Perjantai 13. päivä

  • CatchMe

Perjantai 13. päivä on taikauskoisten epäonnen päivä, joka sai alkunsa päivänä, jona Ranskan kuningas Filip IV Kaunis vangitutti Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet. Kuningas oli lähettänyt kaikkiin kaupunkeihin, joissa temppeliherroja oleskeli, kirjeen, joka oli luvallista avata vasta 13. lokakuuta 1307. Kirjeessä kuningas syytti temppeliherroja saatananpalvonnasta. Temppeliherrat vangittiin ja poltettiin roviolla.

Nykyinen epäonnen päivä oli perjantai 13. juliaanisen kalenterin mukaan. Siirryttäessä gregoriaaniseen kalenteriin hypättiin 9 päivää, joten päivä, joka vastasi juliaanisen kalenterin perjantaita, 13:tta, on nykyään sunnuntai 22. päivä. (Tai perjantai 22. päivä koska päivien hyppäysten yhteydessä ei kuitenkaan hypätty viikonpäivien yli, vaan ne ovat aina toistuneet samoin katkeamatta).
Lähde: Wikipedia

Siitä on nyt siis pian 700 vuotta - Onnea taikauskoiset(*! Milloin ja missä on ne suuret bileet? Olisiko tässä jälleen Citymiitin paikka, sillä tänään on vuoden viimeinen perjantai 13. päivä? Edes historiaa kunnioittamalla ei tätä erehdystä kuitata, sillä 22. päivä ei osu enää tänä vuonna perjantaiksi sekään. Mutta sunnuntai 22. on viikon kuluttua :).

En ole taikauskoinen. En ainakaan tunnusta olevani.

Perjantai 13. päivä ei ole ollut minulle koskaan mitenkään erityisen huono päivä, joskaan mitään merkittävän hyvääkään ei ole kohdalle sattunut. Ehkä tänään on aika muuttaa omaa historiaa ja katsoa kumpaan suuntaan onnetar vaakakuppiani heilauttaa? Voisinko ehkä itse vaikuttaa asioiden kulkuun? Kenties. Tänään aion kokeilla onneani ja harjoittaa vastataikauskoa ainakin raha-asioissa. Raha-arvan ostaminen ja vedonlyönti lienevät helpommat testikohteet, joten satsaan ehkä ensialkuun niihin. Pistän tänään likoon *hmm..* pari kymppiä. Katsotaan onko huomenna
a) oloni köyhä ja kipeä
b) fiilis ok ja talous entisellään
c) varakkuuteni lisääntynyt ja tunnelma huipussaan..

Edellisten variaatiotkin (esim. varakas ja kipeä) ovat tosin mahdollisia.

Lähden nyt etsimään puisia tikkaita, joita koputella kun musta kissa nakkaa suolaa sylkiessään olan yli. Tai jotain.

*)Taikauskoksi kutsutaan tavallisesti käsityksiä, joiden mukaan ihmisen ja yhteisön elämässä ja luonnossa ilmenee yliluonnollisia voimia, joita ihminen pystyy määräkeinoin hallitsemaan.

Kokeellisen psykologian professorin Bruce Hoodin mukaan taipumus taikauskoisuuteen on pinttynyt syvälle ihmisten aivoihin. Jopa kaikkein järkevimmät ihmiset saattavat joskus käyttäytyä vähemmän järkevällä tavalla. Hän havaitsi suorittamissaan kokeissa aikuisen ihmisen aivojen näkökeskuksen lisäävän havaintoihin yksityiskohtia, joita koehenkilöille näytetyissä kuvissa ei ole. Samoin toimivat pienten lasten aivot. Hoodin mukaan jo lapsissa havaittu vaistonvarainen informaation järjestäminen selittää myös sen, miten aikuiset ovat taikauskoisia. Hänen mukaansa taikausko selittyy sillä, että ihmisaivot ovat evoluution saatossa ohjelmoituneet niin, että sattumat saavat suuren merkityksen.
Lähde: Wikipedia

3 kommenttia

CatchMe

13.7.2007 23:46

uni-inkeri -- Kiitos. Mielenkiintoista pohdintaa.
En usko sattumaan, mutta koska kirjoittamasi sanat saivat minut punnitsemaan omia ajatuksiani enemmältikin, taidan kirjoittaa niistä ihan oman merkinnän - ehkä huomenna, lauantaina 14. päivä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CatchMe

14.7.2007 12:31

Lauantaina 14. päivä

b) fiilis ok ja talous entisellään

Että näin tässä tällä kertaa kävi. Täytyy katsoa ensi viikon sunnuntaina 22. päivä, miten onni potkii silloin!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 11:21

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus