Blogi

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2007.
Edellinen

Gone fishing..  1

Kävin eilen kaupassa ja haaviin tarttui kalaa. Ihan peruseväkkäitä ostin, eli Jäämeren lohta ja tonnikalaa tiskistä, seitä pakastealtaasta ja lisäksi säilykkeenä tonnikalaa öljyssä ja sardiineja tomaattiöljyssä.

Pestokala

400 g valkolihaista kalaa, pakastesei annospaloina käy hyvin
4 rkl pestoa
1 pieni (kynnetön)valkosipuli
1 tuhti viipale sinihomejuustoa
2 rkl ruokaöljyä (esim. aurikokuiv. tomaattien säilötäöljy)
2 rkl mantelirouhetta (ei välttämätön)

Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla (ei pakko).
Lado kalafileet (sei jäisenä) pikkuisen erilleen vuokaan.
Peittele kala-asetelma pestolla.
Viipaloi valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja lado pestopedille.
Murenna päälle sinihomejuusto.
Valele komeus öljyllä ja ripottele ylle mantelirouhe.

Paista 225' C n. 15 min. ja laske lämpötila 175' C. Paistele vielä n. 10 min.

Itse söin siltään, mutta kyytipojaksi menisi vaikka sipulilla maustettu perusperunasose. Valele kala ennen tarjoilua sillä pestolla maustuneella öljyllä..

Vuohenjuustolohi rennoin rantein

Lohifile
Suolaa
Mustapippuria
Limeä tai sitruunaa
Vuohenjuustoa

Lohifile vuokaan.
Mausta suolalla, mustapippurilla ja lime- tai sitruunanmehulla.
Viipaloi päälle ronskisti vuohenjuustoa.
Paista kypsäksi ja syö.

Jos söisin leipää, pistelisin tuon lohen Oululaisen Luomujälkiuunileivän kanssa.. Nyt se saa kaverikseen parsa-kukkakaaligratinia.

Tonnikalan valmistan myöhemmin illalla.


26/28  1

On aaton aatto. Melkein juhla siis.

Uskomatonta miten päivät ovat juosseet. Neljä viikkoa sitten olin vierailemassa Etelä-Suomessa ja vasta aavistelin, mitä tuleman pitää. Nyt HH<30g/vrk päivät alkavat olla luetut.

Muutoksen tuulet

Olen tehnyt päätöksen, joka kantaa juuri niin pitkälle kuin hyvältä tuntuu. En aio enää palata entiseen ruokavaliooni, joka sisälsi paljon ruista (leipää ja puuroa) ja ohraa (puuroa ja pääruuan lisukkeena) ja jossa sokeri eri muodoissaan oli päivittäinen vieras ruuansulatusjärjestelmässäni.

Malja sille.


Maitorahka on POP!  4

Olen hehkuttanut ruotsalaisturkkilaista partaäijää nyt joka suuntaan, joten back to the basics.

Maitorahkaherkku

250 g maitorahkaa
10 ml auringonkukkaöljyä
0,5 dl O'Light mangomehutiivistettä
0,5 dl rasvatonta maitoa tai kuohukermaa
2 rkl Fibrexiä
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl kurpitsansiemeniä
marjoja (HH<30g vuoksi nyt vain vähän, mutta myöhemmin 1-2 dl)

Sekoitellaan luetellussa järjestyksessä ja rahkaherkku on valmis. Sopii kaikille - erityisesti atkinsitsemurhaa tekeville lahkolaisille ja lihaksista runkoa rakentaville. Karppaaja voi lisätä vähän öljyä ja rasvoja laskeva vähentää öljyn määrää.

edit 31.3.: testin jälkeen vähensin öljyä ja lisäsin mehutiivistettä.

edit: yletön herkuttelu yllämainitulla ruokalajilla saattaa aiheuttaa perästä kuulumista - en kanna vastuuta asiasta

Kauppapäivä

Tänään menen shoppailemaan ruokaa ja luettuani Octaven eilisen blogimerkinnän, ajattelin tehdä enemmälti kasvishankintoja. Paljon, paljon vihreää! Mukaan munakoisoa, inkivääriä, kukkakaalta, kesäkurpitsaa.. Tomaattiakin taidan ostaa, sillä jääkaapissa köllöttelee ihanainen mozzarellapallo, joka suorastaan odottaa valmistumista basilikalla maustetuksi tomaattisalaatiksi..

Tässähän tulee nälkä?


Leppäkerttuja  7

Työterveydenhoitaja oli juuri lähdössä kotiin kun menin käymään työpaikalla palauttamassa autoa ja katsomassa postin. Sain kuitenkin luvan käydä visiitillä hänen työhuoneessaan tekemässä vähän omatoimisia tutkimuksia..

Terveyskatsaus

Tänään n. klo 17:00. Ruokailusta n. 1 h.

Verenpaine 120/64 mmHg
Syke 52 bpm
Hb 146 g/l
Verensokeri 4,4 mmol

Terve tyttö. Palautin avaimen ja fillaroin venyttelytunnille.

Hierojalla

En enää hehkuta kuinka taivaallisen ihanaa kehonhuolto voi olla, sillä hukun kateellisten ihmisten pikaviestitulvaan.. Sanon vain lyhyesti, että Jiiihhaa! :).

Oikea olkapää toimii edelleen paremmin kuin vuosiin. Viime sunnuntaisen käsittelyn jatko hieromalla oli oikein hyvä juttu. Harmi vaan, että joudun odottamaan Tomin uusintaoperointia vielä neljä viikkoa.

Hyviä rasvoja

Tässä ruokavaliossa täytyy saada riittävästi hyviä rasvoja. Pelkällä proteiinilla ja salaatilla ei pärjää. Vieressä höyryää iso muki kaakaota, johon lorautin pari teelusikallista auringonkukkaöljyä. Jep. Luit oikein. Päivän kiintiö ei muuten tullut täyteen ja tänään en viitsi juoda suoraa pullosta (senkin olen pari kertaa tehnyt).

Fiilistellen

Tänään oli hyvä päivä. Iloisia "uutisia" monelta suunnalta. Ja huomenna on perjantai. Sen kunniaksi otan suihkun jälkeen(pienen) lasin punkkua.


Pikkuiloja :)  1

Nesteet on poissa. Tai se turvotus, mikä lie. Aamupaino oli sama kuin lauantaina; siitä olen iloinen.

(edit: en vieläkään ole selvillä kiertokulustani.. voi siis olla että liittyi siihen - tai sitten ei; we'll see =D)

Kirjauduin Cityyn ja ruudulle lävähti pikaviesti, joka sai minut hymyilemään ja hetkeksi ihan muihin svääreihin. Kiitos. Olen iloinen myös siitä.

Vaikka kirosin ystäväni, kun hän toi elämääni "partaäijän", olen tänään iloinen myös (toistaiseksi) maailman herkullisimmasta jogurtista. Aamiaiseksi 150 g tuota ruotsalaista turkkilaista herkkua, sekaan n. 1,5 rkl Fibrexiä ja 1 rkl auringonkukansiemeniä ja 1 tl auringonkukkaöljyä. Lisäksi Berocca ja kalaöljyt ja kahvi, johon vaahdotin 0,5 gl rasvatonta maitoa.

Nyt töihin!


Voihan YLE, minkä teit!  6

Äiti kävi. Oli nähnyt eilen tv-pätkän kohuja herättäneestä ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan kaikki Atkinsia noudattavat kuolevat ihan näillä sekunneilla.

En aio kuolla Atkinsiin

(Jota en edes puhtaasti noudata.)

Vakuutteluista huolimatta jouduin välittömästi erityistarkkailun alle. Kuulustelu oli piinaava ja keittiö tutkittiin viimeistä nurkkaa myöten.. Etten vaan kuuluisi johonkin kulttiin ja kuolisi (tukehtumalla?) pekoniin ja meetwurstiin!

Terveisiä isille

Pakkasin äidille kotiin viemisiksi kaikki kaapeista löytyvät pastat, mannaryynit, vehnäjauhot, ruis- ja kaurahiutaleet, murot ja myslit ja sanoin, että pidän kyllä itsestäni huolta. Nähtyään pakastimessa n. 7 kg parsaa, wok-sekoituksia ja tonnikalapihvejä, jääkaapissa raejuustoa, pestoa, ituja ja jäävuorisalaattia ja muissa kaapeissa hillosipuleita, oliiveja, ruokaöljyjä, manteleita, Marabou 86% Premium Darkia, sieniä.. lupasi uskoa tytärtään ja halasi lämpimästi lähtiessään kahden City-Marketin kassin kanssa.

Edit: Hanna_76 oli kirjoitellut blogiinsa Charonin biisin sanat. Kevään -05 muistot nousivat vahvasti mieleen ja oli pistettävä soimaan kotikylän poikien The Dying Daylights -albumi.

Edit II: Ja asiaa tuntemattomille tiedoksi Charon lausutaan [kharon] ei [sharon] :)


Mulla on kesä!  5

.. ainakin melkein :)

Fillari

Huolsin Inseran. Naapurin pikkupoika katseli vakavana kun putsailin ja rasvailin sitä tuossa etuterassilla. Sitten jässikkä rohkaistui, asteli lähemmäksi ja kysyi "missä sun mies on?". Kerroin ettei ole miestä. "Miksi sulla sitten on miesten pyörä?" OK. Pyörä on tangollinen ja sininenkin kaiken lisäksi, miesten mallia siis. Jostain syystä halusin silloin muutama vuosi sitten juuri sen fillarin. Pojalle en oikein osannut vastata muuta kuin että "tykkään sinisestä." Onneksi muksu tyytyi tuohon.

En tehnyt (aina vaan tyhjenevälle) takakumille vielä mitään. Talutin vaan koko komeuden huoltsikalle ja tönäsin gummin täyteen ilmaa.

Koeajo venyi n. 10 km mittaiseksi, mutta tulipa testattua kunnolla ja hyvin rullasi. Täytyy joku päivä käydä shoppaamassa uusi sisäkumi ja puhua asiasta (vaihdosta) salilla vähän tavallista isompaan ääneen. Ehkä joku avulias uros käy jeesaan sen vaihdon vaikka kahvipalkalla..

Rullistellen

Avasin tänään myös rullaluistelukauden. Luistimista rattaat irti, laakerit puhtaiksi ja voitelu CRC:llä. Kierrättäen paikalleen ja testiajo. Ihan upea fiilis! Kevään ensimmäinen rullaluistelulenkki oli lyhyt, mutta alku kuitenkin.

Nyt kun molemmat lihasvoimalla liikuteltavat, pyörillä kulkevat pelit on toimintakunnossa, taitaa kävely jäädä vähemmälle. Jalan olen kulkenut aina suorinta reittiä - lähinnä pisteiden A-D välillä, mutta ratasvoimin matkat pitenee ja todennäköisesti tulee heitettyä ihan huviajeluakin :).


Salaattipäivä  5

Pistetäämpäs jälleen vähän ruokia, juomia ja liikuntoja esille, ettei mene vallan PMS-oireiden pohdinnaksi :)

Varhaisaamiainen

vesi, berocca ja kalaöljyt
kahvi, tilkka kuohukermaa

Aamiainen

4 dl jäävuorisalaattia
10 kpl säilykeherkkusieniä
75 g raejuustoa
15 g fetaa
40 g kalkkunaa
15 g auringonkukkaöljyä
3 dl vettä

Välipala

100 g turkkilaista joguttia (R 10 %)
10 g auringonkukansiemeniä
10 g kurpitsansiemeniä

Lounas

4 dl jäävuorisalaattia
10 kpl säilykeherkkusieniä
75 g raejuustoa
15 g fetaa
40 g kalkkunaa
15 g auringonkukkaöljyä
3 dl vettä

Välipala

kahvi
5 dl vettä

tuplacappuchino

Valmistava :(

1/2 Fast Low-Carbo proteiinipatukka (kiire, prkl)

5 dl vettä

Palauttava :(

1/2 Fast Low-Carbo proteiinipatukka

Päivällinen

4 dl jäävuorisalaattia
10 kpl hillosipuleita
50 g raejuustoa, joka maustettu 10 g pestolla
40 g kalkkunaa
15 g auringonkukkaöljyä
10 g öljypohjaista salaattikastiketta
2 dl vettä
1 dl punaviiniä

Iltapala

3 dl veteen tehtyä tummaa kaakaota, tilkka kuohukermaa

Liikunnat

klo 08:00 kävely 30 min. ~ 300 kcal
klo 17:00 kävely 40 min. ~ 350 kcal
klo 18:00 kestovoimaharjoittelu 60 min. ~ 400 kcal
klo 19:00 venyttely 60 min. ~ -- kcal
klo 20:10 kävely 13 min. ~ 140 kcal

Summa summarum

Tulot n. + 1400 kcal (huom! ruokaa lisää suunnitelmallisesti)
Menot n. - 2750 kcal (PAV 1560 kcal + liik. 1190 kcal)
Tulos n. - 1350 kcal

Fiilikset

Vaikka olo on turvonnut ja paino nousi viikonloppuna eikä ole vielä laskenut perjantain lukemiin, on fiilis hyvä. Tänään salille kävelyn jälkeen oli hetkellisesti hieman heikko olo, mutta söin puolikkaan protskupatukan ja aika pian olo koheni ja pystyin tekemään harjoitukseni.

Venyttelin erityisesti jalat ja yläaukeaman. Pitää saada niihin scalenuksiin pituutta - eikä kaulaa, niskaa ja hartioita tule muutenkaan venyteltyä "liikaa".

Tarkkailen aamupainoa ja odotan mitä kuukautiskierrossa tapahtuu. Mittaan itseni vasta kun kuukautiset alkavat ja/tai tämä yleispöhö on poistunut.


Nesteessä  1

Kertoilinkin jo viimeöisessä merkinnässäni, että nestettä on. Ilmeisesti tämä yleisturvotus ja painonnousu johtuu PMS-oireista.. Keskustelin tuokion Googlen kanssa ja lähes joka paikassa luomuratkaisuksi tarjotaan veden juomista ja liikuntaa.

Vettä

Vettä ja muita nesteitä olen huolella drinksutellut pitkin päivää koko projektin ajan. Juon muutenkin kohtuullisen paljon, mutta nyt olen tarkkaillut nesteenkin määrää ja yrittänyt pitää sen noin kolmen litran tuntumassa.

Enempää en aio juoda.

Liikettä niveliin!

Jos liikunnasta jotain apua noihin oireisiin pitää alkaa hakemaan, niin taidan heittää hanskat tiskiin. Aika loppuu kesken. Vuorokauden tunnit eivät enää riitä liikunnan lisäämiseen jos työ ja opinnot pitää hoitaa myös :).

En aio lisätä liikuntaa.

Yrttejä, pillereitä ja hoitoa

PMS-oireiden ennaltaehkäisemiseen ja hoitoon on tyrkyn hirvittävä määrä kaikenmoista hoitokeinoa luontaisterapiasta lääketieteen viimeisimpiin keksintöihin saakka. Kaikki eivät silti saa apua.

Toistaiseksi aion kestää omat oireeni kuin nainen (tai voisin kyllä kokeilla kevyttä hierontaa; vaikka jotain aromaterapeuttista hoitoa lähinnä mielen virkistämiseksi).


22/28 loppuminuuteilla  7

Menin jo nukkumaan, mutta koska Sininen ei vielä ollutkaan valmiina, palasin kirjoittamaan HH<30g/vrk-projektin viimeisen viikon ensimmäisen päivän tunnelmia.

Nälkä

Kyllä tämä (naisen) elämä on ihmeellistä. En tosin ole ihan varma että ilmiö johtuu sukupuolestani, mutta kirottua kuitenkin.

Kirjoitin viime perjantaina, että EI ole nälkä. Nyt voisin vetää punakynällä paaaksun rastin tuon kieltosanan päälle. Lauantaina se hiipi nurkan takaa ja on jäänyt kai iäksi. Tai siihen saakka kun hormoneissa tapahtuu jotain. Tai joksikin muuksi epämääräisen määrittelemättömäksi ajaksi.

Pahinta tässä on, että nälkä ei tullut yksin, vaan toi mukanaan eitoivotun ystävänsä(?).

Kiinalaista turvotusta?

Lauantaiaamuna kaikki oli vielä ihan ok. Lounaalla kävin kiinalaisessa ja söin kanaa chili. Varmistin tilausta tehdessäni että ruokaan ei ole lisätty viljaa, sokeria, hunajaa tai muutakaan vastaavaa - ja sain kieltävän vastauksen.
Alkusalaattiin otin valkokaalta, hillosipuleita, jalopenoja ja pari minietikkakurkkua. Tarjoilijan tuoma isohko annos ei maistunut lainkaan makealle. Ei edes vähäisessä määrin. Riisiin en tietenkään koskenut; söin vain kastikkeen valkokaalen kanssa.

Reilun tunnin kuluttua tuli väsymys ja NÄLKÄ! Ennen kotiin lähtöä, noin 2,5 h ateriasta söin pienen välipalan (220 kcal/P30/HH13/R4). Kotona tunsin oloni turvonneeksi ja jälleen nälkäiseksi..

Hormonaalistako sittenkin?

Sunnuntaina kävin vaa'alla ja otin kalenterin esille. Laskin moneen kertaan ja päädyin aina samaan lopputulokseen, eli pitäisi olla ovulaatio (sen kyllä päättelin ihan muistakin fiiliksistä) ja kuukautiset vasta parin viikon päästä.

En ole koskaan kiinnittänyt huomiota muihin ovulaatio-oireisiini kuin satunnaiseen pieneen nipistelyyn alavatsassa ja seksinnälkään. Nyt ei vatsanpohjassa tuntunut mitään, mutta jos oikein pinnistelen muistiani, niin saatan olla melko varma siitä, että katsoin aika pitkään muutamaa ohikulkenutta urosta ja ehkä jopa ajattelin mennä perään..

Anyway. Ennen en ole huomannut ovulaatioon liittyvää kokovartaloturvotusta. Juuri ennen kuukautisia nestettä kropassa kyllä saattaa olla ja painokin nousee pahimmillaan 2-3 kg. Ja nälkä on koko ajan. Kuten nyt.

Tänä aamuna punnitsin psykofyysisen kokonaisuuteni uudelleen (ilman reppua). Paino oli pikkuisen laskenut eilisestä, mutta ei silti perjantain lukemiin. Numerot vetivät pikkuisen matalapaineen puolelle, mutta en lannistu.

Viimeinen HH<30g/vrk viikko käyntiin

DigitaaliPhilipsin kertomien numeeristen arvojen ja nahkani alle muuttaneen turvotuksen vuoksi päätin olla tuottamatta itselleni enempiä pettymyksiä ja jätin muut mittailut parempaan päivään. Ehkä huomenna, ehkä vasta sunnuntaina.

Tällä viikolla tarkkailen aterioiden hiilihydraattimääriä (ja natriumia?) entistä vainoharhaisemmin ja liikun 1,5 - 3,5 h / päivä. Torstaina ja perjantaina aktiivinen lepo. Viikonloppu menee jälleen liikkuessa.

Edellinen