22/28 loppuminuuteilla

  • CatchMe

Menin jo nukkumaan, mutta koska Sininen ei vielä ollutkaan valmiina, palasin kirjoittamaan HH<30g/vrk-projektin viimeisen viikon ensimmäisen päivän tunnelmia.

Nälkä

Kyllä tämä (naisen) elämä on ihmeellistä. En tosin ole ihan varma että ilmiö johtuu sukupuolestani, mutta kirottua kuitenkin.

Kirjoitin viime perjantaina, että EI ole nälkä. Nyt voisin vetää punakynällä paaaksun rastin tuon kieltosanan päälle. Lauantaina se hiipi nurkan takaa ja on jäänyt kai iäksi. Tai siihen saakka kun hormoneissa tapahtuu jotain. Tai joksikin muuksi epämääräisen määrittelemättömäksi ajaksi.

Pahinta tässä on, että nälkä ei tullut yksin, vaan toi mukanaan eitoivotun ystävänsä(?).

Kiinalaista turvotusta?

Lauantaiaamuna kaikki oli vielä ihan ok. Lounaalla kävin kiinalaisessa ja söin kanaa chili. Varmistin tilausta tehdessäni että ruokaan ei ole lisätty viljaa, sokeria, hunajaa tai muutakaan vastaavaa - ja sain kieltävän vastauksen.
Alkusalaattiin otin valkokaalta, hillosipuleita, jalopenoja ja pari minietikkakurkkua. Tarjoilijan tuoma isohko annos ei maistunut lainkaan makealle. Ei edes vähäisessä määrin. Riisiin en tietenkään koskenut; söin vain kastikkeen valkokaalen kanssa.

Reilun tunnin kuluttua tuli väsymys ja NÄLKÄ! Ennen kotiin lähtöä, noin 2,5 h ateriasta söin pienen välipalan (220 kcal/P30/HH13/R4). Kotona tunsin oloni turvonneeksi ja jälleen nälkäiseksi..

Hormonaalistako sittenkin?

Sunnuntaina kävin vaa'alla ja otin kalenterin esille. Laskin moneen kertaan ja päädyin aina samaan lopputulokseen, eli pitäisi olla ovulaatio (sen kyllä päättelin ihan muistakin fiiliksistä) ja kuukautiset vasta parin viikon päästä.

En ole koskaan kiinnittänyt huomiota muihin ovulaatio-oireisiini kuin satunnaiseen pieneen nipistelyyn alavatsassa ja seksinnälkään. Nyt ei vatsanpohjassa tuntunut mitään, mutta jos oikein pinnistelen muistiani, niin saatan olla melko varma siitä, että katsoin aika pitkään muutamaa ohikulkenutta urosta ja ehkä jopa ajattelin mennä perään..

Anyway. Ennen en ole huomannut ovulaatioon liittyvää kokovartaloturvotusta. Juuri ennen kuukautisia nestettä kropassa kyllä saattaa olla ja painokin nousee pahimmillaan 2-3 kg. Ja nälkä on koko ajan. Kuten nyt.

Tänä aamuna punnitsin psykofyysisen kokonaisuuteni uudelleen (ilman reppua). Paino oli pikkuisen laskenut eilisestä, mutta ei silti perjantain lukemiin. Numerot vetivät pikkuisen matalapaineen puolelle, mutta en lannistu.

Viimeinen HH<30g/vrk viikko käyntiin

DigitaaliPhilipsin kertomien numeeristen arvojen ja nahkani alle muuttaneen turvotuksen vuoksi päätin olla tuottamatta itselleni enempiä pettymyksiä ja jätin muut mittailut parempaan päivään. Ehkä huomenna, ehkä vasta sunnuntaina.

Tällä viikolla tarkkailen aterioiden hiilihydraattimääriä (ja natriumia?) entistä vainoharhaisemmin ja liikun 1,5 - 3,5 h / päivä. Torstaina ja perjantaina aktiivinen lepo. Viikonloppu menee jälleen liikkuessa.

7 kommenttia

Melian

27.3.2007 08:29

No jo on!

Hormooneista varmasti johtuu: turvotus on varsin yleinen oire. En olettaisi johtuvan liiallisesta suolansaannista. Kenties vain dieetin myötä kehosi tasapaino on sen verran järkkynyt, että hormonaaliset vaihtelut aiheuttavat ennestään tuntemattomia oireita(?).

"Sairastuin" myöhäispuberteettiin laihduttuani muutaman kilon, jolloin selkäni alkoi kukkia ja kuukautiset jatkuivat kuukausia. Ilmeisesti jokin tasapaino järkkyi silloinkin xD

Keho on kumma, älä anna pikku turvotuksen lannistaa!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CatchMe

27.3.2007 08:39

En todellakaan aio taipua uskomaan, että tällä ruokavaliolla ja liikunnan määrällä LIHOO :).

Tänä aamuna vaaka oli jälleen heilahtanut hitusen alas, mutta ei vieläkään siihen, missä perjantaina. Olen varma, että viikon loppuun mennessä tapahtuu positiivinen notkahdus.

Tuta ovulaatio-oireyhtymää miettiessäni seuloin nettiä Googlella erilaisin hakusanayhdistelmin, mutta en löytänyt "mitään" järkevää. Lähes kaikki ovulaatioon viittaava informaatio on kirjoitettu vauvantekijöille.. Voi Pyhä Henki.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Melian

27.3.2007 09:16

Hmm.

Älä ota tätä epäkannustuksena! Tiedän tapauksen, joka runsaasta liikunnanmäärästä ja erittäin niukasta ruokavaliosta johtuen lihoo nimenomaisesti. Turvotus on jatkuva tila, kun keho menee säästöliekille. Kenties jokin puolustusmekanismi?

Ole tarkkana. Loppuviikosta näkee kehityksen suunnan. Ja hiiteen google ja vauvantekijät xD

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CatchMe

27.3.2007 09:46

En toki. Minun pitäisi tietää kuinka liikunnan lisääminen vaikuttaa elimistön toimintaan, mutta jostain syystä asioita ei aina näe selvästi jos katsoo liian läheltä.

Kärsivällisyyttä löytyy, eli katsellaan tovi :)

Kiitos tsemppauksesta, Melian!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CatchMe

27.3.2007 12:58

Kiitos Tinuski - Hyvä tietää etten ole "sairas" :). Jostain syystä olen skipannut nuo ovulaatioon liittyvät hormonaaliset jutut jo.. (taivas!) yli neljännesvuosisadan ajan!

Itseasiassa tänään on sitten nipistellyt alavatsaa just sillee. Täytyy tehdä laskeskelmat =D.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CatchMe

27.3.2007 15:19

Googlasin "PMS painonnousu" ja seuloin tuloksista kohtalaisen luotettavan artikkelin aiheesta:

Premenstruaalinen syndrooma (PMS, ennen kuukautisia ilmenevä oireyhtymä) on yleisnimi niille psyykkisille ja elimellisille oireille, joita naisilla esiintyy kuukautiskierron loppupuolella (tavallisesti 8 - 12 päivää ennen kuukautisia).

Tavallisia oireet ovat 30 - 40 vuoden iässä. Vaikeina oireet kokee vain noin 2 - 3 % naisista, mutta kohtalaista tai lievää haittaa ne aiheuttavat melko monelle.

PMS oireisiin kuuluvat
- vatsan turvotus
- rintojen arkuus ja suureneminen
- yleinen turvotus
- ärtyneisyys
- painon nousu
- masennus
- päänsärky
- unettomuus
- hikoilu
- ilmavaivat.

Syytä oireisiin ei tiedetä ja gynekologisissa tai hormonipitoisuus tutkimuksissa ei välttämättä löydetä mitään poikkeavaa. Hoito on kuitenkin aiheellista, koska oireet heikentävät työtehoa ja elämänlaatua.

Hoito vaatii yksilöllistä kokeilua eikä yhtä - kaikille sopivaa hoitoa ole. Kokeilu aloitetaan yleensä keltarauhashormoni- eli progestiinihoidollla kierron 17. - 26. päivinä. Hyvä hoitotulos saatetaan saada myös ehkäisytableteilla, toisille taas e-tabletit saattavat aiheuttaa PMS-oireita, tosin lievempiä. Liiallista diureettien (nesteenpoistolääkkeet) käyttöä on varottava, jotta nestetasapainohäiriöiltä vältyttäisiin. Diureeteista voi kuitenkin olla hyötyä jos paino nousee useita kiloja. B6-vitamiini (150 - 450 mg/pv), helokkiöljy, liikunta ja kasvispitoinen ravinto saattavat helpottaa oireita, mutta kiistatonta tutkimusnäyttöä näistä ei ole. Uusista mielialalääkkeistä (serotoniinin takaisinotonestäjät) on hyviä kokemuksia PMS:n hoidossa joillakin naisilla.

Kirjoittajat:
Sirkku Alaranta, proviisori
Päivi Härkki, naistentautien erikoislääkäri

Hurjaa.. Onneksi omat oireet (jos tämä nyt sitä on) rajoittuvat lähinnä yleiseen turvotukseen ja painonnousuun.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 11:30

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus