Europan elämä

  • 3001Europa

Missä on vettä siellä on elämää - tämä lähtökohta mielessä ihminen on suunnannut katseensa Marsiin ja Jupiterin Europa-kuuhun. Nämä ovat yleisen käsityksen mukaan lupaavimmat taivaankappaleet, jotka voivat ylläpitää tai ovat voineet ylläpitää elämää aurinkokunnassamme. Tunnetusti Curiosity-avaruuslaboratorio etsii elämän merkkejä Marsista ja tänään sillä on muuten yksivuotismerkkipäivä Marsissa.

Mutta entäpä Europa? Se on Jupiterin toinen kuu ja sen massiivisen jääkuoren alla velloo valtava meri, jossa saattaa olla elämää - ainakin mikrobeja tai pieneliöitä. Jupiterin aiheuttamat vuorovesivoimat ja jokin kuun sisäinen lämmönlähde pitävät meren sulana - ilman niitä koko kuu olisi yhtä jääpalloa... Europa on niin kiinnostava paikka, että siitä on tehty scifi-leffa, joka on tulossa teattereihin. Europa One -avaruusalus lähtee tutkimaan Europaa mutta löytyyköhän sieltä mitään...Tämä scifi toteutuu todellisuudessa, jos NASAn fyrkka riittää suunniteltuun Europa-lentoon joskus 2020-luvulla. Ehkäpä silloin luotaimessa on jo mukana laskeutuja, joka pystyisi tunkeutumaan Europan jään läpi...Myös Jupiterin kolmas kuu eli Ganymedes saattaa sisältää vettä. Jupiter on muuten kuin epäonnistunut pieni tähden alkio - jos se olisi kerännyt riittävästi massaa niin siinä olisi saattanut syttyä ydinfuusiot. Voipi olla, että silloin Maapallon elämä olisi toisenlaista tai sitä ei olisi lainkaan. Ehkäpä Maapallo on syntynyt onnellisten tähtien alla sillä nykyisen kaltainen Jupiter on imuroinut aurinkokunnasta valtavasti komeettoja ja asteroideja, jotka olisivat voineet pyyhkäistä kehittyneen elämän Maapallolta pois historiallisina aikoina. Mutta Jupiter saattaa "elättää" eräissä kuissaan - kuten Europa . jonkinlaisia eliömuotoja.

Ihmiskunnan touhuja seuratessa tulee usein mieleeni kuinka onnekkaita olemme. Näyttäisi siltä, että meillä on ollut käsittämättömän hyvä onni kun Maapallon elämä on tälle planeetalle syntynyt. Ikään kuin kaikki isot kosmiset reunaehdot ovat täyttyneet ja vielä lisäksi lajina olemme pärjänneet evoluution taistelussa aika hyvin. Europassa tuskin on muuta kuin alkeellista elämää mutta ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Ehkäpä joskus joku sytyttää Jupiterin palamaan (vety palaa varsin hyvin) ja sen lämpö sulattaa Europan jään...kuten eräässä scifissä kirjoitetaan. Maapallokin on kauan sitten ollut ilmeisesti lähes kokonaan jään peittämä eli suuria muutoksia planeetan elämä näyttää sietävän. Nyt meidän planeetalla uhkaa ilmaston lämpeneminen - elämä sen kestää mutta kestääkö ihmiskunta ja nykyiset valtiot. Uhkaavatko ihmisiä jopa ilmastonmuutossodat joskus tulevaisuudessa. Tunnetusti valtiot ovat tarkkoja reviireistään ja jos meren pinta nousee reippaasti niin monessa maassa laajat maa-alueet voivat kaupunkeineen upota mereen. Ehkäpä Maapallosta tulee joskus jopa "waterworld" kun jää on kadonnut planeetalta kuten ehkä joskus tapahtuu Europassa...

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:34

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus