28/28 - check point

  • CatchMe

Tänään päättyy neljän viikon henkilökohtainen testi. Kokeilin miltä tuntuu ruokavalio, jossa hiilihydraattien määrä rajoitetaan 30 g vuorokaudessa.

Lähtötilanne

Olen perusruokailussa pyrkinyt kutakuinkin ravitsemussuosituksen mukaiseen aterioiden rakentamiseen. Ruokavaliossani on aina ollut paljon viljaa ja olen valinnut mahdollisimman käsittelemättömiä tuotteita. Pastaa ja valkoista leipää olen vältellyt jo jonkin aikaa, sillä olen huomannut, että vehnä ei sovi minulle. Hiivan olen myös karsinut minimiin jo aiemmin. Vaikeinta on ollut maidosta luopuminen. Olen aiemmin käyttänyt päivittäin n. 1-1,5 l rasvatonta maitoa kaakaona ja nauttinut piiiitkiä café latteja.

Ravitsemussuosituksen mukaan energiansaannin pitäisi jakautua seuraavasti:
- hiilihydraatti 50-60 E% (ravintokuitua 25-35 g)
- proteiini 10-20 E%
- rasva 25-35 E%

Herkuttelu on painottunut hiilihydraatteihin. Etusijalla herkuissa ovat irtokarkit ja jäätelö, mutta aivan yhtä helposti olen niellyt keksejä ja muita "turhia kaloreita". Suklaata en koskaan ole himoinnut, vaikka tarjottaessa olen sitä syönyt ja jouluna olen saattanut tuhota konvehtirasian ja toisenkin.

Ruokavalio viimeisen neljän viikon aikana

Hiilihydraattien myötä vähensin myös energiansaantia. Söin ensimmäisen viikon aikana n. 1000 kcal / vrk ja nostin sitä hiljalleen nykyiseen 1500 - 1600 kcal, joka on lähellä perusaineenvaihduntaani. Parina fyysisesti todella rankkana päivänä olen syönyt lähes 2000 kcal.

Koska kalorimäärä on vaihdellut noin paljon, ei hiilihydraattien määrää ole järkevää edes prosenttilukuina ilmaista. Jos hiilareista on tullut tuo n. 120 kcal, niin loput (jopa 1880 kcal) on suurinpiirtein P50/R50, eli puhdasta proteiinia parhaimpina päivinä 235 g ja rasvaa 100 g.

Kokonaisfiilis

On aika helvetin hieno. Olen löytänyt sisäisen itsekurini ja oppinut paljon siitä miten kehoni ja mieleni toimivat yhdessä. Tärkeintä on ehkä ollut se, että tiedän tulevani toimeen ilman aiempia herkkuja (irtokarkit). Totaalikieltäytyminen on mun juttu!
Neljän viikon aikana ei kertaakaan ole tehnyt mieli ostaa tai syödä karkkia. Maraboun 86% Premium Dark suklaata on kaapissa koko ajan, mutta en laske sitä varsinaisesti karkiksi, sillä sen maku ja rakenne ei millään tavalla korvaa esim. salmiakkia tai viinikumeja.

Pettymysten vaikea viikko

Viime lauantaina alkoi omituinen yleisturvotus, jonka ensin pistin kiinalaisessa ravintolassa syödyn lounaan piikkiin. Sunnuntaina vaaka näytti yli 2 kg enemmän kuin lauantaiaamuna ja sittemmin totesin, että kyse ei olekaan kiinalaisesta turvotuksesta, vaan jostain ihan muusta. Torstaiaamuna turvotus oli poissa ja paino sama kuin lauantaina. Perjantaina tulin kipeäksi. En ole koskaan aiemmin syönyt särkylääkettä PMS-kipuihin, mutta nyt oli pakko, jotta pystyin olemaan töissä. Kivut menivät menojaan, mutta kuukautisia ei kuulu.

Pettymyksekseni paino ei ole viikossa laskenut grammaakaan, vaikka tällä energiamäärällä ja liikunnalla olisi pitänyt jotain tapahtua. Olen purkanut negatiivisiä fiiliksiäni pitkiin puheluihin henkilökohtaisen valmentajani ja hyvän ystäväni kanssa, joka on kärsinyt samoista oireista. Tulimme yhdessä siihen loppupäätelmään, että odotellaan rauhassa.

Miksi olen pettynyt? Kerroinhan projektin alkaessa, että tavoitteeni on testata miten oma kroppa toimii HH<30g/vrk ruokavaliolla ja toisekseen halusin lihaksiin erottuvuutta. Ja nyt tuskailen painon kanssa! Kyse on juuri siitä lihaserottuvuudesta. Kun kehossa on liikaa nestettä ei lihas erotu kauniisti. Olen vakuuttunut siitä, että kun pääsen kk-kierron paremmalle puolelle, alkaa taas tapahtua. Laskelmieni mukaan (kuluvan kierron ensimmäinen päivä oli 8.3.) siihen menee vielä noin viikko.

Jatkosuunnitelma

Huomenna alkaa testin kakkosvaihe, eli hiilihydraattien maltillinen lisääminen ruokavalioon. Ensi viikolla syön n. 35 g hiilihydraatteja vuorokaudessa ja jatkossa lisään hiilareita 5 g / viikko, kunnes saavutan n. 70 g pävittäisen hiilihydraattitason (eli 8 vk ajan + 5 g HH / vk).

Lisään hiilihydraatit ensisijaisesti lisäämällä ruokavaliooni kotimaisia marjoja, joita olen kaivannut ja joiden imeytyvän HH:n taso on 3,5-8,4 g / 100 g (ruusunmarjassa 16 g). Jatkossa syön enemmän myös hedelmiä, joista korkean HH-pitoisuuden vuoksi kiellettyjen listalle jäävät mm. ananas, aprikoosi, banaani ja kirsikka.

Viimeistään neljän viikon kuluttua pitäisi ketoosin loppua ja toukokuun lopulla aloitan projektin kolmosvaiheen, eli ylläpidon, mutta siitä sitten lähempänä enemmän.

Tulokset

Tiedän, että moni odottaa strategisia mittoja, numerotietoja. Mittaan itseni viimeistään huomenna ja päivitän tulossivun silloin. Nyt alan valmistautua siihen, että vien Inseran n. 50 km sunnuntaiajelulle.

Kirjoitettaessa soi Europe - The final Countdown

5 kommenttia

CatchMe

1.4.2007 12:18

Kiitos, eGo. Kolmannes päivän hiilareista jo navan ja ruodon välissä ja hitunen pullossa lähdössä matkaan.

Kolmeen sataan pääsee helposti - sehän on "vain" 1200 hiilarikaloria. Sen määrän olen itsekin saanut nieltyä; pahoina päivinä tuplaten :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

animisti

1.4.2007 13:13

Onnittelut :)
Uskon, että olo tuntuu upealta viimeisestä viikosta huolimatta. Ihailtavaa itsekuria, ei voi muuta sanoa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.4.2007 15:51

Hienoa! Onnittelut sinnikkyydestäsi. Todistit, että voit saada hyviä fiilareita ilman hiilareita.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CatchMe

1.4.2007 18:07

animisti -- Kaunis kiitos. Itsekuri onkin yksi niistä tärkeimmistä asioista, joita olen hiljalleen tämän projektin myötä hahmottanut. Olen ihan liian monta kertaa elämäni aikana eri tilanteissa kuullut "ei kai siinä muuta, kuin lopettaa/aloitta vaan, se vaatii vaan itsekuria". Nyt voin todeta, että löytyy sitä tarvittaessa minustakin.

Geo -- Kiitos, Etelä. Sinnikkyys palkitaan. Aion jatkossa toteuttaa samaa sinnikkyyttä myös muilla elämän osa-alueilla.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 11:29

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus