Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ruokaa.
Edellinen

Maitoo ja ... suklaata  9

Naistenhuoneessa keskustellaan painonhallinnasta (suom. laihduttaminen).

Maito on terveellistä ja jokaisen (naisen) tulisi käyttää maitotuotteita päivittäin jo D-vitamiinin ja kalsiumin saannin turvaamiseksi. Oma kulutukseni on ihan kahvinjuontiriippuvaista, sillä päivittäin menee n. 5 dl kevytmaitoa latteen (tiedän.. se on paljon kahvia, se).

Naputtelin nämä samat faktat sinne leidiisrumiinkin, mutta muistuttaakseni itseäni tosiasioista, lisään seuraavat faktat myös tänne:

Valio rasvaton maito 1 l

Ravintosisältö (100 g:ssa)
energiapitoisuus 140 kJ
energiapitoisuus kcal 33 kcal
proteiinia 3.3 g
hiilihydraatteja 4.9 g
josta sokeria 4.9 g
josta laktoosia 4.9 g
rasvaa 0 g
ravintokuitua 0 g
natriumia 0.04 g

Valio kevytmaito 1 l

Ravintosisältö (100 g:ssa)
energiapitoisuus 190 kJ
energiapitoisuus kcal 46 kcal
proteiinia 3.2 g
hiilihydraatteja 4.8 g
josta sokeria 4.8 g
josta laktoosia 4.8 g
rasvaa 1.5 g
josta tyydyttyneitä 0.8 g
ravintokuitua 0 g
natriumia 0.04 g

Eli rasvattoman ja kevytmaidon ero on (100 g / 100 ml / 1 dl)
energiapitoisuus kcal 13 kcal
rasvaa 1.5 g

Jos päivässä menee litra maitoa, on ero rasvattoman hyväksi -130 kcal ja 15 g rasvaa. Kuukaudessa ero on noin 3900 kcal.

Jos paino on pysynyt pitkään samana, tippuu se maidon vaihtamisen seurauksena alkuaikoina noin 0,5 kg / kk.

Omalla kohdallani maidon vaihtaminen kevyestä rasvattomaan vaikuttaisi siis noin puolet edellä olevasta laskelmasta, eli vaihtokaupan seurauksena (optimitilanteessa) kevenisin 1.6. mennessä noin 2,5 kg. Ei paha.

Jos kuitenkin jättäisin vaikka nuo suklaat? Ostin tänään kolme Fazerin Exclusive sarjan suklaaherkkua: Dark Chocolate 47% with Lemon Peel and a Dash of Black Pepper, Exclusive Pistace & Salt ja Exclusive White Strawberry&Basil. Tsiisus, mikä M A K U N A U T I N T O! Erityisesti mansikkabasilikavalkosuklaa sai sukat pyörimään jaloissa ja veden kielelle.. uudestaan ja uudestaan. ÄLÄ osta jos olet suklaanarkki etkä halua jäädä uuteen koukkuun =D

Nyt menen Gaimanin kanssa päikkäreille. Aamulla pitäis jaksaa töihin ja illaksikin on ohjelmaa tiedossa.

εïз maktub.


Turmion tiellä  17

Syön pizzaa ehkä kerran kahdessa kuussa. Kotimatkalla hajuaistini rekisteröi ihanan tuoksun, joka leijaili viettelevästi kotiani vastapäätä olevasta pizzeriasta. Annoin aistieni kuljettaa ja astuin ovesta sisään.

Luin listaa hetken ja tiskin takana seisova ulkomaalaissyntyinen (söpraiz, söpraiz) miespalvelija kysyi mitä tilaan. Kerroin mitä haluan ja seuraava kysymys kuului "normali vai perhekokko?". Kysyin vähän huvittuneena, että eikö teillä olisi sellaista minikokoa, johon mies vastasi, että "kulla meilla on pieni pizza myos". Tilasin sellaisen kotipakettiin ja maksoin 4 €.

Pian lämmin laatikko toimitettiin pöytään ja lähdin moimoin saatteleman kotiin. Kotona avasin laatikon ja olin lentää perseelleni. Kyseisen pizzerian pieni pizza on halkaisijaltaan noin 30 cm ja täytettä riittää vaikka kahteen saman kokoiseen.

Ähky.

Nyt pelkään jo ennakkoon tulevia kotimatkoja ja houkutuksia tuon n. 300 m matkalla. Pitääkö alkaa kulkea julkisilla, että ei tule pysähdyttyä joka putiikin kohdalla ja ostettua jotain "kivaa" tai hyvää?

Persekin siitä kärsii.

εïз


Kuinka paljon 110 henkilöö vetää viunaa?  6

Huomenna on isohkot bileet ja tänään pitäisi käydä Alkossa. Olen tässä aamutuimaan yrittänyt hahmotella arviota siitä, kuinka paljon eliksiiriä tarvitaan kolmen tunnin ajaksi n. 110 hengelle. Muistin itse kehittelemäni reseptin, jolla aikoinaan olen tehnyt ihan onnistuneen makuista, n. 5,5 % boolia ja ohjeen, jonka mukaan boolia varataan juhlan ensimmäisen tunnin ajaksi 2 annosta / juhlija ja seuraavien tuntien ajaksi 1 annos / juhlija (annos = 1 dl). Olin jo väsäämässä Excelillä kaavaa, jolla pyöräytän tarvittavan pullomäärän.. kun hoksasin googlettaa!

Ensimmäisellä haulla löysin Alkon boolilaskurin, jolla tumpeloinkin juomanlaskija pystyy helposti määrittämään paljonko juomaa kaiken kaikkiaan tarvitaan sekä laskemaan valitsemiensa ainesosien ja sekoitussuhteen lopputuloksena syntyvän cocktailin alkoholimäärän.

Olenhan mä taas kätevä emäntä :)


VP 1/4 puuhasteluja ja "kummipojalle" kiitos  4

AS. Kun pitää itsensä liikkeessä, kuluu aika kuin huomaamatta..

Heräsin ensimmäisen kerran puhelimeen, mutta en viitsinyt vastata. Toisella heräämisellä kampesin itseni ylös ja rakentelin suunnitelmaa vapaapäivän ratoksi: pyykkien viikkaus kaappiin, ystävän kanssa kaupassa käynti (palautuspullohelvetin hävitys), karjalanpiirakkaharjoitukset, imurointi (ruisjauhot keittiöstä, liinavaatekaapista, näppikseltä, vessan peilistä..), tiski..

Kaikki muu menee normipäivän nimiin paitsi ne karjalanpiirakat, joiden väsäämisestä painostuskrediitit avatarelle, jonka kanssa käyty perinneruokakeskustelu johti itseni ylittämiseen :D. Pinnistelin muistiani ja kai joskus yläasteella olen viimeksi niitä köksän tunnilla tehnyt.

Karjalanpiirakoiden ohje on helppo (muistan sen muuten ulkoa):

puuro
5 dl vettä
2,5 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa

Keitä puuro ohjeen mukaan ja tee samalla taikina sekoittamalla

2 dl kylmää vettä
3/4 tl suolaa
5,5 dl ruisjauhoja (ne menee kyllä kaikki, vaikkei heti uskois!)

Jäähdytä puuro ja tee taikinast pötkö, jonka jaat 30 yhtä suureen osaan (tein 28.. ei saa kysyä miks :D). Pyörittele taikinaosiot palloiksi ja litistä (en viittiny litistää), peitä muovilla kosteuden säilyttämiseksi ja heittele väliin vähän ruisjauhoo etteivät tartu kiinni toisiinsa (mulla ne pallot oli kulhossa kannen alla ja ihan terveinä säilyivät).

Kauli lituskat (pallot) 12-13 cm pyöreiksi levyiksi. Tässä kohtaa poikkesin jälleen reitiltä. Mullon vähän sellanen "isompi on parempi" meiniki hommissa, joten ne lätyt venyi varmaan 16 senttisiks :D Taikinalevyt ladotaan päällekkäin (jauhoja väliin) muovin alle odottamaan täyttämistä. Kun kaikki on kaulittu, alkaa täyttäminen ja rypytys. Kovin korkeita harjanteita kannattaa vältää ja pil.. piirakoiden päät kannattaa pyöristää kuivumisen/kärähtämisen estämiseksi.

Paistele 275 asteessa keskitasolla n. 15 min, eli kun ovat kauniin ruskeita. Uita leivonnaiset voi-vesiseoksessa tai maidossa ja laita liinan alle vetäytymään hetkeksi. NÄPIT IRTI VIELÄ!!

Paistelin koe-erän ja pari söin jo ja hyviä oli. Ajattelin antaa lopuille uunia huomenna.

Perinneruoka-asioita viime aikoina pohtiessa tuli mieleen, että omalla kohdalla alkaa olla eksoottisempaa pyöräyttää lihapullat ja perunamuusi kuin tehdä sushia tai kanaa tikka masala (ei, aakoo - nyt ei puhuta sun kulmilla kasvatetuista tipuista, vaan currystä!). Kauppareissulla juteltiin ystävän kanssa kulttuurimuutoksesta ja päätettiin yhdessä tuumin nousta vastarintaan. Molempien kodeissa kypsyy viikonloppuna karjalanpaisti (yli nelikymppinen naisystäväni ei muuten edes tiennyt mitä siihen laitetaan!).

PS. Ostin kolme itselleni uutta punkkua. Harakan lempparipinotagen, eli etelä-afrikkalaisen Cafe Culturen, chileläisen carmenere-rypäleestä valmistetun Undurragan ja espanjalaisen Durius tempranillon.


Joulu tulla jolkottaa ...  10

Aakoo77 muistutti aamupäivällä kauan sitten piparkakkumuottikeskusteluun kommentoimastani legendaarisesta leivontakokemuksesta, joka samalla hirvittää ja hymyilyttää edelleen. Kun noiden muistojen lisäksi hetki sitten juteltiin parin työkaverin kanssa joulun tulosta ja toinen kertoi aloittaneensa leipomiset englantilaisilla hedelmäkakuilla (siis lokakuussa!!), muistin uudelleen oman piparitehtailuni ja ajattelin jakaa kokemukseni.

[LAINAUS CatchMe]
Erikokoisia sydämiä (piparimuotteja) jotain kymmenen. Vanhin on äidin isän tekemä ja uusimman (tosiISO) taisin ostaa vieme joulun alla, jouduttamaan tehtailua jos vaikka joskus vielä satun pipareita leipomaan.

Kävi nimittäin joskus 15 v. sitten pikku moka piparitaikinan kanssa. Piti tehdä iso annos äidin reseptillä. Soitin äidille ja kerroin, että teen nelinkertaisen taikinan ja pyysin reseptiä. Äiti luetteli ainekset ja määrät puhelimessa ja kertasi vielä taikinanteko- ja paisto-ohjeet.

Joku aine puuttui ja hain sen vielä lähikaupasta ja eikun töihin. Kun taikina alkoi valmistua, ihmettelin määrää, mutta jotenkin vain hyväksyin tilanteen. Taputtelin taikinan pariin kuhoon ja yöksi jääkaappiin.

Seuraavana päivänä aloitin leipomisen. Kun olin leiponut neljä peltiä täyteen (100 piparia), oli taikinaa vielä öbaut hirveesti jäljellä. Leivoin ja leivoin. Kun olin leiponut n. neljänneksen taikinasta, oli pipareita vedetty uunista jo 16 pellillistä, eli 400 piparia. Ja taikinaa vaan riitti..

Oli nimittäin käynyt niin, että äiti kertoi lennossa reseptiä antaessaan sadan piparin taikinan neljällä ja minä taikinaa tehdessä vielä varmuuden vuoksi neljällä. Lopputuloksena mulla oli taikinaa 1600 pipariin. Leivoin jäljelläolevasta n. kolmanneksen vielä itse ja lopun taikinan lahjoitin naapureille.

Piparit on hyviä kylmän maidon tai glögin kanssa. Ja sinihomejuuston :P.
[/LAINAUS]

Olen taipumassa aiemmasta päätöksestäni olla koskaanikinä leipomatta pipareita, sillä tänä vuonna tehtailuun voisi jopa olla hyvä syy :) Sen näkee sitten.. lähempänä joulua.


Sunnuntain lounasmiitti  4

Eilen nälätti kovasti. Onneksi joillakin välähtää ilotulituksenomaisesti ja räiskyvistä aatoksista pääsee osalliseksi vaikkakin kuokkien.

Vain valituille (blogi)
Vain valituille (blogi)

Käytiin sunnuntailounaalla Weeruskassa

Seurassa ei jälleenkään ollut moitteen sanaa ja ruokailun ohessa kaikki pääsivät osallisiksi mm. pussailusta, joka mielestäni oli äärimmäisen piristävä lisä lounaslistaan.

Tällä kertaa olin edellisiä ateriointeja "tylsempi" valinnan suhteen ja tyydyin syömään pelkän pääruuan (kuolasin kyllä naapureiden torttuja ihan huolella). Vetasin kitusiin Paholaisen härkää. Annoksessa on 200 g härän ulkofileetä, paholaisenkastiketta, lohkoperunoita (jotka vaihdoin pariloituihin kasviksiin) ja jalapenoja.

Ruoka oli merkitty L/G ja täysi vatsa maksoi 19,50 €. Pisteitä jotain ***½

Edit: Palauttelin tuossa pikasesti mieleen, että en ole tainnut ennen lounastaa yhtä pitkään ja hartaaasti yhden ruokalajin turvin.. Meniks siinä reilu 8 h? Kokonainen työpäivä!


Tylsän päivän täyttymys  3

Huonosti suunniteltu on parempi kuin pussillinen vanhoja?

Piti olla tylsä viikonloppu, mutta kuten arvata saattaa, muuttuvat suunnitelmat juuri kun sitä vähiten odottaa! Perjantaina sain kutsun saapua lauantai-iltana Mordoriin keilaamaan ja pelaamaan lautaa. Vastasin empimättä kyllä ja olin iloinen siitä, että viikonloppusuunnitelmani olivat jälleen kerran pilalla.

Lauantaina valmistauduin valmistautumaan lähtöön 16:17 Zetalla, mutta asiaintila saikin yllättäen uuden käänteen klo 13:44:05, kun puhelin vaati huomiota osakseen. Aikamerkki tuli nopeammin kuin olin osannut odottaa, sillä ohjemaa korjattiin lisäämällä siihen cityperhelounas Manalassa alkaen klo 15:30.

Ready, steady, GO!

Alan olla jo aika helvetin hyvä näissä pikalähdöissä. Päällä ei ollut oikein mitään (mikä sinänsä nopeutti lähtemistä, kun ei tarvinnut ensin riisua ja sitten pukea), joten vetelin hynttyyt niskaan ja kuivattelin samalla takkuja. Reissureppu varavaatteineen (ne faking varapikkarit ja sukat) ja hammasharjoineen on viimeaikoina ollut puolivalmiina lähtöön, joten sidoin vaan letin niskasta rullalle ja vedin pohjamaalin kriittiselle alueelle samalla kun mietin missä avaimet ja vasen kenkä on.

Matkalla rautatieasemalle ehdin poiketa lähisiwaan tankkaamaan alkoholitonta juotavaa ja totallyblackin alkuruuan ja kun istuin junaan, oli lähtöön aikaa vielä 7 minuuttia.. eli puhelusta junaan meni kaikkiaan 26 minuuttia. Ei paha.

Manala

Yllätin iltapäivän emännän, joka ei todellakaan tiennyt mitään tulemisestani (olen kyllä yleensä aika äänekäs, joten eteisaulaan saapuessani en voinut enää estää huomaamista) ja pyöritteli pöydässä silmiään havaitessaan habitukseni. Odotellessamme muuta seuruetta saapuvaksi opettelimme ruokalistan ulkoa ja viritimme äänielimemme keskustelutaajuudelle.

Koska ruokailuun liittyviä tapahtumia on käsitelty keskusteluissa, en viitsi toistaa niitä kokonaisuudessaan tässä. Mainittakoon silti, että Mobilat, istukka, tissit, pääkallo, Manalan makkara, UKK ja paljon muuta tuli mainittua. Ja lisättävä on vielä se, että en usko sen tarjoilijamiehen olevan håmå ja jos jään ilman, käyn ottamassa asiasta selvää (missä tapauksessa raportoin aiheesta yksityiskohtaisesti tänne).

RUOKAA!

Alkuun valkosipuli-aurajuustoetanat, jotka eivät tälläkään kertaa pettäneet. Ainoa asia, jota voisi kritisoida, on etanoiden määrä.. Kuusi ei millään tunnu riittävän ja tusina olisi jo liikaa. Eikö missään myydä esim. kahdeksan etanana pannuja? Pääruuaksi otin vertailun vuoksi (Juttutupa 6.8.) paistettua maksaa. Vaihdoin perunamuusin kasviksiin enkä kadu. Maksan huuhdoin alas Undurraga Cabernet Sauvignon Reserva 2005 punkulla, joka oli ehkä himpun verran turhan stydiä. Tai sitten ei.
Lopuksi herkuttelin tyrni-juustotortulla ja mansikkamelballa (se ei siis ollut vadelmamelbaa), joka oli *mwahh*!

Jatkot.. tai se varsinainen suunnitelman A-osa

Illan isäntäväki saapui Manalaan noutamaan vieraitaan urheilullisille jatkoille jonnekin, jonne en takuulla olisi omin avuin löytänyt (saati sitten osannut tietä takaisin kotiin, etenkin kun leivänmurut ja kultahiput unohtuivat reissurepusta).
Keilaaminen sujui "loistavasti"! En hyvästä yrityksestä huolimatta onnistunut telomaan kenenkään varpaita eksoottisilla takakierteisillä heitoillani ja kaikki sormeni (kynsistä en enää tässä vaiheessa tee numeroa) ovat edelleen kiinni siellä missä pitääkin. Koko poppoo pääsi illan mittaan kaatamaan, eli tasapeli :D!

Logistisen siirron (* jälkeen tankkasimme järjettömän määrän turhia, mutta niin hyviä hiilareita ja jumalaisen epäterveellisiä kovia rasvoja samalla kun pelasimme kierroksen minulle uutta lautapeliä (jonka nimeä en muista, mutta jonka OPIN :D!) ja päätimme illan Triviaalisti.

Nyt on sitten tullut nüXittua Espoossakin (enkä saanut edes allergista reaktiota).

Kiitokset

Kiitokset lounastilaisuuden emännälle ja koko ihQlle seurueelle. Kiitos peli-illan isäntäväelle *puss ja hali* ja majatalonpitäjälle (tämä muistetaan viimeistään kun hiihtokelejä pukkaa). Erityiskiitos VeeÄrrälle, joka ei velottanut kotimatkastani yhtään mitään laitevian vuoksi. Vielä specialhypersuperkiitos Firefoxille, joka tallentaa istunnot ja samalla myös keskeneräiset tuotokset. *) Sähkökatkos pimensi ruudun ja yllätys oli melkoinen, kun palautin keskeytyneen istunnon ja kirjoittamani blogimerkintä tupsahti ruudulle ennen kuin ehdin kiroilemista lopettaa!



Syrnikit veivät sydämeni ...  4

Kyse ei ole ulkoavaruuden olioista, jotka invaasiollaan budoaariini olisivat aiheuttaneet pahennusta - tai mitään muutakaan. Nyt puhutaan yksinkertaisesti ruuasta.

Kokeileva keittiöni törmäsi kyseiseen ruokalajiin tovi sitten ja repäisi mielenkiintoisen ohjeen talteen. Eilen tulin torjuneeksi yksinäisyyden tunnetta siivoilemalla, pesemällä pyykkiä (Terry Pratchettin ohella), järjestelemällä keittiöön muodostuvia paperikasoja ja (edellisestä johtuen) kokkaamalla.

Kaapista löytyi kaikki tarvittava, eli syrnikit (n. 15 kpl)

250 g maitorahkaa
2-3 kananmunaa (käytin kaksi)
1 dl vehnäjauhoja (ensi kerralla teen gluteenittomana, kun sattuu niitäkin olemaan)
0,5 dl sokeria (muotohuolena käytin vastaavan määrän Hermesetas -liuosta)
1 tl vaniljasokeria (ehkä se vanilliinikin käy?)
1/4 tl suolaa

paistamiseen voita tai öljyä

Sekoita taikinan ainekset ja anna vetäytyä (jääkaapissa) 10 min., mielellään vartti.

Kuumenna rasva (ohukais)pannulla ja annostele taikinaa n. 0,5 dl / lettu. Paista paksuhkot letut miedolla lämmöllä molemmin puolin pinnaltaan kullanruskeiksi ja tarjoa syrnikit esimerkiksi tuoreiden marjojen ja vaniljakastikkeen tai vaahterasiirapin ja jäätelön tai maapähkinävoin ja kermavaahdon kera tai ... ihan vaikka sellaisenaan.

Taikinan voi vallan mainiosti tehdä illalla kaksinkertaisena ja valmistaa ensimmäisen satsin iltateen seuraksi ja paistella toisesta aamiaispöydän herkut!


Classic Juustokakku  1

Testissä Classic Juustokakku tikkujäätelö (68 g / 100 ml) ***+

Jäätelön omalla nettisivulla kerrotaan, että herkussa on valkosuklaalla (30 %) kuorrutettua juustokakunmakuista kermajäätelöä, metsämarjakastiketta (5 %) ja kakun muruja (2 %).
Classic kuuluu Valiojäätelöiden suurperheeseen ja on siis tätä nykyä monikansallisen Nestlen (hakevat muuten edelleen ainakin nettisivujensa perusteella kesätyöntekijöitä Turenkiin ja Helsingin alueen jäätelökioskeihin) omistama tuotemerkki.

Classic Juustokakku -jäätelön kääre on aika perinteisen kullankeltainen. Kuvassa on jäätelöpuikko, joka on murrettu siten, että sisustan marjaraidat näkyvät. Kääreen voi hävittää polttamalla tai normaalin talousjätteen mukana.

Puisen, päistään ovaalin tikun otepäähän on poltettu teksti "Classic".

Classic Juustokakku on yhdistelmä kolmea makeaa herkkua, eli valkosuklaata, jäätelöä ja juustokakkua - ja lopputulos onkin sitten übermakea! Vaikka olen oikea herkkuperse, en pystyisi syömään kahta samanlaista peräkkäin. Ainakaan yhdellä istumalla.. Kovin usen...
Hyvää juustokakkuvalkosuklaajäde toki on, mutta luulen että aika monen suussa makeus lyö yli. Kaipaa seurakseen esim. espresson tai ainakin ison veden, jolla huuhtoa enin sokeri kurkusta alas!

Ravintosisältö / puikko

- Energiaa 1006 kJ /238 kcal
- Proteiinia 2,8 g
- Hiilihydraattia 23 g
- Rasvaa 14,9 g

Ravintosisältö / 100 g

- Energiaa 1480 kJ /350 kcal
- Proteiinia 4,1 g
- Hiilihydraattia 34 g
- Rasvaa 22 g

Valmistusaineet
Kerma, sokeri, kaakaovoi, täysmaitojauhe, tärkkelyssiirappi, maitoproteiini, vadelma, mansikka, mustikkamehu, karhunvadelma, puolukkamehu, kasvirasva, emulgointiaineet (soijalesitiini, E471, E476), sakeuttamisaineet (E401, E412, E440), vehnäjauho, inverttisokeri, suola, nostatusaineet (E503, E500), aromit (mm. vanilliini) ja happamuudensäätöaine (E330). Saattaa sisältää hivenen pähkinää ja kananmunaa. Suklaa sisältää kaakaovoin lisäksi muita kasvirasvoja.

8< - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jätskiarvostelun pisteet 1-5

Edellinen