SYÖ!-viikot 20 vuotta – näin legendaarinen ravintolatapahtuma on muuttunut vuosien varrella

Pippuripihviä sadalla markalla, kymmenellä eurolla burgeri.

Maailmanhistorian ensimmäiset SYÖ!-viikot näyttivät City-lehdessä tältä.
Maailmanhistorian ensimmäiset SYÖ!-viikot näyttivät City-lehdessä tältä.

Ravintoloiden rakastajien ja edullisten herkkujen ystävien suosikkitapahtuma SYÖ! on saavuttanut kunnioitettavan 20 vuoden iän. Nykyisin kolme kertaa vuodessa järjestettävät SYÖ!-viikot tuovat koko liudan kympin annoksia Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle, mutta herkkuviikot eivät aina ole toimineet ihan niin. 

Ensimmäisillä SYÖ!-viikoilla mukana oli 36 ravintolaa, eikä annoksilla ollut yhteistä, tiettyä hintaa. Ravintolat saivat itse valita, millaisella tarjoushinnalla kampanjaruokia myydään: tarjouksessa oli kolmen ruokalajin menukokonaisuuksia 120-170 markan hintaan, lämpimiä leipiä hintaan 39 markkaa tai kaksi annosta yhden hinnalla. Mukana olleet ravintolat edustivat myös hiukan toisenlaista osastoa kuin nykyään. Mukana olivat Amigo, Baker's Family, Budapest, Cafe Barook, Cafe Strindberg, Cantina West, Chico's, Country Club, El Greco, Elite, Grand Marina, Helmi, Hullu Kukko, Kaapeli, Kaksi Kanaa, Kappeli, Kasakka, Kellarikrouvi, Kosmos, La Vista, Lehtovaara, Maxill, Namaskaar, Planet Hollywood, Raffaello, Richard's, Rivoli, Rodolfo, Safka, Saslik, Suola & Pippuri, Taboo, Torni, Vaakuna ja Zetor.

(Ensimmäisenä vuonna mukana ollut ravintola Amigo on muuten mukana myös tänä vuonna.)

Nimmarilla sinetöidyt kampanjamainokset.
Nimmarilla sinetöidyt kampanjamainokset.

Suosituinta ruokaa Helsingissä 1990-luvulla: pippuripihvi.
Suosituinta ruokaa Helsingissä 1990-luvulla: pippuripihvi.

Light-kokista Katalle.
Light-kokista Katalle.
Jokaisen ravintolan omistaja, keittiömestari, ravintolapäällikkö tai koko henkilökunta sinetöi ensimmäisille SYÖ!-viikoille osallistumisen nimikirjoituksellaan. Mutta City-lehden ensimmäisillä SYÖ!-sivuilla kerrottiin paljon muutakin kuin osallistuvien ravintoloiden nimet. Lehdessä paljastettiin herkullisia tarinoita ravintoloissa käyneisiin julkisuuden henkilöihin liittyen: ruotsalaisen tanssipopryhmä Army of Loversin "rintava blondi" suukotti ravintola Kasakan keittiöhenkilökunnan jäsenen yltä päältä punaan vuonna 1993, Miina Äkkijyrkällä oli tapana tuoda vasikkansa mukanaan ruokaillessaan Kosmoksessa ja prinssi Edward söi Tornin neljännessätoista kerroksessa neljän ruokalajin menun – nautinnolla ja pitkään.

Ajan kiinnostavimmat suomalaiset kuten Maria Guzenina, Samuli Edelmann, Taru Valkeapää ja Jari Sarasvuo luettelivat Cityssä suosikkiravintoloitaan: Planet Hollywoodista ja Coronasta tykättiin paljon, ja kaikki paitsi Guzenina mainitsivat tietenkin Kaivohuoneen. Lisäksi kampanjaan osallistuvat ravintolat paljastivat myydyimmät à la carte -annoksensa: 36 ravintolan top 3 -listoissa keikkui selvästi useimmiten pippuripihvi.

Vuosien saatossa (ja valuutan muuttuessa) SYÖ!-viikoille kehitettiin yhtenäinen hinta, jota pidetään edelleen yllä. Lisäksi viikot järjestetään kolme kertaa vuodessa, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat varmasti mukaan. Kympillä saa tänä vuonna herkkuja yli sadassa ravintolassa kolmessa kaupungissa – joten ei muuta kun herkuttelemaan!

Tsekkaa kaikki SYÖ!-tarjoukset:

1 kommentti

KAsey00

13.2.2023 19:36

Tarjolla on myös kolmen ruokalajin blinimenu ja yksittäisiä bliniannoksia. Juomalistalta suositellaan hapokasta rieslingiä https://testmyspeed.onl/.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi