ilmaiseksi sisään ja saavat vaahtokarkkeja.

Domino Night Club

Raumanlinna, Valtakatu 5, Rauma

Lähialueen suosituin yökerho ja pokauspaikka. Kesäperjantaisin live-bändejä, mm. Teräsbetoni, CMX ja Tiktak.

Elohuvi

Väinönkatu 32, Jyväskylä

Jyväskylän suurin yökerho. Alakerrassa 500 asiakaspaikan tanssimesta, yläkerrassa Oldies-baari, jossa soi pääosin vanhat kotimaiset iskelmät.

Giggling Marlin

Kauppakatu 18, Kuopio

Pohjois-Savon monipuolisin. Suomipop-baari, rock-mesta ja tanssilattia saman katon alla. Tsekkaa Kalpan jääkiekkoiljat ja Sammon lentopallopojat.

Papin Nenä

Hietasaarenkatu 14, Vaasa

Juuri uusiutunut, Vaasan ylioppilaskunnan osittain omistama yökerho. Musiikki rapista tranceen. Naisten vessassa kokovartalopeli ja sohva. Myynnissä Papin Nenä -fanipaitoja.

Puijonsarvi Night

Minna Canthin katu 16, Kuopio

Paksumpi esiintyjälista kuin muilla paikallisilla keikkapaikoilla yhteensä. Lavalla nähty mm. HIM, The Rasmus, Nylon Beat ja Apulanta. Paljon porukkaa Kuopion ulkopuolelta.

Ravintola Dyyni

Tuomipakkaintie 58, Kalajoki

Ainutlaatuisella paikalla hiekkasärkkien vieressä. Ravintolan bilebussi kuljettaa Dyyniin väkeä Kokkolasta asti. Beach Volley -kenttä.

8 kommenttia

ice_ice

19.7.2005 11:20

aikia kiva kun turun pippalo-mestoista ei mikään mainituista ollut sk-ravintola :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Olski

21.7.2005 18:01

Olipa uusia ja omaperäisiä baareja/rafloja...kuka vaan olis laatinu tämmösen listan..huoh..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jyskyla

25.7.2005 17:22

Olipas siinäkin oikein "virallinen" lista. Vaikka makuaisoista on mahdotonta kiistellä niin ainakin selviin asiavirheisiin saa puuttua. Esimerkiksi Jyväskylän ykkösbaari ei ole enää Elohuvi, vaan uusi pintaliitopaikka Gigling Marlin. Ja Elohuvi on sitä paitsi juurikin lopettamassa toimintansa...

Aika huolestuttavaa muutenkin, jos jyväskyläläisistä baareista maininnan saa ainoastaan teinihoppareiden jumputuspaikka, Blaze. Eikä tätä listaa varten arvon toimittajat ole varmaankaan henkilökohtaisesti kiertäneet Suomen maata arvostellen jokaista baaria ja ravintolaa. Tai sitten se Suomi on taas pääkaupunkiseutulaisen mielestä Helsinki-Turku-Tampere -akseli ja pohjoisena osavaltiona Oulu.

Toivottavasti kukaan cityn "raamattupiiriläinen" ei nyt jätä niitä kaikkia hyviä mainitsemattomia paikkoja väliin ravintoloita etsiessään...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jarppa86

3.8.2005 02:40

Vaasan baareista Papin Nenä päässy listalle, omituista, kyllä täältä parempia ja mielenkiintosempiaki paikkoja löytyis :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

asdfrt

3.8.2005 15:18

jyskyla • 25.7.2005 17:22

Toivottavasti kaikki raamattupiiriläiset nimenomaan jättävät ne hyvät paikat käymättä. City-lehteä lukevan trendipellejen ei tarvitse pilata ihan joka paikkaa... pysykööt sedu koskisen pintaliitoloissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mario_C

8.8.2005 09:57

Mihin jäi Bar Mary Porvoosta? Ihan ehdottoman hyvä baari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

namimamma

14.8.2005 15:23

Harald Turusta/Tampereelta olisi ehdottomasti pitänyt mainita. Ravintola, joka osoittaa, että kaikkia innovaatioita ei suinkaan tehdä kehä kolmosen sisällä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

123Y

16.8.2005 22:30

Mihin jäi 55 lpr:stä!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi