Blogi

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2008.
Seuraava

Thainyrkkeilyn SM 2008 -- oppia ikä kaikki!  2

Kävin eilen katsomassa elämäni ensimmäiset thainyrkkeilykisat. Itseasiassa minulla ei ole ollut mitään mielikuvaa lajista - ainoastaan se ennakkotieto, että iskujen lisäksi kehässä satelee potkuja.

Jos joku olisi valistanut etukäteen, olisin tainnut jäädä kotiin..

Ensimmäinen yllätys: musiikki. Ennen ottelun alkamista ja erien aikana soi salissa ihan *hmmm* säkkipillinsoitolta kuulostava thaimusiikki.

Toinen yllätys: riitit. Ennen matsia ottelijat esittävät kehässä vuosisatoja vanha perinnerituaalin, eli ram muay tanssin. Ram muayn tarkoitus on ajaa pahat henget pois kehästä, mutta liikunnallisena kansalaisena kuvittelun näkeväni tanssissa lämmittelyyn liittyviä avaavia liikesarjoja (videopätkän alussa pätkä rituaalia)..

Kolmas yllätys: TII! OII! Thainyrkkeilyssä kansa kannustaa suosikkiaan huutamalla "oii" joka kerta kun suosikki potkaisee tai lyö. Lähiottelun aikana kuulemani huuto "tii" tarkoittaa polvea, eli huudolla yllytetään suosikkia potkaisemaan polvella. Tiitä seuraa aika usein oii.

Neljäs yllätys: Fiilis. Siis oma.. Vielä tänäänkin tuntuu siltä, että saatan mennä katsomaan toisenkin kerran.

Muay Thai, thaiboxing tai thainyrkkeily on lähes kaksituhatta vuotta vanha kamppailulaji joka sai nykyisen muodonsa vasta 1930-luvulla. Sen aikaisien brutaalien otteluihin vuoksi laadittiin painoluokat, säännöt ja ottelijoiden piti ruveta käyttämään nyrkkeilyhansikkaita. Sitä ennen thainyrkkeily, alkuperäiseltä nimeltään Muay Thai, oli sotilaitten taistelutaitoja ylläpitävä kamppailulaji.
Thaimaan kansallisurheilulaji Muay Thai, on täyskontaktilaji jossa otellaan nyrkkeilykehässä. Thainyrkkeilyn tekniikka-arsenaaliin kuuluvat potkut sääriluulla, potkut jalkapohjalla, polvipotkut, kyynärpäälyönnit, nyrkkeilylyönnit ja pystypainia muistuttavassa lähiottelussa suoritetut heitot.
Kiellettyä thainyrkkeilyssä on kaatuneen vastustajan potkaiseminen, selkään kohdistuvat iskut, pureminen, sylkeminen, puskeminen, kamppaaminen, epäurheilijamainen käytös, jalkakiinniotettuna ryntääminen ja kehäköydestä tarttuminen.

Lähde: Suomen Muay Thai Liitto


Seuraava